Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   71 / 188
(#) p_istvan válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Jó a 15 µF is!
Mit jelent Nálad pontosabban az Uesr ingadozása és mekkora a mértéke?
Olyan van hogy Uesr0, de ezt csak a kalibráció során írja ki, így ingadozni sem tud...
(#) abcdabcd válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Az Uesr0-ra gondolok félreírtam, az ingadozik úgy, hogy amikor egyszer kalibrálok ennyi másnap meg sokkal kevesebb vagy épp kicsit több, és ugyanott van el se lett mozdítva az előző napi helyéhez képest szóval nem raktam el estére dobozba vagy akármi... pl ugyanezzel a tekerccsel valamikor 200mV most pl csak 55.. de a fazékmaggal is volt hogy 457mV volt de volt hogy egy későbbi bekapcsoláskor 350... és aztán meg annyi maradt nem értem igazán...
(#) p_istvan hozzászólása Okt 17, 2010 /
 
Nos, közben felkerült a kapcsolások közötti cikkbe a végleges verzió!
- v1.24 a fojtótekercses változat.
- v1.32 a fazékvasmagos készülékhez.
A Lényeges változások:
- Az induktivitás mérés 100 H-ig való kiterjesztése.
- Trafók szekunder tekercsének pontosabb mérése és a betranszformált szekunder parazita kapacitás mérése.

A hardver és a régebbi szolgáltatások továbbra változatlanok!
(#) p_istvan válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Nézd át a kontaktusokat:
1 ; A banánhüvely ha csavaros akkor meg van rendesen szorítva az anya? Ha direkt van forrasztva akkor könyen lehet "hideg-forrasztás" a banánhüvely nagyobb tömege miatt, ha a páka hideg vagy kis teljesítményű.
2; A banándugó nem lötyög a hüvelyben, vagy könnyen forog? az olcsóbbak nem mindig adnak jó kontaktust, késes vagy a HIFI-hez használt hangszóró-csatlakozó banándugó jobb, vagy amit pl az EKG készülékekhez használnak.
3; A banándugóban és a csipeszben forrasztva van a mérő vezeték? a csavaros szorítás bizonytalan kontaktust ad, "kifolyik" alóla a fém mivel igen kis felületen szorít.
Maga vezeték milyen hosszú nem szakadt néhány ér benne, főleg a banándugóba és csipeszbe rögzítésnél.
4. A 33 nF forrasztási hibája is okozhatja.
5. Az üzemmód kapcsoló (L/C) érintkezési hibája is lehet az ok, ez a kapcsoló már többször okozott gondot, ezek az olcsó kis kapcsolók nem műszerbe lettek kitalálva...
(#) abcdabcd válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
A banánhüvelyeken az anya meg van szorítva, az a megépítéskor megviccelt de meghúztam őket..., a banándugó meg a mérőzsinór az kb olyan mint ami az lcm3 kitnél a hestore oldalán lévő fotón van, a dugó így képről pont olyannak tűnik a vezeték hossza vastagsága is hasonló
A forrasztás elvileg jó (50Wos Weller páka,nemtudom elég e, bár alig akart megforradni...) a dugóban és a csipeszben is forrasztva van, elvileg az erek megvannak mind...

A banándugó az ha akarom tud forogni az aljzatban...

A 33nF az már egy érdekes dolog azt többször is átforrasztottam, annyiszor hogy felvált a nyákom az egyik kivezetésnél, egy darab merev vezetékkel pótoltam a megmaradt vezetősávra forrasztottam, elég mereven ott van szerintem nem mozog nem lötyög mérve is jó a kontaktus..., hát a kapcsoló az lehet gond nem tudom, de azt honnan dönthetem el?

(mellékelek egy képet a mérőzsinórokról)

IMG_1658.jpg
    
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Ja meg még annyit a zsinórokról, hogy van egy Bob Parker ESR mérő klónom, ott ezzel a zsinórral jól mér a műszer bár ha forgatom az aljzatban a dugót változik a kiírt érték, ha a 2 csipesz van összecsiptetve, de amint megállnak a mozgásban az érték visszaáll a kezdeti 60mOhm-ra...

kieg: bár most hogy játszok a zsinórral elforgatva egy kicsit 270mOhm-on is "meg tud állni a kijelzés", ha kicsit "igazítok" rajta akkor áll vissza 60-ra, lehet ez a gond? a zsinór mégis?
(#) p_istvan válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Az nem baj ha forog, csak ne túl könnyen.
Azon a banándugótípuson a rugós szorítás forog a banándugón, és ha a banánhüvely túl nagy furattal rendelkezik akkor nem szorítja meg rendesen a banándugót a rajta forgó rugós szorítás.
De még midig sanszos a kapcsoló.
A banánhüvelyeket ne a mérővezetékkel, hanem közvetlen zárd rövidre a nullázáshoz, és úgy teszteld! (ilyenkor jön jól ha a banánhüvely csavaros szorítással is rendelkezik.
(#) abcdabcd válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Csavaros-szorítósakat vettem, akkor majd úgy próbálom meg. Azért a biztonság kedvéért most újraforrasztottam a kábeleim mind a két végét, de lehet megunom és veszek valahol egy kész kábelt, legalább a tesztelés erejéig, nem tudom, hogy lehet e krokodikcsipesszel kapni ilyesmi hosszúságú kész "mérőzsinórokat" valahol...
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Úgy tűnik a vezeték újraforrasztása mintha segített volna de nem akarom elkiabálni, ha holnap meg azután is bekapcsolom és ugyanígy stabilnak tűnik az érték akkor jó majd Meg még egy olyat figyeltem meg korábban, hogy az Rx érték , azaz az elkó bemenet és a gnd rövidzárásakor mért kalibráció nem volt stabil, általában bekapcsoláskor 100mOhm-on állt szinte mindig, újranullázás után jó volt megint beállt 0-ba...
(#) CHZ válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Szia István !

Milyen pontosságot sikerült elérni , nagyobb induktivitások mérésénél ?
(#) p_istvan válasza CHZ hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Szervusz!

A kérdés az, mit nevezünk nagyobb induktivitásnak?
Ha a normál trafólemezekből készül kis-légréses fojtóról, vagy légrés nélküli trafó tekercseiről van szó akkor csak adott gerjesztésnél mért értékről beszélhetünk, ami minden Induktivitásmérőnél más lesz!
A multiméterek mindig kevesebbet fognak mérni 10-30%-kal mivel egész kis gerjesztéssel mérnek, ahol kisebb a relatív permeabilitás.
Ellenőriztem egy precíziós mérőhíddal, ahol a hidat ugyanakkora frekvenciával hajtottam meg és az induktivitáson akkora feszültséget állítottam be mint amennyivel az LCM3 mért: 40 H-ig 5% 40-100 között már 5-10% várható (volt egy 44 és 62 H induktivitásom illetve ezek sorba-kötésvel 108 H)

Egyszerű ellenőrizni egy trafó primer tekercsének induktivitásának gerjesztéstől való függését, különböző váltófeszültségeknél meg kell mérni a rajtuk átfolyó áramot és feszültség nagyságát, az ebből számolt induktivitás minden áramnál más és más lesz. (pl. 3-6-12-24 V-nál)
A komolyabb mérőhidak ezért változó egyenáramú gerjesztés mellett is tudnak mérni, és így mérhető az adott gerjesztésekhez tartozó induktivitás.
(#) p_istvan válasza CHZ hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Precíz induktivitásméréshez az üzemi (vagy azt megközelítő) körülmények között kellne mérni: frekvencia és feszültség = gerjesztés. Ez fokozottan igaz a lemezelt vasmagokra, ahol a relatív permeabilitás nagyságrendnyit is változhat a kezdeti (nullához megközelítő) gerjesztéstől indulva. Ferritnél ez kevésbé vészes, főleg ha még légréses is.
(#) CHZ válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 19, 2010 /
 
Köszönöm a választ !
Ezek már jó eredmények , számora összehasonlító mérésekre elegendőek . Ezért úgy gondolom , hogy érdemes az új változatot megcsinálni .
(#) Beachway hozzászólása Okt 21, 2010 /
 
Üdvözlök mindenkit! Jó fél éve megépítettem az LCM3-at ,ami tökéletesen működött.Pár hónapja nem használtam, és most fura képtelen értékeket mér.Bekapcsoláskor FO 129KHz Fcal 129KHZ ami szintén nem normális.Van esetleg ötletetek?Előre is köszönöm a segítséget.
(#) p_istvan válasza Beachway hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Szervusz?
F0 és FCal teljesen egyforma?
Kalibráláskor miket ír ki? (esr nullázáskor is)
Esetleg kép a nyákról és a beültetési oldalról?
(#) Beachway válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Igen mindig egyforma! Nos ESR kalibrálásnál UESR0 =68mV Fesr=90Khz F0=125KHz Fcal=1250Khz Viszont ha rövidbe zárva kapcsolom be, az F0=89.9KHz Fcal=89.9KHz. Ha ez az infó kevés ,szétszedem ,és lefotózom.
(#) p_istvan válasza Beachway hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
A PIC EEPROM utolsó lét bájtját ki tudod olvasni, vagy újraégetni a HEX-et?
(#) p_istvan válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Esetleg szkópod van?
(#) Beachway válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Igen van szkópom!
(#) Beachway válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Újra tudom égetni ha ez a gond. Nem tudom eldönteni ,hogy szoftveresen vagy hardveresen nem megy. Elképzelhető, hogy megsérült a hexa file a mikrovezérlőben?
(#) p_istvan válasza Beachway hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
A szkóppal nézd meg mekkora a tényleges frekvencia az LCM3 mérőkapcsain, ha 450-500 kHz között van akkor a HEX sérült. Fennt van a legújabb verzió, az talán védetteb a hasonló esetek ellen, bár én még nem tapasztaltam ilyet, de mintha már lett volna hasonló eset.
Akkor lehetséges elméletileg a HEX sérülés, ha kalibráció közben, amikor az EEPROM-ot irja a PIC pillanatokra nagyon leesik a tápfeszültség, valamilyen érinkezési hiba hatására...
(#) Beachway válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Nos megnéztem. Impulzus szerűen teszi ki a frekit kb fél másodpercenként. Egy szinusz 2 kocka 0.5 mikro sec-ben. Tehát 1 mikro sec 1 hullám. Ami 1 MHz-et jelent. Ha jól számolom. Az esetleg előfordulhatott, hogy egy lemerült elemnél próbáltam kalibrálni. Ezek szerint mindössze annyi a teendőm, hogy felteszem rá az új HEX filét, és megint a régi lesz?
(#) Beachway hozzászólása Okt 22, 2010 /
 
Látom van itt: v124.hex , és v132.hex file. Melyiket javaslod? Gondolom a 132 lenne az újabb. De az működne az én hardveremmel is?
(#) p_istvan válasza Beachway hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Egyforma újjak, az 1.32 (és 1.30) verzió a fazékvasból készült induktivitáshoz van. A normál fojtóhoz az 1.24 kell.

A pontosabb méréshez használj gyorsabb eltérítést ha lehet (0,2 us). de ha 1 Mhz közelében van a frekvencia, akkor jó a HEX csak kb. 635 kHz fölött túlcsordúl a számláló, és ezért mér keveset, illetve értelmetlenűl.
Az induktivitásod valószínűleg jó, mert az Fesr értéke (90 kHz) rendben van.
A két 1 nF környékén illetve a relé körűl lehet valami gond...
(#) Beachway válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Használnék én gyorsabb eltérítést, de sajnos ez a leggyorsabb! Meg is találtam a hibát szerencsére. A L C kiválasztó kapcsoló kontakt hibája okozta okozta a problémát. Nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget!
(#) p_istvan válasza Beachway hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Még így is hasznos volt a szkóp.
Viszont a problémák nagy többsége a kapcsoló miatt van, érdemes jobb minőségűt választani, ha van rá lehetőség.
(#) Beachway válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Tökéletesen igazad van. Amikor építettem ez épp a rendelkezésemre állt. Nem akartam pusztán ez miatt rendelni a posta költség miatt. Pedig megérdemelte volna. Sok sikeres projektet sikerült kiviteleznem vele.
(#) abcdabcd válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Szia István!

Szerintem megvan az uesr0 változásának az oka, mégpedig az, hogy a tekercs egyik lábához vezető sáv a nyákon már korábban is felvállt és kis mozgásokra volt hajlamos, most egy darab 1 eres vékony dróttal "kisegítve" itt a nyákot úgy tűnik, hogy stabil sőt nagyobb az user0... (110mV helyett 125), onnan jöttem rá, hogy a héten kb minden nap bekapcsolva 110mV volt aztán ma 97 mondom ez nem jó elkezdtem nyomkodni az alkatrészeket és amikor a tekercs alatt nyomtam a nyákot az ujjammal és rá a tekercset a másik oldalról akkor megint 110mV lett az érték... most nyomkodásra úgy tűnt már nem érzékeny... Meg készült már fazékmagos tekercs az LCM3 szerint 104uH lett ez ki is van öntve ragasztóval majd beszámolok róla, hogy milyen lett, remélem már végre jó lesz és bedobozolhatom
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Illetve ami még érdekelne, hogy Neked István, illetve még azoknak, akik fazékmagot használnak, mekkora a bipoláris "állásban" a kondi méréshatáruk, Jano36 post-jában olvastam, hogy neki így 2,7µF ig felment, nekem viszont 1,5µF alatt maradt, bár az eredeti 700-800 hoz képest javult, egy 1µF-es fóliakondi mellé csiptettem fel egy 470nF-et ezt már nem jól mérte viszont az 1µF mellécsiptetve 5db 33nF-et még jó értéket írt ki, további kondikat nem tudtam rárakni mert nem fértek a cipeszre... de akkor ezek szerint 1165nF ig jó, de 1470 alatt van valahol...
(#) p_istvan válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Szervusz!
A rezgőkőr veszteségeitől és a PIC komparátorának érzékenységétől függ.
Minél nagyobb kapacitású a kondenzátor, annál kisebb a rezgőkor feszültsége, a veszteségek még tovább csökkentik a feszültséget. néhány mV alatt már nem tud normálisan működni.
Nyilván ha kisebb veszteségű a tekercs, akkor feljebb tolódik a méréshatár, de függ a kondenzátor minőségétől illetve veszteségeitől (ESR) is hogy meddig tud mérni.
Viszont az elkó bemeneten 0,5 µF-tól már lehet mérni kb. 200 000 µF-ig kondenzátort...
Következő: »»   71 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem