Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm! Jóféle oldal. Ami itt van kapcsolás a boosterről az már jobban tetszik. Amint időm engedi nekiesek, megépítem. Lehet, hogy lesz 1-2 kérdésem (kezdő vagyok).
Sziasztok!
Arra gondoltam, h építenék egyx olyan humbuckert, amiben kis acélpöckök helyett PC tápból való (lefaragott) ferritek vannak. Még valami: A 6 db húrhoz szeretnék egyedi pickupokat csinálni apró AlNiCo hasábokra tekert 1-2 k menettel. Ilyet csinált már valaki? Mit tartotok e 2 ötlet felől, és humbuckerhez rúdmágnest hol szerezzek??? Köszi!
1.Vasarolsz egy humbucker hangszedot szejjelszeded es ott a magnes.
2.Gyartasz egy magnest talan talalsz egy receptet. 3....4....5....6...es meg van tobb ilyen lehetoseg. LOL.. .Merevlemezbol kiszeded a neodinium magnest es avval kiserletezhetsz.Kicsit tul eros de osszetorve /faragva llehet jo hangszedot kesziteni.Figyelni kell a polusokra amit ezsreveszel hogy hogy is kene tenni mivel maskeppen nem szol a hangszedo. Keszits "fuggoleges" humbuckert ( ket tekercs egymas felett ). Az aktiv hangszedokbe van gyenge magnes es keves menetes hangszedo de ott az eloerosito a hangszedobe .
Csao, remek gondolat, boltban 10 alatt nem uszod meg.
A rudmagnes, ha eleg koros vagy, akkor coci butormagnes. Zsoso, alakitottam bugit , Tone stack kondiaival játszottam, (a kockakat drazsera csere) szerintem hallhatóan gazdagabb lett a hang. De a D re huzott gityónál meghal. Még mindég nem bírja a mély- eket. Egyszerüen, mintha elfogyna a kraft a végen .. . Gondolom erre nincs megoldás a (fet) 201 miatt.
A savszures 80-hz tol -->max 7KHz a D mer igencsak a 80 alatt van , maganall az E-nel is mar elegge lent van a mely resz .Igy szol jol egy gitar.De a mai dohogos cuccokhoz tobb mely kell.
En is keveseltem a mely tartomanyt a Strat-omhoz .A "clean" majdnem OK enyi melyel de a torzitassal megno a magas hang tartalom igy le kelet huzzam a kozep es a magasat valamint a presence-t is .Basszus gitarhoz epitettem masikat ahol elhagytam az osszes savszurest es szelessavu a cucc lett alithato bemeneti impedanciaval,A hangszin resznel is valtoztattam az ertekeket mig meg nem jott a melyebb hangszin. Kiramolod az osszes savszurest es a passziv hangszin helyett egy aktiv haromsavos EQ-t teszel .Gitarhoz meg megfelelobb lenne a parametrikus EQ. Jelenleg ez ele egy 10 savos EQ0t tettem amibol meg emele a bsszut ,,400Hz korul vagok majd a FET-es cucc jon amit tulvezerelek igy megjon a jo basszus hang. Line/In -ba van felveve direct a FET --es eloerositobol ami elott van meg egy EQ a (nem erosito +hanszorobol mikrofonnal ).Az EQ valami IC-vel van sztereo 2 x 5 savos ebbol gyartottam 1 x 10 savost .A baszusgitar direct az EQ-re magy aminek nincs nagyimpedancias bemenete gitarhoz .
http://www.euromagnet.hu/webaruhaz/hasab-magnesek : Én itt nézelődtem, némelyik mágnesnek még nagyjából stimmelne is a mérete, de a többi paraméterhez nem nagyon értek. Otthon találtam egy ilyen gagyi akusztikus gitárra szerelhető hangszedőt, még 3 éve vettem, annak a mágnesét fogom használni ( az a cucc a mélyet nagyon adta, a magasat viszont nem, pedig merem állítani, hogy 3k menetnél nem volt rajta több. Ezeket a kis nüansznyi , egyhúros pickupokat meg valami onboard FET , esetleg NE5534 szerkezeten felerősítve egy potival hozzá lehetne keverni a passzív lények jeléhez szerintem. HAllottam, hogy az aktív elektronikának "sterilebb " hangja van, mint a passzívnak, de hallani még nem hallottam ilyen pickupokat. Mondjuk ha abból indulunk ki, hogy erősítve van , és tudjuk, hogy a negatív visszacsatolás zajt is csökkent erősítésszint mellett ez nem áll messze a valóságtól
Szerintetek ezek közül a hasábok közül melyik lenne a legmegfelelőbb? Meg arra gondoltam, hogy az egyhúros pickupoknak a magja lehetne egy -egy ilyen 3,5X2X2-es neodínium, mondjuk 1-2k menettel. Ám kérdés milyen hangja lenne.....
Basszusgitarral kinlodtam , tul mely /lagy hangja volt.Erre csinaltam kulon tekercset minden hur ala.Illetve kis releket szedtem szet 1K Ohm koruli tekercs lagyvasmag ..es pont elfert 4 egyma melett.Alajuk HDD-bol kiszedett neodinium magnes .Kotottem ossze vissza a vegen parhuzamossan es nem lett az a magas csilingelo hangja amit vartam , par szaz ohm az ellenallas .szoval talalomra epitetem a hangszedot mivel pont ott voltak a rele tekercsek.
A hangzast a rezonanciafrekvencia adja .A hangszedo egy alulatereszto szuro aminek van egy rezonancia csucsa.Ennek a felfutasa es lefutasa a frekvenciasvban (Q a "szuro" josaga ) adja meg a dominans hangszint. Gitarnal kb 2-3KHz kozott kene legyen. Basszusgitarnel lejebb .Az en "rele" hangszedomnek meg valahol 12KHz felett volt a rezonancia csucsa...majd lefele kisimult a frekvenciaatvitel.Igy a basszusgitar de gitarsavban is relativ linearis volt az atvitel. A rezonanciafrekvenciat kikiserleteztek a gitarok anyag rezonanciajat is figyelembe veve .Valahogy igy jutottak egy egy jo hangzashoz. Peldaul ha egy akarmileyn gitarra raszerelsz egy Strat hangszedot az attol nem fog ugy szolni mert maga a gitar teste nem rezonal ott ahol egy Strat. Csak egy hasonlo hangzas lessz. Egy jo EQ-vel el lehetne erni egy bizonyos szuk savon a kivant hangzast altalaban csa a hangszint .Eme szuk frekvencia -savon kivul nem hasonlit a "leutanzott" hangszedo hangjara, es nem csak hangszinbe hanem dinamikai viselkedese sem hasonlit.Ugyanis egyes hangszedok konstrukciojuktol fuggoen kulombozo modon viselkednek ha a gitar pengetett hangjait lent a fej melett pengeted vagy vagy fent a gitartest test melett .Ettol nem csak a hangszin de a dinamika is mas valamint a hur kozelebb kerul es nagyobb elektromos jel keletjkezik a hangszedobe ami nemlinearis tartomanyba viheti a magnest es ezt kulombozo modon minden huron maskeppen.Ebben a nemlinearis tartomanyban a hangszin es a dinamika tag hatarokon belul valtozik. .Ezt mar nem lehet leutanozni egy szimpla EQ aramkorrel . Ezen kivuk Egy EQ +egy hangszedo+egyu kompreszor ( ami szuk hatarokon belul megkozelitene a kivant hangzast ) sokkal dragabb mint csak a hangszedo.Ezen kivul egy aktiv alkatreszeket tartalmazo kapcsolas tapfeszultseget is igenyel , zajt is vihet a rendszerbe...allandoan figyelni kell nem e merult le az elem ....stb. Igy sokkal gazdasagosabb es kenyelmesebb megfelelobb egy pasziv hangszedo ami jol szol. Most mar lehet vasarolni digitalis elektronikaju gitart amiben szintetizatorok es mas "morf" es "convolution" aramkor logikak leutanoznak majdnem perfekt akarmilyen gitar hangzasat.Peldaul ez Fender VG Strat
Hali!
A tone stackkal tudod a legdöntőbben hangolni, mivel jóformán a legnagyobb beavatkozás ott van a freki menetbe, ráadásul a végén, ahol már eleve nagy a felharmónikus tartalom. érdemes az értékekkel is játszani, peavey és engl erősítőkben jellemzően más más az érték, javaslom egyesével tapasztald ki! Elsőnek a magas kondival játszanék, lehet szárítani, zizisíteni egy ilyen szintű torzításnál. Meg persze a többivel is, de legdurvábban talán azzal. A méllyel meg nem nagyon lehet mit kezdeni, bár egy ötletem van, mi lenne, ha kiegészítenénk az áramkört egy aktív mély potival? Amolyan girátoros-, kicsit keskenyebb sávú szűrővel, lehetne esetleg Q-t meg kiemelést állítani?...Gondolkozok rajta, mert szerintem azzal lehetne durvítani. Most csak egy hirtelen ötlet...
Kb erre gondoltam:
A 770nF az pl. : 470+330nF -ből simán jó. Így 70Hz-re van hangolva, de az a csúcs, erősít mellette is. A boost potival a kiemelés mértéke, a Q -val a szűrő "hegyessége" adjusztálható. Be, kimeneti buffer lehagyható, de így nem terhel be pl a tone stacknek. Véredény?
Próbálkoztam ferrit maggal, semmi különöset nem tapasztalta.
A húronkénti külön hangszedőt is próbáltam, azzal az a baj, hogy a húr rezgés közben el-elhagyja a mágneses teret, ha nyújtasz, majdnem elhallgat. Ha a tekercs mind a hat húr alatt húzódik, ez a gond nincs. Lehetne szélesebb magokat csinálni, lemezszerűt, de akkor el kell tolni egymáshoz képest őket, hogy elférjenek. Cikkcakkban lennének a magok. Winchester mágnesekből csináltam humbacker-t, két darab mágnes kell, a két kiflit egymás mellé párhuzamosan, a testben hosszában, így van elöl mondjuk két északi, hátrébb két déli pólusod. Keresztbe lehet fektetni egy-egy pengeszerű magot és kész a humbi. Akkorát szól mint a nagyharang. Túl sok menet sem kell, mert a mágnes nagyon bika.
Sziasztok!
Hol lehet venni pedálnak való olcsó öntött alumínium dobozt? Megcsináltam múltkor a boogey 3/5-ét, egy dvd meghajtóba majd felveszem hogy szól ha érdekel valakit. A 4. fokozat valamiért nem szólt jól, lehet hogy rossz a fet? Ahhoz képest hogy nincsenek válogatva a fetek, és kerámia kondik vannak benne elég jól szól , fogok csinálni egy jobb változatot annak kellene valami doboz. Érdekelne még hogy megvan-e valakinek az eredeti boogey kapcsolás ami a gaussmarkov-on volt, mert az oldal-on már nincsenek fent a képek
Csao, a képek fent vannak : Bővebben: Link
Műszerdoboznak meg lomexbe kaprgálj, kis pedálokhoz M62 es aluöntvény doboz jó, bugi nem fér bele, de nekem is Mxx dobozban van csak nem tudom a számát. Ha viszaolvasol találsz képet a dobozról. De ezen is gondolkodtam már kéne rendelni párat : Bővebben: Link Ha pestivagy és esetleg rendelsz, szólj, kell nekem is, elosztjuk a postát
Itt egy kép, mit lehet a vasdobozzal: kép
Lefotóztam a dr boogit, az első az most már működik 3db jfet megy benne. A másikat tegnap csináltam, de kellene még bele jfet, lomexben vagy a hqviedó-ban tartanak esetleg nem tudja valaki? Eletrokontha-ban kérdeztem de ott nem volt.
Mi szerint érdemes válogatni a jfeteket a boogiba? Írtátok h nézni kell az erősítését, ezt hogy tudom megmérni szkóp nélkül(jelgenerátor van), valami egyszerű áramkörrel, szóba jöhet valami pc-s szkópos program is? Kicsit ódzkodok ettől mert ha túl nagy a jel akkor a hangkártya, alaplap tönkre is mehet.
Nem kell túlreagálni! Építs egy fokozatot, mondjuk 1kohm source ellenállás, gate le földre, drain ellenállásnak meg mondjuk 20k. Bepróbálgatod a feteket, ahol a drainen a feszültség nagy, az a nagy erősítésű .(Kis drain áram folyik, kis feszültség, esik, növelni kell a drain ellenállást,hogy lejjebb menjen a fesz, mintha a trimmert állítanád a féltáp irányába. A source ellenállás állandó, az erősítést meg a drain/source ellenállás határozza meg kb, magyarán a nagyobb drain ellenállás nagyobb erősítést ad). Én így válogatom, gyönyörűen működik. Továbbá a nagy erősítésű példányoknak kicsi az Ugsoff, ja és az Idss-e, ezzel is arányos. Erről a runoffgroove oldalon olvashatsz többet, a Fetzer Valve leírásnál, ott is van egy jó válogató kapcsolás. Egyébként megdöbbentő szórást mutatnak a fetek, igazán jó erősítésű példány úgy adott számú mintából nekem 10-20% , a többi relatíve nem túl jó. Én így csinálom, nekem bevált...
Hq-ban van méregdrágán J201, most rendeltünk a banzai effects ről, én kb 300-at hozatok, ha kell, jó áron tudok majd adni! A hónapban talán meg is jön. A nyákhoz annyit tennék hozzá, hogy érdemes lecserélni a trimmereket (pláne ezeket a példányokat!!!) fix ellenállásokra, valami szabványos, közeli értékre. Ha mindenképpen trimmert szeretnél, a lomexnél van jó multitrim 100k cermet trimmer igen jó áron, én azt szoktam használni, bitang jók.Remélem tudtam segíteni!
Sziasztok! Még mindig nem sikerült megoldanom az mt2 problémámat. Egyszer át tudom kapcsolni tisztára, egyszer nem. (a torzítás teljesen jól működik ott semmi baj, csak mikor átkapcsolom, nem jön ki belőle egy mukk se) Szerintem még mindig a Q3 körül lehet a baj mert odáig eljut a jel, de már nem jön ki , cseréltem már, ugyan ezt csinálja. Biztos hogy jó a FET mert van amikor teljesen jól működik. Valami feszültség gondja lehet szerintem de...kérdés hol? Ha tud valaki ebben segíteni megköszönném!
Ha mese szerűen működik, akkor kontakt hiba, vagy maga a flip- flop bizonytalan. Mérd ki a flip flopot, hogy minden átkapcsolásra változik-e a tranyók kollektprán a eszültség (billeg-e ide oda..).
Szia! A flip-flop amikor jól működik az mt2 akkor közel 6 voltot kapcsolgat 6V az egyik oldal akkor 0 a mások . Na most ,végre előjött a hiba! Ilyenkor aránytalanul kapcsol szóval 4,8V - 1,6V és 1V - 3V és ilyesmi eltérő értékeket kapok, viszont a torzított állást mégis bekapcsolja. Egyenlőre ennyit tudok mondani. a flip flopba BC550b van, a Q3 FET meg bf244b .
BIZTOS, hogy jó lábkiosztással van benne a jfet? Nézd meg a panelen, hogy mi hova megy és vesd össze a kapcs rajzzal, az a biztos, ha már megtetted, akkor bocsi az okoskodásért
Jól van bent , még hajtogatni is kellett mert máshogy vannak a lábai.
Akkor mérj a jfet lábain feszültséget, mikor rosszul működik. DSG lábakon földhöz képest és nézd meg ,nyit/zár vagy egyáltalán működik e.
Most perpillanat működik. Így a D 4,4V S 4,4V G 0,05V mikor a G re raktam a multit elhallgatott.Vártam, kapcsolgattam, kihúztam, bedugtam. Most megint nem jó D 4,4V S 4,4V G 0,8 volt körüli és ilyenkor megint nem oké a flip-flop mint már írtam, akkor ez azt jelenti hogy a flip-flop miatt nem nyit ki ,és az hülyül meg folyton valami miatt..., de akkor a torzítást miért lehet ki be kapcsolni? hmm
Vedd ki a fetet és kapcsolgass úgy! Ha ilyenkor "milliószor" jó, akkor nem az a hibás. Akkor tegyél oda egy másik kapcsoló fetet, ha azzal működik, akkor a fet rossz. Ha egy működőképes fettel (ami tuti jó, mondjuk egy másik az áramkörből) szintén hibát mutat, akkor van ott még emlékeim szerint ellenállás, kondi és dióda. Akkor ezek között kell keresgélni. Kimérni pl a diódát átmenetre, ha ezek is rendben, akkor legalább feltérképzted, hogy nem ott van a hiba, mert feszültség adatok alapján a drain és a source rendben van!
Kivetem a fet-et akkor per pillanat jók voltak a feszültségek , most raktam bele másik fet-et egyenlőre működik,de ez nem jelent semmit mert már volt cserélve és mégse lett jó ... talán majd most. Most nyúzom bejön-e a hiba vagy nem.
De kivett fettel is kapcsolgattál ki be? Mérted a feszültségeket? Egyébként semmi nem garantálja azt, hogy pl egymás után ne tegyél be pl 3 rossz alkatrészt Volt már ilyen élményem A feltételezés a kudarc szülőanyja Az egyetlen értelmes mondat, ami egy steven segal filmben elhangzott...és igaz is
Sziasztok!
Ma csinálgattam a bugit. Most működik a teljes kapcsolás torzít is ahogy kell, de a sustain-t kevésnek érzem. Mit kell kicserélnem h több legyen?
Ekkora gain mellet, szerintem ,ha mást nem ,akkor a gitárt. De komolyan, ha kevés a gain, akkor tegyél még elé erősítő fokozatot, karpi csinált ilyet, vagy pl vedd ki az osztót a 2ik fokozat után (470k/1M, zárd rövidre a 470-et). Máshogy sustaint növelni, szerintem nem lehet...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |