Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   59 / 107
(#) Novak válasza MaTe193 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Működni fog, de a hangminősége nagyon gyenge lesz, és csak akkor fogsz hallani valamit a vevőben, ha közvetlen közelről belebeszélsz a mikrofonba.
A hatótávnál pedig jó, ha az 5-10 métert teljesíti, nemhogy ennek a 10-szeresét.
A Skori félével minden szempontból jobban jársz, erről az utóbbiról én lebeszélnélek.
(#) MaTe193 válasza Novak hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Köszönöm!
Nem annyira a hangminőségre hajtok,a lényeg,hogy működjön.Ha megspékelném egy mikrofonerősítővel,javulna a hangminőség?A Skoryéval az a gond,hogy az alkatrészeket nehezen tudom beszerezni.
Máté.
(#) szendi001 válasza MaTe193 hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Hello Mate! Olvass vissza kb 3 oldalt , tettem fel komplett rajzot mikrofon erositostol nyakostol. Boliver meg is epitette, jol mukodott. Kiveseztuk a hangolasanak a modjat is.
(#) MetexM hozzászólása Okt 3, 2010 /

Hi, akit érdekel az én prototípusom így néz ki
Bővebben: Videó
(#) szendi001 válasza MetexM hozzászólására (») Okt 4, 2010 /

Szia! Tennel fel rola rajzot legyszives? Jol nez ki
Koszi Joe
(#) MetexM hozzászólása Okt 13, 2010 /

Ennek a kapcsolási-rajza megtalálható sokfelé az interneten, sőt ide is jó párszor belinkelték. Ez így ahogy itt látható, hallgatható minőségű zenét játszik át sztereóban! Az arányokat látod...
FM_ado

fm.jpg

(#) MetexM válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Hello, itt a kapcsolásrajz + lemértem az IC kivezetésein mérhető feszültség értékeket.

Schematic.jpg

(#) MetexM válasza MetexM hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Nem a kapcs. rajzon látható 3VDC-t használom, hanem 5,11VDC-t! Csak elfelejtettem át írni...
(#) Novak válasza MetexM hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Az jó, mert adatlap szerint a max tápfeszültség 2,5 V lehet, de még a különféle grafikonokon is csak legfeljebb 3,5 V-ig mennek el.
De ha bírja... hát hajrá.
(#) MetexM válasza Novak hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Kedves Novak! Meg tudnád mondani, hogy mitől van, és hogyan lehet kiküszöbölni a torzítást? Csak bizonyos zeneszámoknál hallható és némi sistergéssel is társul.
A lejátszón minimalizáltam a hangerőt.
(#) pucuka válasza MetexM hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Ezt a jelenséget akkor tapasztalod, ha a hanganyagban sok magashang van?
Magashang torzítás, és sistergés?
(#) MetexM válasza pucuka hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

A sistergés mindig hallható. Ahogy a PC-n feljebb veszem a hangerőt úgy a sistergés is alább hagy valamennyit, de még így is zavaró. A torzítás dinamikusabb, mélyebb hangoknál hallható. (A hangerő csökkentése után is torzít) Viszont magas hangoknál nem tapasztaltam semmi torzítást, azok szépen hallhatók.
Hangminta
(#) Novak válasza MetexM hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

A sistergés általában a forrásból származik. De ezt úgy tudod a legjobban ellenőrizni, hogy az adó mindkét bemenetét földre kötöd, és megnézed, hogy úgy mit hallasz a vevőben. Ha így sistereg, akkor a az adó "hibája", lehet félre van hangolva egy kicsit, vagy nem pont az adási frekin hallgatod. Illetve nem megfelelő vezetékezés is okozhat ilyet, bár erre kicsi az esély.
Ha a fenti állapotban nincs sistergés, akkor az sajnos a hangforrásból, jelen esetben a PC-ből származik. De ezt is tudod tesztelni, próbáld ki egy mp3 lejátszóról vagy telefonról, stb...
A torzítást általában a tl nagy amplitúdójú mély hangok okozzák, ezen az EQval tudsz segíteni, vedd visszább a mélykiemelést, és meglátjuk mi lesz...
(#) MetexM válasza Novak hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Most jut eszembe, hogy régebben kísérletezgettem vele és volt hogy elment a sztereó jel, akkor nem sistergett egyáltalán. Miután visszajött ugyan úgy sistergett, mint pl. most

Úgy tűnik az equalizer-es dolog bejött

Hogy lehet az, hogy nem az adási frekin hallgatom?
A vevőm signaljánál 4LED világít az 5-ből (igaz szobaantenna erősítővel, és az adón van kb 60-80cm-es kanóc)

Ha nem lenne az a sistergés, tökéletesen szólna a zene!
(#) Stewe válasza MetexM hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Könnyen lehet, hogy valahonnan összeszed egy másik frekvenciát is a nagyfrekis erősítő bemenetére, és az összegi, vagy különbségi jelre hangoltál. Így működnek a vevők bemeneti sáveltoló keverői is...
(#) gaben62 válasza MetexM hozzászólására (») Okt 17, 2010 /

Nembiztos hogy a BA1404 nek jó a számítógép nagyszíntű jelkimenete.
Túlvezérli az adót.
Az érzékeny fm.vevő bemenetére sem kell antennaerősítő,mert csak az bemeneti zajt nőveli,+ a rádió begerjed töle.
Azonkivül lehet gond az adópanelon is,sztereókóder résznél, ezt látni kéne, meg bemérni rendesen.
(#) Novak válasza MetexM hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

Azt, hogy nem pont az adási frekin hallgatod a rádiót, azt úgy értettem, hogy mondjuk az adód 88,07 MHz-en sugároz, de egy digitális vevőt ugye vagy 88,05-re vagy 88,10-re tudsz beállítani. Ha pont két ilyen raszter közé van behangolva az adód, az is okozhat ilyen zajosodást.
(#) MetexM válasza gaben62 hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Próbáltam 1,9VDC-5,11VDC-ig a tápfeszt. 1,8V-1,9V környékén indult be az adó, viszont a sistergés ugyan úgy fenn állt, bár kissebb mértékben mint 5,11VDC-nél.
A térerősség jóval lecsökkent
(#) MetexM válasza Novak hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Analóg rádiót használok a hangoláshoz...
(#) pucuka válasza MetexM hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Van egy két dolog, amire figyelni kell. Először is, a bemenetre 15 kHz -nél sávkorlátozott jelet kell adni, hogy a 19 kHz már ne tudjon bekerülni az IC -be. ez elég kritikus, mert a preemfázis miatt a magashangok kiemelődnek, a zaj is, és ezek interferenciát okozhatnak a pilot jellel. Nem ismerem annyira ezt az áramkört, de az elmondásod szerint, gyanús, hogy nem, vagy nem a helyén megy a sztereosegédvivő, vagy nincs rendesen megszűrve, úgyhogy ellenőrizni kéne a kristáyoszcillátort, hogy megy-e, és a helyén, oszcilloszkóppal, és frekimérővel. Meg kellene nézni, hogy a 19 kHz -es pilotjel szintje megfelelő-e, a kisugárzott jelben, mert akkor sem jó ha kevesebb, akkor sem ha több. (ezt elég nehéz lessz löketmérő nélkül)
(#) e-sporadic hozzászólása Okt 27, 2010 /

Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy elkészítettem egy 100 mW-os fm adót, bedobozoltam fémházba, de a dipolantennához a szimmetrikus- assszimetrikus átalakítót is beépítettem az oszcillátor fémházába. Ez bajt jelenthet (összegerjedés)?

Segítséget előre is köszi.
(#) pucuka válasza e-sporadic hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

A rádiófrekvenciás fokozatokat külön-külön árnyékolt rekeszbe, egymástól árnyékolva kell megépíteni. A mechanikai konstrukciónál ezt figyelembe kell venni. Ha ezt nem teszed, lehet hogy működik az áramköröd, de ez csak szerencse dolga.
(#) e-sporadic válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Köszönöm a segítéget, különválasztom őket.
(#) pucuka válasza e-sporadic hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Tégy úgy
(#) MetexM hozzászólása Okt 29, 2010 /

Sziasztok! Köszönöm az eddigi segítségeteket!

Építettem egy 2 tranzisztoros (BC547C & 2N2219A) mono FM adót. Ennek az oszcillátornak működnie kéne a BA1404-es FM adó LC tagjaival ugyanazon a frekvencián?
Történetesen ugyanazokat az LC tagokat forrasztottam be a 2N2219A Collector kivezetéséhez, és egy 10cm-es CU drótot forrasztottam a 2N2219A tranzisztor Collector lábához antennaként. De, a rádión nem tudtam megtalálni. Próbáltam trimmer kondival is 7-15pF-ig, és más tekercsekkel is, de a végeredmény még nem gyümölcsöző. 12VDC-ről üzemelem az áramkört.
A panelt többször is átnéztem, nem találtam rajta hibát.

Nem vagyok biztos a tekercs bekötésében, mert itt máshogy jelölik
A tekercs tervezéséhez ezeket a képleteket ismerem:
L=u0* ur N^2A/l
Fr= 1/2TT gyök LC

A kapcsolási-rajzot csatoltam.

Értékek:

R1 220K (200k-s raktam be ehelyett)
R2 4.7K
R3,R4 10K
R5 100ohm
C1,C2 4.7µF electrolytic
C3,C4 1nF
C5 2-15pF
C6 3.3pF (5pF nagyságút használtam)
Q1 BC547C
Q2 2N2219A
P1 25K (20k-t használtam)

Aki tud segíteni, kérem írjon. Előre is köszönöm!!

a.gif

(#) pucuka válasza MetexM hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

A kapcsolásodban levő tekercs egy középleágazásos tekercset jelez, ha a leírásban is így van. Az "antennát" az oszcillátorhoz, a rezgőköréhez, lazán kell csatolni, mert különben befolyásolja (elhúzza) a frekvenciát. Ezt egy az antennával soros kb. 20 - 30 pF -es kondival teheted. A tekercs kiszámolásához alapvetően jók a képleteid, de a rezgőköri induktivitást megcsinálhatod úgy is, hogy 0.6 -os tekercselőhuzalból 5 mm átmérőre feltekersz 4 menetet. A párhuzamos kapacitásokkal, és a tekercs szét huzigálásával a frekit be tudod állítani, már ha rezeg az oszcillátor. Azt meg úgy tudod megnézni, ha készítesz egy egyszerű diódás szintmérőt, az rf műszerek topikban találsz megoldást. Ha már rezeg, akkor egy analóg hangolású FM vevővel beállíthatod.
(#) MetexM válasza pucuka hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Ha jól értelmezem amit írtál, akkor a tekercset és a kondikat a csatolt kapcsolási-rajzon látható módon kell bekötni. Én ezt így tettem. Először légmagos induktivitásokkal próbálkoztam, és a C1 értékét is változtattam. Majd próbáltam ferrit magos tekercsel is, C1 érték változtatással egybekötve, de az sem vált be. Végül a tranzisztort is kicseréltem egy másik 2N2219A-ra.
Amit még nem értek, hogy a kapcs rajzán az van feltüntetve, hogy Ut = 5-30VDC
Ha 12VDC-re kötöm forrósodik a RE=100ohm, 24VDC-nél elfüstöl.

Hogy kell ezt értelmezni? Sajnos nem tudom, hogy hány wattos az ellenállásom.

Kommentár nem volt, vajon életképes-e ez az adó.

Milyen szempontok szerint kell adót tervezni?
Mi szerepe van a légmagos induktivitásoknak egy mikrofonadóban?
A válaszokat előre is köszi.Bővebben: Link

osc.jpg

(#) pucuka válasza MetexM hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Minden adó lelke egy minél pontosabb, stabilabb oszcillátor. Ennek a frekvencia meghatározó eleme egy rezgőkör. Erre a frekire légmagos tekercs készíthető legkönnyebben, a ferritvas ami ilyen frekin nem nagyon rontja a rezgőkör jóságát, már spec ferrit (szürke, kék jelzésű) , de mivel a hangolás könnyedén elvégezhető a kapacitásokkal, ilyen helyeken nem nagyon szoktak használni ferritmagokat.
Az emmitterellenállás meg azért égett le, mert nem rezgett az oszcillátorod.
(#) MetexM hozzászólása Okt 31, 2010 /

Nem látom, hogy írnának-e egyéb ehhez hasonló topicban, ezért teszem fel itt azt a kérdést, hogy

Elegendő lenne-e beszerezni egy pl.: MX-25304-es multimétert az adó LC tagjainak meghatározására X frekvencián?
(#) gaben62 válasza MetexM hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Nagyon jó kis műszer az MX-25304,széles tartományban mér L-C tagokat,meg sok mindent ,de fm.adó rezgőköri /oszci/tekercsének induktivitásának megméréséhez nem jó.
Lévén hogy túl kicsi 4-6-7menetes tekercsekről van szó.
Pontos stabil építésnél, elengedhetetlen egy frekvenciamérő.
Következő: »»   59 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem