Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Kérlek küld el gyalulás nélkül, a továbbiakat elintézem.Amelyik kevésbé hajlamos az utólagos repedésre, vetemedésre, azt kérem, ha lehet.
Cimedet megkaptam, erre küldöm. Ez a fa 10 éves,
de olyan fa, ami nem "dolgozik", nincs. Ahhoz, hogy kevésbé vetemedjen és repedjen, fel kell vágni 4 centis csíkokra, és újra összeragasztani, - magyarul: táblásítani kell. A helyedben azt tenném, hogy nem vágnám ketté a vastagsát. 1. Vastagság gyaluval párhuzamos és egyenes felületet alakítanék ki. 2. szalagfűrésszel 10-11 mm -es csikokat vágnék. (Ez lesz a tábla vastagsága.) 3. Táblába ragasztanám, és gyaluval a 10-11 mm -t 8-ra levenném. 4. Csiszolás, pácolás, felületkezelés. (Én politúroznám.)
Gondosan elolvastam a fa megmunkálásra tett javaslatodat. Átgondoltnak és ésszerűnek találom. Meglátom, hogy az én körűlményeim között mi valósítható meg belőle. A polítúrozás egy külön probléma. Most ismerkedek vele. Szinte biztos , hogy megpróbálom megvalósítani.Tudom, hogy nem könnyű feladat,de segítséget ígértek.
A politúrozáshoz keress leírásokat a neten, lehetőleg többfélét is olvass el. Az anyaga tetűváladék -> sellak, de ez a része csak a pepecs. A táblásítás a lényeg, a politúrozást bármikor (később) is megcsinálhatod, sőt, bármikor újra politúrozhatod. Csak ne lakkozd, mert akkor azt csiszolhatod le.
A táblásítás az a művelet, ami megakadályozza (vagy inkább csökkenti) a fa vetemedését és repedését. Az asztalosok úgy mondják, hogy ezzel "megölik" a fát. A csíkokra vágás után tedd le a csíkokat úgy, mint ha visszaállítanád az eredeti deszkát. Aztán fordítsd el mindegyiket 90 fokkal a tengelyük körül, - így olyan vastag táblád lesz, amilyen széles csíkokat vágtál. Végül minden második csíkot fordíts meg hosszában és a tengelye körül is 180 fokkal. Így ragaszd össze. 2 - 2 léc közé szorítsd őket, hogy eleve sima felületeket kapj. (A léceket asztalosszorítókkal szorítsd össze!) Az éleket fehér faragasztóval kend be, és a szórító lécekre erősíts olyan bakokat, hogy ékkel össze tudd préselni a csíkokat. (Ha van asztalos ismerősöd, esetleg kérd kölcsön a táblásítóját. De nekem is van, csak Te laksz nagyon messze...) Ha így csinélod, gyönyörű táblád lesz. Gyalulás és csiszolás után csak az erezetből látszik, hogy vágva volt a fa. (Nagyban un. kontakt csiszolással csinálják.)
A képen látható detektoroshoz tartozik az általad birtokolt gomb. Gomb már van, már csak a kabát kell hozzá.........
Igen. az lesz a nehezebb. Kösz a képet.
A kristály kivételével teljes egészében guberált sárgaréz és egyéb "alkatrészek" felhasználásával készitettem a mellékelt képen látható kristálydetektort.
Ha levennéd a piros műanyag gombokat, (helyére sima réz anya,) akkor akár korhű is lehet.
majd feketére cserélem, de mindenképpen szigetelő anyag az ideális...... igaz nem nálunk de használtak szines anyagokat is
cca. 1953-ban gyártott detektor linkje:
Bővebben: Link
Igaz, csak én nem láttam még.
Valamiért mégis ellene vagyok a műanyagoknak. A nálunk gyártott készülékekre nem volt jellemző a műanyag. Persze aztán egyre több lett...
Hát igen.. "szegény ember vízzel főz", az amatőr pedig, ami éppen a fiókjában található, sokszor értéktelennek gondolt apróságokból alkot valamit. A dolog nagysága pedig éppen ebben van, különösen akkor ha valami már nem beszerezhető, vagy már nem gyártják. Néha a kristálydetektort sem cseréljük diódára, de fordítva is igaz a diódát kristálydetektorra mert éppen nincs.
Ezek szinezett bakelit anyagok, és így eléggé régiesek, hiszen ma már nemigen gyártanak bármit is bakelitból pedig sok helyen jobb mint a hőre lágyuló kínai bóvli.
Sziasztok!
Régi telepes (AM) rádió építésébe fogtam, de a szakirodalom átolvasása után akadályokba ütköztem. Először a tekercseket litze vezetékkel ajánlja, de azt elég nehéz beszerezni, ezért sima rézhuzalra gondoltam (persze 0.25mm helyett csak 0.30 mm van, de ebből szerény fizika tudással tudok készíteni megfelelő értékű induktivitást). Szóval egy sima rézhuzal (mint pl ami a conradban kapható) megfelel? Másik problémám a forgókondenzátor beszerzése. Lehet-e még kapni ilyet? Ha nem találok mivel lehetne helyettesíteni? (Felvetődött bennem a kérdés, hogy akkor manapság mit használnak helyette a rádió vevőkben?) Előre is köszönöm a válaszokat!
Szia!
A rézhuzal szerintem rendben van, bár lehet, hogy egy tapasztaltabb fórumtárs ezt jobban tudná. Forgókondenzátort lehet kapni, természetesen. Minden attól függ, hogy mekkora kapacitásúra van szükséged. Ha véletlenül nem találnál Neked megfelelőt, akkor régi rádiókban, vagy akár börzéken biztos lesz majd. Hirtelen ennyi!
Üdv!
Litze huzalból elvileg jobb Q-jú rezgőkör lesz, de nehezebb kezelni. A CuZ huzal teljesen jó erre a célra. Forgókondit pl. a Puskás Börzén biztosan találsz, még "Y" légforgót is ezer Ft körül. Az 500pF körüli kapacitásúak biztosan jók lesznek. Vagy régi, roncs rádiókból is kitermelhetőek. A régi, jól bevált légforgók a legjobbak, de szükség esetén a zsebrádiókban található csillám kisforgók is megfelelnek. Ezeket lehet is kapni.
Börzéken, piacokon kivűl nem tudjátok hol lehet ilyet kapni? Sajnos még nem igazán ismerem a budapesti boltokat. Neten meg nem találtam vaterás dolgokon kívűl mást. Vagy talán rosszul keresek rá? Amúgy igen, kb 500pF-osra lenne szükségem.
(Ui: tudom, hogy rossz topicban van ez a kérdés, csak gondoltam most épp témához illik...)
Én nem Magyarországon lakom, sajnos, ebben nem tudok segíteni. Mondom, talán régi rádiókban találhatsz. Vagy nézz körül, hátha találsz a közelben valami üzletet, börzét. Mondtad, hogy még nem ismered a környéket, de ez az egyetlen járható út szerintem... :whatever:
Szia!
Mennyi kell? Nekem van vagy kb. 10 db. Szinte mind régi rádiókból származik. Üdv, Ballage
Kisérletezgetek, szóval olyan 3-5 egyelőre talán elég lesz. Milyen értékűek?
Olyan sok? Hány rádiót akarsz építeni? Egyébként még nem mértem meg őket, de gondolom a szokásos 4-500 pF-osak lehetnek. KH vevőkben az szokott lenni. Ha kicsit pontosabban érdekel az értékük, akkor este megmérhetem őket.
Körülbelüli értékek elegek nekem, köszönöm Úgy terveztem, hogy nem állok meg egynél, meg ha ilyen nehezen lehet beszerezni, akkor már vennék úgy 3-at, azzal elleszek egy jó darabig! Valamikor meg lehetne őket nézni?
Persze, de szerintem ezt inkább privátban, mielőtt a modiknak összeszalad a szemöldöke...
Alkatrész beszerzés.
Ma vásároltam a forgókondit és az adaptert, darabonként 350 ft-ért. Még maradt még az üzletben. Az adapter fokozatkapcsolója hibás, de nem gond. Kis átalakítás után ez fogja szlgáltatni a készülőben lévő nosztalgia telepes rádióm tápfeszültségeit (1.5v fűtés és kb. 60V anódfeszt). Két db 1T4T csövet börzén vásároltam 300 ft/db, a foglalatok ára 100ft/db. Ezzel a hozzászólásommal arra akartam felhíni a figyelmet, hogy manapság is hozzá lehet jutni régi alkatrészekhez egy kis utánjárással, nyitott szemmel. Régen sem volt ám könyebb
Szia!
Nem lenne kedved kezdésnek egy detektoroshoz? Megépítése közben tisztázódna néhány alapvető probléma. Kicsit kevesebb alaktrésszel ugyan de nem kisebb élménnyel. Lehet, hogy ezen már túl vagy? Lehet nyugodtan litze huzalból készíteni a tekercset. Házilag is lehet szép mézsejt tekercset készíteni, igaz egy kis gyakorlat kell, ha nincs menet közben kialakul. Idő és türelem kérdése. Ha keresel akkor előbb-utóbb találsz litzét is. Ne add fel!
Üdv!
Továbbfejlesztettem a pünkösdkor épített kis detektoros rádiómat. Kapott egy 450pF-os forgókondit, valamint illesztőtrafót a telefonhalgató betét elé. Határozottan szebb hangja lett! MKR (1341KHz) egy kis kocsoros úti (Szolnok-Szandaszőllős) háttérzajjal!
A kiegészítés oké de a kapcs.rajzba egy kis hiba csúszott. Engedelmeddel kijavítottam.............
Megnéztem a videót is. Egyszerűsége ellenére szépen szól. Nem látom a telepeket, áramforrást (tudom nincs is). Van egy hangulata, kezdők számára áttekinthető. Nekem tetszik, így ahogy van.
Jogos, pedig a készülékben benne van, látni a fotón.
Csak rossz helyre volt rajzolva. A készülékben jó helyen van......
|
Bejelentkezés
Hirdetés |