Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Azthiszem ezzel megoldódik a PMP roblémája. Felteszem a linket hátha másnak is lenne hasonló problémája, amiben az AN1210 tud segíteni.
De hogy nelegyen szép az élet nekem is van kérdésem: A linkelt .pdf ben lévő képeken pl. FIGURE 10 -en látható "373" modulról, - amely tároló lesz szerintem-, valaki tud közelebbit? Pl. mit szimbolizál a "373"?
Úgy értem hogy nem gombnyomással (fizikailag) kapcsolni egy tv-t, hanem PIC-kel, de ott ugye két fajta kellene, egyik a folyamatos (pl: hangerő) és a "sima" (pl csatornaváltás). De igazad van; utánagondolva csak egy do while kérdése az egész.
De engem az a rész érdekelne, hogy hogyan lehet megcsinálni azt, hogy a két érintkező között kontakt jöjjön létre. Köszi
Azok 74373-as, 8 bites D-tárolók. Érdemesebb talán a 74573-akat használni helyettük, mivel a 373-asok lábkiosztása enyhén szólva nem "buszbarát", az 573-asok bemenetei és kimenetei szépen sorba vannak szedve az IC két oldalára. A működésük ettől eltekintve ugyanaz.
Köszi, így logikus. Most már világos pontosan mire gondolhattak.
Külön köszönet a javaslatért! Már csak azt kell kiderítenem hol kapható.
A PIC kimenetei alapvetően logikai jelszintek. Előfordulhat, hogy a kimenő jel (vagy a negáltja) eleve azt adja, amit a nyomógomb előállítana... Lehet ezen kívül kapcsolótranzisztort vagy FET-es kapcsolót is használni. Mindezek galvanikus kapcsolatot létesítenek a PIC áramköre, és a vezérelt áramkör között. Ha ezt el kell kerülni, akkor lehet használni optocsatolót vagy relét.
Idézet: „hogyan lehet megcsinálni azt, hogy a két érintkező között kontakt jöjjön létre.” Összeérintjük a két érintkezőt... Mi által és mikor akarod, hogy a jel(vagy több jel) írányítsa a TV-t?
A távirányítóban levő két érintkezőt nehezen fogom tudni összeérinteni amikor egy gomb lenyomása érinti össze.
De mindegy, már megkaptam a választ a kérdésemre, köszönöm.
Szia!
Nem is kell feltétlenül a távirányító gombjait megnyomni. A pic-kel el lehet küldeni azt az infra parancsot, amit a távirányító küldene, ha a gombját megnyomnánk... Phillips, Sony TV.hez találsz megoldást más topikokban, cikkekben ... A többinél :google: segít... Phillips RC5 -> propeller óra, stb
Nem kaptál semmiféle választ, csak még nem érted, de ha nem válaszolsz a kérdésekre, ne is várj segítséget!
Semmiféle választ?
Idézet: „A PIC kimenetei alapvetően logikai jelszintek. Előfordulhat, hogy a kimenő jel (vagy a negáltja) eleve azt adja, amit a nyomógomb előállítana... Lehet ezen kívül kapcsolótranzisztort vagy FET-es kapcsolót is használni. Mindezek galvanikus kapcsolatot létesítenek a PIC áramköre, és a vezérelt áramkör között. Ha ezt el kell kerülni, akkor lehet használni optocsatolót vagy relét.” Akkor ez semmi?... de azért köszönet icserny-nek. Az meg hogy: Idézet: „Mi által és mikor akarod, hogy a jel(vagy több jel) írányítsa a TV-t?” mi irányítsa a tv-t lényegtelen a problémám szempontjából; lehet akár egy nyomógomb egy másik helyen vagy egy számítógép soros porton, esetleg USB-n a mikrokontrolleren keresztül.
Sziasztok . Tudna nekem valaki segíteni ?
A következő a problémám : Írtam egy programot 16f628-ra ,az Oshon szimulátorral tökéletesen működik. Egy Pic kit2 klónnal beégetem ,és a program ellenőrzés után azt írja ,hogy minden rendben ( beégetődött a flashba a brogram ). Miután beüzemelem a picet érdekes dolgokat kezdd produkálni ,szkóppal mérve a portokon egész más jelek jelennek meg mint aminek kéne (a szimulátor szkópjával összehasonlítva , ami helyes működést mutat ) kicsit sikerült bonyolultan megfogalmaznom Ha esetleg tudna valaki segíteni ,hogy hol a bibi ? Előre is köszönöm Üdvözlettel : revox
Hali
Szoval ha lathatnank a forrast es a kapcs rajzot lehet hogy tudnank mondani valami okosat. Amugy meg kellene nezni MPLAB alatt, mert annak a szimulatora nagyjabol az igazat mondja. Udv Vili
Köszönöm a válaszodat.
A kapcsolási rajz nagyon egyszerü ,egy próba panelen ( raszter ) van összerakva és pont azért ,hogy ne legyen semmilyen forrasztási hiba a tesztelés során ,csak egy 4mhz-es kristály és két 27 pf-es kondi van csak bekötve ( kvázi csak az oszcillátor ( ami müködik is , tekintettel a portokon más más kitöltésü de magas és alacsony jelek változása van ) Nekem az a gyanus ,hogy jártam már így ,hogy az oshon szimulátór nem akarta megnyitni a hex filet ,de a pic kit 2 minden további nélkül ,tehát nem lehetségees olyan huncutság ,hogy az a program amit Oshon softverrel írtam azt más égetővel hibássan égeti be ( tudom ez hülye kérdés ) Üdvözlettel : revox
En inkabb masra gyanakodnek, pl hardver hibara. Pl a leirasod alapjan az a gyanum, hogy kihagytad a hidegito kondenzatort a Vdd es Vss kozott. Azonkivul nem tudunk semmit sem a tapodrol, arrol sem, hogy a reset lebeg-e, vagy valami mas miatt tortenhet-e allando jellegu ujra resetelodes... Szimulator nem fogja neked ezeket a problemakat kihozni, az csupan arra jo, hogy a szoftvert leteszteld algoritmikailag...
Sziasztok!
Lehet más probléma is - a Read - Modify - Write probléma. Ez sem jelentkezik mindig a szimulátorban, különösen nem, ha a kimenetek túlterheléséből adódik...
Lehet még az LVP bit engedélyezése és a PGM láb lebegése is a hibás.
Szia.
Akkor lehet nálam is ez volt a baj anno a 628-assal? A PGM-et is fel kell húzni tápra LVP alatt?
Ha az LVP bit engedélyezve marad, akkor a PGM lehúzása programozás módba állítja a PIC-et. Igen fel kell húzni Vdd-re, de még jobb, ha letiltod az LVP-t a konfigban és akkor a PGM láb szabadon használható. A PGM nem érzékeny a programozás közben ha Vpp-vel programozol, csak utána a program futtatásánál lehet gond.
Bocsánat, fordítva! PGM H szinten állítja programozás módba a PIC-et! Tehát testre kell húzni működtetés közben, ha az LVP bit engedélyezve van! (reggel van még...)
Köszönöm uraim a segítséget
Kipróbálom a kapott tipeket Az tény és való ,hogy a táp nagyon egyszerü , egy 9v-os elem utána egy 10 mikrós kondi ,majd egy 78l05-ös stabilizátor ,és a végén még egy 10 mikrós kondi, de nem hinném ,hogy a táppal van a gond ., én működés közben használom az rb5-ös kimenetet ,így azt semmilyen fix potenciálra nem köthető ( ez is az egyik gondom ,mert itt semmilyen jel nem jelenik meg ) .Tudom ,hogy amit írtatok az programozás szempontjából fontos ,de míg égettem ezt a lábat földre kötöttem ( 10-es láb) . A pic Mclr lába valóban lebeg ,semmilyen fix potenciálon nincs ,lehet ,hogy ez a gond ? egy felhúzó ellenállással tápra kéne kötni ? Mégegyszer köszönöm a gyors és sok választ próbálkozom Üdvözlettel : revox
Igen, MCLR lábat 4K7-10K-val tápra kell húzni.
Jaja, akkor ez volt a gondom. A PGM láb lógott a levegőben és hol jól működött hol nem. Anyáztam is hogy szar a PIC . De PICKIT2 alatt csak így lehet égetni. Ugyebár a 16F690-be ez már nincs. Az jól működött miután vettem egyet.
Idézet: Magasfeszültségű programozásnál mindegy, hogy hova kötöd. Programfuttatásnál nem mindegy: akkor kellett volna lehúzni, vagy az LVP-t a konfigurációs biteknél letiltani.„Tudom ,hogy amit írtatok az programozás szempontjából fontos ,de míg égettem ezt a lábat földre kötöttem” Idézet: Hát persze, hogy gond! A lebegő láb hol reset-be, hol programozás módba, hol programfutás módba viszi a mikrovezérlőt... „A pic Mclr lába valóban lebeg ,semmilyen fix potenciálon nincs ,lehet ,hogy ez a gond?”
Az miért lehet, hogy ha van egy PIC12F615-ös PIC-em, s a GP4 GP5 bemenet (Enkóder), a GP0 GP1 kimenet (LEDEK), akkor ha be akarom állítani egyik kapcsolóra egyik, másik kapcsolóra másik LED világítson, mindig csak az világít, amelyiket előbb állítom 1-re? Tehát a másik egyszer sem. HiTech-C-t használok. Úgy sikerült megvillantanoom a LED-eket ha az egész regisztert írtam (GPIO = 0b000011.
Javaslat: tárolj egy másolatot a GPIO-ról egy RAM változóban, és abban billegtesd a biteket, majd amikor kell, akkor frissítsd GPIO-t a GPIO=változo értékadással!
Köszi az ötletet, megpróbáltam de úgy néz ki a GP4-el van valami. Ha a belső órajelet INTIO-ra állítom ,ekkor elvileg a GP4 és GP5 is I/O-ként van konfigurálva.
Még azt találtam ki, hogy először mindent bemenetre állítok, beállítom az A és B bitváltozót GP 4 és GP5 szerint, utána mindent (kivéve GP3) kimenetnek konfigurálok. Sajna ez sem nyert eddig.
Kapcsolási rajzot mutass pontos alkatrészértékekkel.
Azt nem értem, hogy miért nem lehet ezt a témát normálisan követni menden kezdő amatőrnek, amíg ki nem növi a kezdeti hülyeségeit? Miért kell kétheti rendszerességgel elmondani, hogy a tápra kell hidegítő kondenzátor, hogy az MCLR lábat határozott potenciálra kell húzni ellenállással még akkor is, ha a konfigban ki van kapcsolva az MCLR funkció, PGM lábat ki kell kapcsolni vagy le kell húzni a program normális futásához, miért van az hogy az egy porton levő ledek közül ha egyiket bekapcsoljuk, akkor a másik elalszik. Ha már mi itt néhányan el birjuk olvasni mindenkinek a hozzászólását, akkor talán elvárhatnánk, hogy aki most tanulja a pic-et, az is tegyen valamit, ne várja mindig a sültgalambot a szájába.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |