Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   309 / 731
(#) karpi válasza Stewe hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Van egy "driver" amit ablakra, azsatla, ajtora,szekrenyre ratehetsz es "szol a zene" mar nem tudom a nevet de volt filmecske is a youtube-on .
(#) karpi válasza atiati100 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Ott vannak a cikkek a "Dipol " es a "H Dipol" ,"Open back" speaker.

Ott megvan minden irva , grafikonokkal meresi eredmenyekkel ,kulombozo meretu nagysagu es formaju hangfalrol.
(#) karpi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

A pontszeruseget egyetlen hangszorora ertem a HiFi bolondok meg a hangszoro tolcser kupszeru formajat se szeretik ...a faziskesesek miatt .Csak ere irtam a pontszeruseget.Aztan a tobb hangszoro ( de nem irtam ...hogy ..aszimetrikussan elhelyezve simabb frekvenciamenetet adhat.

A szoba falairol visszavert hullamok igy is ugy is csipkesitik a frekvenciamenetet nem "suket szobaba" halgatjak othon a zenet. A visszaverodesek adjak meg sokszor a terhatast ami ha nem is az az eredeti HiFi de szepen szol othon egy bizonyos felallitasba.Ez a fontos ,tetszen a halgatonak.Egy "hiheto" hangkep keltese a fontos amit mindenki elkepzelese szerint hoz letre.

Van perfekt kor alaku panel is ennek kulonleges "viselkedeset " a kozpontjaba van a hangszoro .Ennek is erdekes mukodese van meg van magyarazva az egyik "Dipol" cikkben .

Direkcionalis melysugarzokat ket hangszoroval hangfalon elhelyezve ami persze hajtogatott is lehet meg "H " tipusu ami szerintem mar rezonal is "valahol"

Mindenesetre van tobb erdekes megoldas ott megmagyarazzak a ket hangszoro kozotti tavolsag es az iranykarakterisztika osszefuggeset.
Kardioid sugarzasi diagrammal rendelkezoo melysugarzokat epitenek kulombozo megoldasokkal..
meg egy jo cikk .Issues in loudspeaker design.
(#) pucuka válasza Stewe hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Idézet:
„Én inkább a fal méretű hangsugárzóra lennék kíváncsi, elektrosztatikus cuccot épített már valaki?”

Ha még tudok olvasni, akkor Te írtad a #793724 hozzászólásodban. Erre írtam a mozikban volt igazi, rendes hangfalat. Igaz, akkor még nem voltak különböző tervező programmaok, de valahogy mégis sikerült ezeket a problémákat megoldani, (netán értettek hozzá) és bizony igen jó hangzásokat lehetett hallani pl. az Alfa moziban, amit szétcincáltak, és építettek helyettük multiplexeket, ahol hangdobozból szól a hang, igen harsányan, ami már szinte hallgathatatlanul zavaró.
Ha érdekel a téma, akkor keress egy ilyet, és próbálj meg rájönni a nyitjára.
(#) pucuka válasza Stewe hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Idézet:
„Én inkább a fal méretű hangsugárzóra lennék kíváncsi, elektrosztatikus cuccot épített már valaki?”

Ha még tudok olvasni, akkor Te írtad a #793724 hozzászólásodban. Erre írtam a mozikban volt igazi, rendes hangfalat. Igaz, akkor még nem voltak különböző tervező programmaok, de valahogy mégis sikerült ezeket a problémákat megoldani, (netán értettek hozzá) és bizony igen jó hangzásokat lehetett hallani pl. az Alfa moziban, amit szétcincáltak, és építettek helyettük multiplexeket, ahol hangdobozból szól a hang, igen harsányan, ami már szinte hallgathatatlanul zavaró.
Ha érdekel a téma, akkor keress egy ilyet, és próbálj meg rájönni a nyitjára.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Ui.: igaz, hogy nem elektrosztatikus, de lehet közelebb visz a megoldáshoz. Nyilván a sugárzó fellület merevsége a probláma
(#) karpi válasza pucuka hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Kell leegyen egy osszefugges a lesugarzott hulamhossz es a "fal" sugarzasa kozott ...ha a pontszeru lenne az idealis a "fal" igencsak ossze vissza sugarozna.Az "elektrosztatikus" egy nagy membran amibe az a plane hogy "lapos sik felulet" igy a "frekvenciacsoportok" nem szenvednek fazistolast ,De gondolom ez egy szuk kozepsavra ervenyes aztan a mind rovidenn hullamhosz a sik membran ket szelerol a halgato helyzettol fuggoen johet faziseltolassal . Tobbet bem olvastam rolla a neten .
Talan ha egy vekony magas csik lenne a membran jobb lenne a hangkep es kozeledne a "line array"-hoz a membranra egyforman jon az impulzus minden pontjara tehat minden elemi resze fazisba kene sugarozzon.
Kulonben is egy bizinyos helyrol (pontbol) kell jojjon a hang egy iranybol igy termeszetes nem egyszerre mindenfelol.Az olyan akkor mint ahogy egyes felvetelek a fulhalgatoban hallatsziottak a basszust a fehjedbe hallottad mint hangforras es nem elotted az elkepzelt szinpad felol ami igencsak nem termeszetes .

Filmnezeskor is a szereplok mozgasat kell kiserja a hang a sztereo hangkepben.Igy egy ilyen falmeretu sugarzo felulet nem tudom hogy tudna a szuk szobaban a 3D terhatast megvalositani .De ki tudja Ha negy fal sugaroz valami elektronikus vezerlessel mi jonn ki .
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Miért ír valaki, ha nem érti, amit ír?
(#) pucuka válasza karpi hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Természetesen az akusztika, nem csak a hangsugárzók problémáival foglalkozik, lényeges, ha nem meghatározóbb része, hogy mit is akarunk besugározni. Nagyon nem mindegy, hogy csak a fölünkben levő pár köbcentis levegőt, kell megmozgatni, vagy egy szobát, (stúdiót), mozit, színpadot (zárt teret) vagy szabad teret, szabadtéri színpadot, vasútállomást, stadiont kell hangosítani. Ezekhez nemcsak más-más hagsugárzó, hanem hangsugárzó rendszerek tartoznak. Mivel ezek már inkább elosztottparaméteres rendszerek, a tervezésük is meglehetősen bonyolult. Már egy átlagos (mit is jelent, hogy átlagos) lakószoba hangosítása is. Persze megoldható sok számítással, és kísérletezéssel, no meg ha az asszony is engedi. Ezért (is) van annyi probléma a hangdoboz építésével, mert ami az egyik szobába kíváló, nem biztos, hogy egy másikba is jó lesz.
Ha érdekel a téma, a csatolt anyag irodalomjegyzékében találhatsz bővebb ismereteket.
(#) Stewe hozzászólása Szept 10, 2010 /

Érdekes, hogy egyedül karpi érti mire gondolok... miért van mindenki leragadva a hangszórónál?
3 méterről egy 200mm-es dóm is pontszerűnek hat, aminek minden megmozdulása pontszerű, még a visszaverődések is élesek. Egy nagy méretű sugárzó (ami nem egyenlő a nagy méretű lemezbe épített hangszórócsokorral) jobban visszaadja a hangnak a monumentalitását, nem a tér egy pontjának a rezgéseihez van szokva a fül, hanem az egész tér hatásához. Objektív mérések nem biztos, hogy igazolni tudják a kellemesebb, hihetőbb hangképet.
(#) shalafi.66 válasza Stewe hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Azért nem lehet érteni, mert nincs meg az összefüggés. Ez így csak keverem-kavarom.
(#) Stewe válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Akkor nem keverem, hogy Te is értsd: szeretnék itthonra egy bársonyos hangzású, de nagy hangnyomású cuccot, ami nem foglal el másfél köbmétert a szobából.

Kérdés: A mozilátogatás ehhez menyivel visz közelebb???
(#) szamóca válasza Stewe hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Stewe!
Te most hangfal, vagy doboz (láda) jellegű hangsugárzót szeretnél építeni? Mert az első esetben jó helyen vagy , a másodikban nem.
(#) Stewe válasza szamóca hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Természetesen hangfalat, de nem pontszerű sugárzóval, a buktatók kikerülése érdekében. Csak lefoodoltak rossz példákkal A mozis példa még egy kicsit igazolni is látszik az általam követendőnek tartott utat, ahol a vászon mögötti hangszóró (hangfal) az energiát adja, a vászon pedig egyetlen hatalmas membránként viselkedik.

Valóban van egy a témához valamivel közelebb álló topik, de halott szegény.
(#) shalafi.66 válasza Stewe hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Azt nem tudom mennyivel leszel közelebb, de én nem a csúnyaprózába átírt jellemzést hiányoltam eddig sem (bársonyos hang, stb.), hanem az előző hozzászólásodnak nem láttam értelmét.
Idézet:
„nem a tér egy pontjának a rezgéseihez van szokva a fül, hanem az egész tér hatásához.”
stb..

Ui: A hangfal az hangfal, valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített elektrodinamikus hangszóró. De te nem ilyet akarsz.
(#) zozz12 hozzászólása Szept 11, 2010 /

Helló!
A linken látható hangszóróról ill. az ajánlott reflex-tölcsér dobozról mi a véleményetek? 2.0 -s rendszerről lenne szó; hogy teljesítenének? Megérik az árukat? Vagy valami nagyobb méretű, de valamivel gyengébb minőségűvel (Monacor, Viaston, TB Speakers, Dayton) járnék jobban?
Mit ajánlotok?

(#) shalafi.66 válasza zozz12 hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Azzal a dobozzal elég rezonáns lesz mélyben, tele nem odavaló kiemelésekkel-kioltásokkal.
Mélytartományban nagyon gyenge a hangszóró, 2.0-át nem alapoznék rá, kivéve, ha közelről hallgatják, kis hangnyomás is elég, és esetleg falra tolva is elhelyezhető (úgy talán megúszható az előlap méreteiből adódó esés mélytartományban).

Semmi gond, ha nem érted, abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy nincs szükséged ilyesmire.
Ha más elven működő sugárzó van beépítve, szerinted már nem is hangfal? Értem....
(#) szamóca válasza Stewe hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Valamit tisztázzunk itt le.
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt hangfal, ami mint az előbb jól megfogalmazták "valamekkora tetszőleges geometriájú lap".
Doboz, vagy méretéből adódóan láda, illetve egyéb formájú test.
(#) Stewe válasza szamóca hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

A hangszóró/hangsugárzót én értem, másképp használtam de nem ez a probléma lényege...
shalafi.66 elektrodinamikus kikötését nem tudom hová tenni.
(#) pucuka válasza Stewe hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Gyanítom, hogy Te nem értesz valamit. A hangsugárzók, (mint hangforrások) nem feltétlenül jelentik a dinamikus hagszórót, mint elektromos-mechanikus átalakítót. De nyilvánvaló, hogy még mindíg ez a legegyszerűbb mód, minden problémája ellenére, amit az elterjedsége is bizonyít. Az pedig, hogy mit tekintünk pontszerű forrásnak, az pedig meglehetősen relatív dolog, és igen erősen függ az adó (forrás) és vevő (észlelés) közti távolságtól. A szobai fal méretű hangforrásod az űrből már igencsak pontszerűnek tekinthatő.
Más-más környezeti tényezők befolyásolják a hangteret, fejhallgató, lakószobai környezet, nagyméretű zárt tér, szabadtér esetén, a hangsugárzó tulajdonságait is ehhez kell igazítani.
Az általad megálmodott szobai fal méretű hangsugárzónak is rengeteg problémája van, eléggé ellentmondó követelményeknek kell(ene) eleget tennie, mint ahogy a hangszórónak is, és ennek az optimumnak a megtalálása soha nem egyszerű. Pl. biztosítani kell a sugárzó fellület (membrán) egyenletes, merevségét, amellett, hogy a tömege kicsi, mozgékonysága nagy legyen. Ezt a követelményt kielégíteni egyszerre, még kis méretek esetén is kunsztos, nem hogy több méteres kivitelben. Az pedig, hogy az elektromos energiát elektromágneses, vagy elektrosztatikus úton alakítod mozgási energiává, az elvileg mindegy, a gyakorlatban láthatóan nem. Léteznek elektrosztatikus elven működő hangsugárzók, de valahogy mégsem annyira elterjedtek mint az elektromágneses társaik.
(#) shalafi.66 válasza Stewe hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Attól hogy az akármilyen hangszórónak eleve lap formája van, még nem lesz hangfal. Legfeljebb ránézésre.
(#) szamóca válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Tényleg érdekelne, ez most kötekedés, vagy tényleg nem érted? Kevés hely sok zavaró tényező: csak hangfal fér el. Külön probléma:kis távolságok miatt nagyon harapósak a hangok, ezért kellene nagy felületű membrán, mélyhez magashoz egyaránt.
Azt viszont nem gondolom, hogy csak mert lap formája van, nem lesz akusztikus rövidzár, ezért a széles gallért kap, tehát hangfal lesz belőle, ha a fene fenét eszik is.
(#) Stewe válasza pucuka hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Gyanítom, hogy nem olvastál figyelmesen...
Idézet:
„Ui: A hangfal az hangfal, valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített elektrodinamikus hangszóró.”
shalafi.66 hozzászólásából.

Egyébként a többiben egyetértünk, csak kényszerhelyzetben vagyok, egy ilyen sík szutyok tűnik csak járhatónak..

Majd megoldom más forrásból
(#) szamóca hozzászólása Szept 11, 2010 /

(#) shalafi.66 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Igen, úgy tűnik hasonló gondolatokat lehet nála is olvasni.
(#) zitzaki hozzászólása Szept 15, 2010 /

Sziasztok!
A mellékelt rajz szerint van építve hangdobozom és az lenne a kérdésem hogy hány Wattot szabad adni neki maximum?
És ennek az impedanciája 4 Ohm elvileg ugye tehát 8 Ohmos erősítővel nem ajánlatos használni szerintem de ebben is szeretném a segítségeteket kérni.
A válaszokat előre is köszi!!

hangg.JPG

(#) skero válasza zitzaki hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Ha a mély is kapna egy alul áteresztő szűrőt akkor 8 Ohm os erősítőre tehetnéd igy viszont ahogy nől a frekvencia úgy csökken az impedancia. A magas frekvenciákot már egyszerre két hangszóró is terheli. Így nem nagyon lehet segíteni. Az a 6 dB / oktáv sem nagy meredekség. Azt sem tudjuk milyen tipusú hsz - ek mennyire csillapítja a doboz. Amúgy sem szerencsés a mélynek megkapni a teljes frekvenciát. Nem fog akkora terhelést bírni (mivel nem oszlik meg egy kicsit sem) olyan frekiken terheled amit le sem sugároz (csak torzítva esetleg) és ez akadályozza a működését a saját tartományában.
(#) skero válasza zitzaki hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Nézd át ezeket. Ha már ismered akkor bocs. Most a szakik engem fejbelőnek ,hogy ilyesmit ajánlgatok de még inkább mint ,hogy úgy hagyd. A linken hangváltó kapcsolások vannak ,de az ilyesmit az adott hangszóró ,láda ,környezet ismeretével szokták építeni. Még azt sem tudjuk melyik hsz milyen érzékenységű ,és a jól megalkotott hangváltónak kell egyszintre hozni még az ilyesmit is.Bővebben: Link
Következő: »»   309 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem