Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Egyáltalán semmiféle paraméter nem kell, ez ugyanis dobozmentes hangszóró, vagyis freeair.
Ahaaa. Ebből nekem az jön le, hogy fogom rászerelem egy falapra és rákapcsolom a végfokot. Ha tévedek javíts ki!
Mondjuk eddig azt se nagyon értettem, hogy a gitárkombókon miért van olyan nagy hátsó rész kivágva.... Lehet hogy ezért?
Csá.
Nekem egy kapcsolás kellene vagy valami megoldás, hogy, hogyan lehet leválasztani csak a sub jelet? Végfok előtt vagy után az mind1. Akarok csinálni egy subot, hogy jobban recetáljanak az üvegek Kb. ennyi. Egy jó kapcsolást láttam egyszer régen, de nem is biztos, hgoy ebben a topikban. Valami bika cucc volt még ezt az előfeszítést is nyomatta rendesen... Szoal. Üdv.
Hát kb. Minél nagyobb a lap, annál kevesebbet vág mélyben.
És ha csinálok egy dobozt, aminek a fél hátulja hiányzik? Olyanokat láttam a kombókon.
Nagyon nem mindegy, hogy végfok előtt, vagy után.. megfelelő meredekségű és vágási pontú szub-szűrőt passzív elemekből végfok után neccesebb kivitelezni.. valamint hatékonyabb is egy aktív szűrő. Itt a hobbielektronikán is találsz szerintem, ha kicsit keresgélsz. Ha ablaküveg-remegést akarsz, akkor hangszóró gyanánt válassz elektromosan gyengébb szórót, reflexcsővel (ami egyébként ezeknél nemajánlott, ha szakmailag korrektek akarunk lenni) hangold fel 50-60Hz környékére, kapcsolj ludnesszt, tekerd fel a mélyhangszint, és adj rá jól hangerőt.. erősen buffogni fog 80-100 környékén, borzalmas hangot produkálva, de remegni fognak az ablaküvegek
(na kb ez az a megközelítés, amit egy valamire is igényes DIY-mániás hobbista messziről kerül).
Így ránézésre ahhoz megfelel a hsz.
Okés, akkor nekiállok holnap sztem, és majd jeléentkezem, egyenlőre köszi szépen!
Hát most annyit segítettél, hogy jobb az erősítő elé a cucc, de a többit azért nem próbálom ki, emrt volt már brummogó végfokom és nem pont így gondoltam el az üveg remegést
Am hogy lehetne akkor kivitelezni ezt? Egy általános kapcsolás kellene amit bármely végfok elé tudok dobni és csak az alacsony (sub) frekvenciákat erősíti majd a többit pedig levágja.. Szerintem mostmár kicsit érthetőbb. Ne a vüvegre koncentráljatok, hacsak nem sörös üveg
ha-ha de vicces itt valaki... Elég lenne ha rákeresnél itt HE-n a szub szűrő, hangváltó, vagy mély szűrő kulcsszavakra. Nem kell a sült galambot várni. Továbbá egy aktív szubszűrőtől nem kell azt várni, hogy ablakot tör, (vagy sörösüveget, ahogy mondtad) sokkal több függ a hangszóró érzékenységétől, az erősítő teljesítményétől, a hangdoboz hangolásától, a hangdoboz elhelyezésétől a szobában, és a hallgatott zenétől...
Én biza most rákerestem!
Van minden féle halott topik. Néhol volt valami kis szűrő, de vagy beszerezhetetlen ic vagy tul komplikált, hogy megtujam építeni vagy már irták, hogy nem működig. Szoal, ha nem nagy kérés és valakinek van elfekvőben nem komplikált sub szűrő sémája az rakja fel legyen szives. Leg egyszerűbb és biztos megoldás lenne a favorit. Kösz
Kapcsolások>Hangtechnika>szűrők és klikk, akkor Voilá.
Szánj időt arra hogy végignézed a lap felépítését. Mondjuk ehhez tudni kell mit is keres az ember.
Nah igen így mingyárt más
Ott ahol ez vol, néztem én de nem láttam semmit XD Ez már elég bika. Kösz szépen. Més esetleg annyi, hogy ennek mekkora trafó kell majd? Csak ennek 1-2VA is jó?
A lényeg, hogy két szekundered vagy leágazott szekundered legyen. 1-2VA is elég.. minimális áramfogyasztásuk van ezeknek a műverősítős kapcsolásoknak.
Azonban ha kellően szűrt tápot szeretnél neki (ami szerintem a te esetedben nem éppen kell mivel csak ablakrezgetésre kell ), akkor javaslok kicsit nagyobb trafót, ami már kellő biztonsággal tudja töltögetni a 2200-3300 mikrós puffereket.. én spec. ilyet tennék.. utána 7812-7912 kombináció.. elé-mögé 100nF.. satöbbi. Amúgy mit takar nálad, hogy "ez már elég bika"? Talán sok alkatrész van benne, azért ?
Nálam a bika szó a általában jó/megfelelő/király dolgokat jelöl.
És erre azért mondtam, hgoy bika me megtudom valósítani azaz megfelel Meg abból is bika, hogy a tl062 olcsó mint állat csak 21 din elementába meg 2műv erősítőt tartalmaz alapból, szola elég 1et beültetni. Még ha rászánom magam, akkor tervezek valami bika nyákot is...
Nem a bika miatt van kipirosítva az amit írsz. Ez nem msn , nem érti mindenki azt a gyerekes rövidítős szlenget.
Képzeljed el mi lenne ,ha ilyen szlenges kapcsirajzot kapnál. Tessék helyesen és magyarul írni , mert szerintem nemsokára megunják a sok piros ceruzázást , és egy hétig nem lesz bikabőgés!
A kis csákó lazára veszi a vakert, hogy bikább legyen mint a slepp.
Na de a lónak négy botlikja van, mégis megláblik ahogy Ő mondaná, jól ragzott a magyrotjával. De nem vitok nyitát, ha nem sóderol ahogy büfized is, lefagyasztom mint a sicc!
Fogadjunk , hogy itt ragadt rád. De jól nyomod!
Félreértelmezted egyébként: brummogó végfoknál általában földhurok van. Bummogó, düffögő hangdoboz pedig másképp szól. Szép telt pontos lábdob helyett egy erőteljes, mosott bumm-ot kapsz. Kb így kell elképzelni, bár most kicsit leegyszerüsitettem.
sziasztok(!) 1 Bandpass ládát szeretnék készíteni ami igen dúrván szól(.) 30 ultimate mélyhez(.) ha tudnátok kűldjetek méreteket vagy segítséget(.) köszönöm(.)
Nem csak itt, Hobbielektronikán, hanem még sok fórumon foglalkoznak miértekkel és hogyanokkal. Tudom, sokáig tart mindezeket a tapasztalatokat átolvasni, hidd el, nekem is sokáig tartott. De ezzel nincs semmi megoldva, hogy "kérnékszépen egy kész tervet sült galambként ide a számba..". Szánj rá kis időt, mint ahogy tettem én is pár éve, és olvasgass. Már csak ebben a topikban is sok érdekességet találsz. Valamint ajánlom figyelmedbe Subvoice oldalát is. Kezdők számára érthetően és világosan le van ott írva sok alap dolog a hangdobozépítéssel kapcsolatban. Egyébként mit értessz az alatt, hogy durván szól? Ha már van hangszóró, akkor ahhoz egy optimális terv létezik, ami jó megoldás. Minden más szakmailag nem korrekt. Bár ha úgy vesszük, több terv is van.. viszont ezek helység-, elhelyezés- és felhasználás-függőek. Kb. ha ezeket leírod, meg tudjuk mondani, merre indulj el. Azon kívül kérünk hangszóró Thiele-Small paramétereket, vagy legalább egy pontos tipust. Enélkül nem lehet elindulni semerre. Átmérő, watt, mágnes-súly, de még az érzékenység sem jelent semmit, úgyhogy ezeket is vedd figyelembe. Szóval kicsit konkrétabb dolgokat kérnénk leírni.. "szeretnék egy hangfalat, ami állatul szól".. honnan tudjam, mégis nálad mit takar ez a kifejezés...
Ja, és még valami. Ha most kezdessz neki a témának, nem biztos, hogy egy bandpass a legmegfelelőbb választás. Egy zárt vagy reflex dobozt egyszerűbb méretezni, és nehezebb elszúrni. A két utóbbi között meg majd döntenek a T-S paraméterek.
Na jó, de ami dúúrván szól, az pont az elszúrt kategóriába tartozik, BP-nál az meg viszonyleg könnyen előáll.
Szia
Nekem pont ez a bajom. A szép pontos mélyek mosott bummá alakulnak,ha túl alacsonyra megy a freki a zenében. De már 50hz-től is mosódik. Van erre valami szűrő,javító,akármi? Spafi egyik 800W-os kapcsvégfokjában láttam ilyen leírást,hogy ezt a jelenséget szűri,javítja. De nem találtam részleteket,ő pedig nemigen elérhető Köszi
Nem arra gondolsz, hogy a 15Hz alatti mélyet kiszűri? Én ilyet olvastam ezeknél a végfokoknál.
Ezt nem tudom. Ezért nem tudtam sehol megfogalmazni a kérdésem.
De tudom,hogy láttam már ilyen funkciót sound processor-ban.....és a zaj stúdió is forgalmazza,csak több napja nagyon lassan jön be akármi rajta és a kedvem elveszi a keresgéléstől.
Na igen, de ha belegondolsz, (gondoltok) sokan (mint én is) amikor építettem bulira hangdobozt nem az volt a cél, hogy pontosak legyenek a mélyek, hanem hogy "zúzzon". Ami nekem a Te segítségeddel sikerült is, és mint laikus azt mondom hogy állat, Ti nem bírnátok hallgatni. Ha ő azt "kérte"(egyébként helyes hogy szóltok, hogy olvasson utána, és mérjen) neki nem kell, hogy pontosan szóljon, úgysem érdekli, azt mondjátok, hogy ekkora doboz kell ahhoz, hogy ütősen szóljon, persze TS paraméterek alapján, akkor megépíti, és majd besz@rik a hangjától. Ha most ez volt a kérése, akkor ebben sem lehet segíteni?
Lehet.. építsen egy viszonylag nagy dobozt, és tegyen bele viszonylag vastag, és viszonylag rövid reflexcsövet Mert ezekhez, amiket leírtál.. nem kell tervezés, méretezés.. És amúgy már csak azért is reflex, mert a bandpass köztudottan nem a legjobb hatásfokú konstrukció (bár lehet tévedek.. de én így tudom). Ha meg nagy robaj kell neki, és van hozzá nagy helység, akkor W láda vagy Rutse
Egyébként rosszul kiválasztott, sebtiben megvett távolkeleti hangszóróval a fentiek követésével épített hangdoboznál garantálom, hogy jobb eredményt fogsz elérni buliban is azzal, ha utánajársz, megfelelően választassz hangszórót, megfelelően méretezed a dobozt, megfelelően hangolsz, stb. És a buli vendégei is jobban fogják díjazni a pontos, és kvázi valósághű mélyeket, mint azt, hogy "bümm bümm bümm.. " Egyébként, mint azt már sokat mondtam, sokat buliztunk otthon a sörözőben mi is anno a két HA 17-582-vel.. és bár nem buffogott /igyekeztem jól behangolni/, és nem verte szét mélyeivel a kocsmát, pont annyi volt belőlük, amennyivel 30-40 ember jócskán jól tudott szórakozni, és azért kaptunk polgári bejelentést is a szomszédoktól.. ezt csak viszonyításképpen mondom, ha esetleg ez a cél..
A BP hatásfoka, bocsánat, érzékenysége tetszőlegesen alakítható.
Sziasztok!
Van két 30 centis Monarch sp-320ht 300W 8 Ohmos hangszóróm. Szeretnék csinálni hozzájuk hangdobozt. Abban kérném a segítségeteket hogy ezekhez a hangszórókhoz mekkora dobozt csináljak. Előre is koszi a segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |