Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   887 / 3984
(#) David.zsombor válasza gabi20 hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Nem hiszem hogy túl nagy freki lenne a baja mert ugyanezekkel az alkatrészekkel a videón kb 2t villan másodpercenként(képet most nem tudok felrakni de szinte ugyanúgy néz ki mint ez itt a nyák van kicsit kissebbre véve.Bővebben: Link
(#) bitten hozzászólása Máj 30, 2010 /

Sziasztok! Egy kis segítség kellene! Van egy Suzuki Ignis gyári Blaupunkt cd-s magnóm, a kódját tudom, de nem tudom, hogy kell beírni és elfogadtatni. Előre is köszönöm!
(#) pcroland hozzászólása Máj 30, 2010 /

Sziasztok!
Csak annyi lenne a kérdésem hogy a PTC ellentétesen működik az NTC-vel?(elég egy rövid igen vagy nem)
(#) csuszo_zalan hozzászólása Máj 30, 2010 /

Sziasztok! Valaki esetleg tudja, hogy a lenti pdf melyik folyóiratból származik? Vagy létezik valami bővebb leírás a TDA2030-as erősítőkről?
(#) csuszo_zalan válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Igen ,azt már olvasgattam.De pl. Rádiótechnika vagy Hobby Elektronika lapokban nem tudsz valami konkrétabbat?

Hát igen,ez jó kérdés.

De engem valami elméleti leírás érdekelne,esetleg az elemek szerepe ilyesmi
(#) kadarist válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Nézd csak: Bővebben: Link
Az első találat:
Bővebben: Link
(#) csuszo_zalan válasza kadarist hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

De ugyanazt a fájlt csatoltam én is feljebb
(#) kadarist válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Ennél részletesebb leírást miért szeretnél? Leírja a szerző az áramkör működését, viszonylag részletesen, az elvből kiindulva. Mire vagy még kíváncsi?
(#) csuszo_zalan hozzászólása Máj 30, 2010 /

Az addig oké,csak kicsit bővebben esetleg? Véletlenül nem tudod, hogy melyik újságból való a fenti részlet?
(#) SzervízMacska válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

A második lap tetején ott az újság címe, az oldalak alján pedig a dátum...
(#) csuszo_zalan válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Rákerestem az újság nevére,de angol találatokat ad.Akkor a magyar honnan van?
(#) qvasz2 válasza bitten hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Esetleg itt érdeklődj:
Bővebben: Link
(#) SzervízMacska válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Sajnos,nekem egyetlen száma sincs meg, de ha átfutod a találatokat, Te is látni fogod, hogy létezett.Bővebben: Link :google:
(#) SzervízMacska válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

[OFF]Ez már döfi! Köszönjük.
(#) m.joco hozzászólása Máj 30, 2010 /

Hello
Épp most fejlesztgetek egy beágyazott webszervert PIC18F4550 és ENC28J60 -al. Az 5V-os táplálást már egy nem használt kapcsolóüzemű Nokia mobiltöltővel szerettem volna megoldani. A töltőn 5V 890mA állt. Gondoltam, hogy megfelel, rámértem multiméterrel, 6,6V volt a kimenetén. Arra gondoltam, hogy csak terhelés mellett áll be az 5V-os fesz, de 300mA-es áramfelvétel mellett is 6,5V volt a kimenetén. Ezután szétszedtem, szét volt választva a primer és szekunder rész. A szekunder részen volt egy 5,6V-os zener dióda, vele sorba egy hagyományos dióda. Gondoltam ezzel van beállítva a kimeneti fesz. Kicseréltem a zenert egy 3,9V-osra, Összeszerelés után a kimeneti fesz 3,7V volt. Még egyszer szétszedtem, újra kicseréltem a zenert, most 4,7V-ost tettem be. Így a kimeneti fesz 4,9V lett. 240mA áramnál a fesz 4,8V.
A kérdésem az lenne, hogy mennyire veszélyes ez így? Szerintetek lehet ezt így használni? Bírná így a töltő a non-stop üzemet. A webszerver kb. 200mA alatti árammal jár, kipróbálva működik vele.
Üdv.
(#) csuszo_zalan válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Nagyon szépen köszönöm,bár a cikk sajna ugyanolyan rövid.Attól még egyszer kösz!
(#) Dudus válasza m.joco hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Milyen veszélyre gondoltál?

Az a töltő megbízható , ha lejjebb vetted a kimenő feszültségét a világon semmi baja nem lesz az áramkörödnek. Ráadásul a karakterisztikája is kellemes, mert ha túlterheled átmegy áramgenerátorba és csökkenteni kezdi a kapocsfeszültségét és nem lesz semmi baja.

Én is Nokia töltők áramkörét használom az 5V-ot igénylő alkalmazásokhoz.
(#) kadarist válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

A tápáram-vezérelt erősítőkről, mint amilyen ez a TDA-s megoldás is, ennek a dokumentumnak a végén bővebben olvashatsz.
(#) elektro777 hozzászólása Máj 31, 2010 /

Sziasztok!
Van két 12V-os akksim (12AH) és össze van kötve soroson, tehát 24V-és ez hajt egy motort, melynek nemtudom a teljesítményét, de egy elektromos bicikli motorja volt, és ehhez kellene nekem egy fordulatszám szabályzó kapcsolás ami úgy csökkenti a motor fordulatát hogy a teljesítménye megmarad.
Köszi előre is!
(#) elektro777 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Szia!
Már írtam a nagyteljesítményű DC motor ford szabályzóhoz csak nem nagyon aktív az a topic, és sürgős lene, és soká kapok arra választ.
Köszi!
(#) m.joco válasza Dudus hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Hello
Tegnap 2 órát hajtottam vele a webszervert, csak kicsit volt langyos a töltő. Egyébként mielőtt ezt átalakítottam volna, egy másik mobil töltőt akartam felhasználni, de az is 6,5V-ot adott, holott 5V 600mA volt ráírva. Az nem kapcsolóüzemű volt. 7Vac trafó volt benne, kicseréltem az áramkörét 7805-ösre, akkor meg 100mA-es terhelésnél már 2,5V-ra esett a kimeneti fesz. Szóval ekkor vettem elő a Nokia töltőt.
De miért írják rá a töltőkre hogy 5V-os, ha nem is?
Üdv.
(#) HG7SZD hozzászólása Máj 31, 2010 /

üdv
bontottam egy pár alaplapot és egy csomó smd cucc eset le róla
nagyjából vágom h mi micsoda de van egy pár amiről gőzöm nincs: (kép)

ABCD0001.JPG

(#) Dudus válasza m.joco hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Mert a Nokia telefonoknál nem érdekes! A telefonnak saját töltésvezérlője van és az áramgenerátoros üzem miatt a feszültség, különösen a töltés elején, kevesebb mint 5V. Ha soknak találja a töltő feszültségét, lekapcsolja a töltést. A trafós töltő hosszú évek óta nincs rendszeresítve, ne használd.

Takarékos , klassz áramkörök, különösen a mostanában bevezetett Green Power logós, amin fehér a kábelösszekötő a töltő vezetékén.
(#) peter1995 hozzászólása Máj 31, 2010 /

Hello.Ha így rakom össze a hűtést akkor jó lesz?A tranyók alatt nincs szigetelés a bordák alatt van.

névtelen.JPG

(#) bankimajki hozzászólása Máj 31, 2010 /

Ismét bizonytalan vagyok. Biztos találkoztatok már olyan potinak tűnő végtelenített forgókapcsolóval, amiket HIFI-ben és házimozirendszerekben alkalmaznak. Ezeknek 3 kivezetése van. (Legalábbis nekem 2 ilyenem van) És nem vagyok biztos a működésében. Mivel ismét a koleszban vagyok ezért sajnos kimérni (sípolni) sem tudom. Csatoltam egy általam painttal készített rajzot. Amelyen az én véleményem szerinti működési vázlat látható. Légyszíves erősítsetek meg, hogy így működik-e? (Az előre ill. a hátra lehet hogy felcserélődik, ezt csak találomra rajzoltam így.) Ill. ha megmondjátok hogy hogy keressem google-vel, nekem az is elég. :yes:
(#) bankimajki válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Köszi. Összehasonlítottam és stimmel.
(#) moltam válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Encoder a neve.
(#) MaTe193 hozzászólása Máj 31, 2010 /

Hali!

Lenne egy kérdésem: van egy biciklidinamóm és ezzel szeretnék feltölteni elemeket miközben haladok.Mármost,ehhez tudnátok kapcsolási rajzot ajánlani?

Üdv:Máté
Következő: »»   887 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem