Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fényorgona

Témaindító: G-Lex, idő: Feb 4, 2006
Lapozás: OK   3 / 43
(#) dbase válasza Müszi hozzászólására (») Dec 31, 2006 /

Idézet:
„3 db fényforrás fel van osztva, hogy pl a kék a mély piros a közép és a zöld a magas. Amikor magas hang szól akkor a zöld világít, amikor meg más akkor annak a megfelelője. Érted??
De ebben a topikban is vannak képek...”

Ez nem fényorgona lesz hanem extra nagy izzós kivezérlésjelző.Neked az tetszene ha folyamatosan világít 4 izzó és 1-2 meg villog?
(#) dbase válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 31, 2006 /

Szabi, igazad van de,
Ic-180Ft
2R,2C-50ft
trim-50Ft
5led-100v120ft
=400Ft
Pl,ha megkérlek akkor 230ft-ért csinálsz nekem olyan szép panelt?Feliratozva kérem.
Amugy az egészban a posta a legdrágább sokszor.
(#) Müszi válasza dbase hozzászólására (») Dec 31, 2006 /

Éppen a nyák miatt linkeltem be!
Dbase-nak igaza van
(#) Balu válasza dbase hozzászólására (») Jan 1, 2007 /

Akkor villog... (miért, egy x kw-os kivez.jelző??)
(#) scofield89 hozzászólása Jan 2, 2007 / 1

Hello
Valaki tudna nekem segíteni?
kellene egy 3 csatornás (3 X 60w) fényorgona vezérlő kapcsolási rajza (+ alaktrészek) előre is köcce
(#) dbase válasza scofield89 hozzászólására (») Jan 2, 2007 /

(#) scofield89 hozzászólása Jan 2, 2007 /

Naon naon naon szépen köszönöm neked
(#) scofield89 válasza dbase hozzászólására (») Jan 2, 2007 /

nagyon szépen köszönöm
(#) dbase válasza scofield89 hozzászólására (») Jan 2, 2007 /

(#) fizikémia hozzászólása Feb 23, 2007 /

Van valakinek fényorgona kapcsolási rajz
(#) fizikémia hozzászólása Feb 23, 2007 /

dbase mutasd az egyszerübbet
(#) Moderátor hozzászólása fizikémia hozzászólására (») Feb 23, 2007

Ez itt nem kívánságműsor, legyünk már egy kicsit úriemberek!
(#) Macload007 hozzászólása Márc 3, 2007 /

Hello!

Valaki meg tudná mondani hogy hol lehet beszerezni a mellékelt képen szereplő fényorgonához a 40 mikrohenris tekercset? Véigolvasgattam a témát és valaki már feltette a kérdést de nem kapott választ. Tulajdonképpen egy folytótekercsről van szó? De mi a szerepe? A triakok könyebb gyújtásához kell? Áram tartalékot tárolni benne?

Kérdezném még, hogy kell-e hűtés a TIC 206-os oknak, ha csak 60W-os izzókat kapcsolgatnak?
(#) pbalazs válasza Macload007 hozzászólására (») Márc 3, 2007 /

Azért van ott, hogy a hálózatból felvett áram ne tudjon nagyon meredeken nőni, amikor bekapcsol a triak, mert a meredek jelnek nagyfrekis felharmonikusai vannak, ami zavart kelt pl. rádióvételben, meg teleszemeteli a hálózatot. A meredek felfutás akkor maximális, ha éppen a szinusz tetjén kapcsol a triak.

A rádió zavarást jól hallani pl. kispolszkiban, ahol a saját gyújtását hallani a rádióban.

A Lomexben van 47uH, 1.5A fojtó. Arra kell figyelni ilyenkor, hogy a tekercsen folyó áram (a fogyasztók áramának összege) ne legyen nagyobb, mint amit megadnak a tekercsre. Nem fog leégni (eleinte), csak efölött telít a vasmag és onnantól leesik az induktivitása és olyan lesz, mintha csak a rézdrót lenne.
(#) Macload007 válasza pbalazs hozzászólására (») Márc 3, 2007 /

Köszi a gyors választ.

Sajnos nem vagyok Budapesti és a környéken nincs Lomex, esetleg ha házilag tekerek egy légmagos tekercset 1.5 mm zománcozott rézhuzalból. Tekercsszámító program által megadott adatokkal az is jó lehet?

Üdv. Macload007
(#) pbalazs válasza Macload007 hozzászólására (») Márc 3, 2007 /

Szerintem az is jó lehet, nem feltétlenül kell ragaszkodni a 40uH-hez. Valami, ami kb. annyi, is jó lehet.
(#) Travolta válasza Macload007 hozzászólására (») Márc 3, 2007 /

Csak egy észrevétel! HIBÁS a rajz amit linkeltél!Ugyanis a 100ohm 47n soros RC-tag a triak két anód vezetékére csatlakozik, nem pedig a T2 kollektorára!
Ha esetleg valaki már észlelte akkor sry!
(#) Macload007 válasza Travolta hozzászólására (») Márc 4, 2007 /

Ha tényleg hibás akkor köszönöm hogy szóltál, mert nekem csak ez a rajzom volt meg. De most találtam egy másikat ami ugyanez a kapcsolás csak ebben tényleg úgy vannak az RC tagok mint ahogyan mondod. Átrajzoltam az enyémet nézz rá légyszívesm hogy így jó lesz-e?

Sajna most alakíthatom át a nyákot mert az egészet megcsináltam és már be is ültettem még jó hogy nem volt itthon tekercsem mert lehet hogy dobhattam volna ki az egészet a kukába.

Köszönöm az észrevételt.
üdv. Macload007
(#) Travolta válasza Macload007 hozzászólására (») Márc 4, 2007 /

Igy már jó a rajz!Nem történt volna semmi, ha úgy marad a kapcsolás, legfeljebb a sávszűrésbe szolt vna bel.szerintem.
1ébként tekercs nélkül is használ6od, legfeljebb előfordul6, hogy nagyfrekisen zavarja a rádiót.
Mindenesetre ha kész, akkor dobj 1 infót, hogy hogy működik.

Üdv:Travolta
(#) Macload007 hozzászólása Márc 4, 2007 /

Megszivattak az RC tagok kondenzátorai ki kell őket cserélnem nagyfeszültségűekre, mert kisfeszültségűek vannak benne. Viszont azt nem értem, hogy a Zéner diódán ami 12V 5W-os miért csak 6V esik?

Ahol kicseréltem a kondit ott nincs feszültség a triak 2 anódja között. Ahol még nem cseréltem ki ott meg kigyullad a 60W-os izzó. (ha 1-2 másodpercnél tovább van rajta akkor nagyon felmelegszik a 100 ohm-os ellenállás).

A diódára van ötleted esetleg?
Üdv. Macload007
(#) Travolta válasza Macload007 hozzászólására (») Márc 4, 2007 /

Valószinű, hogy zárlatosak lettek a kisfeszültségű kondik, és a 100ohmos ellenálláson keresztül zárja az izót, azért melegszik.Dobd ki belőle a kondikat!A soros RC tagok nélkül is próbál6od az áramkört.Ha nem rakod bele akkor sem lesz semmi baj.A zener tuti hogy 12V-os?
Bár most kondolkodom, lehet, hogy a zárlatos kondik terhelnek be, és azért van csak 6Volt.Mindenesetre előszőr dobd ki a kondikat, és mérj utána!
(#) Travolta válasza Travolta hozzászólására (») Márc 4, 2007 /

Most nézem huleséget irtam.A soros rc tag nem tud beterhelni a zenernek.Lehet hogy csak 6V-os a zener.De a legbiztosabb, ha terhelés nélkül megméred a zener feszültségét.
(#) Macload007 hozzászólása Márc 4, 2007 /

Kiméregettem a dolgokat és C1 kondi is rosz volt és ez okozta a Zéner 6V-ot. De ezt még most sem értem, hogyan mert a kondi után nem ment át feszültség váltóban.

Most jó a zénerfesz 12,8V a rajzra felírtam a tranzisztorok feszültségeit a földponthoz képest. Az lehetséges, hogy a kondenzátor mikrofon is tönkrement? Nem tudom, hogy hogyan kéne ennek működnie? Ha jól veszem ki a kapcsolásból akkor a mikrofon jelét felerősítjük egy földelt emitteres kapcsolással aminek a kimenő jele nyitogatná a T2 tranzisztort (de az folyamatosan nyitva van?). Vagy a T1 földelt emitteres folyamatosan nyitott tranzisztor bázisán a mikrono kelt rezgéseket és a kollektor felé viszi át a másik tranzisztorra a zenei hullámokat amik a 3 különböző sávra oszlanak RC-tagtól függően és akkor nyitja ki a triakot ha az adott frekvencia egyezik az rc tag frekijével? Szerintem így múködik. Várom válaszokat a leírás helyességével esetleges helyesbítésekkel.

Üdv. Macload007
Ui: bocs hogy ilyen hosszan írtam le a dolgot!
(#) fizikémia hozzászólása Márc 15, 2007 /

bocs de valakinek nincsen olyan fényorgonája ami 9V-ról működik
(#) dbase válasza Macload007 hozzászólására (») Márc 15, 2007 /

Nekem a mért érték nem tetszik, a T1 bázisán szerintema földhöz kéepst kb 4v nak kéne lennie, mert a 33k/18k a 18k-n 4v körül és a 33k-n mega maradék 8v nak kell lennie.
És nem 0,21v-nak szerintem első ránézésre.
(#) fazksg hozzászólása Márc 15, 2007 /

Sziasztok!
Láttam itt sok okosságot a fényorgona megvalósítására. Viszont az nem tetszik bennük, hogy szerintem elég bonyolultak (még nem vagyok túl profi elektróból), és elég drága alkatrészekből állnak. Nekem az alábbi ötletem támadt: Csinálok 3 db sávszűrőt 8erre van méretező program), a sávszűrő az tök egyszerű jószág, aztán ennek a kimenetére teszek valamit, ami a egy bizonyos feszültség felett kapcsolja be a lámpát. Csak van néhány problémám: nem tudom, mi legyen ez a "jószág". Triak? Triakkal sajnos még nem volt dolgom. Esetleg valami nagy teljesítményű tranzisztor? Az áramkörtervezéshez sajnos egyáltalán nem értek, tzdnátok ebben segíteni? És a fő kérdés: életképes egyáltalán az ötlet? vagy nagy baromság?
(#) Macload007 válasza dbase hozzászólására (») Márc 16, 2007 /

Ezért írtam le az értékeket, mert nekem sem tetszenek és nem is működik a fényorgona. Még nem volt hozá türelmem, meg nincsnek még meg a nagyfeszültségű (630V) kondik a triakokkal párhuzamban. De nem értem, hogy miért van ott annyi feszültség.
Szerinted a mikrofon elé kell valamiféle mikrofon erősítő, vagy jó úgy ahogyan van? Hogyan lehet kimérni a triakokat, hogy jók-e? Multiméterrel dióda állásba ki lehet? mert akkor kiforrasztom őket és megmérem, hátha a nagy élesztgetéskor tönkrementek.
(#) pedrock válasza Macload007 hozzászólására (») Márc 17, 2007 /

Szia! szerintem ha szétszedsz egy számítógép tápot és kiszedet belőle a folytótekercset, az jó lesz. Nem nagy gond ha nem pont 40 uH.
(#) Tom Lord válasza vinjos hozzászólására (») Márc 17, 2007 /

Légyszi add meg nekem a doboz beszerezhetőségének a helyét!
Egyébként tetszik a kivitelezés.
Bízom benne a működése is hasonló szinten van. :yes:
(#) Macload007 válasza pedrock hozzászólására (») Márc 17, 2007 /

Köszi a segítséget, de a folytótekercset már megcsináltam házilag 2mm rézdrótból. Az biztosan bírni fogja a nagyobb izzók áramait is.
Következő: »»   3 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem