Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   218 / 840
(#) Kafka válasza Horv hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Szia!
Ha kiveszed az ic-ket, jumpereket akkor is ugyanezt csinálja?
D2,D3 jól van beforrasztva? Tudnál még képeket csinálni?
(#) Horv válasza Kafka hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Szia!

Kipróbáltam IC-k nélkül. Nem jött be! :no: Jumperek? Talán az a baj?! Én még nem kötöttem rá.
A D2 D3 elméletileg jó, a fekete csík az USB csatlakozó felé van.

Ha belemérsz az usb csatlakozóba multiméterrel mit tapasztalsz? Esetleg rövidzárlat nem lehet a csatlakozó alatt?
(#) Horv válasza Kafka hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

0-t ír. Nem vagyok nagyon jártas a multiméter használatában :S Kiforrasztom, újra berakom az USB csatlakozót, lehet tényleg ott a hiba.

Ha nullát ír az nem jó. De ilyenkor vedd ki az ic-ket. És melyik lábak között? 1,2,3,4 és ház között mérd. Ha kiforrasztod akkor mérd meg a forr.pontokon is ugyanezt. Így kiderülhet, hogy esetleg a panelban van-e a zárlat. Ha igen akkor R3,R4,R6,D2,D3-akat kell egyenként kivenni és újra mérni. Így lokalizálni a zárlat helyét. Természetesen a kiforrasztott usb-t is mérd ki.
(#) Horv hozzászólása Máj 8, 2010 /

Köszi! Így fogom majd megnézni! Ha 1 és 3-as lábai és a ház között mérem akkor 904-916-t ír , ha ha a VDD nél és GNDnél mérem akkor 0... ICk nélkül. Ha a többi alkatrészt mérem akkor 1-t ír.
(#) vtsoftware válasza Horv hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Ha előlapi csatlakozót használsz azért érdemes mégnézni a bekötését... bár ez elég érdekes lenne ha nem vetted volna észre valami mással.

Egy másik ötlet. Nem lehet hogy összefutott az ón az USB-B csati lábai között ahogy forrasztottad?
Mert a kétoldalas galványfurat "nyeli" az ónt...

És mi ez a 904-916? Milyen állásban mérsz a multimétereddel?
(#) Horv hozzászólása Máj 8, 2010 /

"Dióda vizsgáló" azt hiszem ez a neve. Most két helyen írt 0-t az R3-s egyis forrpontjánál a másik meg USB csati egyik forrpontjánál. Észrevettem ahol volt a 0 ott a NYÁK másik oldalára átfolyt az ón R3nál... Lehet az USB csati alá folyt az ó csak nem látom? Ez lenne a baj?
(#) vtsoftware válasza Horv hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Ha az USB lábain akarsz mérni, akkor azt inkább Feszültségmérésben tedd...
Tehát szerintem kezdd avval hogy megméred a számítógép csatlakozód 4 lábát a számítógépházhoz képest, de feszültségmérés módban.
De még véletlen se érintsd össze az USB csatlakozónak két lábát!
(#) vtsoftware válasza vtsoftware hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

[OFF]A csatolmány egy kis segítség...
Idézet:
704596: 0-t ír. Nem vagyok nagyon jártas a multiméter használatában :S Kiforrasztom, újra berakom az USB csatlakozót, lehet tényleg ott a hiba.”
(#) Horv hozzászólása Máj 9, 2010 /

Szia!

Köszönöm a segítséget! A PC USB csatiját megnéztem,ahogy mondtad, csak az egyik ér mutat 4.9 V-t a többi 0. A programozó USB csatijának mint a 4ere 0-t ír... Ez most jó vagy rossz?
(#) Sir-Nyeteg válasza Horv hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Ezek alapján gondolom, hogy a programozó USB csatiját is feszültségmérésben mérted, igaz?
Ott zárlatot kell mérni, azaz ellenállást, már ha nincs feszültség alatt.
(#) Horv válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Hm... megmértem ellenállás módba. Ahol tegnap 0-t ír ott most 001 -t ír :eek2: Viszont a VDD érnél 0-tír. Forrasszam ki ?
(#) Sir-Nyeteg válasza Horv hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Szerintem hagyjuk ezt a mérést, mert vagy nem tudsz mérni, vagy nem tudod mi az a mérés, vagy csak nekünk nem mondod el, hogy mit mérsz...
Mennyi? 30! Mi 30? Mi mennyi?
Mit ír és ki?
0 kismacska helyett 001 krumpli? :no:
(#) slogan hozzászólása Máj 9, 2010 /

Sziasztok !

Lehet OFF ,de nem vagyok jártas sem ebben a topicban ,sem az AVR-ek világában.

Pickit2 vel szeretnék égetni Atmega8 -at AVR Studio val és a hex beégetése/ellenőrzése után ezt kapom.
Egyáltalán azt sem tudom ,hogy a hex után kell az eeprom tartalmat égetni ?

Előre is köszönöm a válaszotokat !

Üdv : István
(#) trudnai válasza slogan hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Idézet:
„Pickit2 vel szeretnék égetni Atmega8 -at AVR Studio val és a hex beégetése/ellenőrzése után ezt kapom.”

Mi az az 'ezt' ?

Amugy azt ugye tudod, hogy PicKit2-vel legfeljebb ennek a programnak a segitsegevel tudsz AVR-eket egetni: PK2AVRISP ?
(#) Horv válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Inkább nem tudok mérni. :no:

Még nem forrasztattam ki és ellenállás mérő állásban mértem meg az USB csatit. Következők az adatok:

1. ér: 1
2. ér: 0.05
3. ér: 1
4. ér: 0.07
(#) trudnai válasza Horv hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Idézet:
„1. ér: 1
2. ér: 0.05
3. ér: 1
4. ér: 0.07”

Es ezek mik? Kakukk tojasok, vagy almak, vagy kortek? Azt sejtjuk, hogy ohmikus adatok, de sajnos nem tudjuk kitalalni helyetted milyen merestartomanyban mersz, ezert tessek oda irni, hogy kOhm, vagy MOhm, vagy Ohm vagy mifene!
(#) Horv hozzászólása Máj 9, 2010 /

Bocsánat... Ω
(#) slogan válasza trudnai hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Jajj ...bocs a képet elfelejtettem .....

Igen ezt használtam !

atmega8.JPG

(#) trudnai válasza Horv hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

OK, es mit mivel mertel? Fold es csatlakozo pontok? Mi a helyzet az egyes pontok kozott? 1-2 kozt, 1-3 kozt es minden variacioban? Forditott polaritasokkal is...
(#) Horv válasza trudnai hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Föld és csatlakozó pontok közt mértem. Fordított polaritással is ugyan ezeket az eredményeket kapom. Ha csak a pontok közt nézem akkor is 1 mind kivéve a 2. és a 4. ér ott 0.05Ohm az eredmény fordított polaritásban is.
(#) puli122 válasza trudnai hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Micsodaa ? Pickit2 vel lehet avr-ti is égetni ? Azt meg hogyan ?
(#) slogan válasza puli122 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

(#) vtsoftware válasza puli122 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Azt a fűzfánfütyülőőő... ha én ezt hamarabb tudoooom... b. Ja...
(#) slogan válasza vtsoftware hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

.....de az rézfa .....
(#) trudnai válasza puli122 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Hat nem eppen egy optimalis megoldas, de ha sok PIC-ezes kozben hirtelen egy AVR-t is meg kell irni.. Gondolom nem lehetetlenseg hasonlo trukkoket csinalni stk-val vagy dragonnal? Vegulis csak az eszkoz kimeneteit kell megfelelo idoben billegtetni
(#) vtsoftware válasza slogan hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Mindegy fű vagy réz, hirtelen jött...
De az ami azon fütyül az meg egye meg a rézfát is meg a fűzfát is.

De komolyan, ez miért nincs "jobban" elterjedve vagy csak én nem tudtam róla?
Ez nagyon jó dolog...
(#) slogan válasza vtsoftware hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Én is csak ma tudtam meg.
Nem AVR -ezek ,de most kellett.
(#) puli122 válasza slogan hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Hát én mindkét platformot "tolom" egy ideje, de külön periféria van mindkettőre: Pic: debugger express ( pickt2 ) nemrég óta van itthon, avr: stk200, + topi féle usb-s is. De eszembe sem jutott volna, hogy a pickit2-t avrek közelébe lehet vinni. Érdekes mindenesetre. Nemhiszem hogy használni fogom, de hasznos lehet annak aki mondjuk pic-ezik csak, de gyorsan kell egy avt-t is égetni.
Következő: »»   218 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem