Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   186 / 607
(#) zoka válasza ToXeN hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Persze nem úgy gondoltam, hogy valami újat találtam fel, inkább csak nem annyira jellemző, hogy valaki a saját építésű erősítőjében ilyen megoldást alkalmaz.
Köszi, ha a teszteket túléli, én akkor mondom, hogy szép munka. Azért képet dobok fel a módosított erősítőről, illetve holnap beszámolok a tapasztalataimról
(#) r3pl4y válasza zoka hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Húú na ez szép munka... kiváncsi leszek majd a képekre... az, hogy párhuzamos kapcsolás az mit jelen teljesítmény terén? Mert az, hogy híd azt még értem de most híd is meg párhuzamos is... ez most kicsit meghaladja a tudásomat...
(#) zsa hozzászólása Júl 14, 2010 /
 
Sziasztok

Kérdésem az lenne hogy az lm1036 és a tda7294 erősítő közzé szeretnék tenni egy jelszinterősítőt ami a jelet kb duplájára növelné. Ehhez keresnék kapcsolást.

köszönöm
(#) ptesza válasza zsa hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
Építhetsz is ,de a tda 7294 -es visszacsatolásában a 22k-t 47k-ra cseréled akkor az is megoldás lehet.


Javítsatok , ha rosszat írok mert még én nem próbáltam ,de itt már olvastam róla.
(#) zoka válasza r3pl4y hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
A párhuzamos kapcsolás lényege, hogy a 2 IC között megoszlik a terhelés, így dupla áramot bír 1 IC-hez képest. Vagyis úgy járathatom 4 Ohm-os terheléssel, hogy azt egy-egy IC 8-nak "látja".
És ezután még hídba is lett kötve, az a feszültséget duplázza. Vagyis egy felturbózott, dupla áramot bíró híd.

És ahogy ígértem itt van néhány kép, korábban, a módosítás előtt így nézett ki:
előlap
hátlap
oldal
belső
táp rész

És küldöm, a mostani állapotot. Az előlapon lévő kivezérlés jelző LED-jei még nem véglegesek.
A kék LED jelzi a híd-módot.
A hátlapon a két rugós csati között van a módválasztó billenőkapcsoló, természetesen menet közben nem reagál a kapcsolgatásra, csak kikapcsolt állapotban. Az első nyák ezért felelős. A következő a hangfal kimeneteket "átkötöző" relé. És a harmadik maga az invertáló kapcsolás.

folytatom...
(#) r3pl4y válasza zoka hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
Húha nekem nagyon tetszik.. ötletesen meg van építve...
Gratulálok hozzá... ezt a doboz mennyiért vetted? agy már volt?
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
A kivezérlés jelző is egyedileg tervezett, 3db quad komparátor ic, általam kiszámolt ellenállásértékek a dB skálához. Az utolsó 4 LED +1dB, a többi 3dB lépésközzel. Csúcs-egyenirányítós megoldással. A segítségért köszönet proli007-nek. Itt van

A belső kialakításról is csatoltam képeket. Azt azért érdemes megjegyeznem, hogy a doboz mindössze 33x25x10 cm.
No, egyenlőre ennyi, a tesztekre még nem volt időm. De sor kerül rá...

zoka
(#) zoka válasza r3pl4y hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
Köszi!
A legnagyobb fejtörést a helyhiány okozta, de a hűtéssel nincs gondom egyenlőre.
A dobozt úgy vettem, egy üres műszerdoboz volt. Lehet kapni például Itt, de nem kimondottan olcsó
(#) r3pl4y válasza zoka hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
Hát igen.. de a lényeg, hogy belefértél majd a kövi erősítőmnek én is venni akarok ilyen dobozt... a mostani TDA7294-e (sima sztereo) fa dobozbab kapott helyet... dehát értelmes szerszámok és anyag hiányában sajnos éppen beleesik a gusztusos kinézet fogalmába... ezért is nem tettem képet... :S

Na de majd a következő erősítő ami vagy FET-es vagy tranyós lesz még nem tudom mit válasszak és esetleg melyiket építsem meg innen az oldalról... mondjuk előbb most toroidokat akarok még venni valami nagyobbacskát
(#) ptesza válasza r3pl4y hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
Azt addig ne vegyél amíg nem döntötted el mit építenél. Mert akkor a trafódhoz kell alkalmas erősítőt keresned.


Az alkotós féle tda 7294-es végfokot ajánlhatom? Nagyon pozitív véleménye van róla.
(#) r3pl4y válasza ptesza hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
Na félreértettél... már megépítettem a TDA7294-et... szuperül működik is.. most szemezek a következő áldozattal... csak még nem tudom mi legyen az... most valami tranzisztorosat vagy fetest szeretnék építeni van is itt egy - két kapcsolás amit nézegettem de még nem tudom mi lenne a jó... B5 az tetszik nekem nagyon... de nem tudom... az igazság az, hogy kezdő vagyok erősítők terén... ez a TDA volt az első erősítőm és mindent rendben sikerült is... most megnőtt az önbizalmam és már nem bírok magammal mert már építeném is a következőt... valami komolyabbat, hogy végre össze tudjam hasonlítani a dolgokat... csak úgy érzem, hogy ebből nem lesz kiút.. mondjuk nem is célom befejezni ... nagyon élvezem az építgetést mindig is ez (elektronika) érdekelt a legjobban.. természetesen ebben is fogok elhelyezkedni mármint munkaügyileg... csak nagyon költséges ez a dolog meg eléggé "barátnőkímélő ill. barátnőhanyagoló" is de hát ez van...

Azért kezdtem ezzel az IC-s kapcsolással mert úgy gondoltam, hogy ez kezdésnek meg fog felelni nem akartam nekiállni mindjárt valami bonyolultabbnak mert így arra gondoltam, hogy szépen lassan haladva sok mindent meg tudok tanulni és sok mindent ki tudok tapasztalni...

Na de hosszú lett már ez a HSZ. és ráadásul teljesen OFF lett a végefele ezért elnézést mindenkitől..
(#) hapro válasza r3pl4y hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
Ha ez volt az első akkor javasolnék még e mellé egy LM3875-ből épített végfokot. Az ugyan IC-s de meghökkentő hangja van.
(#) ptesza válasza r3pl4y hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
Bővebben: Link

Ezt már nézegetted? Csöves előfokkal. Most sokan építik , friss segítség!
(#) r3pl4y válasza ptesza hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
Még nem néztem ezt tüzetesebben csak a B5-őt illetve a VF2-t... ezt még különösebben nem... de át fogom nézni.. de nem most mert már fáradt vagyok és 22 oldal azért nem kevés egyébként a csövektől még eléggé félek... azaz még azokhoz nem érzek elég bátorságot... szerintem van még mit tanulnom ahhoz, hogy azokkal foglalkozzak... jó az nekem ha szépen lassan haladok.. aztán persze majd kiderül...

hapro:
Hát most már inkább a tranyósok vagy fetesek felé húz a szívem, de lehetséges, hogy annak is adok egy esélyt... csak meg kell azért ezt már gondolni mert tényleg nem mindegy azért, hogy mennyit költök ezekre a végfokokra...

na de ne OFF-oljuk szét a topicot mert a modik szólni fognak .. max. folytassuk privátban.
(#) zsa hozzászólása Júl 16, 2010 /
 
Sziasztok

Lenne egy utolsó kérdésem a tda7294 és LM1036-nak szeretnék egy egy biztosítékot tenni , ami eddig sajnos kimaradt. Mekkora biztosítékot tegyek be ?
Köszönöm!
(#) janimester válasza zsa hozzászólására (») Júl 17, 2010 /
 
szia nagyon egyszerű megnézed szépen az ic-k datasheetjét hogy mekkora áramokat vesznek fel csúcson és annál kicsit nagyobbat teszel, pár száz milliamarrel többet hogy ha véleltlen lökésszerű áramok jönnek létre akkor még ne legyen galiba
(#) szucsip válasza janimester hozzászólására (») Júl 17, 2010 /
 
Szerinetm nem kell bele nagyobbat tenni, még pár száz miliamperrel sem. Ugyanis a biztosítékok némileg túlterhelhetőek. Jav.: az effektív áramértéket nézd.

Egyébként számít az is, hogy hány ohmos a terhelő impedancia, és hogy hány V feszültségről jár a cucc.
(#) zsa válasza szucsip hozzászólására (») Júl 17, 2010 /
 
Szia

tudom a adatlapban benne van de fogalmam sincs melyiket nézem. Egyébként tda +-40V egyutasirányítás az LM1036 15V -ról megy . És hová kell betenni a biztosítékot ?
(#) Dióda hozzászólása Júl 18, 2010 /
 
Szevasztok hapsikáim jövök megint egy lüke kédéssel.

Szimpla ergo nem hidalt ic-nek mekkora az ideális hűtőborda?
Nekem olyan érzésem van hogy én túl nagyot tettem rá és ha odacsűrök neki rendesen a borda fel sem tud melegedni a langyosnak mondott hőfokról de szerintem az ic már izzad és ezért betortyog.

Másik gondom az hogy egy beag toroidról ( az a kiöntött tányéraknára hasonlító darab) jár a lelkem 2csatornája 10000mikró a tápban tápáganként és úgy rángatja a tápot hogy azt örm nézni.Esik esetenként 2V-ot is ergo szerintem a pufferkondi a gyengusz mert a 300W körüli toroid nemhiszem.
Kondit kicserélem 22000mikróra hátha rendberázza magát de a hűtésre is kellene valamit kitalálni.
Most a két csatorna egy 300x120x40mm-es bordán van de föl se tudja rendesen langyosítani ergo szerintem nem jó a hőelvezetés mivel nagy a borda.Megfől az ic mire a borda bemelegszik.
Szerintetek?
(#) hapro válasza Dióda hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Idézet:
„Nekem olyan érzésem van hogy én túl nagyot tettem rá és ha odacsűrök neki rendesen a borda fel sem tud melegedni a langyosnak mondott hőfokról de szerintem az ic már izzad és ezért betortyog.”

Idézet:
„Most a két csatorna egy 300x120x40mm-es bordán van de föl se tudja rendesen langyosítani ergo szerintem nem jó a hőelvezetés mivel nagy a borda.Megfől az ic mire a borda bemelegszik.”

Akkor most az IC meleg és a borda hideg?
Mert ebből arra következtetek. Nem jó a borda hővezető képessége, vagy nincs a borda és a szigetelő alátét között hővezető anyag, vagy az IC nem melegszik annyira, hogy a bordát fölmelegítse, vagy valami deformitás, van a bordán az IC alatt és ezért nincs megfelelő hőátadás, vagy valami piszok került az IC alá, vagy nem tudom mi lehet még. Esetleg túl nagy áram folyik rajta hirtelen, és a bordát még ezért nem tudja fölmelegíteni.
A tápegységében a 2V fesz ingadozás még teljesen elmegy egyébként, ha adsz neki a kakaót. De ha nem teetszik akkor a sokkal több pufferrel nem fog javulni olyan látványosan ez az eredmény mintha egy jóval nagyobb trafót tennél be a mostani helyett, de ennek semmi értelme, mert ez így teljesen jó. Olyan 5-10% feszültségingadozás szerintem még teljesen belefér.

szerk.: az, hogy 300W-os a trafód nem sokat mondó információ, számít hogy van megtekercselve, nem mindegy a feszültségese terhelés hatására, ami trafónként változó lehet.
(#) Alkotó válasza Dióda hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
1. Ha a borda túl van méretezve, az egyáltalán nem baj. Egyetértek Hapróval, IC tok hőmérsékletét kell mérni, annak kell alacsonyan lenni. A borda csak eszköz ehhez, mindegy az ő melegedése.

2. A feszültségesést ne csak a pufferen mérd, hanem a szekunderen is, mert ha a trafó jelentősen alul van gerjesztve, akkor jelentősen esni fog a feszültsége a terhelés hatására. (ha 2 voltot esik a 38-40V-ból az egyáltalán nem számít rossznak 2 TDA bömböltetésekor)

(Szerkesztve: Hapró utólag beleszerkesztette amit én is leírtam)
(#) Dióda válasza hapro hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Lehet hogy a borda hőelvezetésével lessz gondom illetve ugye annyira nem vagyok már láma ennyi idő utánn hogy ne tudjam becsülettel elszigetelni és fölpasztázni.

Kicsit melegszik a borda akkor fura mert mintha nem olyaqn hamar kezdene el tortyogni. Lehet hogy egy kicsit be kell neki melegednie hogy a védelem ne szólaljon meg olyan hamar?

A tápon még filózom mert egyenrángatva +/-30volt van és összehasonlítottam az aurex végfokommal és az majd szétszedi a hangszórót ergo megcibálja rendesen ( megjáratja ) viszont ez a végfok mikor elkezdené megjáratni akkor letortyog . Lehet hogy a fesz kicsi neki és a kimenő teljesítmény nem lessz annyi de egy 2x30W-os stk-nak nem kellene ledöngetnie. A beag toroid meg olyan ami az apt100-asokban van annak meg csak ki kellene bírnia a két csatornát annyira nem lehet gyenge ha ekkora méretű .
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Megmértem a tápot rendesen.
Trafón semmi ingadozás de a pufferen van 2V ingadozás ha odacsűröm neki de akkor már tortyog a végfok.
Néztem az ic hőfokát ugyanannyi mint a borda odatekerve is neki.
Lehet hogy az ic-n belül prüszköl valami?
(#) ptesza válasza Dióda hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Igen az ic-nek a hővédelme. Egy dologban biztos vagyok: 4 ohm-ról járatod. Amihez a +-30 volt jónak mondható.

Megoldás lehet , ha megtudod oldani azt ,hogy közvetlenül a bordára szereled az IC-t , de ekkor a bordát kell elszigetelni. Vagy netán az is jó megoldás , amit alkotó is használt . Egy alu hűtőtönk közvetlenül az IC-n , és az van rászerelve a bodára elszigetelten.

1 hónapnál nem régebbi téma , a képek között megtalálhatod.
(#) Dióda válasza ptesza hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Hűtőtönkös a felfogatás úgyhogy ez kilőve.
Táp +/-30V de 8ohm a hangsugárzó. Lehet hgy a hangsugárzó cseszteti vissza a végfokot?
Furcsállnám de nagyon ha ez lenne.
Az ic hűtőfüle ugyanolyan meleg mint a hűtőborda ergo a hőátadási hiba szerintem kilőve.
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Vááááááááááá skacok megvan a hiba !

Megviccelt rendesen.
A hiba mégis a hőátadásban van. Melegedéskor a tönk és a borda nem tud olyan gyorsan felmelegedni ergo a hőt elvezetni mint az ic hűtőfüle.
Lehet hogy a csillám alátétemmel lessz a baj.
Lehet hogy meg kellene próbálni közvetlenül a fület tenni a bordára de valahogy el kell szigetelnem a bordát akkor.
(#) DJ Szabcsa válasza Dióda hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Gondolom az IC és a tönk között van a csillám. Próbáld meg a tönk és a borda közé tenni.
(#) Dióda válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Akkora csillámom a világon sincs!
(#) DJ Szabcsa válasza Dióda hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Nézd meg ezeket:
Szigetelők
A vágható lapok jók. Azt hiszem Alkotó is így oldotta meg a tönk elszigetelését és még paszta sem kellett a tönk és a szigetelés közé, csak az IC is tönk közé kell.
(#) villkisz hozzászólása Júl 18, 2010 /
 
sziasztok.Lenne egy kérdésem.Tudtok olyan oldalt ahol leirják az ic-k,és a tranzisztorok adatait?Hogy mire lehet használni,meg ilyesmi.Köszi
Következő: »»   186 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem