Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Idézet: „Az előlap és a környezet együttes hatásai főleg távolról látszanak jól” Eddig érthető. [quote]féltérben érvényes mélyátvitelt dobozon belüli utólag 12dB/oktáv meredekségű felüláteresztővel elforgatott méréssel láthatod.[quote] Ez már magas ...
Naigen. Zárt térben a legnagyobb belső hosszúsághoz tartozó félhullámú rezonancia alatt 12dB/oktáv mélytartománybeli emelésre lehet számítani, ezért ha dobozon belül mérsz, ezt utólag kompenzálnod kell.
Szerencsére Gilszki J. leírta magyarul a módszert, így ha ennyiből nem sikerült összerakni, nála olvashatók a teendők. Bővebben: Link
Kipróbálhatod az én megoldásomat . Működik , de ha jól emlékszem nem egyszerű excel-es feladat. Jobb lenne valamilyen visual nyelven megírni. Tudnék még pár funkciót ,de nincs rá időm...
De zárt dobozban hogyan helyezem el a mikrofont?
Hát az érdekesebb, de csak találsz módot a mikrofonkábel bejuttatására.
Nem tudom biztossan honnan de egyszerre az XLS file nyitasnal bebolondultak az antivirusaim es egy "Adware HOTBAR' virust irtottak ki .
A netten azt talaltam hogy talan nem virus csak annak nezi ..de ma soldalakon virusnak tartjak,,(?) mindenesetre egy "spy"-program ami mindent lekozol valakiknek .. A dobozban az allohullamokat a dobozfalak parhuzamossaganak elkerulese valamint valamint csillapito anyagg retegek a hangszoro mogott modon oldjak meg De legtobszor csak csilapitoanyag van begyomoszolve . Meg azt ajanljak hogy a hangszor ne legyen szimetikussan elhelyezve. Bar a legtobb doboz amit lattam szep szimetrikus.
Meglehet makrók voltak az .xls -ben. azt rendszerint annak nézik a vírusírtók. De a jobbak rákérdeznek
Azért ez az egész nem csak így "kenjük be sárral, aztán majd jó lesz" alapon működik. Nem kell féloldalas választ írni, pteszával már régen tisztáztuk a lényeget itt a fórumon.
Szia.
Nem XLS ,hanem XLSX fájl , amit a feltöltési elötti percben mentettem le , mert csináltam pár módosítást rajta. Nem hinném , hogy vírus van a gépemen . Eléggé sok fájlt töltök fel sokfelé. Ha senki nem jelentkezik akkor bizony a te gépeden volt vírus. Vírusok beszerzésének , legjobb módja , a warez , xxx oldalak böngészése , vagy simán kötekedni IRC-n a megfelelő helyen.De egy pendrive vagy más adathordozó is fertőz. Erről a gyömöszölésről nem hallottam , de nem tűnik ellenőrizhetőnek , és épp ezrét szakszerűnek is nehéz nevezni. Idézet: „hangszor ne legyen szimetikussan elhelyezve” Ennek semmi köze az állóhullámokhoz.
Sziasztok!
Nem rég jutottam hozzá egy kétutas hangfalpárhoz. Egy mini hifi berendezés gyári hangfalpárja volt újkorában. 16cm-es mély-közép, és 5cm-es papírmembrános magas található benne. Nagyon lágy, kellemes hangja van, szinte már úgy szól, ahogy kell Ugyanettől a gyártótól van korábbról is egy pár mini hifi hangfalam. Abban ugyanezen magas mellett egy 13cm-es hangszóró van. A két doboz méretileg hasonló, max 1 liter eltérés lehet. Én a korábbi hangfalpár hangzását egyfajta etalonnak tartom, mivel annál szebb hangminőséget ilyen jellegű hangfalból még nem hallottam. Az általam fabrikált mnc hangfalak összehasonlításra sem méltóak. Ezzel az "etalon" hangfallal összehasonlítva a legszembetűnőbb különbség (nyilván még más is van, de az nem zavar) az az, hogy a hangzás kissé dobozos. Készítettem egy mikrofonos mérést, amin összehasonlítom a két hangfalat (piros: új, kék:régi hangfal, lila:közös) A kérdésem az lenne - így a mérésre ránézve - ,hogy ez vajon "dobozhang" vagy inkább hangszóró probléma lehet ? A hangfalak mindössze 1cm vastag forgácslapból készültek, az előlap csak műanyag. Párhuzamos oldallapjaik vannak, az újnak 30x16,5cm-es a réginek 31,5x19,5. A régi dobozt belül körbeburkoltam vatelinnal, de arra már nem emlékszem, hogy előtte hogy szólt. Lehet, hogy csillapítóanyag kellene csak? Mivel nem akarok neki más dobozt építeni, esztétikailag is sokkal szebb a gyári, ezért T/S mérés nem kell talán. Ui.: reflex dobozok. Köszi, zoka.
Ugye ismerős, hogy állóhullámot nyomásmaximum pontban, vagyis oldalfalnál nem lehet csillapítani?
Az utolsó mondat már majdnem jó. Az állóhullámok kialakulásához valóban nincs köze a hangszóróelhelyezésnek. Egy módon azért mégis befolyásolja h. mit hallunk kívülről. Nem érdemes pl. félhullámú rezonancia sebességmaximum pontjában (vagyis pont középen) elhelyezni a hangszórót, mert az eredménye egy szép kioltás lehet az adott frekvencián.
Szakszeruen tobb reteg egymastol kis tavolsagra a hangszoro mogotti terbe fuggonyszeruen behelyezett csillapitoanyagot hasznalnak ami az oldalfalakhoz van rogzitve .
Praktikussan be van gyomoszolve vattaszeru valami textil ( az en nagy haromutas dobozomba) .Kisebb dobozokban vastag ( 3cm) uvegvatta vagy muszal -gyapju "poszto" volt osszehajtogatva . A kozepsugarzo "csesze" dobozaba ugyancsak gyomoszolve van valami vattaszeru muszal ,( kitoltve a ter ). Az aszimetrikus szereles csak hatassal kell legyen mert a doboz falai azert sugaroznak befele is. Mindenesetre jo ha az egesz doboz aszimetrikus , a doboz falak meg valtozo vastagsagu es legalabb befele mindenfele gorbulet szerint valtozik. Ha nem rezonans a doboz fal az meg jobb lenne , "vekony" es rugalmas fala amit valami gumiszeru anyag homokkal keverve jol csillapit. Persze 90 % -a a gyari dobozoknak nem tartja be ezeket a szempontokat , talan nem olyan nagy a "karos" hatas igy csak az amator.hobbi perfekcionistak foglalkoznak vele (?). Az illeto "virus" a letoltessel jott de rogton "ugrottak' az antivirus programok es kiirtottak.Aztan neztem meg mi volt . Nagy "oromomre " tehnikai oldalakrol volt eddig a legtobb virus tamadas , a legnagyobb mikor tehnikai dokumentum rovidfilmeket kerestem .Kivedte az antivirus csak az volt nehez mig sikerult leallitanom a virus jelenteseket .Miutan sikerult leallitanom a virusjelentes ozont valamit "kijeloltem" hogy az egyik virusirto vezerelje a tobbit es ne egymast figyeljek,, Orosz oldalakon elegge veszelyes a helyzet.
De ahoz hogy mondjuk hatulrol a memranra kerulo nyomasmaximumot "elkeruljuk" nem jo ha nincs semilyen szimetriaba ?.aitt godolok nem a falak kozotti tavolsagra hanem a mebran es a falak kozotti tavolsagra.
A 160 Hz-es "Winamp poti" -6dB visszavétele megoldja a probléma nagy részét. Illetve a dobozok oldalát megkopogtatva az új kongóbb hangot ad, mint az, amelyikbe benn van a vatta. Úgyhogy szerintem dobozproblémáról van szó.
Ez egyébként egy fura jelenség, mert a kiemelés elnyomja valódi mély hangokat, tehát ott vannak, de a kongó hang miatt nem hallani olyan mélynek a zenét.
Az oldalfalaknál hatásosan nem lehet csillapítani.
Ez az egész nem így működik. Csak összekavarod azt is, amit esetleg megértene valaki.
Nem lehet ,hogy az a vattaszerű dolog virtuális térfogatnövelő szerepet tölt be a hangdobozaidban?
Rezisztív csillapítás szerepét tölti be.
Sziasztok! Megmértem a korábban említett mini hifi hangfal 16 cm-es mélyközép hangszóróit. Ezek a mérési eredmények jöttek ki:
Fs (Hz)........: 74.97 73.89 Vas (l).........: 8.180 8.620 Qms............: 4.072 4.054 Qes.............: 0.751 0.746 Qts..............: 0.634 0.630 Sd (cm2).....: 140,0 140,0 Revc (Ohm).: 5.250 5.150 ZMax (Ohm).: 33.71 33.13 ZNom (Ohm): 8.000 8.000 Bl (N/A).......: 7.104 6.928 Rms (kg/s)...: 1.773 1.716 Cms (mm/N): 0.294 0.310 Mms (g).......: 15.33 14.98 SPL 1W/1m..: 88.50 88.57 Test vol.......: 7,9 liter Nekem olyan hasonlónak tűnnek, egymáshoz viszonyítva nem igazán látok komoly eltérést. Az előző hozzászólásomban írtam, hogy műanyag előlapja van a hangfalnak, szerencsére tévedtem, az előlap is forgácslapból van, csak van rajt még egy műanyag "áll előlap" hogy szebb legyen. A hangszórók papír membránosak, 1" cséve átmérővel. A hangszóró eredetileg egy henger alakú, kb 5 cm magas műanyag tartóba van beépítve. A mérés során ezt jobbnak láttam kihagyni. Az eredeti állapotában, levonva a hangszóró és a reflexcsövek által kiszorított térfogatot, olyan 8,2 liter körüli doboz lenne, tehát nagyjából a VAS-nak megfelelő méret. Gyárilag tehát 8 liter körüli reflexdobozba szerelték. Szerintetek ez mennyire jó neki? Az adatok alapján mit lehet róluk mondani ? Mindenféle mérési eredmény ellenére a méretét meghazudtoló mélyhangokat tud produkálni, füllel tesztelve nagyon rendben van. Megfelelő elhelyezés mellett külön szub-ra sincs szükség Mit lehetne kezdeni a kongó doboz hangzással ? Ha vatelinnel körberagasztom, az lehet, hogy sokat elvesz a térfogatból... Előre is köszönöm, zoka
Helló Shalafi!
Az alsó képen, a fenti hangfalak reflexcső formája látható. Ezt szkennerrel sikerült lemásolnom. Sajnos ez se nem kör, se nem téglalap alakú, és eléggé nehéz megállapítani a területét. Két ilyen cső van a dobozban. Én 4cm2-nek számoltam több lépésben, elég kicsi, a hosszabbik oldala 33 mm. Ráadásul kifelé haladva, a hosszának 3/4 része után elkezd erőteljesen kitölcséresedni. A térfogatát vizsgálva 45cm3 víz fér egy ilyen csőbe, kérdés, hogy meddig kell önteni:"meddig számít reflexcsőnek", nyilván a tölcsér széle már nem. Azt lenne jó megállapítani, hány Hz-re van gyárilag hangolva a doboz, és azért is próbáltam a reflexcsövet lemérni, hogy átszámítva egy kör alakú csőre le lehessen modellezni a hangfaltervezőben. De szerintem ez így tele van hibalehetőséggel. És úgy tudom, T-S méréssel is meg lehet valahogy határozni, hova van hangolva a doboz. Most már tudom a hangszóró fs-ét (kb. 74Hz), a 7,9 literes zárt dobozba a rezonancia frekvenciát (107Hz). Most a következő lépésnek mérjem le reflexcsöves dobozban ? Vagy próbáljak valahogy a reflexcsővel számolni ? Köszi, zoka.
Hangátvitelméréshez milyen mikrofont ajánlotok? Egyszer hallottam talán panasonic kondenzátormikrofonról 2000Ft-ért, ami állítólag télleg jó a hallható intervallumban, de nem tudom hol kapható.
A térfogatával nem sokra mész, azért kár volt összevizezni.
A tágulás miatt valóban csökken a csö effektív hossza, de ezt igazából kiszámolni nem lehet. Nem T-S mérés kell hozzá, hanem egy impedanciamenet, abból látszik majd a hangolási frekvencia mélytartományban. De ha mélyben jó neked így, akkor nem is értem, mit méregetsz rajta. A doboz középtartománybeli hatásait egyrészt az állóhullámok felől nézve, csillapítóanyaggal lehet csökkenteni, másrészt az oldallap-rezonanciák felől, merevítéssel, és a dobozfalak nehezítésével.
Szerintem is ezt nagyon nehéz lenne "átkonvertálni", annyira bonyolult alakzat a tölcsér maga is (féltölcsér).
Lehet, hogy a gyártó sem számolgatott sok mindent, csak legyen meg az előlapi design, és a végén még beállított egy csőhosszt. Mert nyilván nem véletlenül ekkora. A víz, illetve a mosás nem árt a műanyag részeknek Lényegében impedanciamenetet mérek minden alkalommal, rosszul írtam a T-S-t. Idézet: „ ha mélyben jó neked így, akkor nem is értem, mit méregetsz rajta” Logikus kérdés, valóban megfelel mélyben, viszont van egyfajta furcsa kiemelése, ami a mikrofonos mérésnél is látható a régi hangfalammal összehasonlítva. Ez olyan 125, 150 Hz-re tehető. A mérésekre azért vagyok kíváncsi, hogy az alapján lehessen látni, hogy a nem megfelelő gyári hangolás vagy inkább valami "dobozhang" hallható-e. Másrészt érdekelt az SPL is, ami szerintem korrekt. Tehát akkor szükségem van a reflexcsöves doboz impedanciamenetére? Ha minden igaz, így már nem csak 1 "púp" lesz a görbén. A hangolási frekvencia megállapításához megpróbálok utána olvasni valahol. Ui.: ami furcsa egy kicsit, az adatokat beírva a tervezőbe, hogy ilyen magas 75Hz fs ellenére egy 35 liter reflex ládában akár 40Hz-ig is lemegy, valamint kisebb reflex ládában bárhogy is próbálom púp lesz az átvitelben. Lehet hogy ezt hallom ? Köszi, zoka
Sziasztok!
Elnézést kérek a kérdés nem igazán idevág. Mivel itt sokan építkeztek SAL hangszóróból talán meg tudja nekem mondani valaki, hogy a DT 66 magasnál melyik a pozitív illetve a negatív érintkező. Az egyik meg van hajlítva másik egyenes. Köszönöm.
Köszi szépen!
És ezt a panasonic márkaboltokban többniyre be is tudom szerezni??
Inkább az MCE-2000 (wm-60), mert a 61-et nem méri senki.
Hát itt aki valami hallgathatót akar, az pont nem SAL-ból építkezik. 9V körüli egyenfesszel meg lehet nézni, hogy melyik a + kivezetés, és mikor mozdul kifelé a membrán.
Na, pff, nézzük.
A hangszóró eleve nem alkalmas b-reflex dobozba, a 35 liter felér egy merénylettel, igazából zártban elviselhető. A rezonáns kiemelés a doboz és a hangszóró sajátja, a reflexnyílás betömésével lehetne megszüntetni, de akkor meg 100Hz alatt nem nagyon szól. A köztes út a doboz, és főleg a reflexnyílás környékének túlcsillapítása, a rezonátor jóságának csökkentése. Ilyen kis dobozban a 100Hz körüli probléma nehezen lehetne oldallap-rezonancia, belső állóhullám meg végképp nem.
Egyszer régebben említetted az EBP-ről, hogy "30 körüli értékhez felér egy gyilkosásggal a b-reflex doboz, 100 fölöttihez meg a zárt számít rossz döntésnek"
Most ha csak az EBP-t nézem: 99,8 Tehát ha a hangszóró eleve nem alkalmas b-reflex dobozba, akkor azt honnan lehet megállapítani még ? (Én elhiszem, hogy nem alkalmas, de mi utal erre ?) A többi rész érthető, vagyis egy néhány centis vatelin az oldallapon = halottnak a csók a 100-150Hz közötti tartomány kiemelése szempontjából. Mivelhogy a hangszóró és doboz együttesen okozza a problémát. Jövő héten meghallgatom zárt reflexcsővel, mert az lenne a legtisztább megoldás. De valószínűleg meghalnak a mélyhangok. Idézet: „A köztes út a doboz, és főleg a reflexnyílás környékének túlcsillapítása, a rezonátor jóságának csökkentése.” Bárcsak értenék ehhez Erről még tudnál pár sort írni, hogy ezt hogyan oldjam meg ? Köszönöm, zoka. |
Bejelentkezés
Hirdetés |