Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Ígértem, hát felteszem a kész készülékről a képeket. Sajnos hátlapja nem volt, így az még nincs. A belső rész vastagon poros, egérpiszkos,és kissé rozsdás volt. erről bővebben nem írok csak annyit, hogy a rozsda maradék foltjai látszanak mert azok helyén az eredeti ezüst festés eltünt és az nem is akartam pótolni. Szerencsémre a hullámváltó tekercseit nem rágta meg az egér csak a skálahúrozást. Ezt a nálam 40 éve bevált műanyag, (sylon) nem nyúló zsinórral pótoltam. A nagyobb probléma az volt, hogy a hangolást forgókondenzátor helyett ebben a rádióban induktív hangolással(ferrittel) oldották meg és a modulátor oldali ferrit és a zsinórozás hiányzott. Találtam hasonló ferritet de ennek nem volt furata a közepén ezért két kis kampót kellett a végeire ragasztani így a zsinórozás is nehezebb volt ahhoz, hogy az együttfutás megfelelő legyen. végül ez is kész lett. Beüzemelve megszólalt de kissé "grizes" torz hangja miatt újra kezdtem a méréseket. Így vettem észre, hogy az EL84 katódfeszültsége majdnem duplája a kellőnek. Ezt a g1
rácslevezető 1 Mohm szakadása okozta. Csere után beállt a szükséges 7 voltos érték. A hangja is tiszta lett. Feltettem a kiindulási állapot képét is az összehasonlítás kedvéért. Az eredeti kisebb forgatógombokból az egyik hiányzott ezért hasonló, kissé nagyobb de szinben és a réz díszítésben hasonló két darabott tettem fel.
Gratula! Nagyon szép lett a végeredmény!
Köszi a képeket! Remek munka grat!
Ma kaptam egy negyedköbméteres német rádiót.
VEB GOLDPFEIL DDR VEB Goldpfeil Rundfunkgerätewerk - Hartmannsdorf bei Karl-Marx-Stadt Modell: Stereo-Großsuper Typ 6410 ST Capri Herstellungsjahr: 1963 Csekély 20.5 kg, még nem néztem bele de kivülről némi porosodástól eltekintve igéretes
Nem kis darab.... Kinézetre nagyon hasonlít a bolgár Resprom Budapestre, az is valami bődületes méretű. 1963-ból már sztereó...
Tényleg itthon mikor kezdtek pontosan szereó FM-el kísérletezni, és mikortól volt rendszeres sztereó adás? Valahogy ez hiányzik az ismereteimből.
Elkezdtem egy orosz rádió felújítását. 1953-1957-ig gyártott Rekord-53 nevű készülék. Egy kép még romosan, kettő a belsőről (acélcsövek) és egy arról, hogy remélhetőleg milyen lesz készen....
Hát, hogy mikortól? kapásból nem tudom de ebben a NDK csodában már benne van a dekóder és ez 1963-ban készült.
Az a vicc, hogy ez nekem már ilyen romosan is tetszik! Hát még milyen lesz amikor kész lesz. Sok sikert és kitartást hozzá, nem mindennapi készülék, az biztos! Az orosz készülékek között is rengeteg nagyon szép van, csak itthon nem lehet túl gyakori. Legalábbis ebből az időszakból.
De ha már, akkor legyen tőlem is egy orosz készülék ebből az időszakból. Egy TV készülék, egybeépítve (keleti) URH rádióval. A neve Temp 3, 1957-ből. Szerencsére hozzájutottam egy könyvhöz Szentpétervárról, ami TV kapcsolási rajzokat, és leírásokat tartalmaz 1946-1957-ig. Ebben benne van ez is. A belsejéről és a hátuljáról most még nincs kép sajnos.
Még szerencse,hogy nincs a belsejéből kép..én láttam,kb. vetekszik Csernobillal
Nekem is van egy "CAPRI"-m, csak ebben nincs dekoder, csak az erősítő stereo-Magyarországon ezt így árulták(OIRT-URH-val), a hullámváltó rendesen kh.-s volt, de most már szép hangja van. Az NDK-ból lehetett dekodert szerezni.Ha a tied dekoderes,akkor -gondolom gyárilag CCIR normás-szerencse! A stereo kisérleti adások kb. ˇ63-64 táján indultak Magyarországon.
Hát egy ilyen öreg tv is szép zsákmány, izgis dolog beüzemelni. Esetleges csőigény esetén lehet, hogy orosz csövekkel tudok segíteni......
Sziasztok!
Hullámváltó gombot keresek a képen látható Standard Elit Szuper rádiómhoz! Nemrég került hozzám "fellelt állapotban", de szerencsére mindene megvan és csak a dobozát kell felújítani. Sajnos a jobbszélső forgatógombjából egy darabka hiányzik. A börzét ajánljátok vagy esetleg tud valaki szerezni ilyen alkatrészt? Egy másik dolog amit keresek egy Philips 950 VR zenegépbe való skálaüveg. A képen is látszik, hogy félig le van kopva róla a felirat. Ez a készülék is felújításra szorul, ezért ha valaki tud segíteni, kérem jelezzen! Előre is köszönöm!
Szerintem a gombot meg tudod javítani (vagy egy újat készíteni)az itt lévő ötlet alapján.
Köszönöm! Minden cső benne van, abszolút komplett, még az eredeti villásdugója is meg van. Ha sorra kerül, és véletlen mégis cső kéne, tudom kihez forduljak.
Szűnik a Rekord53 romossága.... a doboz némi utánfényezéssel helyrejött, problémásabb a teljes előlapot borító elrenyhült, máló hangszóróselyem. Ugyanolyan oroszt nyilván nem lehet beszerezni ezért megint meglátogattam a helyi DIEGO szőnyeg és lakástextil boltot és kaptam a maradék függönyanyagokból egy alkalmas darabot ami színben kicsit eltér de a dobozhoz szerintem illik. A törött, levedlett festésű skálaüveg pótlása még nagy gond de majdcsak lesz valami ötletem. Az eddigi eredmény az alábbi képeken látszik.
Nagyon szép lett a káva! Kifejezetten tetszik ezzel a szövettel is! Több ilyen rádiót megnézve ahogy látom, nem is mindig ugyanolyannal készült. A skálaüveget én is néztem a múltkor, vajon mi lesz vele... Találtam ezt az oldalt, elkezdtem lelkesülni, hogy talán ha ideiglenesen akár ugyanakkorára papírra kinyomtatva, és valahogy üvegre feldolgozni lehetne pótolni. A semminél ez is jobb. Aztán láttam, hogy egész más az üveg rajzolata, a Tiéd nem ilyen. De egy olyannal talán lehetne kezdeni valamit, ha mástól sikerülne egy jó üveg nagy felbontású scannelt képét megszerezni. Egyelőre nem akarlak nagyon bíztatni, de Valakinél utána is kérdezek, lehet sikerülne.... Bár a technológiát még át kell gondolni.
Köszi az infót, de ha lehetséges, mindenképp eredeti és teljes gombbal szeretném pótolni a töröttet.
Na ezt az oldalt én is megtaláltam. A skálaüveg annyiban tér el, ezen az oldalon az Irkutszki rádió gyár üvegje van az enyim meg egy másik gyáré de ugyan azt a rádiót itt is ott is gyártották.(Nagy volt a Szovjetúnió, könnyebb volt rádiót csinálni mint messzire szállítani! )
Kijavítva én is egyelőre ezt a skálát fogom üveg mögé vagy az üvegre tenni
Üdv!
Kaptam egy HS500-as hangfal párt de ránézésre nincs valami jó állapotban! Nem tud valaki Vác közelében ajánlani olyat aki ért hozzá és fel tudja ujjtani!? Vagy esetleg egy olyan hogy érdemes e kicserélni a hangszórókat mai típusokra(MNC,SAL,stb,stb,..) üdv
Egy orosz oldalon megtaláltam az eredeti üveg fotóját.
Na ennek örülök! Titkos a link?
Á, dehogy, egy estét betöltő néznivaló!Bővebben: Link
Elnézést hogy beleszólok így de ennek szexuális tartalma van! Persze a jó értelembe véve! Köszönjük a linket!
Konkretice a rádió linkje:Bővebben: Link
Köszi! Jééé.... ezt az oldalt ismerem, nem is értem, hogy itt miért nem kerestem Ez egy nagyszerű oldal! Annak ellenére, hogy nagyon sok este nézegettem már, én még nem értem a végére.
Hello!
Keresek megvételre Mechanikai Labor EHR-11-es szalagos magnót! Akinek van eladó, írjon!
Szú nyomokkal (lyuk) hogyan szoktatok elbánni? A szú már nem munkálkodik, mert betettem reklámszatyorba a cuccot, majd befújtam chemotox-al és pár hétre lekötve félretettem. Utána aéaposam kiprszívóztam, tehát steril. Csak ugye csúnyák a lyukak...
Hello! Én folyékony fát használtam a zenegépemre. Kicsi kiszerelésű, több színben kapható és vízzel higítható. Száradás után át kell csiszolni finoman az érdes részeket, hogy sima, egyenletes felületet kapj!
Vizzel higitható folyékony fa?
Akkor én nagyon le vagyok maradva, mert amit én ismerek (meg van otthon) az vegyszerbázisú (értsd nitróval vagy szintetikussal lehet higitani ha jól emlékszem), de az állaga akkor is olyan hogy az be nem megy akkora lyukba mint amekkorát a szú csinál Nagyjából arra jó hogy mondjuk betörés után feszegetés nyomokat ki lehessen kozmetikázni az ajtón...
Amit én használok az a képeken is látható fakitt. Egy sima spaklival fel lehet vinni a problémás területekre. Nem emlékszem pontosan, kb. 300-500 Ft körül lehet az ára.
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |