Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Szia!
Ezt letöltve és megnézve úgy gondolom, hogy a motor vezérléséhez a mikrokontrollernek kell előállítania a megfelelő jeleket, ami eldönti, hogy fél vagy egész lépéses módban használod a motorodat. Ez az IC csak meghajtó, kiegészítve egy áramfigyelés érzékelővel.
Szia!
Köszönöm szépen, mostmár világos a vezérlése. Üdv.
Üdv! Érdeklődnék hogy valaki tudja-e hogy a kp39hm2 stepper motornak mekkora nyomatéka van?
Választ előre is köszönöm.
Sziasztok!
Legyetek szívesek adni egy két alkatrész tippet. Olyan darlington array-t keresek, ami képes 20kHz-es PWM jel átvitelére és max 20V és max 1 A áramot vezetne. Kisteljesítményű unipoláris léptető motort vezérelnék vele PIC-el. Segítséget előre is köszönöm. Üdv.: Böki
Szia!
Nagyon ragaszkodsz a darlington array-hoz? Én ugyanebben a cipőben járok, de nem találtam elfogadható árú terméket. Ezért döntöttem úgy, hogy az IRFL44-et fogom használni. A PIC lábáról egy 510 ohmos ellenálláson keresztül közvetlenül dirigálom. Lehet, hogy megint fejmosást kapok, hogy milyen megoldás ez?! - megjegyzem- működő! Sok sikert.
Sziasztok!
Fentebb kérdeztem, hogy működik a Step/Dir... Jó, hogy iszonyatosan egyszerű, de tényleg. ![]() Most csinálnám a tápegységet, és kérdésem az lenne, hogy ha én 1 PIC-el csinálnám meg. Egy PIC-ben általában 1 vagy 2 PWM található, így mi van akkor, ha a tápot csinálom meg úgy, hogy egy szálon feszültséget váltok?! Nekem most van 5V-os léptetőmotorjaim, ha a PIC jeleket, lépés impulzust kap, akkor 5V-ot kap a táptól, de ha megszűnt a vezérlés a PC-től, akkor a PIC átváltja 2-3V-ra a feszültséget. Természetesen, ha úgy csinálom, hogy külön PIC minden motornak, akkor meg van oldva, és a mostani kapcsolást el is dobhatom ![]() Mennyire lehet jó ötlet?
Üdvözletem! Sziasztok!
Elkészült az optos vezérlő kártyám és a motor meghajtók is. Az lenne a gondom, hogy a motorok nagyon rángatnak és melegednek, mi lehet a gond?? Lehet hogy szoftveresen nem egészen jó a belítás?? Mach 2-ben tesztelem XP alatt. Segítségeket előre is köszönöm! üdv szabolcs
Üdv! Érdeklődnék hogy valaki tudja-e hogy a kp39hm2 stepper motornak mekkora nyomatéka van?
Választ előre is köszönöm.
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Megépítettem az SLA7024M adatlaja alapján a kapcsolást. Ezen a kapcsoláson az adatlap szerint a referencia pontokon 0,82V van. Az én kapcsolásomon viszont az egyiken 2,82V van a másik az jó. Ha csak az +5V-ot adom rá akkor mindkettőn megvan a 0,82V, de ha rá adom a +12V-ot akkor az egyik felmegy 2, 82V-ra. Miért mehet fel 2,82V-ra? Mikrovezérlőre nem mertem rákötni. A vezérlő lábakat probáltam felhuzni +5V-ra de semmire nem reagált. Köszönöm. Üdv.
Megtaláltam, hogy miért volt magassabb az egyik ref. feszültség. Mostmár jó mindkettő. Sajnos így sem megy
![]() Üdv.
Külön kezelted az "A" és "B" oldal referencia feszültségét?
Az adatlap (Bővebben: Link) 4. oldala alapján a ref.-feszültséget egy közös, R1 - R2 által leosztott pontról egy - egy ellenállások keresztül kell az oldalak (3. és 14. ) ref. bemeneteire vezetni... Így a hibajelenséged elvileg nem fordulhatna elő. ![]()
Müködik!
Nem kezelem külön. Úgy csináltam ahogy irta az adatlap. Volt egy forrasztási hibám, az miatt emelkedett meg a ref. fesz. Azt kijavítva jó lett. Méréssel mindent jónak találtam és rákötöttem egy PIC-re és szépen megyen. ![]() Köszönöm. Üdv.
Sziasztok!
Épitettem egy kéttengelyű stepper motor meghajtót TB6560-al. Nagyon lassan is kell járnia, ezért 16 mikrolépésre van állitva dip kapcsolóval. Kb 2KHz léptetésig simán megy aztán a motor befékez és csak sipol. Ez még mindig csak 1.6 ford/sec, időnként kellene ennél gyorsabb is. A kapcsolás megegyezik azzal amit az adatlapon ajánlanak. A motorok lassu fordulaton is eléggé sipolva járnak. Mi lehet a hiba? Köszi kszabi
A sípolás az nem a tartóáram miatt van? A PWM hangját hallod a motorban, elvileg. Ez megszűnik, ha a motor mozog...
Bár... mikrolépésben mindig kell lennie PWM-nek! Egészlépésben is egyfolytában sípol? A motor maximális fordulatszáma egyenesen arányos a motor tápfeszültségével és áramával. Emeld a tápfeszültségét, amíg lehet!
Szia
Tapasztalatom: 1,8 lépésszögű motornál max 1 msec ig lehet levinni a lépések közötti időzítést, az alatt már olyan gyors, hogy bizonytalanná válik és kiesik a ciklusból. A 7 fokos motoroknál kb 4-5 mscec. (ez egyéni tapasztalat) Üdv
Sziasztok!
Átkötöttem a motort úgy hogy a tekercsei párhuzamosak legyenek, az adatlapja szerint. Igy lényegesen dinamikusabb, szélesebb tartományban szabályozható. Viszont alacsony fordulaton szemmel látható hogy kb 5-10 mikrolépés után ugrik egyet. Valószinüleg ez adja a zajt is, magasabb fordulaton. Ez nekem szivás, mivel ez egy távcső finom mozgatása lesz. Mit lehetne tenni ellene? Üdv kszabi
Nem lehet, hogy a vezérlési ( és - vagy tekercs ) sorrend még nem tökéletes!?
![]()
Nekem az a fura, hogy 5-10 lépést ír (tehát nem 4) meg azt sem írta, hogy bipoláris/unipoláris motorról van, szó.
Esetleg programhiba is előfordulhat.
Sziasztok!
8 vezetékes bipoláris powermax motorokról van szó. A step, dir, enable jeleket tegnap volt alkalmam megnézni szkópon, és rendben vannak. Az 5-10 lépést szemre saccoltam, lehet hogy 4. Ha tényleg 4, akkor ennek van jelentősége? Észrevettem hogy ha a decay Módot 100% -ról 50-re veszem, az ugrás megszűnik, viszont sipolni kezd a motor. Üdv kszabi
Sziasztok!
egyik barátom szeretne egy CNC-t építeni. Ki is nézte a motort amit szeretne használni hozzá azonban nem tudja, hogy milyen tápegységet szerezzen hozzá. Innen nézte kis: a 57BYGH408 típusú mocit Szerintetek hány V-ol kellene ezt meghajtani? Személy szerint én többnyire 12/24V-os cnc vezérlőket láttam. Segítségeteket előre is köszönöm!
Szia!
A linkelt adatlap szerint 3A és 1.2Ohm , vagyis 3.6V. Mivel a kapcsolóelemen is esni fog feszültség, szerintem 5V-os tápfeszültség jó lehet.
Motortuning címén mehet akár az 50V is. Vezérlő függő.
A lényeg: árammal hajtsd, ahogy illik. ![]()
Sziasztok!
Nemrég építettem egy léptetőmotor vezérlőt, mely 2DB H-hídból áll, és bipoláris-soros módszerrel vezérel egy 8 kivezetéses léptetőmotort. motor adatlap A H-HÍD -akat egy AVR (atmega 88-al) vezérlem. (A programkód c-ben, WIN-AVR el fordítva)
A kérdésem, hogy hogyan kell két tekercses üzemmódban (bipoláris soros vagy bipoláris párhuzamos) vezérelni a léptető motort? A másik kérdésem, hogy miért 0,5ms (500us) as időzítés mellet forog 1ford/sec-es sebességgel? (KB nem pontosan, mert 60 sec alatt 62* fordul körbe) Én úgy számoltam, hogy 200 lépés 1 fordulat akkor 1/200 ami = 0,005s = 5ms nem pedig 0.5ms, mi számoltam el, bár nem számít, de kíváncsi lennék a hibámra. A harmadik kérdésem hogy ha nem megfelelő módon kísérletezem ki a PWM jelet az időzítéshez, akkor 3-5 fordulatonként (600-1000 lépésenként) ugrik egyet a motor, ez miért van? És hány HZ-s PWM jellel lenne ideális hajtani a motort? (jelenleg az AVR belső RC-jét használom 8-as osztással, más osztást is próbáltam, de vagy el sem indul, vagy nagyon remeg a motor.) Segítségeteket előre is köszönöm: Novarobot
Ejj ejj Bence! Vezérlőt árulsz a vaterán és nem tudod?
![]() Én abból amit árulsz eladtam kb. 8-at, a leírásában benne van mit tud. Ez amit linkeltél egy nema 23-as nézd meg az általad árult vezérlőben ott van ehhez a típushoz mi kell.
A _delay_us_(x) valóban x mikroszekundumot vár?
Milyen órajel-frekvencia mellett? (Csak azt írtad, hogy 8-al osztod, de azt nem, hogy mennyit...) Idézet: „A harmadik kérdésem hogy ha nem megfelelő módon kísérletezem ki a PWM jelet az időzítéshez, akkor 3-5 fordulatonként (600-1000 lépésenként) ugrik egyet a motor, ez miért van?” Valószínűleg a programod miatt. Talán a proci csinál mást is a mozgatáson kívül. Ha van egy hosszan lekezelt megszakítás, az tud ilyet okozni. Szerintem az időzítést/mozgatást kellene megszakításba tenned. 0.5ms-onként beállítasz egy megszakítást, és abban kezeled a lépést. Ha a főprogramodban fut, akkor azalatt semmi mást nem tud csinálni a proci.
Helo mindekinek!
én épitettem egy lpt port vezérlésű motormeghajtot.programom is van hozzá.na most.kéne nekem egy kis segitség.szeretnék vele vezérelni egy léptetőmotort.5 kivezetéses,lent csatolom az infokat rola.kellene nekem egy kapcsolás,amivel h hidhoz tudom kötni.de még azt sem tudom hogy milyen ict használjam.előre is nagyon köszönöm a segitséget. Péter.
Szia!
Ha 5 kivezetéses, akkor az azt jelenti, hogy a közös pontot felkötöd tápfeszültségre, és a többi négy kivezetését megfelelő sorrendben földre kötöd valamilyen tranzisztorral. (Mondjuk MOS-FET-tel...) A H-híd tipikusan a 4 kivezetéseshez használatos. Ha 6 kivezetéses lenne, tehát a két tekercs középleágazása külön-külön ki lenne vezetve, vagyis a két tekercsrész független lenne, akkor megoldható lenne, hogy H-híddal vezéreld. (Ha bontható a két középleágazás összekötése, akkor azt szétbontva használható a hídhoz. De a rajz alapján nem bontható.)
Heló szeretnék egy steppel motort működtetni, legyen fordulat szám szabályozva, meg ne legyen a kapcsolásban mikrokontroller mert nem megoldható a programozása, valami ecerübb működő kapcsolást szeretnék ehhez kérnék tőletek segítséget előre is köszönöm válaszaitokat.
Szia!
A Hobbielektronika című újságban kb. két éve volt egy cikk. (Sajnos nem tudom melyik lapszámban, az újságok a munkahelyemen vannak, most éppen szabadságon vagyok, de talán valaki más tudja...) Volt benne két J-K tároló, meg pár egyszerűbb alkatrész. Két bemenete volt, "irány" és "lépés". A lépésre adott négyszögjel frekvenciájának változtatásával lehet változtatni a fordulatszámot. Alternatíva (ha csak kipróbálni szeretnéd): fogsz egy floppy meghajtót (a régi 5.25"-ös jobb) és egy leírásban megkeresed a csatlakozóján melyik lába az "irány" és melyik a "lépés". (Kell még a "motor indul" jelre egy felhúzó ellenállás.)
Rakok fel pár képet a motorról hátha ez segít majd, egyébként egy (marató folyadék lötyögtetésére alkalmas alkalmatosságot akarok belőle csinálni).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |