Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WPB égetőszoftver fejlesztése/tesztelése
Lapozás: OK   7 / 22
(#) cape-t válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Köszönöm a válaszodat! Ma nem lesz időm foglalkozni vele, de holnap újult erővel (és immáron a 3. PIC-el) az általad javasolt kiegészítésekkel ismét nekiállok!
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Oksa!
Unokatasóm mókerólt valakivel tegnap (aki állítólag benne van a PIC-ek ben nagyon), és megnézték a két PIC-et, mind a kettő egy az egyben halott, ma vett egy új 628-ast, és tökéletesen működik az égetővel.
ÜDV
(#) Hp41C válasza kishere hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Szia!

Amennyiben az általad feltöltött dokumentáció szerinti a kapcsolás, azon elvi hiba van (ld. előző hozzászólásaimat). Nem véletlenül halt meg az a két pic... Ha a műveletek során nincs automatikus típus azonosítás és a pic memóriájából olvasás, akkor beprogramozza. Amennyiben típus azonosítást kérsz vagy a beprogramozott tartalmat kiolvasod, ellenőrzöd, a pic tönkremenet...

Javaslom a kapcsolás ellenőrzését, a IC2 2. és 7. lába közötti összeköttetés átvágását (a 2. lábat kell elkülöníteni a vezeték többi részétől) és oda egy kb. 1k ellenállás beiktatását. Ha ez az ellenállást beépíted, akkor az LD2 led árama rajta feszültség esést fog okozni (amikor a IC2/A hajtja meg a vonalat), a pic PGD vezetékén a jelszint nem lesz megfelelő, ezért javasoltam az R2 kivételét.

(Többször nem írom le....)

Hiba.JPG

(#) watt hozzászólása Máj 12, 2010 /

Hát(al nem kezdünk mondatot) kipróbáltam. Végigmértem mindent, rendben voltak a feszek. Aztán egy 16F628 beletűzése után a PIC meghalt. Fogalmam nincs egyelőre mi a baj. Ilyet még nem láttam. A védő ellenállások nem voltak benne, ez igaz, de a másikban sincsenek. Ha valamit kitaláltam, jelentkezem...
(#) cape-t válasza watt hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Ugyan így jártam én is, csak már 2 PIC-et küldtem el az örök bitmezőkre...
Kíváncsian várom a fejleményeket.
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Nekem is 2 van oda, ezért álltam le, de ha lesz időm én is megpróbálok ránézni szkóppal...

Steve
(#) kishere válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Szia!

Olvass vissza!
Nem ebben az égetőben halt meg a két PIC hanem a mini_v4-ben.

Mielőtt tudtam volna szólni unokatesómnak az írásaidról, addigra kipróbálta és az az égető egy teljesen új PIC-kel, amit a mini_v4 nem nyírt ki (egyenlőre nem tudjuk miért ) azzal működik, írja és olvassa, tehát amiről te beszélsz, az működik. lehet hogy nem az az IC van benne ami kapcsrajzon, majd ha kezemben lesz az égető, akkor megnézem!
Viszont köszönöm az infóidat, természetesen figyelembe veszem őket , amenniyben gond lesz azzal az égetővel, de egyenlőre nincs baj!

ÜDV!
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Okés!

A megbeszéltek alapján teszteld, várom a fejleményeket!

ÜDV!
(#) Hp41C válasza cape-t hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Szia!

Ne a 3. pic-et tedd rá a méréshez, hanem egy voltmérőt. Akkor sem emelkedhet meg a Vdd, ha bekapcsolod a Vpp -t.
(#) watt válasza kishere hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Jelenleg sok más dolgom van, de ezt ki fogom deríteni. Olyan gyanúim vannak, hogy esetleg a Vpp kikapcsolása után a MCLR lebeg, esetleg összeszed valami kóbor túlfeszt a hosszú bekötő vezetéken. Én soha nem használtam még úgy az égetőt, hogy áramkörön kívül programoztam volna, ezért mindig volt felhúzó ellenállás a Vdd-re.
Ugyanezzel kapcsolatos, hogy a nagyon rövid nyákvonalakon nem eshet feszültség, lehet, hogy az ICSP kábel a csatlakozók ellenállásával együtt megvédte volna a PIC-et a kimenetek szembe kapcsolódásától, amikor az égetés végén véletlenszerűen beindult a 100n-ban lévő maradékenergiától.
Mert az én égetőm és e között csak a kábel különbség, na meg az MCLR felhúzó ellenállás.

Az a tervem, hogy beteszem a soros ellenállásokat és feláldozok egy 16F871-et. Ha nem hal meg, akkor nyert az ügy...
Valamint elhatároztam, hogy a programot úgy írom át, hogy az alap helyzetben a H szint legyen a PGD, PGC vonalakon. Nem is értem, hogy ez miért nincs így egyik égető programnál se!? Mindezt annak ellenére, hogy nálam és még számos esetben nem okozott gondot az L szintű alap állapot. Hamarosan referálok...
(#) cape-t válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Szia!

Újraépítettem 0.-ról az egészet. A fesz.-ek rendben, a jelszintek (CLK, DATA) is változnak a Hardware tesztnél. Ráraktam a 3. PIC-et, Vpp bekapcs, és most már nem melegszik, de programozni nem tudtam (Verify failed at 0000h!). Igaz a CLK és DATA vonalak soros ellenállását 180 ohm-ra választottam a biztonság kedvéért.. Néhány oldallal visszább olvastam, hogy az sok. De lecsökkenteni 150 ohmra ma már nem volt időm.
Holnap beszámolok!

Köszönöm a "törődést"! :worship:
(#) watt hozzászólása Máj 13, 2010 /

Nem bírtam ki, ezért mindent mást félretoltam...
Ezeket változtattam:
1. Kivettem a foglalatot és 10cm-es szalagkábelt forrasztottam a helyére, végén az ICSP csatival.
2. A PGD és PGC vonalakba betettem a 150ohm-okat.
3. Az MCLR lábat felhúztam 10k-val. Itt jegyzem meg, hogy ez az alkatrész nem az égetők része, erre minden céláramkörben szükség van, kivéve, ha az MCLR funkció ki van kapcsolva és másra van használva a láb.
Ennek ellenére lehet, hogy az égetőre is rá kell tervezni ezt az alkatrészt!.

A baj az, hogy nem tudom mitől ment tönkre az első 628-as, mert sokmindent változtattam. Az viszont bizonyos, hogy most működik!

Tehát vagy a hosszú vezetéken lebegő(a Vpp kapcsolóig) MCLR/Vpp láb szedett össze valamit a felhúzó ellenállás hiánya miatt, vagy a PGD, PGC vonalak szembekapcsolódása okozta a gondot a kézi Vdd kapcsolás miatt.

Jelenleg tehát működik tökéletesen.

Amit nem javaslok:
1. Egy nyákra tervezni az égetővel a PIC foglalatot.
2. Árnyékolt kábel használata úgy, hogy az árnyékoláson áram folyik.
3. Elhagyni az MCLR fel vagy lehúzását, még akkor is, ha az le van tiltva. Azek az alkatrészek lehetnek a bemenetnek használt áramkör részei is, a lényeg, hogy a bemenet nem lebeghet!

Csatolok néhány képet a tesztben használt áramkörökről:
Igyekszem a cikkben is leírni ezeket a tapasztalatokat.
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

És még egy kép a programról:
(#) ABU hozzászólása Máj 13, 2010 /

Na akkor holnap ráteszem én is a 10k-t, hátha működésre tudom bírni.
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Az királyság akkor !
Viszont nem akarok beleszólni a munkádba, de akkor szerintem ezt közöld le az oldaladon is, nehogy más is úgy akarja megépíteni az égetőt, ahogy én csináltam, mert akkor ő is be fog csöcsölni.
Képekből nekem ez derül ki, javíts, ha nem jó! Tehát az MCLR-t akkor 5 V-ra húztad fel a 10k-val!
Írod hogy nem javaslod, egy nyákra tervezni, miért, ha minden bele van építve, amit most elmondtál? Kell a szallagkábel elhanyogolható impedanciája? Árnyákolt kábel oké, de én azt probáltam mindenféleképpen, csak így küldtem.
Idézet:
„Az MCLR lábat felhúztam 10k-val. Itt jegyzem meg, hogy ez az alkatrész nem az égetők része, erre minden céláramkörben szükség van, kivéve, ha az MCLR funkció ki van kapcsolva és másra van használva a láb.
Ennek ellenére lehet, hogy az égetőre is rá kell tervezni ezt az alkatrészt!.

Ebben a kapcsolásban, jól áll az MCLR? (tudod mondtam, hogy nem vagyok a helyzet magaslatán az MC-kel)
Azt nem írtad, hogy mivel hajtottad meg az égetőt?
Pc táp szerinted gyilkolna?, vagy inkább az ellenállás (felhúzó és korlátozó) hiányok lehettek a gondok ?

ÜDV!
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Szia!

Ezen hozzászólás második részében leírtak miatt javasolnék a kapcsolt Vdd lábra egy LED-et betenni. Ugyanis bekapcsolt Vpp mellett a Vdd megemelkedhet, mivel a felhúzó ellenálláson átfolyó áram a Vdd pontba folyik be. A 78x05 nem tud áramot fogyasztani...
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Soha nem volt ebből probléma(több tucat áramkör működik 10k-val, sok-sok égetéssel), ettől még lehet LED-et beletenni.
(#) watt válasza kishere hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Idézet:
„Írod hogy nem javaslod, egy nyákra tervezni, miért, ha minden bele van építve, amit most elmondtál?”

Semmi értelme, mert a céláramkörön ajánlott kialakítani az ICSP-t, ha lehet. Ha nem, akkor is, csak akkor jumperekkel kell megoldani az égetéskori leválasztást. A PIC- is meghálálja(nem törik le a lába a 100. kiemelésnél).

Az égetőt egy 1gigás Athlonnal hajtottam, semmi extra.
Az MCLR-t ellenállással szoktuk 5V-ra húzni, nem pedig direktben.
Ha lesz kis időm visszapostázom az égetőt!
Az oldalamat már módosítottam...
(#) cape-t válasza watt hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Sziasztok!

Szerintem is az MCLR láb Vdd-re húzása a megoldás. Én is betettem a 10k-t, és most már odáig jutottam, hogy a WPB felismeri a 16F628-at! Ez már nagy eredmény a 2 PIC halál után.
Viszont, ha írni akarom a PIC-et, azt írja, hogy WLPT_minivel csak egyenként lehet írni a tartalmakat. Ez mit jelent?

Előre is köszönöm válaszod!
(#) watt válasza cape-t hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Azt jelenti, hogy először írasd be a flasht, majd ha van akkor az EEPROM-ot. Kiolvasni is egyenként kell.
Kövesd a Vpp be-ki kapcsolását, mert a 16F-ek igénylik, hogy megszakítsuk az égetési procedúra egyes részeit, mert nincs olyan utasítás(a legtöbben), hogy égetés vége. A 18F-ek ezzel szemben rendelkeznek ilyennel, így nem kell a Vpp-t birizgálni az égetés egyes lépései között.
Ha az égetés után nem egyformán olvassa ki a tartalmakat, akkor a sebességen kell csökkenteni(értéket növelni).
(#) cape-t válasza watt hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Szia!

Köszönöm, közben rájöttem! 16F628, WLPT_mini_V4 és villog a LED-em!!!
Köszönet a programért, az égetőért és az értékes tanácsokért!

A program szép munka!
(#) watt válasza cape-t hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Én is köszönöm a teszteket és örülök, hogy végre működik a mini! Javaslom, hogy ha ráérsz és tovább akarsz lépni, kiegészítésként mellé lehet építeni a Vdd, Vpp vezérlést is(2 tranyó + néhány ellenállás + a 7407 nem használt lábai). Nézd meg az oshonban, vagy a WPB égetőimben hogy van ez megoldva és melyik LPT port lábakra van bekötve. Nem egy bonyolult dolog és külön egységként is meg lehet építeni a kapcsolók helyére.
Tudom sokan azt fogják mondani, hogy akkor már miért nem építünk egy oshont, vagy WPB_xxx-t, de én szeretem az iyen jellegű megoldásokat, mert csak tanul belőle az ember, főleg elektronikát!
(#) Hp41C válasza cape-t hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Szia!

Örülök, hogy működik.. Ha komolyabban gondolod a pic-ezést, akkor Pickit2-t javasolnám (a mini-vel a 18F2550 -et fel tudod hozzá programozni.)
Sajnos újraépítetted az áramkört, így a hibára nem derült fény...
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Szia!
Nincs is belőle probléma, amíg a 74LS07 tápárama nagyobb mint 1 mA... Az utánépítésnél azonban előfordulhat, hogy elfelejtik / nem sikerül bekötni a tápját... Szerintem így járhatott cape társunk. Ekkor nincs olyan áramkör, ami elfogyasztaná a Vpp-ről a Vdd-re folyó áramot... Cape ugyan újraépítette az egész áramkört, de a hozzászólásából erre a hibára következtetek...
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Azt írtad korábban, hogy a 7805 nem képes áramot fogyasztani. Én ezt másképp gondoltam, ezért fogtam és a 12V-ot egy szál 10k-val visszakötöttem az 5V-ra.(A 7805-ön kívül semmi nem volt rákötve az áramkörre, csak a puffer és szűrőkondik a regulátor lábain.)
Az ellenálláson eső feszt mértem, ami 6,9V volt.
Az 5V 0,1V-al emelkedett meg.
Így már lehet tudni miért működik bármilyen kapcsolásban(ahol csak egy szál PIC-van) a 10k-s felhúzás más védelem nélkül.
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Értem!
Köszönöm az okosításokat!
Legközelebb ha PIC-es áramkört építek ezek az infók szerint fogok eljárni, és építkezni!
A visszapostázást azt pedig megköszönöm!
ÜDV!
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Szia!
Vettem a fáradságot és megnéztem a 78L05 adatlapját ( Texas, National, StMicroelectronics ).
Sajnos a felépítés is gyártófüggő. Valóban egy kis áramot tényleg tud fogyasztani, addig, amíg a feszültség szabályzási osztóáramkör áramát teljes mértékben a külső forrás biztosítja. Ekkor a kimeneti tranzisztorok lezárnak, a kimenő feszültséget már nem befolyásolják. A Texas gyártmánynál az osztó árama 1.08 mA. A (Vpp - Vdd) / RVpp = (13.5 - 5.0) / 10000 = 0.85 mA. Tehát még van egy kis tartalék: 230uA. Azonban az adatlap paraméter táblázatában minden a szabályzásra vonatkozó paraméterénél szerepel: 1mA < Io követelmény...
Ilyen munkapontban történő tranziest nem tudja kiszabályozni...

A National és az ST egy kicsit más kimeneti osztóval dolgozik, a többinél nincs belső kapcsolási rajz...
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Köszönöm, hogy utána néztél! Én ezt úgy értelmezem, hogy ha még van egy fogyasztó(PIC, 7407) akkor azok kis árama még hozzá adódik az áramokhoz, így a 7805 nincs veszélyben. Gyakorlatban úgy gondolom használható a megoldás.
(#) watt válasza kishere hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Elkevertem a címedet! Kérlek írd meg e-mailben! Köszi!
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Elküldtem !
Következő: »»   7 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem