Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   457 / 1387
(#) gulasoft hozzászólása Máj 20, 2010 /

Senkinek nincs rezgőcsiszolója?
(#) llaci56 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Csak a meleg fóliát, - 180 (200) fokot bírnia kell!
(Létezik hideg fólia is!)
(#) Attila86 válasza pici hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Én is ezzel a problémával kínlódtam nemrég. Teljesen nem sikerült rájönnöm a magyarázatára de arra igen, hogy BMP-ben kell meghagyni a nyáktervet amibe kiexportálja az Eagle és nem szabad PNG formátumra konvertálni.
(#) gulasoft válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

A png gyakorlatilag egy free jpg, és mint ilyen veszteséges tömörítést használ.
Viszont lenne rögvest egy kérdésem, kaptam pár nyákrajzot de bmp. Megvannak a méretek, de azok nem egyeznek a kép méretekkel, mert kereten belüli értékek vannak megadva ami ugye azért nem jó, mert a keret is a kép része.
Tudtok valami olyan progit amiből a bmp-ből egy egérrel megadott részt ki tud tenni pdf-be úgy, hogy a valódi méretet be lehessen állítani?
(#) watt válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Most nézem, mit keres ebben a témában a lamináló fólia? Eltévedtél? Itt lézernyomat laminálásáról szól a történet. Az áthengerezést meg lehet oldani sima műnyomópapírra nyomtatott képpel is(és az már belefér ebbe a topicba is, habár nem előlapokról szól, hanem nyákról, de ez már meszire vinne...).
(#) lidi válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

A PNG mióta veszteséges tömörítés ?! Ne keverjétek össze a JPG -vel. http://hu.wikipedia.org/wiki/PNG Ha valami nem képes normálisan nyomtatni / exportálni png be, az nem a képformátum hibája.

Képet vagdosni adott méretre jó pl a photoshop.
(#) Attila86 válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Tudok ilyen progit: számológép.
Ha tudod hogy mondjuk 5cm széles a nyákterv és 1cm-t le akarsz belőle vágni, akkor megnézed hogy hány pixel széles a kép, ezt elosztod 5-tel és megkapod hogy 1cm hány pixel. Utána ennyi pixelt levágsz a képből majd a nyomtatáskor beállítod hogy 4cm széles legyen és kész is.
(#) llaci56 válasza watt hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Itt leírta a technológiát, nem értem, mi a gondod vele.

De nem tudom mennyit kell levágni belőle. Ez a gond. Van egy képem ami bmp nem tudom mekkora, azt tudom, hogy van benne egy rész amit tudom mekkora kell hogy legyen. Megoldom mert kivágom a belsejét és utána már tudom állítani annak a méretét csak gondoltam van valami egyszerű módszer.

Kis logika és egy csepp alsó tagozatos matematika...
Tudod hogy a képed a kerettel együtt (amit le akarsz vágni) mondjuk 9cm széles. Megnézed hogy hány pixel széles a kép, mondjuk 1400 pixel. Ebből bonyolult matematikai képletekkel kiszámolható hogy 1 pixel az kb 0,0642857mm-nek felel meg. Ezután bármilyen képszerkesztő programmal levágod a képről a számodra felesleges részeket és megnézed hogy ez után hány pixel széles lett az új kép. Mondjuk 1260 pixel lett. Ismét elővéve az általános iskolai "egyenes arányosság" nevű tananyagot megtudjuk, hogy az új képünk a valóságban 8,1cm szélességű.

Az egész megkerülése egy kis logikával: Nem kicsinyíted le a nyáktervet, csupán a levágandó részeket fehérré teszed. Így még számolgatni sem kell.

Amúgy ugyan ezzel a bonyolult "egyenes arányosság" nevű dologgal kiszámolható egy nem mérethelyes (DPI-információt nem tartalmazó) nyákterv pontos mérete is. Csak keresni kell a nyákterven egy olyan alkatrészt aminek a lábtávolsága ismert, lemérni hogy ez hány pixel és ebből már kiszámolható az egész nyákterv mérete.
(#) pici válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

A PNG-vel picit elcsúsztál.
A GIF nem veszteséges, ennek a továbbfejlesztett változata a PNG, csak nem 8bites. 24 bit és transzparent és ez sem veszteséges.
2 transparent van csak: BMP PNG

A PDF nem képtároló formátum.
A PDF-ben a kép külön blokként szerepel és az elöző pár képformátumot alkalmazza. Pl, ha beteszel egy képet a PDFbe, akkor JPG TIFF PNG... tömörítést használ (tehát ugyan az!) csak tartalmaz oldalméret és DPI arányokat.

BMP -> vágás.
Nézt meg az általad ismert méretek hány pixel hosszúak. Pl 28 pixel 1 mm, akkor 1 inch az 25,4 szerese= 711 azaz 711 DPI-vel kell nyomtatnod. és méretarányos lesz.

Biztos nehét felfogni, de NEM ismerem a kép méretét centiméterben. Azt kaptam meg, hogy a nyák ami a képen belül van (van ahol két nyák is egy képen) az mekkora.
De semmi gond, kivágom a nyákot, elmentem új képként a többit már megoldom sokkal kevesebb számolással. PDF-be fogom nyomtatni, és ott meg lehet adni a kép méretét mm-ben is.
(#) gulasoft válasza pici hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Hát a png-re azt hittem hogy jpg kiváltására találták ki, de ha nem veszteséges akkor ezentúl mindent png-be rakok, onnan ezek szerint bármikor előállítható az eredeti kép.

Abból is kiszámolható a kép mérete minden gond nélkül. Nem kell feltétlen a kép méretét ismerni hozzá, az is jó ha csak a kép egy részének méretét tudjuk, a fentebb vázolt általános iskolai matekkal ki lehet számolni.
(#) carloshunter hozzászólása Máj 20, 2010 /

Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy láttam különböző kapcsoló szekrényekben olyan megoldást, hogy a nyák egy zöld műanyag foglalatba volt téve. És úgy lehetett DIN sínre pattintani. Eléggé esztétikus megoldás. Ezért szeretném én is így megoldani a elektronikámat. A panelt elkészítem, de nem tudjátok véletlenül, hogy ilyen sínre pattintható műanyagfoglalatot hol tudnék beszerezni?

Válaszaitokat előre is köszönöm
(#) zombee válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Te már használtál egyáltalán PNG-t? Összehasonlítottad a JPG-vel?

Elárulom, hogy a PNG a saját tapasztalaim szerint veszteségmentes.
Egy áramköri rajzot ha PNG-be mentesz, bámulatosan kicsi lesz, és minden pixelt ugyanott találsz meg ugyanabban a színben.

Ha JPG-be mented, az összekötéseknél el fog mosódni, a vékony összekötések el is tűnhetnek.
A feliratok pedig egyáltalán nem fognak látszódni ha nincs teljesen felnagyítva.

Csináltam egy kísérletet, ugyanazt a képet lementettem JPG-be és PNG-be. A PNG 13kB, a JPG 20kB lett. Kinagyítottam és készítettem róluk képernyőképet. A különbség borítékolható...
(#) roland0327 válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Mekkorák az SMD-k egyébként? 1206?
(#) Attila86 válasza roland0327 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Igen, mind 1206-os.
(#) roland0327 válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Köszi. Még annyit, hogy a kijelzőnek a potija elég ha 5k-os?
(#) (Felhasználó 4577) válasza roland0327 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Elég.
(#) watt válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Az, hogy itt nem téma a lamináló fólia.
(#) kaqkk válasza watt hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

JÓ értem és elnézést kérek ha valakinek az önérzetét megbántottam avval hogy érdekességként leírtam hogy ilyet is lehet csinálni a laminálós technológiával. Ez az előlap pedíg színfurnérra készült

És a lézernyomat laminálás? Mert a minta azzal készült!
(#) llaci56 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Nincs miért elnézést kérj, a téma címétől a technológiát tekintve nem tértél el. Nem tudom, mi kifogás lehetne erre.
(#) pici válasza zombee hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

"Elárulom, hogy a PNG a saját tapasztalaim szerint veszteségmentes."
Ez ugye nem szabatos bizonyíték

A JPG veszteségmentes... többnyire.
Mivel állítható a tömörítési foka.
De van nem veszteséges beállítása is!
Persze nem a leghatékonyabb ilyenkor..

Olvass vissza! Ez a topic kizárólag a műnyomópapírra nyomtatott technológiára nyílott, pont a laminálófólia miatti keveredés miatt. De nyugodtan offoljatok tovább, legfeljeb rátok szólnak...
(#) Nagykucsi válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szerintem tudok kölcsönkérni hétvégére... Ha úgy is összefutunk akkor magammal tudnám vinni... Próbára jó neked?
(#) gulasoft válasza Nagykucsi hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Persze csak ráfognánk a fémgyapotot ha jó vennék egyet.

Olvass vissza! Ő a műnyomó papírra készítette el a mintát, és arról laminálta az alu lemezre.
Eddig mi más az alu lemezen kívül?
Ezek után még bevonta lamináló fóliával is. Ez már nem fér bele a topikba?

Idézet:
„Ma sikerült (elsőre ) lamináló fóliát felvinnem alulemezre”

Egy kicsit kezd ez fárasztani, ezért én befejeztem...
Következő: »»   457 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem