Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   17 / 107
(#) lapose válasza proli007 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Szia!

Szerintem meg ne fogd rövidre! Nagyon hasznos ez így.. :yes:
(#) maestro válasza proli007 hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Én hosszan szeretek kérdezni, te meg válaszolni. Szeretem leírni egy hsz-ba az összes kérdésemet, de ez nem mindig sikerül. (egyébként az 1/4-e csak idézet volt. )
6. Melléklet: Sedra Smith, Mikroelektronikai áramkörök könyvéből van. (a jobb oldalon a képlet). Azt írtad, hogy ha a két bemenet ugyanazt a +14V-ot kapja meg, akkor a közös módusú fesz 28V. Mi ezt nem így tanultuk, hanem a két fesz. átlagaként. Egyébként én a 0-t szoktam viszonyítási alapnak venni, számomra az logikusabb.
4. Akkor pl. a Common-mode input voltage range = +/-13V--on belül lesz a CMRR 90dB, 13V feletti bemenet esetén is működhet, de akkor csökken a CMRR dB-es értéke.
Utolsó mondat: Elméleti számításokban elszoktuk hanyagolni a CMRR-t a nagy értéke miatt. --> ideálisnak tekinthető, nem okoz nagy pontatlanságot a számolásban. Az erősítőt is úgy csinálják meg, hogy nagy legyen a közös módusú jel elnyomás, vagyis csak a diff. jeleket erősítse.

"egyik bemenet 0-án van" = erősítő alapkapcsolás.
Gondolom itt a virtuális rövidzárra gondoltál, ezzel tisztában vagyok, csak én úgy gondoltam, hogy az ellenállásokon keresztül adom neki a 0-t, a másikra meg pl. 14V-ot.

Jah, a bemenet sem lépheti túl? Én úgy értettem, hogy pl. a közös módusú jel max. pl. +13V, és ha egy pl. invertáló erősítőt használok, akkor az invertáló bemenetre adhatok +26V-ot, mert a másik meg a földön van. Így (26+0)/2 = 13V. Persze erősíteni ezen már nem lehet a táp miatt, de csillapítani lehetne...
De közben megtaláltam én is, hogy miért nem lehet 26V!: Kicsit fentebb az adatlapon az Input Voltage-nél:
"The magnitude of the input voltage must never exceed the magnitude of the supply voltage or 15 V, whichever is less."
Az apróbetűs részt megint nem olvastam el Akkor a 0-hoz képest nem lépheti túl a 13V-ot/tápot. De ha szerintem ez a tápos korlát mondjuk 30V-nál lenne a bemeneten, a közös módusú meg maradna 13-nál, akkor szerintem lehetne 26 is az egyik bemeneten. Nem?

Ha rábólintasz akkor már megis köszöntem a türelmedet és a segítségedet.
Nagy ötlet: nyitni kellene egy adatlapok értelmezése c. topikot. De lehet már van ilyen.
Remélem most rövidebb voltam én is.
(#) proli007 válasza maestro hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Hello!
Itt nem tudok tételesen válaszolni, mert az okfejtésedet írtad le.

Most, hogy látom a könyvet, kezdem érteni mi a gond..
Más az értelmezésünk, amit számolunk.
Ez alapvetően a két bemeneti feszültség vezérlését modellezi, a 2.4 ábrán. Hogy jobban érthető legyen a közösmódusú jel és a vezérlés elválasztása..
Az ábra csak azt mutatja, hogy a v1 és v2 vezérlő feszültség a közömódusú jelből és a differenciális jelekből áll. (Ha van differencia, akkor egyik hozzáadódik a közösmódusú jelhez, a másik meg levonódik. Az átlag a közösmódusú hibát generálja,a A különbség, meg maga a differencia, tehát a vezérlő jel.) Ezért van a képletben a két bemeneti jel átlagolása a közösmódusú jelhez.
De ez az egész, csak a vezérlés megértéséhez szükséges.

A könyv egy konstans közösmódusú jelről beszél, én meg a közösmódusú jel tartományáról. Mert a valóságban a közösmódusú feszültség nem állandó, az pld. változhat a vezérléssel.
(Míg az invertálókapcsolású műveletierősítő közös módusú jele nulla, addig egy neminertáló műveletierősítő kapcsolásánál, a közösmódusú jel nagysága változik a vezérléssel. Ezért, egy invertáló kapcsolás, mindig precizebb eredményt hoz, hiszen nem kell "megküzdenie" a közösmódusú jellel. Tehát az nem okozhat hibát.)

Az erősítő kimenetén, a közösmódusú jel, hibafeszültségként jelenik meg. Ennek enyomása a dB érték. Tehát ha a két bemenet között nincs differencia jel, (v1=v2 tehát differenciális vezérlés nincs, csak közösmódusú jel) de a két bemeneti feszültség egy tartományban változik, akkor a kimenetnek "nullán" kellene maradnia. De nem marad ott, mert a közösmódusú jelet (vIcm) a bemeneti differenciál erősítő teljesen el nem tudja nyomni.

Tehát a példa alapján nem lehet úgy számolni hogy a két bemeneti jelet átlagoljuk, és megkapjuk a közösmódusú feszültséget, mert részben erősítő üzemmódban a két bemenet szinte mV-ra azonos feszültségen van, részben pedig egyik bemenet sem lépheti túl a bemenet működési feszültség határát. Tehát lehet, hogy a számított közösmódusú jel 13V, de a bemenet nem lehet 26V-on még sem, ha a tápfeszültség kisebb.

A műveleti erősítőt (a példában ideális erősítőről beszélnek, tehát ott parametrikus határok nincsenek) nem lehet egy fekete doboznak tekinteni. Annak bemenetén, elég valóságos differenciál erősítő van. És ha az elveszti a munkapontját, mert kilép a működési határaiból, akkor a CMRR értéke közel sem fog arányosan csökkenni, hanem durván, valamilyen hatványon, mikor túllépjük a bement működési határát. Tehát erre nem lehet alapozni. (Mint írtam, a CMRR-ről pont azért beszéltünk csak, mert annak meghatározott bemeneti feszültség tartományában, biztos a bementek biztonságos működési tartmányán belül vagyunk.)

- Ha a táp 30V, akkor a CMRR tartománya is arányosan nő. Ezért nincs értelme az okfejtegetésnek..
- Az nem egy normál állapot, mikor az egyik bemenet 0V-on, a másik 14V-on van. Az már együzemen kívüli helyzet. (Vagy komparátor üzem van, de akkor meg már mindegy, hogy a közös módisú jel mit tesz.)

Egyébként meg az mindegy, hogy ellenálláson vagy ellenállás nélkül adod be a bemeneti 0V feszültséget. Mert a műveleti erősítő bemeneti impedanciája szinte végtelen, így a tényleges bemeneti feszültség is 0V lesz. De nem szabad össze keverni, egy erősítő fokozat bementét, a műveleti erősítő bemeneteivel. Mert egy erősítő fokozat bemeneti feszültsége lehet akár 300V is, miközben a tápfeszültség 15V. Gondolj csak bele, egy invertáló erősítő hogyan dolgozik. Az IC bemenete a virtuális nulla ponton van, míg a bementi feszültsége lehet akár a 300V is. Csak éppen az erősítése a fokozatnak, nem lehet 0,05-nél nagyobb. Különben a kimenet bele ütközik a tápba, és egyből megemelkedik az IC invertáló lábának feszültsége. Megszűnik a virtuális földpont..

üdv! proli007
(#) maestro válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Én sem mondtam egy szóval sem a példáimban, hogy változna a vezérlés.

Mondjuk ezek nagy részével én is tisztában voltam. Lényegében majdnem leírtad mégegyszer ugyanazt amit egyszer már én is.
Na mindegy szerintem jegeljük a témát, mert nem hiszem, hogy érted a kérdésem. Valamit szerintem félreérthettél, jobban pedig már nem tudom kifejezni magam.
(pl. Csatolt fájl: "az egyik bemenet 0V-on, a másik 14V-on van" És mégsem üzemen kívüli állapot.)
Ezt csak személyesen lehetne megvitatni, mert neked is mást jelent a bemenet, vezérlőjel stb., meg nekem is. Én meg lusta vagyok mindenhez berajzolni egy áramkört, hogy, hogy értettem.

Az eddigi külön órákat meg köszi szépen!

Üdv: maestro

invertalo.JPG
    
(#) proli007 válasza maestro hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Hello!
"De nem szabad össze keverni, egy erősítő fokozat bementét, a műveleti erősítő bemeneteivel."
A TINA-ban amit lerajzoltál, mérd meg, a műveleti ersítő bementein a feszültséget.. Ott mind két bemeneten "nulla" feszültség lesz. A CMRR nem a teljes erősítő kapcsolásra vonatkozik, hanem a műveleti erősítő invertáló és nem invertáló bemenetein mért feszültségre!
De a jegeléssel egyetértek..
üdv! proli007
(#) madazg77 hozzászólása Aug 24, 2010 /
 
Sziasztok!

Nincs túl nagy jártasságom a műveleti erősítők terén. Van egy kapcsolás amiben szeretném kiváltani a meglévő műveleti erősítőt és ebben szeretném a tanácsotokat kérni vagy megerősíteni a gondolataimat.
http://www.hobbycnc.hu/Magyar.html?Cache-Control=no-cache Van ez a kapcsolás. 5V-ról szeretném használni. Az LM324 helyett egy MCP601-est szeretnék berakni a Rail to Rail miatt. Elég ha az R2-es ellenállást méretezem a tápfeszültségnek megfelelően, hogy meglegyen a kívánt áramerősség. A többi maradhat?

Köszönöm.
Üdv.
(#) proli007 válasza madazg77 hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Hello!
Ebből a link-ből, én nem tudom mit építesz.. Nem lehetne valami közelebbi? Mondjuk a kapcsolási rajzról..
üdv! proli007
(#) madazg77 hozzászólása Aug 24, 2010 /
 
Bocsánat.

a.jpg
    
(#) proli007 válasza madazg77 hozzászólására (») Aug 24, 2010 / 1
 
Hello!
Ha kb. +-0,5°C (@0..100°C) pontosság számodra megfelelő, akkor jó a kapcsolás, és a választott IC is.
üdv! proli007
(#) madazg77 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Köszönöm szépen.

Minden jót.
Üdv.
(#) Stefan hozzászólása Aug 29, 2010 /
 
Sziasztok!
Csináltam egy frekvenciamérő kapcsolást, és az a problémám lenne, hogy LF357 -el nem, de sima LM741 el rendesen megy. Mondjuk próbapanelon sem sikerült rendesen beüzemelni az előző IC-t.
Mit ronthattam el? Rossz lenne az IC? Az baromi jó mert 800ft volt és csak 1et vettem...
Kapcsolás mellékelve.

fmerosch.pdf
    
(#) bbatka válasza Stefan hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Az LF357 nagyon könnyen gerjed. Ha egy szkóppal ránézel a kimenetére erről meg is győződhetsz. (vagy az ellenkezőjéről)
(#) Stefan válasza bbatka hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Már csak szkóp kéne
Azt próbáltam, hogy egy ledet raktam a kimenetre, majd hangfalról alacsony frekvencián meghajtottam 10szeres erősítéssel, de gyakorlatilag maxra csavarva annyi látszott ami átment a két ellenálláson tápfesz rárakva/nem nincs változás.
(#) bbatka válasza Stefan hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Hát éppenséggel lehet rossz az IC is. Gondolom az offset állító trimmert is tekergetted már. (1-5 láb)
(#) Stefan válasza bbatka hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Igen az is megvolt... akkor kuka.
Esetleg nemtudsz véletlenül valami jobbat helyette? A nagy sávszélesség lenne a fontos.
Bár ez gondolom egyértelmű
(#) bbatka válasza Stefan hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
A RET-nél lehet kapni UA733-at(NE592) esetleg az LM7171. Csatoltam két alkalmazási példát az UA733-hoz. Szerintem tedd félre az LM357-et egyelőre, ne dobd ki.
(#) Stefan válasza bbatka hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) bbatka válasza Stefan hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Nincs mit. Az LF357 úgyis csak 2MHz-ig müködik.
(#) bladika hozzászólása Aug 31, 2010 /
 
Sziasztok!

A következő kapcsolással kapcsolatban kérném a segítségeteket. Össze állítottam a csatolt mérési elrendezést, de nem azt mérem amire számítottam illetve szeretnék. A cél az lenne, hogy a kimeneten a dU diferenciális bemeneti feszültséget mérjem. Ez a része működik is, de a probléma, hogy a CMU közösmodusu feszültség változásának hatására változik a kimenet is. 32V változás hatására a kimenet 80mV-ot változik. Figyelembe véve, hogy kb. 0.1-es az erősításe a kapcsolásnak ezt nagyon sokanak tartom.

Valakinek esetleg valami javaslet, hogy hol rontom el?
(#) El_Pinyo válasza bladika hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Ebben a formában az erősítés nagyjából 1.13, mert a második fokozat nem invertáló alapkapcsolás.

szerk.: Az 1.13- at a második fokozat erősítésére írtam (a félreértések elkerülése végett).
(#) bladika válasza El_Pinyo hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Így van. A teljes erősítés:

Uki=0.1*Ube*1.13=Ube*0.113
(#) bladika hozzászólása Aug 31, 2010 /
 
Megcsináltam ismét a fentebb említett mérést a csatolt képen látható elrendezésben. (a változás, hogy mostmár ugyan azt a feszütséget kapják, tehát a differenciális feszültség biztos 0) Szóval most már a tápegységek sem zavarhatnak be. A hiba ugyan az.

CMU=0mV -nál Uki=40mV
Ez jó. Még jobb is mint amit az adatlap garantál.

Viszont CMU=36V -nál Uki=120mV
Ez viszont nagyon nem jó!

A bemeneti közösmódusú feszültség 36V-os változásásnak hatására a kimenet 80mV-ot változik, holott CMR elvileg 80dB.
(#) El_Pinyo válasza bladika hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Két dolog jutott eszembe. Az egyik, hogy a műszered okozza a hibát (nem tudom milyen műszered van és milyen méréshatárban mértél). A másik ötletem, hogy a 8- as lábon szed össze valami zavart. A többi része a kapcsolásnak jónak tűnik, az adatlap és a jelek értékei alapján 1-2 mV- nak kellene lennie a közös módusú jelből származó kimeneti feszültség változásnak.
(Az előző hozzászólásban még nem tudatosult bennem, hogy egy tokba van integrálva a két műveleti erősítő, ezért nem tudtam, hogy 10- es osztás van a különbségképzőben)
(#) bladika válasza El_Pinyo hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Sikerült megtalálnom a problémát. A gond, hogy asszimetrikus tápot használok (+12V és GND) ezért képtelen elmenni a kimenete az IC-nek teljes földig. Mivel én mégis oda akartam kényszeríteni abban az állapotban valószínű a CMR is teljesen elromlott. Egy kis negatív táppal (+12V és -2V) már gyöny9rűen működik, sőt messze túl teljesít. A hibák uV-os tartományban vannak.

Azt azért köszönöm, hogy próbáltál segíteni.

Üdv.
(#) lapose válasza bladika hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Szia!

Ezért kell néha megnézni a katalógust.

INA.gif
    
(#) bladika válasza lapose hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Nagyon jó megfigyelő vagy!
(#) cseffo hozzászólása Szept 2, 2010 /
 
Hello!
Azt szeretném meg tudni hogy kilehet e cserélni tlc272 es müveleti erösitő ict pl.:tl072 vagy valami hasonló müveleti erösitőre?
Ehez az áramkörhöz kellene.
Elöre is köszönöm!

rgbled.gif
    
(#) mystro hozzászólása Szept 9, 2010 /
 
Hali

Egy olyan erősítő kapcsolást keresek, amivel a számítógépből kijövő audio jelet fel tudom erősíteni és egyenirányítani úgy, hogy egy LM 3915 IC bemeneti jelszintjének megfeleljen. Azért kell erősítés, mert egyenirányításkor a diódákon eső feszültség miatt nem elég nagy a feszültség, hogy normálisan kijelezze az ic.
(#) proli007 válasza mystro hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Hello!
Ennek a bemenőfokozatát megépíted, és akkor az egyenirányítás is kész van. (A követő erősítő, el is hagyható.)
üdv! proli007
(#) thePoppy hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
Üdv!
Egy egyszerű feszültség komparátort szeretnék építeni, ami a feszültség tartományt szétosztja három részre. Azaz lesz három kimenetem, az első akkor kapcsol be pl. ha 0-3v között mozog az érték és így tovább. .(a kimenet előtt majd kapuzgatni kell, hogy egyszerre, csak egy kimenet adjon + tápfeszt...) Ehhez 3 ellenállásos feszültségosztót készítek és innen vezetem el a három értéket, amit összehasonlítok a bemenő jellel egy-egy műveleti erősítő segítségével. Összehasonlításra egy TL074C IC-t használnék. Az adatlapon tápfeszültségnek +-18volt adtak meg, az lenne a kérdésem, hogy ha gnd-re kötöm a mínuszt, akkor a plusz eltolódik 36voltig? 24 voltot szeretnék egyébként bekötni a Vcc pontra.
Kipróbáltam próbapanelen és kapok is "L" és "H" kimenetet. A magas az majdnem 24v, viszont az alacsony szint 1,5 volt körül mozog. Elég kezdő vagyok a témában, de szerintem nem jó valami. Ezt az IC-t úgy kaptam, viszont kipróbáltam egy másik egy kimenetes IC-vel, ott kereken 0-t adott... Ebben kérnék egy kis segítséget, hogy mi lehet a probléma, illetve a 0-24v tartomány használható e a 074-es IC esetén. Előre is köszönöm!
Következő: »»   17 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem