Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   82 / 118
(#) MaSTeRFoXX válasza Stefan hozzászólására (») Júl 27, 2010 /

Ennél egy kicsit, bonyolultabb a dolog, meg rengeteg szenvedés... De konkrét tanácsként inkább a TDA8703 helyett szerintem válassz valami modernebb, értelmesebb AD konvertert, pl AD9059/58-at. Sokkal kevésbé érzékeny a kevésbé sikeres vonalvezetésű nyákra, és kisebb méretre is. Próbáltam a TDA-t meg az AD gyártmányút is, és az utóbbi mellett tenném le a voksomat...
RAM pl 62C256, 486-os alaplapokban van egy rakattal, de inkább FIFO-t kellene használni mint az eOscope-ban, mert azt legalább nem kell címezgetni.

Lesz az egész 20-30eFt-is Ráadásul nem lesz egy túl sebességbajnok, de jót lehet szórakozni az építésével
(#) Stefan válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 27, 2010 /

FIFO-ra gondoltam mindenképp, a TDAra azért esett a választás, mert HQban beszerezhető, három helyen vásároltam eddig,(HQ, HEstore, Lomex) innen próbáltam összevállogatni a dolgokat, de se értelmes FIFO, se ADC nem nagyon akadt. Ezt az IC-t honnan szerezted be?

killbill: Az FGPA-t szeretném kihagyni a dologból mert nem volt vele dolgom eddig és a feladat így is elég necces
Úgy tűnik eléggé le vagyok maradva beszerzési forrásokat illetően....
Meg persze tudom hogy nemlesz belőle egy tektronix, de az építés öröme a lényeg
(#) killbill válasza Stefan hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Szia!

A feladat valoban necces (PIC-ekkel), ezert is mondtam az FPGA-t... En is epitettem komplett szamitogepet TTL IC-kbol (plusz fobb LSI ic-k), de ma mar nem tennem. Az epites orome es a tanulas viszont megvolt benne, ez igaz.
Ha 1-2 Ms/s neked eleg, akkor talan meg tudod oldani szoftverbol a dolgot egy kulso FIFO segitsegevel. Bar szerintem mar ez a sebesseg sem sw feladat. Az eOscope-ban is van egy CPLD, ami a tarolasnal az orajelet es a WR jelet csinalja a FIFO-nak.

Alkatreszforras pedig van jopar: www.ret.hu (Szegedi bolt, csomagkuldes), www.soselectronic.hu (csomagkuldes), www.elektrokontha.hu (pesti bolt az Ulloi uton), mscbp.hu (pesti bolt, inkabb nagyker, de kismennyiseget is kiszolgalnak). Az SMD Kft (www.smd.hu) szinten pesti bolt. Ok is arulnak sok izgi alkatreszt, rengeteg analog cuccuk is van, meg Electro PJP merozsinorok. A Profitech Kft (www.profitech.hu) szinten arul szkop merozsinorokat.
Jo epitest!
(#) jano36 válasza AtomCity hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Szia AtmCity
Miután kérésed ellenére senki sem ugrott a segítségedre, ugyanakkor szeretnék egy működő eOskop-ról hallani megpróbálok segítségedre lenni. Tekintettel arra, hogy digitális szkópot még nem építettem, bízom abban, hogy KillBill, mint a téma legjobb ismerője, majd korrigálja az általam leírtakat.
Kezdjük: Nem írtad, milyen típussal helyettesítetted az eredeti analóg IC-t. Utolsó információd szerint eljutottál odáig, idézlek „a bemenetet érintve egy torz szinusz jelet láttál s miután levetted a kezed a bemenetről megszűnt a gerjedés.” Ez nem gerjedés, hanem az emberi test, mint antenna a környező hálózatokból felszedi az 50 Hz-es jelet és ezt a torz jelet láttad a kijelzőn. Magyarul a szkópod működik. Idézlek „sajnos nem csúcstól-csúcsig, mint amikor feljebb kéne kapcsolni a V/DIV-et, mert nem látod az egész jelet”. Ez jogos, mivel az eOscope tulajdonképpen csak monitornak nevezhető, mivel nem rendelkezik a bemeneti szűrő, ill. osztó fokozatokkal. Idézlek:” Talán ezzel a REFT 3V-tal oldották meg a triggerelést. Az alsó műveleti erősítő invertáló bemenetére ez a referencia feszültség kerülne, míg a nem invertáló bemenetére az AVR 15-ös lábából kijövő PWM jel. Mintha ez lenne a triggere.” Itt nagy tévedésben vagy, ha jól megnézed ezt az áramkört egy alaposan megszűrt áramkörről van szó, tehát a gyors triggerelés szóba sem jöhet. A funkciója a következő: Ha a bemenetre egy periodikusan ismétlődő aszimmetrikus jelet adsz, annak egy egyenáramú összetevője képződik, mely egyenáram eltolja az erősítő munkapontját és a kijelzőn látható jelet függőlegesen eltolja valamely irányba.
A fentiekre tekintettel a következőket végezd el: A bemenettel kössél sorba egy 47-100kOhmos ellenállást, kapcsold be a készüléket és testeld le ezt az ellenállást. A kijelzőn egy egyenes vízszintes csíkot kell látnod. Ha ez megvan, akkor az előlap megfelelő gombjával ezt a csíkot függőleges irányban el tudod tolni. Egyidejűleg mérve az AVR 15-ös pontját a rajta mérhető feszültség is változni fog. Ez a funkciója. Miután megszünteted a bemeneti rövidzárt és megfogod az ellenállás szabad végét, a torz szinusz jelet látnod kell.
Most befejezem és várom az eredményt
Ha eddig rendben van a dolog, akkor rátérünk a legkényesebb pontra a fránya FIFO-ra.
(#) Stefan válasza killbill hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

Köszönöm a sok-sok segítséget, átgondolom ezt az FGPA dolgot, aztán meglátjuk mi sül ki az egészből.
(#) wins hozzászólása Júl 30, 2010 /

Erről a kütyüről valami véleményt?
Bővebben: Link
(#) pipi válasza wins hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

az a 256byte tárolás nagyon kevésnek tünik nekem
(#) bbatka válasza wins hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

Az árát megéri. Műszernek nem nevezhető. Aranyos játékszer, de ennek ellenére jól kiegészíthet egy multimétert egyszerűbb mérésekhez. Úgy látom hogy az 5MS/s csak kamu, mert a csatolt doksi meg 2MS/s ről beszél.
(#) jano36 válasza wins hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Részemről az ugyanazon az oldalon található? Mini Oscilloscope DS0201 típust részesíteném elönyben.
320x240 TFT 65k színes kijelző. ST 32bites processzor (AD12bit). nyílt forráskód. SD felvételi lehetőség. PC-s szoftverrel hibátlan tárolós szkóp.
(#) AtomCity válasza jano36 hozzászólására (») Aug 2, 2010 /

Szia jano36!
Köszönöm szépen, hogy ilyen készségesen segítessz nekem :yes:
Nem helyettesítettem az analóg ic-t, az ads830 bemenetére kötöttem közvetlenül a 100kohm-os ellenállást, amit mondtál....
Hát csíkot azt nem látok, csak akkor, ha 10 és 20us/DIV-es állásba kapcsolom, de akkor mindegy, hogy le van-e testelve, mert így is-úgy is megjelenik egy vízszintes csík a kijelző legtetejétől picit lejjebb.
AVR 15-ös lábán mérve a feszültséget 2,5V-ról indul és minden hozzáérés nélkül szépen felmászik 5,00V-ra. Mindegy, hogy állítok-e a függőleges irányon, semmi sem változik.
Kérdésem(lehet, hogy más számára egyértelmű, de nekem nem az): vissza kell-e raknom egy analóg műveleti erősítőt a kapcsolás elejére???
Előre is köszönöm!
Üdv!
(#) dinokal válasza jano36 hozzászólására (») Aug 2, 2010 /

Ez hiába 12 bites, csak max. 1Msps a digitalizálás. 1 megás az analóg átvitele. A vateráról vettem egy PCSGU-250-et, 12 megás analóg, FFt, Bode diagram rajzolás, beépített generátor 500Khz-ig. Egy hibája van, csak pc-vel működik. Nagyon meg vagyok vele elégedve.
(#) Auf hozzászólása Aug 12, 2010 /

Sziasztok!
Vélemény erről:
Bővebben: Link
youtube video
Érdemes építeni ilyet?
(#) jano36 válasza AtomCity hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Szia AtomCity
Utolsó hozzászólásodat olvasva igencsak elszomorítottál. Már bánom, hogy segítséget ígértem. Mindezek ellenére megpróbálom újra. Június 8i hozzászólásomban felhívtam a figyelmedet arra, hogy a műveleti erősítő nem hagyható ki. Ugyanit azt is kértem, hogy végezz el egy pár mérést.
Június 14i válaszodban, ahelyett, hogy a kért méréseket elvégezted volna, idézlek „Sejtésem szerint REFB(+2V) és REFT(+3V). Talán ezzel a REFT 3V-tal oldották meg a triggerelést.” . Nem mértél, csak sejtettél. Azt is kértem korábban, írd meg milyen típusú analóg IC-t alkalmaztál, mind a mai napig nem közölted. A továbbiakkal kapcsolatban az lenne a javaslatom, hogy a ChipCad-től rendelj LT1363 típusú IC-t, s ha ezt beszerelted folytathatjuk az üzembe helyezést.
Üdv.
(#) jano36 válasza dinokal hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Wins kérdésévelkapcsolatban arra utaltam, hogy ugyanazon az oldalon található másik szkóp sokkal jobb a kérdezetnél. A Full dokumentációra való tekintettel lényegessen jobbra tovább fejleszthető.
Gratulálok az új szerzeményedhez. Ha nem titok mibe került?
(#) jano36 válasza Auf hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Nem. Tudása nem áll arányban a költségekkel. Ha már ilyen egyszerü szkópban gondolkozol, akkor válaszd a #708287 bejegyzés alatt található szkópot. Kis többletköltséggel jár, de többet tud.
(#) dinokal válasza jano36 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Szia! 56 ezer az ára, 5 funkciós, nagyon jó kis szkóp. Hangfrekihez, erősítőkhöz tökéletes, ehhez mindent tud.
(#) AtomCity válasza jano36 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Szia jano36!

Sajnálom, hogy csalódást okoztam....már réges-rég műveleti erősítővel próbálkoznék, ha tudtam volna, hogy hogyan szabad....a gyárit nem tudom oda tenni, mert olyan ic-m nincs, ezért az ellenállások értékei is változnak, ezért nem mertem próbálkozni más műveleti erősítővel.
(Azért kicsit rosszul esik, amit most írtál, hogy bánod, hogy segítséget ígértél. Én sokszor kérdeztem eredménytelenül, vártam és vártam.... Mindennap többször felnéztem ide, csak azért, hátha kaptam választ.)
Ha a későbbiekben is segítenél, azt megköszönném nagyon, mert még abszolút kezdő vagyok ezen a téren.
Köszönöm a segítségedet és a türelmedet!
Üdv!
(#) jano36 válasza AtomCity hozzászólására (») Aug 14, 2010 /

Szent a béke.
De még mindig nem írtad meg, hogy milyen típusú dual analog IC-kel rendelkezel.
Ezt a kérdésemet válaszold meg legelőször.
(#) AtomCity válasza jano36 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /

Örülök, hogy béke van
Most még a gyönyörű és varázslatos Erdélyben vagyok, így nem tudok nyilatkozni a nagysebességű műveleti erősítő gyűjteményemről.... Ja még annyit, hogy nem tudtam, hogy a szekrényben levőkre gondolsz Úgy értelmeztem, hogy amit beépítettem. Így már "csiszta".
Ha hazaértem, akkor majd összeírom és elküldöm neked.
A félreértések elkerülése végett a dual analóg ic-ken az egy tokban 2 műveleti erősítő ic-ket érted ugye? Meg lehetne egyébként 2db gyors ic-vel oldani a problémát?
Mindent köszönök!
Üdv!
(#) jano36 válasza AtomCity hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Igen a dual ez esetben azt jelenti, hogy a tokban 2 külön kezelhető IC van.
Irigylésre méltó helyzetben vagy. A továbbiakban is érezd magad jól a vélhetően gyönyörű környezetedben.
(#) AtomCity válasza jano36 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Köszönöm szépen!
(#) AtomCity válasza jano36 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Dual analóg IC-im:
OPA2830
OPA2832
THS3062
THS4222
SN10502
És van még egy IC-m, amit érdemes lehet megemlítenem, de ez nem dual, hanem single:
OPA656

Nem tudom, hogy mennyire lennének nekem jók ezek az ic-k. Remélem lehetne velük kezdeni valamit!
(#) jano36 válasza AtomCity hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Melyikből van kettő?

Mindből.
(#) jano36 válasza AtomCity hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

A SN10502 típust építsd be. Várom az eredményt.
A további vizsgálatokhoz tölts le a Test Tone nevezetü programot

Amatőr kérdés, de simán csak az alap műveleti erősítő ic helyére tegyem be (egyeznek a lábak.)?
Mert nem tudom, hogy az ellenállás értékek és a tápfeszültség értékek stimmelnek-e....
Előre is köszi!
(progi leszedve és feltelepítve)
(#) Suncorgo hozzászólása Szept 20, 2010 /

Sziasztok... nem igazán mozgok még otthonosan a memóriák terén egy kis segítségre lenne szükségem.

Ezt a memőriát hogy kell léptetni? :K6R4016C1D-UI10 - 256Kx16 Bit High Speed Static RAM(5.0V Operating)
és milyen számláló/léptető ict tudnék hozzá használni?
Az számláló/léptető icknek tudniuk kellene a 60Mhz-et. Egy 2x30Mhz szkóp készülne belőle (2csatornás).
A memóriára 2db ADS830-as A/D konvertert tennék. Az egyiket a I/O1~I/O8 tenném, a másikat a I/O9~I/O16-ra.
De nem sok fogalmam van a léptetésről.
Más:
Ha meg lesz a léptető rész hozzá akkor annak a CLK bemenetét és az A/D konverter ic-k CLK bemenetét össze kell kötni? Gondolom így fognak "együtt futni".
Azt amikor tele van a memória azt majd a léptető rész jelzi nekem egy biten? mert akkor olvasnám ki belőle egy AVR-el.

A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv: Suncorgo

memória.jpg

(#) bbatka válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

CPLD -vel vagy FPGA-val lehet célszerűen megoldani. A kiválasztásnál végig kell gondolni hogy hány voltos az A/D átalakítód és a memóriád. Ugyanis a legtöbb CPLD 3,3V-os IO-s. A ChipCAD-nél egy tipus van amibe szerintem bele férhet XC95108 és 5V-os.
Meg lehet próbálkozni 3,3V-os meghajtással is, de nem biztos hogy megfelelő illesztés nélkül jó lehet.
Először szerintem írd meg és szimuláld le az áramkört hogy ne úgy járj mint én. A kész áramkörbe nem fért el a hardver leírás.
Egy 18 bites számlálót kell készítened ami egy úttal az A/D-nek is előállítja a CLK-t. Persze ennél jóval bonyolultabb az SRAM írása-olvasása, de az adatlapja jól leírja a folyamatokat. Tanulmányozd át alaposan.
Amit leírtam az nem olyan elven müködne ahogy te elkpézelted. Én inkább két SRAM-ot használnék. Egy CPLD tudná a két SRAM-ot címezni és a két A/D-nek a CLK-t előállítani.
(#) Suncorgo válasza bbatka hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Ezekben az FPGA meg CLPD dolgokban nem nagyon vagyok otthon DE NAGYON ÉRDEKELNE a működése és a program nyelv. PIC16F84 ASM-ben és utánna AVReket programoztam C++ben.

Érdekelne mondjuk egy egető kapcsolási rajz, esetleg az ezekre a chip-ekre való programnyelv leírása(még ha angol is) és miben kell a szoftot írni? Mivel kell feltölteni stb.....
(#) Suncorgo válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Egészen pontosan ezeket az FPGA-kat nem úgy kell elképzelni mint egy mikrovezérlőt?

Más.... Ezt a memória léptetés dolgot nem lehet valamilyen logikai icvel megoldani?

Más... A memória ugye oszlopokból és sorokból épól fel ahogy látom, ezek szerint egy időben egy oszlopra és egy sorra kell adni a H szintet vagyis a címet? Ekkor válik olvashatóvá/írhatóvá a másik megfelelő láb lokiai szintjéből az a 1x16bit?
Következő: »»   82 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem