Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Buszokban lévő kijelző neve és működése
Lapozás: OK   1 / 6
(#) voodoo hozzászólása Aug 16, 2010 /

Hello!

Azt szeretném megtudni, mindig is érdekelt, hogy mi alapján működik pl bkv buszokban az a felirat megjelenítő. Kb 20x500-as pixel vagy pötty, igazából nem tudom de valami forgó kockákból áll. Ezt hogy csinálják? De van amikor hibás és össze vissza írkál ki zagyvaságokat. Techinkailag hogyan működik ez a "analóg" VFD ? (vagy csak én látom mechanikusnak nem tudom)
(#) bencikusz válasza voodoo hozzászólására (») Aug 16, 2010 1 /

Azt hiszem, azok a kis kockák forognak.
Tehát van egy zöld és egy fekete oldala, és úgy írják ki a feliratokat hogy a megfelelő kockákat forgatják át.
Elektronilag nem tudom mi vezérli.
(#) kadarist válasza voodoo hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Szia!
Elektromechanikus billenő-pontkijelzőnek lehetne fordítani. A működéséről itt olvashatsz.
Angolul: flip-disc (vagy dot) display. Flip Dot Display
(#) klemo86 válasza voodoo hozzászólására (») Aug 16, 2010 / 4

Ahogy a képeken is látod, minden egyes pöttyet egy pici elektromágnes mozgat, mátrix-vezérléssel… Amikor össze-vissza írkál ki dolgokat (ezen a kóbor pixeleket érted gondolom, illetve egyes részek önálló életre kelnek), ez a hibájukból ered: vagy mechanikai hiba ez, vagy az elektromágnesé. Amikor nagyobb részek működnek rendellenesen, azok a táblák közti összeköttetések hibáiból erednek. Egy szó mint száz, ez egy mechanikus pontmátrix-kijelző Amikor annak idején rendes LED-mátrixos volt, azt nem lehetett jól látni, ha rásütött a nap, ezért cserélték őket le flipesre, de először csak 7-szegmensesekre, utána jöttek ezek az univerzálisabbak (felénk). Nálunk a háttérvilágítása okosan és szépen van megoldva, a pöttyek "sarkában" van 1-1 zöld LED, és este ezek is világítanak, így nagyon szépen feliratoz, és tényleg jól látszik (éjjel-nappal)!
(#) Norberto válasza klemo86 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Az egyik fotóból 2 azonosat tettél fel.
(#) klemo86 válasza Norberto hozzászólására (») Aug 16, 2010 / 1

Igen, ez azért van, mert megfenyegetett a kép csatolásánál, hogy az előző el fog veszni… De nem is
(#) klemo86 válasza voodoo hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

A VFD és e-közt gyakorlatilag semmi hasonlóság, most Őt ne keverjük bele… A VFD a LED kijelzők elődje, ha lehet így mondani.
(#) kadarist hozzászólása Aug 16, 2010 /

Ezeknél az a különleges, hogy a "pöttyök" úgy is maradnak, a tekercs árammentes állapotában is (bistabil működés). Ezt egy állandómágnes felhasználásával érik el.
(#) voodoo válasza klemo86 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Köszi, most már értem mi a neve és működése. Valóban, csak eddig hülyének néztek volna, ha élőben próbáltam volna erre rá jönni és közelről "megvizsgálni"
(#) icserny hozzászólása Aug 16, 2010 /

Talán ezeken a képeken látszik legjobban a felépítésük.
(#) premium hozzászólása Aug 16, 2010 /

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata ezek vezérlésében? Van nekem 8db vadi új mátrix darab.. Még dobozban vannak.. Gondoltam, építek belőle órát, de valahogy nagyon kusza a csatlakozó, és a belső huzalozás. Adatlapot meg nem is tudom, mi alapján keressek, mert magyar (Fok-GYem táblába való) és a google nem sok okosat tud
(#) didyman válasza voodoo hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Az analóg VFD az a varázsszem.
(#) didyman válasza klemo86 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Ennyi erővel a LED-hez sem sok közük van, vagy pedig az LCD-t inkább említhetnénk, az minden tekintetben közelebb áll hozzájuk.. A VFD az VFD.
(#) dbase hozzászólása Aug 16, 2010 /

Vagy az újabb drágább ledes kijelzők:
http://emkekft.hu
(#) klemo86 válasza didyman hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Ezzel nem értek egyet, de az legyen az én bajom Azért milyen mély gyökerei vannak a VFD-nek is, és a mai napig teszik sütőre, DVD-lejátszóba, hűtő elejére, mindenhova - imádom őket De ennek semmi köze a mostani témához…
(#) klemo86 válasza premium hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Én azt mondom, hogy vidd be a buszosokhoz! (Fel sem merült, hogy nem törvényes úton szerezted, tehát nyugodtan bevinném, tuti, hogy segítenek, és sok érdekeset mondanak róla, amit mi nem tudunk.) Haverom ott melózik, megkérdezhetem én is, csak nem mondok semmi biztosat, mert most nagyon el van veszve a srác…
(#) klemo86 válasza dbase hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Adtál egy jó ötletet munka ügyben! Köszi
(#) premium válasza klemo86 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Szia!

Ez nem komplett kijelző tábla, hanem a tábla egy-egy "szegmense", vagyis egy akkora darab, ami egy betűt ad ki. El nem hiszem, hogy bármelyik buszgarázsban a szerelők fejből mondják meg egy vad idegennek, hogy melyik lába mi, és hogy kell vezérelni.. Pláne, hogy fogalmam nincs, melyik garázsba szerelnek (nem hogy utca, de város szinten sem) ilyet, továbbá hogy jutnék túl a portán. Azért érzed Te is, hogy rezeg a léc a megoldásoddal
(#) klemo86 válasza premium hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Értem én Haverom a Tisza Volánnál elektrós, lehet, hogy rövid úton tudna valamit mutatni, ami több, mint a semmi (Szeged, Bakay Nándor utca akárhány szám, a legvégén az a bazinagy garázssor - a körforgalom után van a bejárat). Képet tudsz róla feltenni?
(#) ha6pc hozzászólása Aug 17, 2010 /

A témához tartozik: http://fokgyem.8m.com/
A keresők is sok találatot adnak "fok-gyem"-re.
(#) Bagyula hozzászólása Aug 17, 2010 /

Sziasztok ! Elárulom a működését.Képzelj el egy négyzetet amelynek egyik fele zöld másik fele fekete szinűre van festve .A két szín találkozásának vonalában van egy tengely ,melyen egy feleakkora méretű felmágnesezett téglalap billeg .A téglalap egyik fele zöld másik fele fekete színűre van festve .A négyzetmögött kis elektromágnesbe vezetett elektromos impulzus billenti a tégtlalapot egyik vagy másik helyzetbe .Energiafogyasztás csak az átírás ideje alatt van ! A magyar ötletet megvették a franciák .Az ötlet gazdáját a FOK-GYEM-et (tudtommal) Felszámolták, épulete üresen áll . Szomorú !
(#) didyman válasza klemo86 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Nincs, de érdekes . Engem érdekel az is, hogy miben látod a közelebbi rokonságot. A VFD-t én is minden másnál kulturáltabb és érdekesebb kijelzőnek tartom (a nixie végülis közel van hozzá, de az meg nem vált ennyire sokoldalúvá). Egyedüli hátránya a talán relatív nagy fogyasztás (fűtés).
(#) klemo86 válasza didyman hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

A VFD-t talán az LCD-hez lehetne hasonlítani, csak sokkal kontrasztosabb, mint egy "negatívolt" LCD. Erre is olyan mintákat lehet készíteni, amilyen csak megkíván a készülék, amibe teszik… Az Akai (NEC-FIP) kijelző az egyik büszkeségem, amiből kivez.jelzőt építettem. Nixiből is vannak mértékegységek és alakzatok kirajzolására csövek, de csak mérőműszerekben tudnám elképzelni őket… Az LCD-t nem igazán kedvelem a meghajtása miatt (többek közt). Numitronból szintén max órát csinálnék… A LED kijelzőkből is vannak egyedi kialakításúak, oválisak, lapos profilúak, minden féle-fajta, nagyon jó dolgokat lehet belőlük építeni - szerintem a legkreatívabban azokat lehet felhasználni. Visszatérve a kérdésedhez: működésében és felhasználhatóságában nem láttam a VFD és a hangolásjelző csövek közt hasonlóságot, egyedül abban egyezik meg mindkettő, hogy a "bevonatot gerjesztik" és fűteni kell őket Azért mondtam a LED-mátrixot, mert ugyanúgy pontokból lehet kirajzoltatni akármit… (Sőt, ugye a normális flip-dot kijelzőnek a "háttérvilágítása" gyakorlatilag egy LED-mátrixnak tudható be.)
(#) voodoo válasza klemo86 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

"""(Sőt, ugye a normális flip-dot kijelzőnek a "háttérvilágítása" gyakorlatilag egy LED-mátrixnak tudható be.)"""

Hát igen csak ezt nem értem ahogy olvasgattam a hozzászólásokat. Ha ugyebár úgyis LED háttérvilágításos a Flip-Dot kijelző miért nem inkább LED-Mátrix? Ennyi erővel. Vagy régen amikor kitalálták; egyszerűbbnek gondolták mechanikusan megoldani ennyi kis "pöttyöt" forgatgatni sem minthogy csak simán LED-ek villannának fel-le? Nem tudom mióta létezik LED, de gondolom a flip-dot kijelző amikor divatba jött eleinte inkább fölé dobtak egy sima mezei neon csövet és azzal világították elölről (gondolom). Így gyorsabb és mondhatjuk egy kalap alatt megvan és nem kell külön külön mindegyiket megvilágítgatni égőkkel. Nem tudom ezt csak most gondolom.
Mit szóltok? Ez is érdekelne miért alkalmazzák egyszerre a LED-eket is a flip-dothoz? Bonyolult.
(#) kadarist válasza voodoo hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Ez a kijelző akkor is megtartja a kijelzést, ha elmegy az áram. Ez gyakran jól jön. a Wiki-s oldalon olvashatsz róla, és a fejlődéséről.
(#) voodoo válasza kadarist hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Hát igen, de ha elmegy az áram akkor már eleve rossz információt mutat a közönségnek. Tehát szerintem ebből a szempontból pl egy pályaudvaron ciki lenne nem volna áram és még mindig azt mutatja ami már rég elment vonat De pl buszon se tudom elképzelni jó ötlet ha mutat olyan infót ami már nem valós, mellesleg buszon áramszünet? Én csak arra gondolok, hogy ezeknek a felhasználási területe arra terjedt ki, hogy valami változás információt juttasson a közönségnek. Szóval még mindig nem értem a gyártókat akik LED-esre megcsinálták a flip-dot kijelzőket, mivel ennyi erővel lehetett volna csak sima LED-mátrix.
(#) klemo86 válasza voodoo hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Mint már írtam, régen sima LED-mátrixok voltak a járatszám kijelzésére, ami nappal nem nagyon látszódott, főleg amikor rásütött a nap… Ezután jöttek a 7 szegmenses flipek, és most itt tartunk Hangsúlyozom, ezek a járatok kiírására vonatkoznak (tehát nem mutat a közönségnek rossz információt, csak ha más vonalon közlekedik tovább, akkor váltja át)! Az utastérben a már megszokott LED-mátrixos van, azt mindig jól lehet látni (feltéve ha üzemel, mármint egy adott megállónál annak a nevét írja ki ) Bár nálunk a trolikon vannak VFD-s megálló-előjelzők is, majd fényképezek egyet U.i.: a flip-dotok "háttérvilágítását" azért így oldották meg, mert a gyártásnál elég macera van a kis tekercsekkel, akkor már 1-1 LED-et betenni nem munka, és sokkal jobban játszik, mint ha csak az egész cucc meg van neonnal világítva…
(#) didyman válasza voodoo hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Azért, mert a fogyasztása állapotváltozás után zérus, és mert a pontszerű fényeknél sokkal komfortosabb a ráeső fény általi megvilágítás, megintcsak ingyen, nagy fényerőt, jó olvashatóságot ad távolról is. Éjjel olcsón megvilágítható akár LED, akár fénycső segítségével.
(#) didyman válasza klemo86 hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

A VFD és a hangolásjelző cső alapvető működési elve egyezik, annyi eltérés van, hogy a VFD-nél a rácsot (mátrix), anódot kapcsolod ki-be(digitális), a hangolásjelzőnél pedig a rács előfeszítését állítod (analóg). A fénykeltés mindkettőnél az anód foszforbevonatán történik.
(#) voodoo válasza klemo86 hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

"Mint már írtam, régen sima LED-mátrixok voltak a járatszám kijelzésére, ami nappal nem nagyon látszódott, főleg amikor rásütött a nap…"

Igen ezt én értem, de ezek a sima LED-ekre vonatkoznak. A mai SMD LED az már annyira erős fényű, hogy nehéz nem észre venni szembe rásütő napfényben is. Teszem azt egy új Audi A6-os helyzet ill fék lámpája szép LED sorokból áll. (csak egy példa) Ezeket azért alkalmazták mert nappal is jól lehet látni. Igaz régen nem világítottak valami hú de fényesen a LED-ek pl egy régi Samsung TV Standby Fénye. Alig ha észre vehető sőt nappal nem is lehet igazából kideríteni, ha rá süt a fény. Tehát még mindig ott vagyok ki akadva, hogy amit feltölöttél buszokról képet azokon már LED megvilágításos flip-dot van alkalmazva. Oké, de fekete filctoll kupak alakú mélyedésben nagyon jól látszódna főként a piros színű felirat. De még egy példát tudok mondani arra hogy ha jól árnyékolnak a napsütés se számít: olyan fénysorompókat is alkalmaznak ahol árnyékolják a napsütést. Ezért írtam példának, ha úgy oldották volna meg a LEDES flip-dot helyett inkább pici kupak szerűségekben 1-1 LED foglal helyet szerintem jobb és olcsóbb megoldás lett volna. Dehát gyakorlatban is tapasztalhatjuk számtalan helyen, hogy ha napsütésről van szó akkor is megállja a helyét a nagy fényerejű LED. Főleg az smd-k. Én csak arra akarok ki lyukadni, ha már nem öreg buszokról beszélünk akkor mégis miért kapott flip-dot ot?
Se áramkimaradás, se áram fogyasztás, se napsütéssel szembe egyik állítás se igaz mert meg lehet cáfolni.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem