Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 7 szegmenses LED kijelző
 
Témaindító: Sonic-182, idő: Szept 21, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 22
(#) sooty válasza cipoce hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Ezeket csak mutiplexelve lehet meghajtani, a legegyszerűbben egy pic-kel vagy számláló áramkörrel, de szerintem nem éri meg erre programot/hardvert fejleszteni. A multiplex miatt leesik a fényerő, mert a legjobb esetben is 1/4 lesz a kitöltési tényező. A 8 láb kevés egy ilyen kijelzőnek! Lehet hogy nincs is benne meg minden szegmens mert pl. tv-ben volt és nem kellett 00-99-ig a kijelzés. Valami még közösítve van rajta, ki kell forrasztani meg kell nézni, egy 9v-oselemmel és egy 470 ohm-mal ki kell mérni a lábkioszását, azután dobni el és venni új alfanumerikusat...
(#) cipoce válasza sooty hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Köszi szépen a segítséget a féklámpát megoldottam 4 leddel meg egy ellenállással. De azért érdekel a téma.Szereztem 7 szegmenses 10 pólusú kijelzőből négy darabot ( "8." amit ki tudnak írni). Ezzel lehet valamit kezdeni?
(#) sooty válasza cipoce hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Igen "StoP" felirathoz ugyan azt, amit írtam/tunk, csak a végén nem kell elhajítani Típus? Lábkiosztás?, a ledek párhuzamosan lesznek kötve minden működő szegmensre kell egy előtétellenállás, közös az anód vagy a katód?, a tápfesz mennyi lesz (12v?) utána a közös pontokat és az ellenállások másik lábát a + és - tápra kell kötni és világít. Vagy használhatod rendesen kijelzőként is, amihez kedved szottyan, nézz körül (pl. ledes óra stb.). :yes:
(#) Zoli_bácsi válasza cipoce hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Miért nem veszel már 4db alfanumerikus kijelzőt? Miért görcsölsz a 7 szegmenses kijelzőkkel. Azok NEM erre valók és nem jó ötlet erre használni. Ezzel szemben az alfanumerikus kijelzővel nem csak számokat, hanem betűket is megjeleníthetsz.

Üdv.
(#) sooty válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 1, 2010 / 1
 
Van aki még nem jött rá és próbálkozik...
(#) _JANI_ válasza cipoce hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Nem sok adat van a kijelzőről, de legalább egy kép (Bővebben: Link) azért csak előkerült.
S hátha segít egy kicsit, pár adatlap egy rokon TOD-4201 (Bővebben: Link) kijelzőről.
(#) cipoce válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
köszönöm hagyom a fenébe De köszönöm a sok időt amit rám szántatok
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Ha a TOD-4201-es link nem működne akkor a barátunk :google: majd segít...
(#) _JANI_ válasza cipoce hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Akkor a 16-szegmensessel építed meg?
(#) janocsi hozzászólása Nov 7, 2010 /
 
Sziasztok!
Kaptam nagyméretű (befoglaló méretei: 70x47mm) CMS-2301L00 H kijelzőket, (10db). Óra építéséhez szeretném felhasználni. Egy probléma merült fel, ezek a kijelzők közös katóddal rendelkeznek. Közben megtaláltam Vicsys honlapján, (érdemes ott nézelődni), a Blue_LED_Clock leírását, Itt: ahol egy CD4543-al nem lenne gond a kapcsolásban való alkalmazása ezeknek a nagy kijelzőknek sem. Talán érdemes a 330 Ohm-os munkaellenállások helyett egy-egy kapcsolótranzisztort is berakni, de ezek nagyfényerejű kijelzők, itt sem folynak nagyobb áramok a szokványosnál. Ehhez kérném is a véleményeteket, maradhat-e így az alapkapcsolás szerinti alkalmazás. A kijelzők:
(#) vicsys válasza janocsi hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Ha tutira akarsz menni, akkor valami ULN tranzisztor mezővel még megfejelheted a szegmensek meghajtását és ahogy írtad a digitekhez pedig 1-1 tranyó+bázis ellenállás kell.
(#) janocsi válasza vicsys hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Szia!
Köszönöm, ez szerint lesz megvalósítva. ULN2003 az van is a szegmensekhez, a digitekhez lesz egy-egy tranyó bázisellenállással.
(#) esze94 hozzászólása Nov 7, 2010 /
 
Lehet nem ide tartozik, de szeretek a filmezéssel foglalkozni, és ezért azt találtam ki, hogy csinálnom kellene egy digitális csapót. Ez ilyen ledes kijelzős tábla. Biztos láttatok már. (utána néztem a neten, sehol nem találtam, nem tudtam venni). Tudnátok segíteni a megépítésében? (kezdő vagyok)
(#) janocsi válasza esze94 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Szia!
Talán ide: kellene átnézned.
(#) esze94 hozzászólása Nov 7, 2010 /
 
Köszi!!
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Sziasztok!
Csak ízelítőnek néhány gondolatban és képek a készülő nagy ledkijelzős óráról. A kontroller PIC16F628(A). A programot Hp41C írta, a nyákterveket, kapcsolástechnikát Sooty készítette. Mule2 néven egy többfunkciós hatcsöves nixie óra készül, ebből jött aztán a gondolat, mi lenne, ha ezt hétszegmenses ledkijelzőkkel is elkészítenénk. Már működik a próbaverzió, nem tartalmaz egyetlen kezelőgombot sem. Néhány alapfunkció az óra működéséről.. RTC, teljeskörű infra távvezérlés RC5 protokollal, DCF77 szinkron. Hangjelzés egész órakor, egy, vagy ahány óra van, és idő intevallum tól-ig a hangjelzés engedélyezésére. Nappali/éjszakai fényerő 8/8 fokozatban. Nyolc beállítható ébresztési időpont, DCF szinkronok száma, évszázad kijelzése, stb. Minden beállított adatot az RTC-ben tárol a program, amit egy 3V-os gombelem táplál, ha éppen nincs áram alatt, ezért nem felejti el az időt és a beállított adatokat sem. A vezérlő panelen a PIC, az RTC, és egy BCD CD4028 IC van, ez kapcsolgatja multiplexben a kijelző modulok mind a hat katódját egy-egy BC337 tranzisztoron. A panel tartalmaz egy SN74141 nixie meghajtót is , de erre itt most nincs szükség, csak a D,C,B,A bemeneteit vezettem ki a tápfeszekkel együtt egy külön kis panelen helyet foglaló hétszegmens dekódoló, (CD4543), és egy szegmensmeghajtó ULN2003 tranzisztormező alkalmazásával.A program és a hardver finomításai még folynak...
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
És még néhány képben... (Az óra DC12V-on 100mA-t vesz fel. Most egy DC12V/300mA-es dugasztápról működik.
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Most meg jól lelőtted a poént... Amúgy tök jók ezek a nagy kijelzők.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Sziasztok!

Dekóderek nélkül pedig működtethetné a bináris órát is, de nem lehetne elhagyni a tíz óra 4 és 8 helyiértékének led -jeit...
(#) sooty válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Az elvetemült lenne, a menüket, ébresztést állítani binárisan ! Ez lenne az igazi "kocka" óra. Már akkor is furcsán néznek rám, amikor 1 kezemen 0-31-ig számolok...
(#) janocsi válasza sooty hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Sziasztok!
A hadvert tovább fejlesztettem a szegmensvezérlés javításához. Most az ULN2003 kimeneteire hét darab BC327 tranzisztort raktam bázisellenállásokkal (10K), az emitterek felé is egy-egy 10K, és 220 Ohm-ok maradtak munkaellenállásoknak a szegmensek felé a kollektorokról. Az emitterek plusz 7-12V tápon vannak. Most az össz. áramfelvétel 15-40mA körüli, tökéletes a fényerő. A kijelzők távis kikapcsolásával szinte nullára esik a felvett áram. (Lehet hogy "elemes" táplálást is elviselne hat darab tölthető ceruzaelemmel?)
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Dec 14, 2010 / 1
 
Sziasztok!
Megépítettem még egy Mule2 órát négy digittel, szintén nagyméretű ledkijelzőkkel. A könnyebb kezelhetőség miatt, és a távirányítási beállítások kényelmesebb kezeléséhez, két kisméretű kijelző is beépítésre került, mp- kijelzésére, de ezeket csak oldalról lehet látni, ha az óra programozására van szükség. Egyébként sem fért volna el elől, ott már nem volt lehetőségem elhelyezni. A paneleken kicsit kellett módosítani a hat digit vezérléséhez, de ehhez már ki volt alakítva az áramkör. A fehér záró "oldalablakot" az mp-s kijelzésnél könnyen nyithatóvá alakítom majd át. Néhány felvételben a még ”épülő” óráról, de már bedobozolt formában is megvalósítva.
(#) proli007 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 14, 2010 /
 
Hello!
Nagyon mutatós, ez a "csőbe zárt világ"..
üdv! proli007
(#) janocsi válasza proli007 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /
 
Szia!
Ezt a csövet egy ismerősöm hozta, de nem ehhez az órához kellett volna felhasználni, hanem egy másik hasonlóhoz. Azért azt is így fogom majd átalakítani később, mert nekem is kezd már tetszeni. A cső hosszából kivágott darab lett a talpa, ezért is lett ilyen az alakja. A "csőbe húzott" óra kiválóan működik, szerintem még csinálok néhányat ebből, talán nem ez lesz az "utolsó" órám.
(#) proli007 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 14, 2010 /
 
Azt nagyon reméljük, hogy "nem ez lesz az utolsó órád"! Minden értelemben..
(#) Thowra válasza janocsi hozzászólására (») Dec 14, 2010 /
 
Nagyon tetszik a kialakítása
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Dec 17, 2010 / 1
 
Sziasztok!
Időközben tovább készült a nagy "hat digites" ledkijelzős órám is, de ezen még töprengek, talán ezt is "csőbe húzom", ha nem találok hozzá más dobozolási technikát. Aztán belefogtam egy normál ledkijelzős óra építésébe is, (hat digit, karakterméret 20mm). Ez is Infra/RTC/DCF77, ezen sincs egyetlen kezelőszerv sem, minden funkciója távirányítással vezérelhető. Ez egy gyári dobozba is beleférhet(?)
(#) SzT3 hozzászólása Dec 25, 2010 /
 
Sziasztok.

Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok hogy egy ilyen radarpisztoly kijelzőjének a "jelét" úgymond le lehet e venni?

Tehát csinálnék ledekből egy kijelzőt /mint az út melett lévők csak sokkal kisebb/ és azt hajtaná meg mondjuk egy uln2003-on vagy valami más tranzisztoron keresztül vive a jelet.
Kivitelezhető?
Előre is köszi
a pisztoly linkje
(#) proli007 válasza SzT3 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Hello!
Nem ismerem ezt a készüléket, de elvileg lehetséges.
De az LCD vezérlése eltérő a Led-ek vezérlésétől. A szegmensek, ott nem kaphatnak egyenfeszültséget, ezért ezek feszültségét, és a hátlap feszültségét "forgatják". Tehát itt van egy hátlap jel (BP) amihez képest ha a szegmens azonos fázisú jelet kap akkor nem jelez, ha ellen fázisút, akkor jelez. Ezt vissza lehet fordítani egy XOR kapu segítségével, ha egyik bemenetére a szegmens jelet, a másikra a BP jelet vezetjük. Akkor ennek kimenetén ha a szegmensnek égni kell, akkor logikai "H" szintet kapunk. Ha nem kell jeleznie, akkor logikai "L" szintet. Ezzel már lehet vezérelni az Led meghajtót.
Ha az LCD-nek ezen felül multiplex vezérlés is van, azt is ki kell alakítani a Led-eknél, valamint a logikai szintek feszültségének is meg kell felelni a két egység között. Tehát lehet szintillesztést is kell alkalmazni..
(De az LCD panelnek, számtalan vezérlése lehet, bár ilyen kevés kijelezendő értékesetén, valószínűsíthető, hogy a proci közvetlen hajtja meg az LCD-t.)
üdv! proli007
(#) Mybuster hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
sziasztok rám maradt egy 7szegmenses kijelzős hőmérő kéne nekem egy nyák rajz róla mert valami hiányzik róla mert valaki már hozzányúlt és most nem működik Jó lenne ha újra működne kérlek segítsetek valahogy vagy ha nem lehet megmenteni akkor adjatok más rajzot! Van benne egy 7107 es ic meg egy hcf4049 ic!
Következő: »»   8 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem