Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Na még egy.
Az M10 nem ritka, de jó készülék. A kapcs.rajzok alapján tessék restaurálni!
Orion 339 egy igazi old timer 1948-ból. Neten mindent megtalálsz e tipusról és kisebb testvéréről a 320-asról.
Rólad is többet kéne tudni ahhoz, hogy segíthessünk. Mennyire vagy jártas az ilyen korú készülékek javításában, illetve szakmailag mennyire vagy közel ehhez a témához, ennek ismeretében már tudunk tanácsokkal segíteni.
Most 27 én egy padlásról került elő az RFT MEININGER tip. német rádió. 1959-ben készítették. Látszólag hiánytalan egy sávnyújtó ferrit kivételével. A skálahúrozást fel kell újítani. Tisztogatást, portalanítást kell végezni, a sasszi felületi rozsdásodását kell lecsiszolni, az alkatrészek hideg mérése után jöhet majd a próbaüzemelés és ami akkor adódik; hibaelhárítás. A lakkozás letisztítása után valószínű utánfényezést is igényel. A doboz famintázata egészen egyedi, szép. Helyreállítás után a kész rádió képeit is megmutatom.
Szép rádió lesz! Sok sikert hozzá!
Köszi a mellékleteket! Természetesen kapcsi alapján lesz/lenne.
Nos kezdő vagyok, sose csináltam, de egyszer el kell kezdeni és érdekel a téma! Majd lesznek képek aztán szeretnék először a külsejéhez tanácsokat kérni. A belsővel még várok...
Szerintem a 339 kávája még politúros-denszeszes ronggyal kis helyen megsimogatva-ha oldja, akkor bingo. Az M10 káva biztos, hogy műa.lakk, nem igazán nehéz újralakkozni. Innen letölthető szinte minden, ami kellhet, külön ajánlom az RTÉK98-tól menő cikksorozatát éppen e témában, de az "Elektronika" mappában még sok jó dolog is van.
Holnapra lesznek képek rendesen mindkét készülékről és az elektroncső "készletről" (9db) és úgy csak többet tudok majd mondani. Ma elég nagy viták és feszültségek voltak nagyfaterommal (nem a rádiók miatt), úgyhogy nem foglalkoztam ma ezzel
Szép az a ebook gyűjtemény, tetszik! Konkrétan melyik RTÉK -et kéne néznem? Mert elég sok van és elég nagyok... Mennyi a reális ár 1db átlagos elektroncsőre? 300-500Ft? Mivel/hogyan tudom tesztelni, hogy 1-1 elektroncső (jól) működik-e? DC600-700V -tal tényleg meg lehet javítani a legtöbb csövet? Honnan lehet ilyen trafót szerezni?
Üdv kérdésem lenne felétek. Hozzájutottam rengeteg fadobozos Unitra rádióhoz, egy orionhoz, illetve Unitrából műanyag dobozos (olyan mintha keverőpult lenne ) 6db-hoz. Nos sajna de a táptrafók kibuherálva lettek a fadobozosokból olyan szinten, hogy nem kímélték, így a sérült törött dobozokból csak a sasszit mentettem ki. A műanyag fekete dobozosból 5db egyben van szerencsére csak az egyik lett megcsócsálva. Sajna nem csöves rádiók érdemes velük kezdenem valamit vagy bontsam őket? Keserves látvány volt látni a pusztítást...
Csak erős idegzetűeknek:
1-2 hónap és rá se fogtok ismerni STM210 zanzásított GX 4000-rel
No, ehhez tényleg erős idegek kellenek, nem gyenge!
A restaurálásról az RTÉK98-2010-ig minden ÉK-ben van cikk.Rossz csövet javítani esélytelen, kipróbáláshoz egy csöves tápegység kell, de nem kell ált. 300V-nál nagyobb anódfesz.- ezt egy csöves rádió tápegysége már kiszolgálhatja. Szorgalmasan töltögesd le(egyenként) azt a sokmindent, de mindenekelőtt az alapműveket-pl. "Az elektroncső", "Most már értem a rádiót" stb.
Csőárak:20.-Ft- tól csillagos ég, de az ált. pl. noválcsövek ritkán több, mint 1000.-Ft
Azaz!
De fiókokat már szereztem hozzá,a fejeket még üzletelem valakivel..aztán a fényezése lesz csak húzós árban,hacsak nem én magam csinálom.
Ezt az öszvért volt szerencsém látni, meg cipelni is vasárnap Alphawolf-fal. Döbbenetes látványban is, méretben is, és súlyban is.
Én még bizony dolgoztam is rajta, meg a testvérein is.
Én is kipróbálnám kezelni valamikor, bár az messze nem az lesz, mint a rajta való munka Majd Alphawolfot megkérem, hadd játsszak le rajta valamit
Nem lejátszásra gondoltam, az nem nagy kunszt, de hanganyagot megvágni, karbantartáskor mérni, beállítani. A Rádióban volt belőlük rendesen.
Igen, gondoltam, hogy a lejátszásnál sokkal többről van szó, csak én már ilyen gépeket nem is láttam sehol... így én megelégszem azzal is, ha egyálalán egy gombot megnyomhatok rajta
Lehet ,hogy Rólad beszélt nekem sokszor a Hifiguru barátom (Sz.Kálmán)?
Csináltam ma képeket a rádiókról! Íme! Ha még kell valamien szögből kép, szóljatok!
Nekiláttam az RFT Meiningen rádió helyreállításának. A dobozból kiszereltem a sasszit, a hangszórót és a hangolásjelző csövet. Ezután a dobozt szedtem szét. Ez 3 részből áll: a bakelit előkeret, az elülső ívelt, domború fakeret és a tényleges doboz. Tisztogatás volt a következő lépés. A bakelit előkeret nem okozott problémát; egyszerű mosószeres, mosogatódörzsis lemosás. Az elülső domború fakeret már problémásabb volt, teljesen le kellett kaparni, csiszolni a 60-70 %-osan fellazult régi politúrt(sellakk). Ezután újra fényeztem ugyanolyan sellakkal. A dobozt finom(800-as,1200-as) csiszolópapírral átcsiszoltam majd a régi lakkozást átpolitúroztam. Igéretes állapotban várja az újra összecsavarozott doboz a közeljövőben helyrehozzandó rádióbelsőt.
Az biztos! Derekasan rendbe szedted!
Ez valami gyönyörű lett!
Ebből a típusból van 6db ALBA típusnévvel, érdemes rendbeszedni őket?
Elég régiek, persze,hogy érdemes..............küldök emailben szervíz doksit
Köszi megkaptam, de kipróbáltam őket és működnek, csak a kapcsolók nem érintkeznek rendesen, mindnek az a baja. Illetve hogy igencsak mocskosak főként a tisztítás lesz a kemény dió No meg a madzag le meg föltétele, csavarodik össze vissza Az autóbuszos erősítőből ez lett végül is.
Isostat kapcsolók betegsége sajnos, a tisztításnál vigyázni kell, hogy az érintkezők szét ne hulljanak.
OKé! legalább így új életre kelt a buszerősítő is. bár én amit lehet azt eredetiben hagyok, abban az állapotban próbálom életre kelteni. Persze nem akarom elvenni tőled az alkotás örömét. Gratulálok a honlapodhoz bátor és nem egyszerű feladat ekkora hangszórók kreálása.
Nem mindig szedem szét, néha elég ha denaturált szesszel átmossuk aztán átmozgatás és teljes száradás után tiszta benzinbe kevés műszerolajat keverünk és injekciós fecskendővel(tűvel) egy-két cseppnyit a kapcsolóba injektálunk. A benzin elpárolgása után vékony olajfilm marad az érintkezőkön. A kontakthiba legtöbbször teljesen megszűnik.
Én a kontakt sprét részesítem előnyben portalanítás után az egész panellt befújom. Tisztít, visszahozza az eredeti színeket, rozsdátlanít és a jobb típusok kenő hatással is rendelkeznek. Illetve nem utolsó sorban megszűnik a dohos régi szag is. Kifejezetten mozgó alkatrészeknél pedig teflon tartalmú kenő sprével dolgozom. De ki hogy szereti
A kontakt sprével egyszer megjártam, egyes műanyag elemeket maradandóan károsított, néha a kontakthiba ugyanúgy visszajött egy idő után. Pl.: potenciómétereknél az olajba kevés 9B-s ceruzabélről lekapart,lecsiszolt grafitport adagolva még nagy kopásnál is "gyógyulást" eredményezett. Persze én is azt mondom, hogy mindenki a kipróbált, bevált módszereit kövesse.... mégegyszer: honlapod ezermesterkedő projectjei tetszenek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |