Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Még nem jutottam el odáig, de a munkahelyemen azt használok egész nap.
Most már nem látod!
A hűtőben ugye hideg van, és a hideg felületekre kiül a pára...
Így már kicsit "nem szép" De a pára ellen védekezni kell De miért muszáj a hűtő belsejébe rakni az egységet?
...látom vegyi ónozót használsz.
A TN(Wolf) márkájút ha szabad kérdezni? Mert látom milyen szépen bevonta a rézfelületeket,pedig gondolom nem most vetted,mert én a fent említett márkából vettem,kb fél éves,nem érte levegő sem(mert az árthat neki úgy tudom). Egy teli flakonnal van,alig használtuk,de legutóbb,amikor használtuk nem volt ilyen szép a végeredmény,mint Neked,inkább halványbarnás volt a felület,és forrasztásnál megfeketedett a réteg,végül forrasztás után fogkefével letudtuk szedni a felvitt réteget,és lakkal lefújtuk az egészet. Végülis én kitaláltam egy (szerintem) saját módszert. Levilágítással,P20-al dolgozom,és amikor megtörtént a marás,ugye rajtamarad a P20 réteg a nyákon. Én ezt a réteget egy kihegyezett(kicsit tompa azért) hurkafával(den.szeszbe mártogatva) csak ott távolítom el,ahol majd az alkatrészeket forrasztom,a többi rézfelületet pedig védi a P20 a későbbi oxidációtól. Kép csatolva. A fenti nyákot ne nézzétek,kicsit foltos,de már marás előtt is az volt,ennek ellenére mégis marattam UI:Nincs valami leadóhely,hova el lehetne vinni a nem használt vas-kloridot,vegyi ónozót,és a nátrium-hidroxid vizes oldatát? Utóbbit talán nem is kéne,mert sok vízzel hígítva talán még a környezetnek sem ártana. Tudom, nem engem kérdeztél, de: Acélvatta, forr. paszta, hőlégfúvó vagy fűtőzsámoly. Garantáltan befutja, tükör fényes.
Végülis
De akkor már forrasztó vízzel lekenem a nyákot,és cinnen is megtudnám csinálni,meg talán pákával. Megdönteném a nyákot,hogy az olvadt cin ráfollyon a for.vizes réz felületekre. De ez csak gányolás lenne Ez a hurkafás módszer is jó,amit előbb felvetettem,csak jobban tetszenek azok a csillogós felületek. Forrasztópasztám amugy sincs De azért Köszi
Profi
Látom kék leddel megvilágítottad oldalról, hogy még mutatósabb legyen. Egyébként én is az SMD-t preferálom, gyorsabban, ráadásul kisebb hőfokon kijön mint a Dil-tokozás, egyedül akkor vagyok gondba, mikor nagyobb hőelnyelő felületről kell lemelegíteni az IC-t. Üdv
TN-160 és kb fél éve vettem. Nem épp a legszebb, de arra megfelel, hogy védje a rezet.
Itt a kép
Nem világítottam meg semmi extrával, csak az íróasztalom 20W-os neonja és egy szintén 20W-os halogén olvasólámpa-szerűség világította meg a panelt.
Nekem akkor lett ilyen, ha túl sokáig hagyom benne, 10 perc általában bőven elég, utána elkezd mattulni, majd ilyen lesz mint a képen.
Alig volt benne 5percet. Mindig ilyen lesz. Ha soká hagyom akkor is, ha kicsit akkor is. Pedig lecsiszolom a felületet, meg denszesszel is áttörlöm.Sajnos soha nem lett olyan szép mint Attila86 (#765016) -os hsz -ében a képen.
Orvosi latex kesztyűben (gyógyszertárban kapható valami 5Ft/db áron) -hogy ne legyen semmi zsír rajta- és P400-as polírpapírral ha tökéletesen felcsiszolod, csapvizzel leöblíted mehet az ónozóba!
Semmi extra, semmi denszesz semmi szárítás. Lényeg a fémtiszta - zsírmentes- felület és a csiszolás utáni leöblítés. Ha kiveszed az ónozó folyadékból, leöblíted, megszárítod és mihamarabb lakkozod - Akrillán lakkal-. Nekem akkor feketedett be az ónozás idővel amikor a felcsiszolt panelt súrolóporral tovább fényesítettem. Vélhetően a súrolópor tartalmazhatott valami anyagot amely a réz felületen maradt és reakcióba lépett a felülettel.
"semmi denszesz"
Valószínűleg legutóbb itt rontottam el,mert a vegyi ónozó fürdő előtt lezsírtalanítottam,mondván,hogy ne legyen zsírréteg a rézfelületen,mert akkor a zsírréteg egy láthatatlan védőréteget ad az ónozó elöl. Most,ahogy megvoltam a marással,fémtisztára csiszoltam a nyákot,és egyből bele a vegyi ónozó lötyibe ...és most egész jó lett,semmi folt,csak a szín tiszta ezüst szín Kép csatolva. A szavakat ne nézze senki,csupán halványnak találtam a szöveget előhívás után,és meglepő módon az alkoholos filc alá nem is mart alá a vas-klorid
És mi ez rajta?
Én egy elektronikai cégél dolgozom ahol SMD alkatrészeket forrasztanak kézzel (kondi, NTC, ellenállás) , ha mindenki ilyen jól forrasztana, akkor nem lenne mit javítanom! Én szilikonnak néztem(amivel az akváriumokat ragasztják össze )
Egy időben próbálkoztam különböző szerekkel a nyákot zsírtalanítani vasalás, ill. forrasztás előtt. Majd rájöttem, hogy a csiszolás bőven elegendő. A felületi egyenletlenségeken kívül a zsírt is eltávolítja.
Üdv!
Amit írtál igaz, de nekem akkor "rézpor" marad a nyáklemezen és lehetetlenné teszi a vasalást. Ha meg leöblítem csapvízzel, akkor száradáskor ott marad a vízkő a nyákon, ami megint nem jó. Maradt az alkohol, ami gyorsan elpárolog és mindent összeszed. Szerintem.
Szia!
Sajnos a pára nem áll meg a forrasztási oldalon, hanem átjut az alkatrész oldalra is.... A triac körül és a kontroller 18 lábára menő vezetéknél nincs elég kúszóút. A forrasztási oldalon segít a ragasztó, ha végig feltapad az vezető sávok között és a párát nem engedi oda, de az alkatrész oldalon még áthúzhat. A felerősítő csavarok is túl közel vannak a vezetékekhez. A beszerelésnél és a programozásnál ügyelni - az egész áramkört a hálózattal összefüggőnek kell tekinteni.
Ez a ragasztós dolog eléggé elcsúfítja a produktumot, ráadásul megszabadulni tőle se egyszerű (létezik vegyszer ami oldja?)
Miért is kell ennek a hűtőn belül lennie? (csak kérdem)
Idézet: „Miért is kell ennek a hűtőn belül lennie?” Mert a gyári mechanikus szabályozó is belül volt és annak a dobozába fér ez bele.
Szia!
A felső oldalon nem nagyon vannak alkatrészek, ami van azt is bekentem ezzel a ragaccsal. Az érintésvédelemmel amúgy nincs gond, mert úgy van bedobozolva a hűtőben hogy abszolút semmihez nem lehet hozzányúlni.
Szia
Az áramkörökre kimondottan van szilikon amivel be lehet önteni, vagy mindegy hogy mit használsz?
Nem elektronika.
Doboz(ok).
Szia!
Egy nap alatt ezt sikerült kiviteleznem.
Egész jó lett az ónozás!
A másik hogy forrasztani nem cinnel szoktak hanem forrasztó ónnal. A forrasztó ón és a cin nem ugyanaz ! Cint a bádogosok (és az egér) használják pl az esőcsatorna forrasztáshoz az elektronikában használatos ónnak kicsit más az összetevője.
Jók lettek a dobozok, esztétikusak!
Mit tárolsz bennük?
sziasztok
Mostanában csak ijen aróságot csináltam |
Bejelentkezés
Hirdetés |