Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   145 / 316
(#) kopaszs válasza karpi hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

A megállapodott hangmagasságnak kell lenni 440hz nek?Az nem baj ha a megpengetés pillanatában tovább megy a mutató?Azt honnan tudom hogy mikor szól a megállapodott hang mert a megpengetés után folyamatosan megy lefele a jelző vonal.Ahogy az előbb írtból értelmeztem a Báuuu ból a uuu lesz az a hang aminek 440 hz-nek kell lenni ugye?
Ezek szerint az sem mindegy hogy hol pengetek?Bocsi a sok kérdésér de még nem igen csináltam ilyet pedig évek óta van gitárom(fém húros akusztikus)és azzal érdekes nincs ilyen gondom azt betudtam mindig hangolni szerintem mondhatom hogy nagyjából tökéletesre,probálkoztam már hogy arról hangolom be az elektromost de nincs annyira jó hallásom hogy az legalább olyan jó legyen mint aminek kellene.
(#) mark.budai válasza kopaszs hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Akusztikust könnyebb behangolni, ez tény és való. De! Ha máshogy nem megy.. Felveszed a telefonkagylót, ez A hangot ad. ehhez hozzáhangolod az A húrt (persze tisztán, ne torzítsd), és onnantól már gondolom tudod, hogy 5. bundközben fogod a felette lévőt, és oda hangolod be az alatta lévő húrt, kivéve a H hangolásánál, ott a G-t a 4. bundközben fogod. Ehhez azért mindenkinek van szerintem elég jó hallása, bár én könnyen beszélek, nekem van.. A kapcsoló most pont jó helyen van, agy kéne hangolnod a gitáron maxra tekert hangerőnél, ahogy Karpi is írta. Nem kell erősen pengetni, és akkor nem lesz (annyira) "Báuuu" hangja. Én speciel nem hangolok pengetővel, ujjal szépen, nem húrt letépősen elég pengetni..
(Akinek jobb a hallása, szoktak Am akkorddal hangolni, ez egy szép akkord, aki hallja, könnyen hangol így is.)
(#) Georgee válasza Clavia hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Ahogy időm engedi kisérletezgetek vele, csak kiváncsi vagyok mások véleményére is.
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Hali Zsozsó !
Próbáltál már gitárelőfoknak EF86 pentódát? Találtam itthon új, dobozos Tungsram csöveket... szerinted érdemes kipróbálni? Az épülö 6KD6 fejembe kéne valami frankó és egyszerű, tiszta csatorna aminek hagy a kivezérelhetősége, nem torzít be és egy csővel megoldható.
(#) kopaszs válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Köszi a segítséget de ezeket én is tudtam (telefon ,5 bund)és ha így sikerült volna annyira jól behangolnom mennyire szeretem volna akkor nem írok.És ezért akarom hangolóval hangolni.Ami még talán mindig nem egészen sikerült.
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Szia!

Próbáltam, szerintem nagyon jó, a régi NDK kis MV3 ban is van egy pentódás bemenet. Szerintem jó tisztát lehet belőle csinálni, egy fokozat meg valami hangszín és szuper!!!
Én is egyszerű és hallgatható tisztát szeretnék a félvezetősömbe, de nagyon nem tudok

Zsolti

Ami most van benne az is jó lenne, de nem túl dinamikus, hamar túlvezérlődik és torzít. Ezért gondoltam pentódára, hátha jobb mint a 6N2P-vel felépített kétfokozatú cucc.
Egyébként célegyenesbe értem a fejjel, ha minden jól megy akkor hétvégére kész is lehet
Most még csak a tiszta fokozatot tesztelgetem, de az új toroid kimenő beépítése után beledobálom a torzító, és tone stack modulokat is.
Szerinted
ez a kapcsolás jó lenne?

Most így néz ki a fej:
(#) Bassmester válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Rosszat linkeltem

Mit szólsz ehhez az EF86 kapcshoz?
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Huhúú! Ez aztán kemény, mint a kád széle! Grat! Nagyon jól néz ki, biztos nagyon disznóul is szól A kapcsolás szerintem teljesen jó, próbáld meg, hátha sikerül valami szép tisztát kihozni! Egyébként azt látom, hogy az orange cuccokban pl nem bonyolítják el a tisztát, összvissz egy triódát alkalmaznak általában az ilyen rocker, thunder stb cuccokban!

Köszi. Ránézek az Orange-okra, hátha látok valami tetszetős megoldást. Egyébként egy-két VOX variánsban is van EF 86, bár ott trükközgetnek vele...
(#) karpi válasza kopaszs hozzászólására (») Nov 22, 2010 / 1

A nyak pickup a nyak mellett van a nyereg pickup meg a nyereg mellett ( neck pickup és bridge pickup ).

Nem baj ha túlmegy a mutató , megpengeted és kb 1 másodperc múlva mar megállapodik a hangmagasság .Jó ha a nagy ujjaddal pengeted puhán /lágyan éppen olyan erősen hogy a hangoló érzékelje de ne legyen sok magas hang tartalma és a rezgés kilengése ne legyen tul nagy hogy odaérjen a bund-okhoz (zizegés) .Néha szoktam a hangszín potméterrel vágni a magasakat hogy az alaphang maradjon.

A vacakabb az akusztikus gitárt hangolni mikrofonosan főleg zajos környezetben , ráteszem a hangolót a dobozra hogy konstansabb hangerőt kapjon és főleg az alaphangot .Bar a hangolónak kelene legyen egy szűrője ami letisztítja a hangot az alaphangra de biztasson van kulombseg az egyes típusok között.

Amúgy csak a szabad hurok behangolására használom aztán a úgy is "hamis" gitárok miatt finom beállításokkal egy átlag elfogadhatóra hangolom hogy lehessen nem túl hamis akkordokat is fogni .

Ha majd megszokod hallani az akkordokat az 5-odik majd a 7-ik pozícióban is le kell ellenőrizni hogy hogy szol egy akkord mert ha például @mark.budai által említett "Am" akkord az első pozícióban lefogva tisztán szol attól meg ( perfekt beállított oktávval is ) feljebb hamis lehet .Ez azért lehetséges mivel a hurok lenyomásával a feszítő ernő nő így a hangmagasság nő, igy muszaly lejjebb ereszteni egyes húrokat (ebben az esetben főleg a 3-as G es a 2-es B ) de erre pld. az 5-os pozícióban az így behangolt gitár hamis lehet .E két pozíció "közé" muszaly hangolni . A
hurokat időnként le kell cserélni ( minden használat után le kell torolni alaposan főleg "alulról" mert rárakodik a kézről a piszok ami amellett hogy a megkemenyedett oxidreteg majd súrolja a bund-okat és idő előtt elkoptatja a húr nehezebb lessz , majd játék közben lekophat a lerakodás és elhangolódik .De a tiszta hurokra (főleg a vékony hurokra ) játék közben is rárakodhat a piszok és súlyosabb lesz a húr így elhangolódik .A koszos hur nem szol mar szépen /csillogóan tehát játék kozben is lehet/kell tisztítani /letorolni főleg nyáron ha meleg van es nedves a kezed.Mindég tiszta kézzel kéne nekialni játszani .
Emellett időnként le kell cserélni a vékony húrokat mert ezek "megnyúlnak" az anyag "elfárad" aztán mar nem lehet beállítani az oktávot az állítható nyereg-bol.( intonation setting) .
A vastag hurok ( 4,5,6 ) a burkolat alá beszorul a piszok .megoxidálódik ,megkeményedik és mar nem fog csillogóan szólni a húr így ezeket is le kel cserélni miután elvesztik a szép hangot .
(#) kopaszs válasza karpi hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Köszi szépen ezzel már nagyon sokat előrébb jutottam így már biztos sikerülni fog.
(#) kopaszs hozzászólása Nov 24, 2010 /

Sziasztok hát arra jutottam ezzel a hangolással hogy szerintem valami nem stimmel a hangolómmal mert az A húrt belőttem zongoráról azt 5-dik bund hallás stb... módszerrel csináltam a többit utána rádugtam a hangolót és eszméletlen eltéréseket mutatott igaz írtam hogy nem igen van hozzá hallásom ez nem egészen igaz mert 15 éve zongorázom ls tangóharmonikázom csak hangolóval akartam belőni a húrokat mert ugy gondoltam az jobb lesz.
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Hali!
Ma kipróbáltam az EF 86-ot, VOX kapcsolásban. Egész jól szól, bár totál más hangja van mint egy triódának.
Felfedeztem ma is egy újabb anomáliát...
Amikor kikapcsolom az erősítőt, egy pillanatra felugrik a kivezérelhetősége és jóval hangosabban szól kb fél másodpercig. Ez mitől lehet?
(#) Clavia hozzászólása Nov 27, 2010 /

Szervusztok! Remélem, nem unjátok még, hogy folyamatosan az innováció után érdeklődöm itt a topicban. Az egyik villamosmérnök barátom felvetette, hogy a húrok rezgését valamilyen optikai elven is át lehetne írni elektromos jellé. Ti hallottatok már ilyenről? Amennyire én látom, meglehetősen sok problémát vet fel (a külső fényviszonyok állandó változása, s azt is megnézném, hogy ez milyen minőségben működne).
És még valami: többen, így Artec-ék gyártanak piezoelektromos pickupot hídba. Egy ilyet vajon értelmes minőségben le lehetne gyártani házilag?
Mindezen megoldások egy tömör testű, nejlonhúrokkal szerelt hangszer vonatkozásában érdekelnek. Ha bármi ötletetek, megjegyzésetek van ebben az ügyben, légyszi írjatok! Köszi!
(#) kefe13 válasza Clavia hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Csaó, hát ez a optikai dolog max érdekességképpen jöhet számításba szerintem.... . Piezót meg érdekes, egy jól odanyomott "karcóra" próbálkoztam kíváncsiságból, ha jól tartottam, tartotta valaki egész jó hangja volt, emlékezetei szerint.
(#) skylooker válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Nem pont gitárhoz találták ki, de EF86
(#) skylooker válasza kefe13 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Gyártottak optikai pickup-öt, infrás volt, nem lett népszerű.
Házilag lehet piezo hangszedőt csinálni, van egy jellegzetes hangja, egy jó szín, de nekem a hangkitartása kevésre sikerült. A gyáriak elég drágák.
(#) Bassmester válasza skylooker hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Köszi, én is hasonló beállításokkal használom
... és jól szól gitárral is, bár egy kissé mikrofoniás. Holnap a 6ZS1P-t fogom kipróbálni, ha találok hozzá foglalatot.
(#) kopaszs hozzászólása Dec 1, 2010 /

Sziasztok egy olyanba szeretném segítségeteket kérni van többféle torzítom általam készített na most ehez szeretnék egy olyan készüléket csinálni ami ha megpengetett húrt hangot úgy mond ki tartja szóval egy kicsit hosszában szól ha létezik ilyen tudna valaki ehez rajzot vagy beültetési rajzot ajálani?
(#) skylooker válasza kopaszs hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Egyik magoldás a képen.
A másik a Fernandes-féle sustainer, vagy keress rá az "ebow"-ra.
(#) skylooker válasza kopaszs hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Itt egy másik, majdnem ugyanaz. Van egy IC-s rajz is, de nem találom. Ezek kb. egy kaptafára készólnek. A gond, hogy lecsengésnél nő az erősítés, és a zajt is erősíti.
(#) skylooker válasza skylooker hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

A házilag elkészíthető sustainer valahogy így néz ki.
Ennél egyszerűbb nemigen van.
(#) skylooker válasza skylooker hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Na van egy IC-s, bár nem ezt kerestem... gondolom ennyi elég is lesz.

fuzzstain.gif

(#) ZSozsóó hozzászólása Dec 1, 2010 /

Igazából a probléma nem a kapcsolásnál kezdődik, hanem szerintem a hangszernél...Egy csavarozott nyakú gityó pl szerintem soha nem ad akkora kitartást egy hangnak,mint a ragasztott vagy ne adj isten az egy darabból készült hangszer. Lehet persze ilyen susztéjnerekkel kísérletezni, de szerintem minden a kályhánál dől el. Ha már nagyon fogy a gitárjel és azon erősítünk, akkor a kis zajt is erősítjük vele, amit kapunk az meg egy elég tré jel/zaj viszony lesz, főleg torzítónál lesz gáz a kérdés. Szerény véleményem szerint!
(#) karpi válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Ilyenkor jut a polarizáció stb. egy kedvező beállításba .
Kikapcsoláskor átfut egy maximális erősítési ponton ahogy a tápfeszültség esik .
(#) kopaszs hozzászólása Dec 2, 2010 /

Csáo ilyen sustainer hez nincs valakinek beültetési rajza mert sajnos ennek megszerkeztésében nem igen vagyok jó
(#) kopaszs hozzászólása Dec 2, 2010 /

Köszi elég lesz e két fajta közül lesz valamelyik de estleg nem tudna valaki beültetési rajzot mert sajnos nyák tervezéssel elég hadi lábon vagyok. Bővebben: Link
(#) Bassmester válasza karpi hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Már megoldottam. A konkrét oka az volt, hogy kikapcsoláskor gyorsabban esett a negatív előfesz mint az anód tápfesz ezért egy pillanatra jobban kinyitottak a csövek. Azóta már más beállításban és 6E5P meghajtással megy a cucc, amit ez alapján csináltam. Így most frankó, úgyhogy nem kisérletezek más meghajtással, inkább ezt finomítgatom.
(#) zoltansz hozzászólása Dec 2, 2010 /

Üdv mindenkinek.
A segítségeteket szeretném kérni. Egy Multiefekt processzor rajzra lenne szükségem. Ha lenne valakinek, vagy tudja hogy hol találok kérem értesítsen. Előre is köszönöm.
Következő: »»   145 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem