Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Időszakosan ráz a fürdőszobai csap
Lapozás: OK   4 / 6
(#) fater0827 hozzászólása Máj 19, 2010 /

Üdv mindenki
Kérem véleményetek?
Az áramszolgáltató hálózat újítást hajt végre (légvezeték)nem a falunkban (volt munkatársamnál).A házukban 3 fázis van elosztva illetve a műhelyben .5éves huzavona ,ha a bojler bekapcsol a folyosón levő izzó erősen világit ,Elhív nézzem meg mi a hiba ,megállapítom nincs nulla,telefon a szolgáltató felé ,pár nap múlva levél megjavítva .Na de a hiba Ua ,elmegyek este mérek 150-160V a bojleren a folyosón 260-270V Tv konnektorban 260V .Másnap ismétlés,a kerti csaptól kb 20m-e ledugom a nagy csavarhúzóm a földbe, cs.h és a csap közt 22-25V fesz mérhető (nincs nulla ?!!..).A lakásban levő összes dobozt megnézem kijavítom az égést,Mosom kezeim gondoltam ok, ez péntek .Hétfőn mint a tenger Háborog "te balf..sz szarabb mint volt"mi a baj - A bojlernál levő karmantyú hányja a szikrát.Mászóvas és kőtél felvesz megnéz a lehetséges hiba (az oszlopon levő null vezeték nincs bekötve bent van az U sínben (nyaral v napozik) de helyette be van kötve a 4. tervezett BOJLER távkapcsoló fekete légvezetéke .a Kapcsoló óra megbont és ott van, nincs bekötve sehová ,kihúzom ép csak elérte a null csomópontot összekötve kb 30mm 3Cm átmérő lett a végeredmény .Az áram kommandó jött ellenőrizte "Jók a plombák " éljen !!.Azóta nem ráz a fürdőkád-,csap. !Azóta nyugodtan alszok .
Milyen szolgáltatás ez ?.Ja nem az én dolgomra.
oimunka lehet ,hogy nálad is ilyen jellegű a hiba (első hsz ),akkor ráz mikor egy nagyobb fogysztó(vasaló bojler stb )bekapcsol a másik fázison .Frázis Fázis ami Rázis .
Remélem pontos és nincs á kommandós itt ,nyújtom nyújtsa ő a bilincs elé a kezét.
Üdv rázás nélküli napokat
(#) oimuka válasza fater0827 hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Idézet:
„Elhív nézzem meg mi a hiba ,megállapítom nincs nulla”

AZt hogyan allapitottad,meg,hogy nincs nulla?
Ma delelott furodtem,most nem ereztem,hogy razott volna.Furdes utan azonnal le is mertem a csap es a kad fem resze kozott a feszultseget,ami 2-3 V. volt...gondolom ,ezt mar nem erzi az emberi szervezet szemben az eddig mert 8-10 V-al.En is arra kovetkeztetek,hogy delelott esetleg kevesebb fogyaszto volna bekapcsolva...Masik feltetelezes,hogy kint a talaj nagyon at van azva,ha esteleg eddig foldelesi hiba lett volna,most esetleg a vizes talajban jobban ervenyesulne a foldeles,vagyis jobban levezeti az aramot.
Elvegeztem meg ket merest.A fazis es a kad kozott,a fazis es a csap kozott,a fazis es a greszia kozott is megvan a 220 Volt.Mire lehet ebbol kovetkeztetni?
(#) damkodav válasza erniefromh hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Ezt miért mondod ,és honnan veszed azt, hogy nem értek hozzá,a hozzászólásaimat elolvastad egyáltalán?
Nem nagyjából gondoltam, hanem pontosan,nem szeretem ha oltogatnak,de remélem most kiélted magad.
Én csak segíteni akartam, és amúgy kíváncsi vagyok,hogy te mennyire értesz hozzá
De most nem szeretnék egy ilyen nevetséges vitába belebonyolódni.
Semmi rosszat nem írtam abban a hozzászólásomban,a folytonosság megállapítására bőven elég egy multiméter is,földelőszonda mérésére vagy pedig hurokellenállás mérésre nem,de azt le is írtam egyértelműen .
Ha neked jobb akkor tényleg az nagyon helytelen amit írtam
(#) damkodav válasza oimuka hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Semmire, egy darab botnál is mérhetsz 230V ,vagy például kábeleknél is van kapacitív visszatöltődés mégsem jó az semmire vagyis nem lehet terhelni.
Mivel a digitális multiméter egy rakás szar vagyis nem csak nem erre való, mert kapacitív feltöltődés is lehet.
Igazából ezt terheléssel lehetne megállapítani.
Pl egy izzóval,de ez ÉLETVESZÉLYES mivel éppen akkor valaki hozzá ér a csapokhoz akkor az nem éppen jó halálos is lehet.
Ezt egy Bővebben: Linkilyen műszerrel lehetne megmérni.
Ami ohm törvény alapján mér,tudjuk az U és van egy áramgenerátoros I akkor van ellenállásunk is.
Amúgy még most sem nézted meg a kötéseket?
Mondjuk a szondának ,ha van akkor jót tesz az eső.
Hogy van e megfelelő nulla azt terhelés alatt tudod megvizsgálni egy nagy fogyasztón mérni kell a feszültséget üzem közben, mert ha nem jó a nulla akkor a nagy felvett áram a nulla vezető átmeneti ellenállásain sok feszt ejt és kevesebb jut a fogyasztóra.
(#) Moderátor hozzászólása damkodav hozzászólására (») Máj 19, 2010

Idézet:
„a digitális multiméter egy rakás szar”

Elmentek otthonról? Elhiszem, hogy valamiként ki kell fejezni valami iránti nemtetszésedet, de ezt csak ilyen módon tudod, ilyen szavakkal?

Be akarod költöztetni a Győzike- és Mónika-show színvonalát a HE-re? Gratulálok hozzá!
(#) oimuka válasza damkodav hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Idézet:
„Amúgy még most sem nézted meg a kötéseket?”

A biztositektabla magott nemigazan lehet,mert hiaba csavarom ki a 4 facsavart,a marvanytabla nem tavolithato el,olyan szukre vannak engedve a kabelek.
(#) oimuka válasza damkodav hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

S egy ilyen muszer mennyibe kerul?
(#) damkodav válasza oimuka hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Sokba szerintem most olyan 200 000 300 000Ft körül mozog.
Terhelés alatt mérd meg a fogyasztón eső feszültséget.
Szerintem amúgy szerelő lenne a legmegfelelőbb még mindig.
(#) damkodav válasza (») Máj 19, 2010 /

Ne haragudj, ez igen meggondolatlan cselekedet volt igazad van.
(#) fater0827 válasza oimuka hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Üdv oimuka
Küldök egy skiccet ,mint említettem 3 fázis van volt munkatársamnál .A három izzó legyen más teljesítményű és kapcsold rá a 3 fázist a rajz szerint Vigyázz 400V látni fogod az összes izzó teljes fénnyel világít ,na most csoda kapcsold ki a kapcsolót és rádöbbensz miből állapítottam meg ,hogy nincs nulla ,ja a műszert előtte kapcsold be mert lehet ,hogy a 25/legkisebb W izzó örök vadászmező . Az izzó még is megúszná akkor mérsz akár 30-40V-ot .Ha jobban figyelted volna a kerti csap és a tőle 20méterre levő földbe ledugott csavarhúzó közt lépésfeszültséget mértem 20-30V~ .A TSZ-nél három ilyen esetem volt Pl egyik istálóban a fénycsövek heten égtek ki , megúntam nagy szerviz null hiba a főkapcsolónál.A rajzom szerint a műszer jobb alsó résznél van L3 nincs W találj ki mást mint én írtam 3.érték(W),Légy kreatív.
A háznál alkalmazott mérési elvet holnap az az ma beszkennelem ha érdekel .Most is kicsit hosszú az írásom.Remélem a rajz érthető és egyszerű.
Üdv

DSC01782.jpg

(#) fater0827 válasza damkodav hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Üdv damkodav
Analóg műszerrel ,hogy mérsz lépés feszültséget? Az elég jól terhel .Amúgy a digitális műszert szoktam fáziskeresőként használni egyik zsinórvég a kezembe a másik a vezetékre na bumm és nem járok így :shocking: .
Digitális fázisceruza 1000-1500Ft.Felnőtt embereken van egy db kerek alkatrésze, jól kell tudni kezelni, sok mindent meg tud oldani csak logika és kombináció kérdése. Amúgy a D M M -el mérhető üres kábeléren (X V fez) ha a másik vezetékeken van fogyasztó.
Üdv
(#) damkodav válasza fater0827 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Amúgy nem ugyanezt mondtam mint te?
Szó sem volt analóg műszerről.De a digitális voltmérő nem alkalmas érintésvédelmi mérésekre,sem lépésfeszültség mérésére.
Az egymás mellett futó kábelben meg azért mérhetsz feszültséget mert átindukálódik és a hatalmas műszer belső ellenállása miatt butaságokat mér.
Ha már itt tartunk magadon is mérhetsz feszültséget mégsem tudsz egy izzót táplálni
Szerintem amúgy neki nincs 3 fázisa,de ja aszimmetrikus terhelés esetén eltolódik a nulla pont.
(#) fater0827 válasza damkodav hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Üdv damkodav
A 3. 4. és X_e. vezetéken a kábelben inkább kapacítiv jellegű fesz mérhető.De a téma ha emeletes társasházban lakik ott is előfordulhat, hogy virtuális nulla van. Az én esetemben a bojlerre menő FÉMCSŐ és persze a bojlerről a mérőhöz menő 1X2.5 mm2 alumínium vezeték (föld) adta azt a kevés nulla potenciált.Ígértem egy rajz dolgot ,de ma elmentem GOMBÁZNI friss levegő .
Más::: ha egy 10Ft és egy 20Ft _t fogsz a két zsinorhoz bíztos ,hogy több feszt mérsz mint nélkülük ,de értéket nem írok mert mindenkinél más.A családnál valószínű 24V 1-2W_os izzó világított volna .Az én esetemben biztos hogy nem volt nulla akkor és ott megjavítottam és azóta is jó ( Kb 10 éve) .Az áramszolgáltató tán vitt műszereket is lássák mérnek valamit -de Ők nem tudtak mérni (dísz ,csicsa ,villogás ,nekik van olyan is),erről ennyi.A csavarhúzó egyik ember kezében (gyilok KÉKFÉNY )a másik kezében értéket termelő gép.Újból végig olvasom ezt a topikot miről maradtam le vagy mit nem olvastam el.
Üdv
(#) oimuka válasza fater0827 hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Ismet par megjegyzes.Azoknak,akik azt irjak,hogy mar reg ki kellett volna hivnom egy komolyabb szakit,azoknak terneszetesen igazuk van.Van egy szomszedom,akinek komolyabb meromuszere van,ot kell meg athivnom,de meg nem futottam ossze vele.

Lehet,mar irtam,tarsashazban lakom.Egy lepcsohazban 6 csalad.A kulso bejarati ajto mellett jon be a harom fazis,ami azutan osztodik le.Szerintem is valami a nullal lehet(virtualis null) vagy valami hasonlo.EStenkent eszre lehet venni,az egokon,mintha pislakolnanak.Csak este,es csak bizonyos idoszakokban.Ezt eddig soha nem csinalta.MAsik furcsa jelenseg.PAr napja a mikroban olvasztottam ki valami hust,az automata biztositek lekapcsolt.PAr nappal azelott.Huto,szamitogep,televizio(max.400W) mellett kapcsolt le a masik automata biztositek.Szoval eddig ilyen gond nem volt.
A hat csalad kozul egynek valoban villanybojlere van.NAla sem jartam meg,hogy megnezzem a kotest.
(#) danodano válasza oimuka hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Szia. Nálunk is volt hasonló probléma, miután nagyobb autómatát szereltettünk fel és közösítették a nullát a földeléssel. A házunkban 1 fázis van, de van éjszakai áram is. Ez mind szép és jó volt, de az éjszakai áramnál ezt nem csinálták meg, de a pincénkben volt egy régi földelés ahol a bojler(éjszakai áram) és a ház földelése külön külön volt. Már az összes dobozt végignéztük mire rátaláltunk erre a régi földelésre. Itt összefogtuk az éjszakai áram és a ház földelését és a probléma megoldódott. Lehet, hogy nálad is valami ilyen gond van.
(#) belganarancs válasza oimuka hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Üdv!

Kb. két éve voltam nyári melózni keresztapámnál, nekik kertes házuk van, vályogfalas, a fürdőszobájukban van a bojlerük, a fürdőkádtól,mosdó kagylótól nem messze. A csap ott is ráz, ha az ember kezén van egy kis sérülés, akkor elég kellemetlen. Méricskélni nem tudtam, mert elég messze laknak tőlem, ráadásul műszer sem volt nálam.
(#) beeerka hozzászólása Máj 22, 2010 /

Durva hogy mik vannak... Én most egyetem miatt albérletben vagyok győrben, itt az az érdekes, hogy van 3 kismegszakító a lakásban, de például ha megy a mosógép, és bekapcsolsz mellé még egy komolyabb fogyasztót, akkor 1 kismegszakítót levág. Mondtam magamban oké, a konyha+fürdő egy körön van, mondjuk ez is érdekes, mert nem szokás, nade az, hogy az az 1 szerencsétlen kismegszakító amikor levágódott, akkor az egész lakásból eltűnt az áram, érdekes
(#) fulcsii hozzászólása Máj 22, 2010 /

Kedves Emberek!

Végig olvasva a hsz-eket, nagyon sok badarságot hordtok össze!
Tisztelet a kivételeknek. Minden féle zöldségeket tényleg nem szabad csinálni, mert ebből tényleg nagy baj lesz!

A véleményem az, 0 szakadás, illetve inkább kötés hiba van. A vízvezeték le, be van kötve a földbe. és azon keresztül folyik az áram.

A villanyoszloptól a mérőig PE a vezető és minimum 16-os AL vagy 10-es CU. És itt kötik össze a földelővel és akkor már PEN-nek hívjuk. Ez teljesen szabályos. Ha 10-es vagy annál vastagabb a vezető keresztmetszete akkor nem kell az 5 eret tovább vinni, elég a 4 is. és szintenként, elosztónként! kell az EPH-t bekötni.

A digitális multiméter meg valóban csak próbalámpának használható!

Bocsi ha valakit megsértettem!
(#) fulcsii válasza fulcsii hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Sőt az izzós próbalámpa sokszor sokkal többet ér!

A kötéshibát valóban a terhelés megnövelésével lehet kiszűrni! vasaló, rezsó stb bekapcsol és közben feszültség mér!
(#) vlaci0510 válasza potyo hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Szakadt a bejövő nulla.
(#) fater0827 válasza vlaci0510 hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Üdv V Laci
Esetemben NEM VOLT ABSZOLUT a nulla bekötve .Így mikor este megvártam a bojler bekapcsolást akkor a TV mellet levő konnektorban 270V feszt mértem.A bojleren 160V feszültséget kb így állt a hajam .
Akkor még a szabvány fesz 220V volt.A lakótelepi házaknál minden család 2 vagy 3 fázist kap így igen eloszlik a terhelés és ha nincs nulla bekötve avagy elszakadt ott nehéz észrevenni .Beeerka esetedben látatlanba kicsi lehet a megszakító értéke vagy netán nagyon régi és/vagy nem lomha.Amit levágott "1 szerencsétlen" az a fő biztosíték ,azt nagyobb értékűre kell cseréltetni.
Üdv
(#) fater0827 válasza fulcsii hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Üdv fucsii
Szomszéd faluban esetemben egyértelmű a hiányosság . Az áramszolgáltató nem jött rá a hibára,felületes szerelés felújítás , mert utána volt a hiba ,Rendszeres TV VIDEÓ leégés csere.Tisztánlátás miatt ,a 70-es években akarták a falvakban 1 közös kapcsoló óráról üzemeltetni a bojlereket.Rájöttek ha minden bojler egyszerre kapcsol akkor nagy lesz a fesz esés és az áramfelvétel és persze 1 fázist terhelnek . 3 fázis+1 bojler és persze a kopasz null vezeték az az 5 szál vezeték ment a lakásba a villanyoszloptól ,de a kopasz null vezeték bent napozott az U sínben .Az oszlopon nem mertem dolgozni mert falu, tán már arra is fogadtak ,hogy le esek-e, meg néztem a hibát ,az oszlopon levő bojler szálat kötötte be nullának a felújítást végző emberke .Ennek a szálnak a vége log..,hogy a kapcsoló óra alá megy ........ Kijavítottam és jó a technika .
Üdv
(#) fulcsii válasza fater0827 hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Szia!
Emlékszem, voltak ezeknek őrültségeik!
A szinkronmotoros kapcsolóóra is csodálatos volt, főleg feszültség kimaradás után!
Sajnos, és ne vegye sértésnek senki, az áramszolgáltatónál, nem éppen lángelmék dolgoznak! Volt szerencsém velük egy tanfolyamra járni!
(#) Syn7h37ic válasza fulcsii hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Sajnos ezt a tényt csak megerősíteni tudom....
(#) fater0827 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Üdv Syn7h37ic
Sok baleset ,halálos áramütés már volt ilyen okból.Ilyenkor előveszik azt a villanyszerelőt aki a házat építette /drótozta (ezt jó megaszondtam ) vidéki vagyok , nem számít !Gondolkodtam már sokat azon ,hogy kellene szólni a mérésügyi hivatalnak .Mérjék meg ezt a bizonyos házat és az egész útszakaszt és az illetékes főnököt pedig rúgják ki .Szoktam vót mondani ( "Ücsém a doktorandusz címmel emberséget és becsületet nem adnak " ) .Közelmúltban TESCO áruházat drótoztam ott volt pár új rajzjel számomra (Nyugat) ja és pár száz amper,10-15 Km kábel ez azért már más világ,nem családi ház .
Nem értek egyet a("PEN") megoldással a két emelet közt elszakad eltörik elég a null vezeték na ott megint lehet kalamajka .
Oimuka Neked javaslom az épületben pár konnektort mérj le pl óránként írd le a fesz értékeket pár hétig ,megéri a fáradságot . A bojler vezetékén is mérj terhelve és kikapcsolva is este .
Kicsit VESZÉLYES
Még egy a bojlert este mikor rákapcsol az óra kapcsold ki a biztiét és vedd le a bojlerről a földelő vezetéket az oldaláról/aljáról ,és földelő vezeték és a 2 vezetékhez képest és a bojler oldalához is mérsz 1-5-10V feszt akkor esélyes a null hiánya .Rakd vissza a zöld/sárga vezetéket a helyére és kapcsold vissza a biztit ,azért legyen meleg víz .
(#) fulcsii válasza fater0827 hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Helló!

Ezzel én sem értek egyet, de a szabvány igen!

Én igen is az 5 vezetékes rendszert támogatom!

Van tapasztalatom a szigetelt csillagpontú hálózatokban is! Na az se kutya dolog ott megtalálni a földzárlatos berendezést!

Viszont ott az EPH hálózattal nincs gond!-)))))))
(#) fater0827 válasza fulcsii hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Üdv Fulcsii
1980-ban fél évig a Bakony-ban voltam villanyszerelő ,közös orosz és magyar hadi bázison mint sorkatona.Történet az Orosz lőtértoronynál az ottani katona megoldotta a 220V-os villanyt (ugye náluk a 2 fázis közt van 220V) az előzmény sejthető.Megoldás részéről a baloldali fázist bizti előtt rákötötte a fémtokozásra ezt a vezetéket meg a középső fázist felvitte világításra stb célra.A fő betáp és a torony közt kb 8 csatlakozási pont/doboz kb 3 Km földkábel volt na keressem meg hol a hiba mivel 63A bizti kb negyed óra alatt kiégett.
Az Oroszoknál akkor még szigetelt volt a csillagpont azaz nem volt összekötve a földpotenciállal, nálunk VESZÉLYES a horgászok a fázist ledugják a földbe és feljön a giliszta),a szigetelt-nél így igazából nem működik nem működhet ,lépésfeszültség sem alakul ki hacsak nem 2 készülék másik fázishoz képest lesz "( földzárlatos)".
A "(földzárlat)"= 2 fázis zárlata a földön keresztül ,de ez inkább nagy ellenállású fáziszárlat !!
A szigetelt csillagnál egy készülék a szomszédnál (betonkeverő) földbe viszi a fázist akkor nálad mindegy ,hogy a fázist avagy a nullát fogod meg mindkettő ráz !!
Nálunk csak a fázis rázis (frázis ráz is) !
Bojlerek az EPH ,ha fémcsővel van a víz szerelve .
Üdv
(#) fulcsii válasza fater0827 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Helló!
A kohászatban engedélyezik a szigetelt csillagpontot, persze erőátviteli berendezésekben!

De elárulom neked, mióta megjelentek a frekiválltók, ezek akkorát cumiztatnak, hogy lassan meg fogják bánni és áttérnek a merev földelt hálózatra.
(#) Csaba09 válasza oimuka hozzászólására (») Júl 6, 2010 / 4

Visszatérve az eredeti kérdésre Először is az áram eredetét deríteném ki legelőször.
Tény hogy az Áram ami ráz az nem a saját Lakás áramköréből jön hanem egy másiké lakáséból jön.
A szomszédok közreműködésével ha lehetséges ki kellene deríteni hogy melyik is az a lakás.Aztán azt hogy mivel a lakások áramkörökre vannak felosztva melyik áramkör működésekor lép fel a probléma.
Legegyszerűbb megalapítás az automaták kikapcsolása vagy a 30-éves olvadó betétek kivétele egyesével.
Mikor megvan az adott áramkör annak a nyomvonalát és berendezéseit megvizsgálni.
Valószínűleg A fürdő közelébe lesz a berendezés mivel csak az itt lévő csaptelep ráz...
Valószínűleg egy elfúrt,szeggel átütött vezeték vagy úgymond félig elfúrt amely a nedves vakolaton, falazaton keresztül eljut a csaptelepig.Az Áram irány pedig onnantól egyszerű mivel a műanyag szennyvíz cső is vezeti az áramot....( EPH-ba ezért kel bekötni a PVC szennyvízcsövet is...!!!)
Azért rázhat csak ott a csaptelep mert lehet hogy a vizes felújítások alkalmával a régi csövek helyett "Henko"Csöveket is építetek be melyek ugyebár majdnem műanyagok,de elképzelhető hogy emiatt nem vezeti le azt a kis áramot a földbe teljesen mert ott nagyobb az ellenállás minthogy a szennyvízen keresztül jutna el a földig....Mert a szennyvíz szinte elektrolitként viselkedik. ( Henko csövet azért feltételeztem mert nem minden esetben érintkezik a benne lévő rész felület a toldókkal illetve fali korongokkal.)
De lehet sok más oka is hogy abba a 30-éves villamos rendszerbe valami ráz.Ezt igazán csak úgy lehetne kideríteni hogy odamegy az ember és megvizsgálja a dolgokat.(általában porig rombol és újat épít)
Mindenesetre az sokat segítene ha akár multiméterrel is de rámérnél hogy mi között mérhető a potenciálkülönbség:
-Fázis - csaptelep
-Nulla vezető - csaptelep
-Föld - csaptelep
Melyiknél mekkora feszültség értékek mérhető.
Mivel az épület nem felel meg a mai villamos szabvány előírásainak, azt javítás felújítás alkalmával korszerűsíteni kell ahogy a szabvány azt előírja....
Az hogy időszakosan ráz az lehet egy világítási áramkör,villanybojler,Esetleg mikor a fal átnedvesedik,vagy páraelszívó...
Hiába okoskodik itt mindenki hogy ezt így kel ezt meg úgy jó dolgok igen de a problémán nem segítenek mert nem hiszem hogy nekiállsz kiépíteni egy EPH-hálózatot.
Bár mint az előbb említettem egy szakember kötelessége egy ilyen probléma esetén korszerűsíteni a rendszert is....
Elnézést hogy ilyen sokat írtam de lehet ez sem oldja meg a problémád. :no:
De hogy menyi kritikát kapok én majd most
(#) zoliee válasza Csaba09 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Sziasztok!
Aktívan áramszolgáltatónál melózom, és EHP nélkül ha nem jó a föld bizony ráz minden.
ha egy jó földelése van a háznak, akkor bizony 0 nélkül is el kellene mennie a rendszernek....
amúgy ha felraksz egy ÉV relét, és állandóan lever, akkor azis utalhat a földelés hiányára, ill. meg nem felelőségére.. lehet földelési ellenállást mérni háznál is, erre vannak rendkívűl jó műszerek, (mi MERTEL-eket használunk) de van ezzel foglalkozó ember is, aki megméri neked, és kiad róla egy szakvéleményt...
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem