Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Fényorgona
Idézet: „3 db fényforrás fel van osztva, hogy pl a kék a mély piros a közép és a zöld a magas. Amikor magas hang szól akkor a zöld világít, amikor meg más akkor annak a megfelelője. Érted?? De ebben a topikban is vannak képek...” Ez nem fényorgona lesz hanem extra nagy izzós kivezérlésjelző.Neked az tetszene ha folyamatosan világít 4 izzó és 1-2 meg villog?
Szabi, igazad van de,
Ic-180Ft 2R,2C-50ft trim-50Ft 5led-100v120ft =400Ft Pl,ha megkérlek akkor 230ft-ért csinálsz nekem olyan szép panelt?Feliratozva kérem. Amugy az egészban a posta a legdrágább sokszor.
Éppen a nyák miatt linkeltem be!
Dbase-nak igaza van
Akkor villog... (miért, egy x kw-os kivez.jelző??)
Hello
Valaki tudna nekem segíteni? kellene egy 3 csatornás (3 X 60w) fényorgona vezérlő kapcsolási rajza (+ alaktrészek) előre is köcce
Naon naon naon szépen köszönöm neked
nagyon szépen köszönöm
Ezek a legegyszerübb, de van ic-s is, de azt meg kell keresnem.
Azem ez az: http://garazs.de/fenytech/fenyorg.html http://www.ezermester2000.hu/97-8/elektron01.htm http://w3.enternet.hu/urbanda/fenyorgona.html
Ez itt nem kívánságműsor, legyünk már egy kicsit úriemberek!
Hello!
Valaki meg tudná mondani hogy hol lehet beszerezni a mellékelt képen szereplő fényorgonához a 40 mikrohenris tekercset? Véigolvasgattam a témát és valaki már feltette a kérdést de nem kapott választ. Tulajdonképpen egy folytótekercsről van szó? De mi a szerepe? A triakok könyebb gyújtásához kell? Áram tartalékot tárolni benne? Kérdezném még, hogy kell-e hűtés a TIC 206-os oknak, ha csak 60W-os izzókat kapcsolgatnak?
Azért van ott, hogy a hálózatból felvett áram ne tudjon nagyon meredeken nőni, amikor bekapcsol a triak, mert a meredek jelnek nagyfrekis felharmonikusai vannak, ami zavart kelt pl. rádióvételben, meg teleszemeteli a hálózatot. A meredek felfutás akkor maximális, ha éppen a szinusz tetjén kapcsol a triak.
A rádió zavarást jól hallani pl. kispolszkiban, ahol a saját gyújtását hallani a rádióban. A Lomexben van 47uH, 1.5A fojtó. Arra kell figyelni ilyenkor, hogy a tekercsen folyó áram (a fogyasztók áramának összege) ne legyen nagyobb, mint amit megadnak a tekercsre. Nem fog leégni (eleinte), csak efölött telít a vasmag és onnantól leesik az induktivitása és olyan lesz, mintha csak a rézdrót lenne.
Köszi a gyors választ.
Sajnos nem vagyok Budapesti és a környéken nincs Lomex, esetleg ha házilag tekerek egy légmagos tekercset 1.5 mm zománcozott rézhuzalból. Tekercsszámító program által megadott adatokkal az is jó lehet? Üdv. Macload007
Szerintem az is jó lehet, nem feltétlenül kell ragaszkodni a 40uH-hez. Valami, ami kb. annyi, is jó lehet.
Csak egy észrevétel! HIBÁS a rajz amit linkeltél!Ugyanis a 100ohm 47n soros RC-tag a triak két anód vezetékére csatlakozik, nem pedig a T2 kollektorára!
Ha esetleg valaki már észlelte akkor sry!
Ha tényleg hibás akkor köszönöm hogy szóltál, mert nekem csak ez a rajzom volt meg. De most találtam egy másikat ami ugyanez a kapcsolás csak ebben tényleg úgy vannak az RC tagok mint ahogyan mondod. Átrajzoltam az enyémet nézz rá légyszívesm hogy így jó lesz-e?
Sajna most alakíthatom át a nyákot mert az egészet megcsináltam és már be is ültettem még jó hogy nem volt itthon tekercsem mert lehet hogy dobhattam volna ki az egészet a kukába. Köszönöm az észrevételt. üdv. Macload007
Igy már jó a rajz!Nem történt volna semmi, ha úgy marad a kapcsolás, legfeljebb a sávszűrésbe szolt vna bel.szerintem.
1ébként tekercs nélkül is használ6od, legfeljebb előfordul6, hogy nagyfrekisen zavarja a rádiót. Mindenesetre ha kész, akkor dobj 1 infót, hogy hogy működik. Üdv:Travolta
Megszivattak az RC tagok kondenzátorai ki kell őket cserélnem nagyfeszültségűekre, mert kisfeszültségűek vannak benne. Viszont azt nem értem, hogy a Zéner diódán ami 12V 5W-os miért csak 6V esik?
Ahol kicseréltem a kondit ott nincs feszültség a triak 2 anódja között. Ahol még nem cseréltem ki ott meg kigyullad a 60W-os izzó. (ha 1-2 másodpercnél tovább van rajta akkor nagyon felmelegszik a 100 ohm-os ellenállás). A diódára van ötleted esetleg? Üdv. Macload007
Valószinű, hogy zárlatosak lettek a kisfeszültségű kondik, és a 100ohmos ellenálláson keresztül zárja az izót, azért melegszik.Dobd ki belőle a kondikat!A soros RC tagok nélkül is próbál6od az áramkört.Ha nem rakod bele akkor sem lesz semmi baj.A zener tuti hogy 12V-os?
Bár most kondolkodom, lehet, hogy a zárlatos kondik terhelnek be, és azért van csak 6Volt.Mindenesetre előszőr dobd ki a kondikat, és mérj utána!
Most nézem huleséget irtam.A soros rc tag nem tud beterhelni a zenernek.Lehet hogy csak 6V-os a zener.De a legbiztosabb, ha terhelés nélkül megméred a zener feszültségét.
Kiméregettem a dolgokat és C1 kondi is rosz volt és ez okozta a Zéner 6V-ot. De ezt még most sem értem, hogyan mert a kondi után nem ment át feszültség váltóban.
Most jó a zénerfesz 12,8V a rajzra felírtam a tranzisztorok feszültségeit a földponthoz képest. Az lehetséges, hogy a kondenzátor mikrofon is tönkrement? Nem tudom, hogy hogyan kéne ennek működnie? Ha jól veszem ki a kapcsolásból akkor a mikrofon jelét felerősítjük egy földelt emitteres kapcsolással aminek a kimenő jele nyitogatná a T2 tranzisztort (de az folyamatosan nyitva van?). Vagy a T1 földelt emitteres folyamatosan nyitott tranzisztor bázisán a mikrono kelt rezgéseket és a kollektor felé viszi át a másik tranzisztorra a zenei hullámokat amik a 3 különböző sávra oszlanak RC-tagtól függően és akkor nyitja ki a triakot ha az adott frekvencia egyezik az rc tag frekijével? Szerintem így múködik. Várom válaszokat a leírás helyességével esetleges helyesbítésekkel. Üdv. Macload007 Ui: bocs hogy ilyen hosszan írtam le a dolgot!
bocs de valakinek nincsen olyan fényorgonája ami 9V-ról működik
Nekem a mért érték nem tetszik, a T1 bázisán szerintema földhöz kéepst kb 4v nak kéne lennie, mert a 33k/18k a 18k-n 4v körül és a 33k-n mega maradék 8v nak kell lennie.
És nem 0,21v-nak szerintem első ránézésre.
Sziasztok!
Láttam itt sok okosságot a fényorgona megvalósítására. Viszont az nem tetszik bennük, hogy szerintem elég bonyolultak (még nem vagyok túl profi elektróból), és elég drága alkatrészekből állnak. Nekem az alábbi ötletem támadt: Csinálok 3 db sávszűrőt 8erre van méretező program), a sávszűrő az tök egyszerű jószág, aztán ennek a kimenetére teszek valamit, ami a egy bizonyos feszültség felett kapcsolja be a lámpát. Csak van néhány problémám: nem tudom, mi legyen ez a "jószág". Triak? Triakkal sajnos még nem volt dolgom. Esetleg valami nagy teljesítményű tranzisztor? Az áramkörtervezéshez sajnos egyáltalán nem értek, tzdnátok ebben segíteni? És a fő kérdés: életképes egyáltalán az ötlet? vagy nagy baromság?
Ezért írtam le az értékeket, mert nekem sem tetszenek és nem is működik a fényorgona. Még nem volt hozá türelmem, meg nincsnek még meg a nagyfeszültségű (630V) kondik a triakokkal párhuzamban. De nem értem, hogy miért van ott annyi feszültség.
Szerinted a mikrofon elé kell valamiféle mikrofon erősítő, vagy jó úgy ahogyan van? Hogyan lehet kimérni a triakokat, hogy jók-e? Multiméterrel dióda állásba ki lehet? mert akkor kiforrasztom őket és megmérem, hátha a nagy élesztgetéskor tönkrementek.
Szia! szerintem ha szétszedsz egy számítógép tápot és kiszedet belőle a folytótekercset, az jó lesz. Nem nagy gond ha nem pont 40 uH.
Légyszi add meg nekem a doboz beszerezhetőségének a helyét!
Egyébként tetszik a kivitelezés. Bízom benne a működése is hasonló szinten van. :yes:
Köszi a segítséget, de a folytótekercset már megcsináltam házilag 2mm rézdrótból. Az biztosan bírni fogja a nagyobb izzók áramait is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |