Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   87 / 380
(#) c27 válasza kralikandras hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Kóser Lajos? Nem találtam a felhasználók között.
(#) kralikandras válasza c27 hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Nemis találhatod - Debrecen polgármestere
(#) c27 válasza kralikandras hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Jah most poénkodsz? (Csak mert Kósa az a Lajos )
Bár most megbíztattak, mert elvileg Debrecenben nincs trafó szaküzlet. :S
(#) erbe válasza c27 hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Trafókat általában nem trafó szaküzletben lehet kapni.
Sőt! Eddig még nem találkoztam olyannal.
Viszont a MÉH telep kiváló lelőhely. Főképpen olcsó.
(#) c27 válasza erbe hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

Hát én nem tudom, de méh telepen nem úgy megy, hogy hopp én most akarok egy hipersil trafót és akkor adnak egyet a kezembe. Ha van és meglátom akkor persze lesz, de ki kell azt fogni.
(#) daneg86 válasza daneg86 hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

A kérdésem az lenne, hogy előbbi hozzászólásomnál lévő vasmag esetében, a szekundert lehet e a primer tekercsre tekercselni?
(#) tuko hozzászólása Okt 28, 2010 /

Hali mindenkinek!
EI 130/46 trafón terhelés nélkül a primeren 220V-nál 152-157mA áram folyik és a két érték között állandóan változik. 30W terhelésnélkül soknaktűnik.
Menetzárlat okozhatja?
(#) lapose válasza tuko hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

Szia!
Cosfi-t is mértél? Ha nem melegszik nincs annak semmi baja.
(#) erbe válasza c27 hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

"nem úgy megy, hogy hopp én most akarok egy hipersil trafót és akkor adnak egyet a kezembe."
Nem is hinnéd, hogy hamarabb hozzájutsz, mint vidéki villamossági boltban. Ott minimum meg kell rendelni. Ha egyáltalán megértik, milyen nyelven beszélsz.
A neten bőven találsz olyan forgalmazót, aki busás postaköltségért másnapra megküldi neked méret szerint.
(#) c27 válasza erbe hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Hát én vidéki boltot ahol lehet ilyet kapni nem találtam. Interneten is korlátozott Mo-n. De rendelni tényleg nem akarok mert az már túl drága akkor már annyiért azt a komplett készüléket meg tudnám venni mint amennyiért a trafót.
Méhtelepen meg hát csak akkor lehet siker ha főleg elektronikai dolgokat dobálnak ki csak úgy trafót szinte soha főleg hipersilt. (1 évbe max 1-2x fordul elő ilyen fogás, de lehet még kevesebbszer.)
(#) smiler79 hozzászólása Nov 4, 2010 /

Sziasztok,

Adott egy feladat: Van egy 100Hz-re tervezett 22kVA-es 3 fázisú szabályozható toroid, aminek elő kéne állítani a 100Hz-et, az 50Hz-es hálózatról.
1. megoldás: Generátor, ez független a hálózattól, és ekkora teljesítménynél már igen drága!
2. megoldás: Frekvenciaváltó alkalmazása.
A 2. megoldás jó lenne, de félek, hogy letilt majd az induktív terhelés miatt.
Csinált már valaki ilyet?
Gondolkodok, és számolgatok, hogy esetleg fázisjavító kondival lehetne-e segíteni a frekiváltónak!
(#) kadarist válasza smiler79 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Szia!
A frekvenciaváltó éppen induktív terhelésen érzi jól magát, úgyhogy ez nem lehet gond.
(#) smiler79 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Pontosan a történet, egy barátom kért meg, mert tudja hogy foglalkozok ilyesmivel, állítólag már több cég nekifutott, sikertelenül, mert a frekiváltó zárlatvédelemre futott. Számomra egy kicsit ez hihetetlen volt, de nincs most feleslges péárszázezrem, egy próba miatt. Egyik cég sem próbálkozott fázisjavítással, ezért kérdeztem, hogy ez megoldás lehet-e!

A trafó indulási áramlökését lágyindító ellenállásokkal vagy fojtókkal lehet mérsékelni, ráadásul a frekvenciaváltó lágyindítási funkciója általában megoldja ezeket a problémákat. Inkább a terheletlen üzem okozhat gondot, ha nincs a trafó szekunderén fogyasztó.

Mindíg van rajta fogyasztó, mert egy másik trafó van rákötve, és annak a primere van szabályozva a toroiddal. Azon gondolkodtam, hogy lehet hogy azon vérzett el, hogy az indítást nem úgy végezték, hogy a toroid teljesen le volt tekerve, és a munkaáram nem csak a toroidot gerjesztette, hanem a mögötte levő trafót is! Ezt még nem kérdeztem a sráctól!

Arra a toroidra volt rákötve valami?
Idézet:
„munkaáram nem csak a toroidot gerjesztette, hanem a mögötte levő trafót is”
Ezt nem értem: mi gerjesztett mit? Egy trafó az milyen fogyasztó, ha nincs terhelve a szekundere valamilyen ellenállással, ami munkát végez?

Lehet, hogy rosszul tettem fel a kérdést, mert itt egy folytótekercsről kéne beszélnünk (A toroidnak nincs szekundere!)! Van egy szabályozható toroid tekercs (3 tekercs), a tekercseken egy-egy széngörgő fut, azzal veszik le a feszültséget, és ez van összekötve egy transzformátor primer tekercsével, és ezzel szabályozzák a transzformátor bemenő feszültségét. Szerintem ez az elv sem jó, mert a frekiváltóval is lehetne szabályozni egyből a trafó bemenő feszültségét is!

Olyan frekiváltó-konfigurációt kell választani, ami nem vektorvezérlésen alapul, hanem sima U/f szabályzást valósít meg. Be kell állítani egy lágyindítást, az áramkorlátot. Szükség szerint lehessen állítani az adott frekvenciához tartozó kimeneti feszültséget. Arra számítani kell, hogy a frekvenciaváltó a kimeneti feszültségeit kapcsolóüzemben, PWM-vezérléssel állítja elő, és ezért viszonylag nagy felharmonikust is tartalmazhat a kimeneti áram.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Ill. sok felharmonikust.

Ezek a paraméterek állíthatók, azt nem értem, hogy a gyári frekiváltók miért tiltottak le! (Lehet hogy átvertek, és keresnek egy olcsóbb megoldást?)
(#) smiler79 hozzászólása Nov 4, 2010 /

Ahogy olvasgatok a neten egyre jobban kezdem azt hinni, hogy feleslegesen túrázok.
(#) staci123 válasza smiler79 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Mit táplálnak a 100Hz-22KW os 3fázisú állítható trafóról ? Van ilyenem 50Hzre...

Milyen hibaüzenettel tiltott le a frekiváltó? Lehet tudni?
(#) smiler79 válasza staci123 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Szélgenerátorok aktív harmónikus szűrőit!
(#) smiler79 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Állítólag zárlat a kimeneten volt a hibaüzenet, de sajnos nem voltam ott, kicsit furcsának találtam, de elfogadtam, mert a megrendelő szava szent! Számomra még mindíg vannak homályos kérdések, nem értem miért nem jó a frekiváltó a feszültség növelésre is!
(#) kirally hozzászólása Nov 6, 2010 /

Sziasztok! Kiszedtem egy rádióból egy 12V-os trafót de nem tudom hogyan kössem a 220V-ra. Tudnátok segíteni?
Igy néz ki:
(#) Abukodonozo válasza kirally hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Szia!

Legegyszerűbb ilyenkor megnézni, hogy mi hova volt kötve és megjegyezni... Ebben az esetben én azt csinálnám, hogy rámérnék multival ohm-mérő állásban mind a három párra. A 220 voltos rész 1kohm körül lesz, a 12 voltos résznél tizen ohmokra számíts!
(#) kirally válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Sajnos nincs még multim. (
(#) kirally válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Azért kösz a választ.
(#) smiler79 válasza smiler79 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Megoldódni látszik a probléma, ha meglesz a megoldás leírom a tanulságot!
Következő: »»   87 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem