Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DC panelműszer tapasztalatok
JAJJ!!
Véletlenül fordítva kötöttem be az egyik panelműszerem tápját, ![]() Az örök vadászmezőkre küldtem, vagy van lehetőség hogy életre keltsem? Van valakinek tapasztalata? Bővebben: Link
Nem hiszem, hogy védik valamivel belülről. Én a sajátom tápjára (magán a csatlakozó tüskéjén) szereltem diódával védelmet, hogy ez ne következhessen be.
Bár én is így tettem volna...
Most méricskélem......
Hát ennek annyi. Semmilyen védelem nincs benne. Ahh..
Nincs valakinek egy felesleges panelműszere?
Én ezt nem értem: van itt egy PM428-as panelműszer. 8-12V DC tápot kér, szépen rákapcsoltam polaritáshelyesen a tápot, mérés szerint 10,2V, erre "-1"-et mutat. Ekkor még nincs is rákapcsolva a mérendő feszültség. Ha rákapcsolom, a helyzet ugyanaz, pedig méréshatáron belül vagyok. Az Urbán elektronikás labortápegységet építettem meg egységcsomagból, de itt elakadtam. Esetleg van valakinek ötlete, hogyan tovább?
Ha a bemenetét rövidre zárod akkor mit mutat?
Próbáld meg 9V-os elemről, vagy független tápról járatni. (ha nem igy lenne)
Nekem meg végre megjött az új panelműszer, első lesz hogy teszek bele védődiódát. Rascal Te hogy raktad bele a védődiódát?
Egy schottky diódát forrasztottam közvetlenül a műszer tápcsatlakozójának tövébe rá a tüskére, hogy az ellenpár még rámenjen. (az az egy alkatrészláb vastagságnyi rövidülés nem oszt, nem szoroz, csak arra vigyázz, hogy a dióda teste ne legyen útban a csatlakozó ellenpárjának). A dióda lehet valami 500mA-1A közötti típus, és a tápegység vagy legyen korlátos (pl egy jól megválasztott ellenállással) még ez az áram alatt, vagy tegyél be egy gyors biztosítékot, hogy a dióda se füstöljön el. A mérő bemenetet pedig úgy védtem, hogy két 1V-os zenert egymással antiparallel kapcsolva kötöttem rá a bemenet plusz / mínusz pontjaira, ugyan úgy mint a tápnál a csatlakozó tövére (ezek nyitóirányban teszik azt, amit egy nagyobb feszültségű záróirányban). A plusz bemenetre pedig egy 47Kohm-os ellenálláson keresztül engedem a mérendő jelet, hogy a diódák is védve legyenek.
Ha rövidre zárom a bemenetet, akkor változatlanul "-1." -et mutat. Néha, hozzáérintés közben, tökéletlen kontakt esetén beugranak egészen hihető értékek. Független tápról megy, az Urbán elektronikás labortápegység kit-ről beszélünk.
![]()
Az Urbán oldalán nem sokat lehetett megtudni a műszerről... Ha még új, szerintem vidd vissza, hátha kifogtál egy rosszat. Ha ez nem járható, csak akkor nézd meg kívül - belül, hátha látni valamit. Egy-két éles fényképet is feltehetnél, ill a doksiját ha van.
Sziasztok!
Van egy PM435 panelmüszerem. Sajnos nincs meg a papirja és nem tudom hogy a háttér világitást mekkora fesszel lehet hajtani.
Neked külön tápfesszel kell hajtani? Az én háttér világításos műszerem ha tápot kap már világít.
Ha külön csatlakozós, próbáld meg először 2.5V-tal.. De figyi, ezt találtam neked.Bővebben: Link
Szia!
Igen külön kell ahogy abba a linkbe is van. De ott nem irják hogy mennyivel lehet. Vagy csak én nem látom?
Hali!
Próbáld meg a háttérvilágítás bemenetét rövidrezárni. Óvatosságból először egy 390-470 ohm-os ellenállással próbáld! Többnyire a gyártók a tápfeszről működő háttérvilágítás áramkörét megszakítják, hogy ki-be lehessen kapcsolni olyan alkalmazásoknál, ahol fontos a kis áramfelvétel. Ha az adott ellenállásértékekkel 15-20 mA-es áramot mérsz a LED-ek áramkörében, akkor a maradhat az ellenállás, de amint a képen látom, az R8 pozíciószámú SMD-t erre a célra építették be. Ha jól látom az egy 75 ohm-os ellenállás, úgyhogy valószínű hogy azzal veszi fel a kb. 20 mA-t, rövidrezárt bemenetek mellett.
Sziasztok!
Van egy PM428-as DVM müszerem. Tudom , hogy külön tápról kell müködtetnem, de a lenti rajzon van egy kapcsolás amivel elvileg rá lehet kötni a mért feszültségre a tápot is!? Sajnos nem értem teljesen a dolgot tudna valaki segiteni! ![]()
Találtam egy bontott komplett tápegységet. (Még régebben szedtem ki egy dvd lejátszóból 9W-os) Van neki +5V, +12V és -12V-os kimenete és kapcsoló üzemű. Ha erre kötöm rá a műszereket akkor nem lesz velük baj?
+12V műszertáp +5V háttérvilágítás -12v ventilátor Egy labortápegységbe menne bele. A bejövő hálózati áramnál (230V) már külön lenne választva. Itt ketté ágaztatom és az egyik fele megy a toroidba a labortápnak, a másik ág pedig a műszerek tápegységének a dvd tápegységbe. Szerintem ez elég neki. Lehet a -12v-ról ventilátort működtetni?
Az biztos, hogy az 5V-ra lesz stabilizálva, így a 12V annyira lesz 12V, amennyire precízen tekerték a trafót.
Az is, hogy az 5V-nál számított a legnagyobb terhelésre, ezért a -12V egyenirányító diódáját ellenőrizd le, hogy bírja-e tartósan a ventilátor áramát. Maga a táp ha hasonló, mint amit egyszer bütyköltem, akkor elég strapabíró. Ha túlterheled akkor csak leáll, de nem lesz baja. Nem tudom, hogy a műszer mit szól a kapcsolóüzemű táp zajához, de ha olyan panelműszer ami 7-11V között kéri a tápot, akkor egy LM317L-el csinálj 8V-ot és arról hajtsd meg szerintem. Kíváncsi vagyok, hogy a műszered szeretni fogja-e?
Szia!
Lényegében annyit ír a szöveg, hogy a műszerrel nem lehet a saját tápját közvetlenül rákötve megmérni, mert a mérő bemenetei (IN+ és IN-) kb 6.3V-on vannak a táp 0V-jához képest. Több módja van a mérendő tápfeszültség szinteltolásának és leosztásának, az adott kapcsolás valószínűleg a leggazdaságosabb a felhasznált alkatrészeket tekintve. Tipikus műveleti erősítő offszetet és 1%-os ellenállásokat véve +/-2% pontosság várható. R5 állításával (vajon a 360 ohm-ra gondoltak?) növelhető a pontosság.
Köszönöm a fordítást!
Megépítettem, bekötöttem. Egy tízes osztót hoz létre. Hát a pontossága hagy némi kívánni valót. Nagyon zavar érzékeny. ![]() ![]()
Szívesen! Mi zavarja? A tényleges fogyasztó kavar be neki? A mérőpontra vele párhuzamosan kötött multiméter atom stabil? Nem tudod a panelműszer és a műveleti erősítő tápellátását valahogy szűrni, esetleg egy LM317L-el egyedileg stabilizálni?
Sziasztok!
Valaki vásárolt e 5135LCD DC-200mV -os panelműszert?,mert én igen és nem jutok vele ötről hatra.Ha rákapcsolom a 9V-os tápot csak a számok "jojoznak".Gondolom elenállást kellene bele tenni vagy cserélni,de nem kaptam hozzá rajzot,hogy hová kell,visszavittem az üzletbe de ott sem tudtak segíteni . Kettő darabot vettem áramhoz és feszültséghez. Ha valaki használ ilyent legyen szives mondja el,hogy hová kell ellenállás és milyen ! Áramnál 200mA-ra lenne szükségem,feszültségnél 230V. Előre is köszi.
Hello, az ellenállás természetesen a műszer bemeneteire kell (Input signal) árammérés esetén a figyelőellenállás 1 Ohm legyen, a feszültség esetében egy 1:10000-es osztó kellene. (nem említetted, tehát DC)
Ha a műszer bemeneteit rövidre zárod a "jojózás"-ból vélhetőleg stabil 0 lesz. A tizedes pont a jumperekkel állítható.
Szia Medve !
Köszi a gyors választ! Igen ,ha rövidre zárom akkor stabil 0 lesz.A tizedes pontokig is eljutottam. Az ellenállás ami bent van lemértem az 10 Megohm.az a figyelő ellenállás?, vagy ha nem akkor azt hová kell teni (1 ohm-osat ),kicseréljem a 10 megásat 1 ohmosra?Annyit kibogoztam,hogy 200 milivoltos a műszer de sajna többet nem.Visszavittem a boltba de ők sem rajzot,sem leírást ,sem tanácsot adni nem tudtak,hogy milyen ellenállás kell bele és hová. Igen egyenáram mérésére kell max olyan 50 - 60 V-ig mérjen. Köszönettel: Nagy József
Hajjaj
![]() ![]()
Szia!
Ok! nekilátok az osztónak ahogy lerajzoltad és majd beszámolok az eredményről,addig is köszönöm a segítséget! Üdv:Józsi
Szia Medve!
Leskicceltem,hogy hogyan kötöttem.Kis eltéréssel jó de az szerintem belefér mert egy elemben multiméterrel mérve 8,8 V-ot mutat ez a panelműszer meg 8,6 V-ot ez belefér,nem?.Csak azt nem értem,hogy ahol a 10 K ellenállás van ott 10 Megohmos volt gyárilag,utolsó esélyként kiforrasztottam és betettem a 10 K-sat , a bemenetre meg a 11 megohmosat és így már tudok fesz.-et mérni. Az A-mérőnél meg 1 ohmosat tettem a hol a 10 K ellenállás van és mást nem,csak úgy rákötöttem a söntre,bizok benne hogy jó lesz így , igaz még nem tudtam kipróbálni azt de remélem jó lesz az is. Üdvözlettel:Józsi
Üdv!
Labortápot építek és vettem még hestore-nál 2 panelműszert. 9V os elemmel gondoltam meglesem hogy működnek-e. Az egyiken csak világít a háttér a másik jónak tűnik. Mivel télen vettem a műszereket és most jutottam el oda hogy megnézzem őket így szerintem reklamálni már nem érdemes. A tápot jól kötöttem mindenre ügyeltem. Más is járt már így? Mit lehet kezdeni vele?
Szerintem először kérdezd meg a boltot ahol vetted, nincs veszteni valód.
Ha nem tudnak segíteni, akkor óvatosan szedd szét, de vigyázz, mert az LCD és a vezető gumik nincsenek fixen rögzítve az áramkörhöz, ezért először össze kell jelölni a helyzetüket. Nézd meg nem látsz-e rajta valami javítható sérülést, vagy szennyeződést. Lehet, hogy pont az LCD került bele fordítva. Ha szét mered szedni a jót is összehasonlításnak, akkor azt is meg teheted. |
Bejelentkezés
Hirdetés |