Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házi feladat elmélet - tételek
Az ötlet mindenképp jó, köszönöm. Amire így rájöttem az az, hogy szerintem az 5V-os generátor a 37 ohm-os ellenállással tökre rövidre van zárva. Vajon ez lenne a megoldás, hogy az elhagyható?
Elhagyható, sőt el kell hagyni. (ez a becsapós kérdés)
Sziasztok
Készítsen MicroCAP segítségével 8-as ciklusrövidítéses szinkron előre számlálót. Egy ilyen feladatot kaptam. Ha valaki segítene, hogy hogyan lássak neki, azt megköszönném.
Csak azt nem értem, hogy mit jelent hogy 8-as .
Hát igen. Jó kérdés. 8-cal kell rövidíteni, vagy 8-asra kell rövidíteni.
Ez valóban jó kérdés. Ha nincs lehetőség megkérdezni a tanárt a feladat leadásáig, én 8-ig számolnék.
Csak azért nem 8-cal rövidítenék, mert nem tudom, hogy decimális, vagy bináris számlálót (hogy csak az alaptípusokat említsem) rövidítsek... Egyébként a bináris számlálók alsó három bitjén épp ott van a 8-ig számláló, minden egyéb trükk nélkül.
Sziasztok
Egy nagy segítségre lenne szükségem erősítés ügyben, csak nem a megszokott formában. Olyan irányban szeretnék segítséget kérni, hogy nekem egy Alkalmazástechnikai feladatot kell csinálnom melynek címe: Elektronikus teljesítményerősítők az automatizálásban. Itt is nézegettem meg még egy jó pár oldalon de mindenhol csak a hangtechnikával foglalkozó erősítőket dobja ki. Mivel ahogy itt olvasgattam mindenki nagyon sokat tud az elektronikáról és arra gondoltam hogy hátha van itt valaki aki tudna nekem segíteni ez ügyben. Tényleg csak annyi a kitételem hogy ne hangtechnikához kapcsolódó legyen. Előre is nagyon köszönöm és remélem hogy majd viszonozni is tudom ezt a segítséget.
Elvileg nincs nagy különbség, a hangfrekvenciás erősítőkhöz képest, pusztán frekvencia terjedelemben. Az automatizálásban fontos, hogy egyenszinttől nem túl sok Hz ig terjedjen az átviteli tartomány. A szabályozástechnikával ezen a fórumon rengeteget foglalkoznak, mondjuk nem éppen a csöves erősítős topikban, de egy szabályozott (labor) tápegység már az, akár csöves, akár félvezetős. leginkább egy (szervo) motor meghajtásánál lehet találkozni az egyen feszültségű erősítőkkel, akár teljesítményerősítőkkel, bár ezek ma már többnyire félfezetősek, sőt integráltak. Pl. műveleti erősítők (a nevében is benne van)
óóó nagyon szépen köszönöm a segítséget^^
Megpróbálok ez irányban mozogni és megkeresni ezt a szabályozott tápegységek részt valamint a szervó motoros meghajtást. Remélem itt majd rátalálok a válaszra. Még1x nagyon köszönöm Utólag még annyi ha esetleg valaki még tud majd ehez hozzáfűzni valót tenni azért szintén nagyon hálás lennék
Helló Mindenkinek!
Győrbe tanulok, villamosmérnök hallgató vagyok, és a minap feltette a tanárom azt a kérdést (plusz pontokért) hogy miért 230V és 50Hz az európai feszültség illetve frekvencia?Légyszi segítsetek, mert a google semmi használhatót nem köpött ki :S. A válaszokat is előre is köszönöm, üdv, és szép napot mindenkinek
erre én is kiváncsi vagyok
"20-ról 230-ra való átállásról lehet találni, de azt sem ebben a topicban...
(ez: " a shift billentyű használata miatt van)
Hali!
Szerintem azért pont 50Hz mert a sima lemezelt vasmag ott teljesít a legjobban. A 230v meg gondolom azért mert nem oly rég kapcsolódtunk Nyugat Európához és így olcsóbb. Egyébként gondolom én valami okos ki találta,hogy a szabvány 115,230,400... legyen és biztos ezért De nem biztos,hogy így van ha nem is így van javítsatok ki
Szerintem az 50Hz, a pontosan 3000RPM el pörgő 2pólusú szinkron gép (gneerátor) miatt jött be.
A feszültségszint nemtudom miért annyi amennyi.
A feszültség megválasztásakor kompromisszumot kell kötni. Adott a P ( 60 wattos ) fogyasztó ( izzó ). Ha nagy feszültség, akkor a szigetelésre kell többet költeni. Ha nagy az áramerősség, akkor a vezetékre.
Az effektív 230 volt csúcsértéke 3 fázisú rendszerben még mindig 400 volt körül van. Régebben Európában 220, 230 és 240 voltos rendszerek voltak. A közös piac miatt vezették be az egységes 230 voltos feszültséget. Az 50 Hz már kellően magas, hogy transzformálható legyen, bár nagy transzformátorok kellenek, de még elég alacsony ahhoz, hogy a távvezetékeken a sugárzási és skin hatás ne nagyon érződjön. A kerek érték a szinkron órák miatt kellett, bár régebben napi tízen perceket késtek. Lehetne 110 volt, ha félősebbek lennénk, és 60 Hz, csak.
A backspace billentyűt általában az enter fölött találod. A hozzászólás fejlécében jobboldalt pedig találsz egy Válasz feliratot. Ha arra kattintasz tudjuk kinek írsz.
Sziasztok
Ha esetleg valakinek megvan az emelt szintű szóbeli tételek ( ha kidolgozva még jobb) segítene rajtam. Suliba senki se volt emelten így, tanár sok részét nem tudja + normális tételsort se tud adni... Az a válasz töltsd le neten.. (de csak középszintet találok... )
Sziasztok!
Újabb erősítős problémám támadt. Az a pont nem megy a többi valószínű sikeredne... A probléma elég alap dolognak tűnik, Rs-t és Rg-t mint látható sikerült kiszámolni de a tápfeszültség ezekből hogy számolható ki? Ha jól sejtem ez alap RLC számítás de nem jött ki reális eredmény. Ha valaki elmondaná ezt a részt megköszönném.
Sziasztok!
Nemsokára itt a méréstech. vizsgám, szeretnék kérdezni tőletek! Távadók dinamikus, statikus jellemzőiről tudtok nekem mondani valamit, csak felsorolás képen, mert a könyvben egybe van írva mindenfélével, nem tudom kihámozni üdv.
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene nekem. A távadóknál az élőnullás kimenetnek mi a jelentősége és mi az,hogy élőnullás kiemenet? Miért jó ez? Mi az előnye és a hátránya?
Áram kimeneti jelű szenzoroknál alkalmazzák.
Azért élőnullás, mert a mért fizikai jel 0 értékéhez a kimeneten 4mA áram folyik (nem 0mA!,4-20mA es kimeneti tartomány), ezzel a megoldással azt lehet elérni, hogy a szenzorhoz elég 2 vezetéket elvinni, ezen folyik a tápáram (ezért kell az élőnulla), meg a mért jellel arányos áram is, kétvezetékes jeladó. Hátrány hogy a tápáramot a feldolgozásnál szét kell tudni választani a mért mennyiséggel arányos áramtól.
Én úgy golndolom, hogy munkaponti (DC!) szempontból a rezgőkör tekercsellenéllását (+ a párhuzamos / soros ellenállásokat) kellene figyelembe venni, de ezek 0 értékűek, így a tápfesz az Uds+URs, URs=-Ugs, 10V a táp.
Ha lenne a rezgőkörnek ohmos tagja (veszteség, vagy külső Q csökkentés), akkor a tápfesz nagyobblesz R soros eredő *Id feszültséggel. Q az a jósági tényező
Még az alábbi feladatban kérném segítségeteket!
A kérdés, hogy kiegyenlíthető-e a híd, és mi a levezett megoldása? üdv T-1 nap a vizsgáig.
Sziasztok!
Lenne egy egyenirányítással kapcsolatos kérdésem. A most leírt példában vegyük ideálisnak a diódákat, tehát a nyitófeszültségük 0 V legyen. Ugye a váltóáramból egyenirányítással(graetz-híd, majd szűrőkondenzátor) keletkezett feszültséget úgy számoljuk, hogy U egyenirányított=Ueff*gyök2, tehát a váltakozó feszültség csúcsértéke. A kérdésem most jön, hogy az energia mérleg, így teljesül-e: Ueff*Ieff*t=gyök2*Ueff*gyök2*Ieff*t-Ekondenzátor Mivel a feszültség idő grafikonnál az egyenirányított feszültség alatti terület nagyobb, mint a váltakozó áramnál, ez (szerintem) csak a kondenzátor energiája miatt lehet. Ez így van, vagy rosszul gondolom? A választ előre is köszönöm. Üdv.: mate_x
Ez nem így van, sokkal bonyolultabb. A feszültség ideális esetben igaz, persze mindez szinuszos áramra. Az egyenirányításon impulzusokban folyik az áram. Az "teljesítmény" az mindig az áram és a feszültség szorzata. Ha veszed az áram effektív értékét és megszorzod a feszültsége effektív értékével, a bemenő oldalon akkor ennek a szorzatnak az értéke meg kell, hogy egyezzen a kimenő oldali teljesítménnyel. Nagyobb feszültség, DE kisebb áram. A kondenzátor, tárol energiát, viszont az adja a kimenő oldali energiát, a bemenet pedig 98% csak a kondenzátort tölti. Tehát ha úgy veszed a bemenet azonos a kimenettel, mert a kondenzátorba bekerülő és kikerülő energia csak a bekapcsolási és a kikapcsolási időpontban számít. Különben állandónak számítható, több periódust figyelve.
Kicsit sikerült belekavarodnom. Remélem azért érthető.
Köszi, már értem, hiszen a kondenzátort tölteni kell .
Tehát, akkor amekkora áram tölti a kondenzátort, akkor ennek a gyök ketted része folyik a kimenten. |
Bejelentkezés
Hirdetés |