Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézershow építése

Témaindító: sportcipo, idő: Júl 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   64 / 138
(#) epyn válasza pz87 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Köszönöm!
Akkor nem fölössleg vettem kártyát.Amúgy a popelscan elvetve,az NLS (régi verzió 1.6.7)lesz használva
Akkor neki is állok egy DAC-nak,talán estére be is üzemelhetem.Egyenlőre csak a 800mW vörössel,a zöld még úton van Kinából,a Class 4 kék diódához meg szükség lesz egy optimalizált lencserendszerre,vagy szerzek hozzá prizmákat
Valaki esetleg foglalkozott már a Nichia kék diódákkal?
Milyen lencserendszert használ?
(#) szlaci001 válasza pz87 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Szia!

Nézegettem a kapcsolást amit építettél, hát a szerény tudásához képest túl van komplikálva. Én nem kínoznám magam vele. A hozzászólásod felett van az enyém egy része, az 2 motort kezel, és jóval egyszerűbb. A képen a komplett vezérlés, motorok nélkül. A motorokat CD romok tálcamozgató motorjaiból vadásztam hozzá. Az "összetevők" a következők:
1: Laser modul táp
2: A motorok vezérlő elektronikája
3: Léptető elektronika (10 lépés, 10 különböző ábra)
4: Ütemvezérlő (állítható tempó)
5: Hang vezérlő (állítható hangerő)

Ami nem látszik a képen, az a hangerő poti, illetve, az ütem-hangvezérlés közötti átkapcsoló.
(#) szlaci001 válasza szlaci001 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Bocsánat!! Félre klikkeltem, a válaszom ehhez a hsz.-hoz készült!!(#860763) Spiky
(#) telectro hozzászólása Dec 16, 2010 /

Mivel tudok feliratot készíteni mot vagy ild formátumban popelscan alá ?

Köszi
(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

a popel nem játszik ild-t
De létezik egy program: bmp2ild.Ezzel lehet szöveget(gyakorlatban végtelen számú karakterből)létrehozni,akár RGB-ben is.Ezt lementve .ild-ba,át lehet konvertálni mot file-vá a megfelelő progival(ild2mot)
nem mellékelem ezeket,mert futtathatók,nem örülne a staff,utána kell keresni
a képek 18k sebességgel készültek NLS programmal
(#) telectro válasza epyn hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Köszi válaszod.

Igen próbáltam ezeket a programokat és teljesen használhatatlan ákombákom lett a végeredmény.

Nem értem mi lehet a probléma....
(#) telectro válasza epyn hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Most megnéztem megint a a bmp2ild.. hát bmp-ben tárolt szövegből továbbra sem lesz semmi, de a textes részével viszont jól meg lehet csinálni.

Viszont az ild2mot na az egy nagy kriksz-krakszot csinál belőle.

Mi lehet probléma ?
(#) Noo válasza telectro hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Ha mindegy a betütípus akkor az nls tud feliratot csinálni. aztán azt el tudod menteni .ild formátumba.
(#) telectro válasza Noo hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Köszi...
Pont most telepítettem fel
Hát tényleg elég egyszerű a betűtípus.

Kezd összeállni a dolog. Az NLS tud ild használni, bmp2ild meg tud bármilyen betűtípussal feliratot.
Na megyek azt elszórakozok vele.

Ez a popelscan amúgy sem nagyon jött be nekem, vagy az lpt port volt lassú, vagy stb... de az eredménytől nem dobtam hátast..
(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

az NLS minden tekintetben jobb,attól függetlenül hogy sokkal egyszerűbb.
Igen azt elfelejtettem emliteni,hogy mot file-vá konvertálva nem lesz túl szép.Viszont Noo kollega bemutatta Neked a helyes utat!
Egyet hiányolok mégis az NLS-ből,az pedig a létező file-ok valós idejű modulálása,pl térben elforgatni az 1 frame-s ábrát.Szerkesztgetni pedig nem tudom mivel lehetne,de majd utánakeresek.
(#) telectro válasza epyn hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Egyelőre nem tudtam nagy sikert elérni.

A popelscannál ha bekapcsolom a switch pcb-t akkor mindenféle zavart összeszed a scanner és itt-ott cikk-cakkok jelennek meg az ábrában. Érdekes, hogy mindig ugyanazon a helyen, mintha hibásan jönne le az adat a gépről, ha kikapcsolom akkor teljesen jó , de ekkor meg ugye nincs kioltó jel.

Az NLSnél most éppen csak egy feliratatot készítettem, mert a notebookon nem volt semmilyen ild fájl.
Ugyan jól kirajzolta , de a betűk kezdeténél kis farkincákat húzott a lézer, mintha késne a kioltás vagy siet a bekapcsolás.

Mi lehet a probléma ? Én már a notebookra kezdek gyanakodni, hogy olyan lassú lehet a printer portja ?
Vagy rossz a kábel ? Vagy a DAC-oknál rossz az időzítés ? Vagy a dac panel rossz ?

Vagy mifene ?

Van valakinek ötlete ?

Köszi
(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

nekem a farkinca a gyorsabb scannelésnél jelenik meg,ha lassitok láthatóan húzódik vissza.
Szedd le a hivatalos ILDA tesztábrát és állits utána a galvó driverén,vagy ne adj annyi sebességet
Nem a blanking-val van a baj,és nem is a laptopoddal.
Sajna ez nem Cambridge scanner(azt is be kell állitani)de attól még jó.

A farkincához a scannernek semmi köze.
A kioltó jelre tettem egy 1 mikrós kondit és egyből eltűnt a farkinca ugyanazon sebességnél.
Szerintem a printer port sebessége döntően befolyásol mindent.
pl. amikor az xp éppen valamit csinált a winchesterrel akkor az egész cucc belassult.

Leszedtem az ILDA ábrát, és teljesen négyzet alakú látszanak rajta a vízszintes vonalak is bár a hosszúságuk ugrál, és összességében villódzik a kép.
Az NLS azt írja 18.6 K ennél nagyobb sebességet nem tudok kicsikarni a gépből.
Hogy lehet ezt felpörgetni még ?

Nálam a tesztábrát 45k-val scannelte(volna,ha lett volna mivel megjeleniteni :jump
Lehet hogy tényleg a hardware-ed lassú,bár a párhuzamos kimenet sebességével már nem lehet mit kezdeni(1,5Mb/s....)
Erősebb laptop,egy komolyabb PC jót fog tenni,vagy pedig USB DAC.
Mikor rá volt kötve a galvó és lézert is blankolta,sosem akadozott,akármit csinálhattam a progi működése közben.

OK, csak a gépemben nincs lpt és ezért kell a notebookkal küszködnöm. Már rendeltem néhány lpt kártyát csak idő mire megérkezik.

Elég lesz egy is,nekem 100%-ban működik,bár csak az NLS-vel.
A popel az felejtős
(#) telectro válasza epyn hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Na találtam a lomjaim között egy lpt kártyát. Bele a gépbe EC00 portra teszi az xp.
Így csak az NLS marad

Az NLS időnként önállósítja magát, sokszor érthetetlen dolgokat művel.
az ilda teszt ábrával sehogy sem sikerül a közepére a kört megjeleníteni, se gyorsan se lassúban.

A bmp2ild, ha textet akarok törölni akkor az egész hibát jelez, új textet csak akkor lehet bele írni ha becsukom majd újra megnyitom.
Az NLS-ben le akarom törölni a képmezőt akkor runtime erroral kiszáll, minden indulásnál be kell álítani a port számot.

Valami katasztrófa a felhozatal a programokból és az infókból...

Most ott tartok, hogy van több száz mot fájlom, de a popelscanban nem lehet portot állítani, az NLS-ben meg nem lehet mot fájlokat lejátszani.

Milyen programot lehet még fellelni a neten ?

(Lassan elfogy a türelmem azt kihajítom az egész lézeres galvós dacos izét az ablakon )
(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Sajnos ezek a freeware programok márcsak ilyenek.
Az NLS nálam sem bug mentes,de azért megy.
Kipróbálhatsz pl ipari alaklmazásokat,demo módban,de a kimenetük le van tiltva,ezt már emlitettem
A másik megoldás az USB DAC,ezzel már több freeware,vagy butitott pro alkalmazás elmegy kapsz is jelet.Sajnos más nincs.Popel/NLS vagy befektetsz egy USB-re
Amit a bmp2ild-ről mondasz,nem értem,nekem sosem ugatott,mindig szépen csinálta amire utasitottam.
Az NLS-ben ha a file-->new-ra kattintasz,nyit egy tiszta ablakot,nem szabadna befagynia.Esetleg próbálj ki több verziót is,vagy telepitsd ujra,de ne engedd feltenni az FSX driver-t.
Az X/Y swap-ot ne pipáld,mert kikapcsolja a blankingot.
Ugyanigy a beállitásoknál az invert blankiot se pipáld,mert meggajdul a galvó.
Néha alapban meggajdul,ha kézzel váltok ábrát.Volt egy 78MB .ild file,először szépen játszotta,ujratöltésnél runtime error...
A progi nem tökéletes.

>ujratöltésnél runtime error...
Na pontosan ilyesmikre gondolok.

A swap tiltja blankingot de csak néha, van amikor jól működik...

Az egyik invertet meg muszáj bekapcsolnom, mert különben fordított a kép.

Egyébként pont ezek miatt gondoltam azt, hogy a dac panel rossz amit csináltam, de akkor ezek szerint a program ilyen.

USB dac....
hehe, az úgy 70K körül van forintban.... annyit nem kívánok rákölteni.
Amíg megkeresem azt a pénzt a addig lehet reszelek egy saját progit ami le tud játszani ild-t vagy mot-ot.

Tényleg tudsz leírást a mot vagy ild fájl felépítésről ?

Már az is eszembe jutott, hogy az egész elgondolás hibás. Nem a PCnek kellene vezérelni a galvókat, hanem a PC leküldi egy mikroC-nek a kódot és az vezérli a galvót, ekkor minden sebesség a mikroC-től és a galvóktól függ.
A PC meg csak az összeállított műsort küldi a galvónak.

Ja, egy Mamba black mennyibe kerülhet ?

Mamba Black 140+áfa vagy mégtöbb viszont támogatja a paralell port DAC-ot(refer to the manual)
Állitólag szűcs peti csinált egy saját usb dac-ot,de sehol nem hallottam róla visszhangot.
A gyári kb 70ezer,akkor az övé 150ezer lenne,ez lehet az oka
Sajnos a programozáshoz és egyéb ilyesmihez nem értek,fogalmam sincs miként lehetne beleturkálni a forráskódokba,vagy megvalósitani egy saját ötletet,amit emlitettél.
Viszont,irhatsz az NLS készitőjének Norm-nak,talán tud segiteni,vagy elküldheti a régebbi verzióit.

Legutóbb még nem volt drivere hozzá, szerintem azóta is itt tarthat a dolog.

Egyébként miért lenne több az Ő USB-se mint az Easylase.
Lehet mégiscsak vennem kellene egyet aztán megkíváncsiskodni ? Csak kár, hogy valami 32 bites proc van benne és valszeg kódvédett a dolog...

Ha ez a Mamba fele lenne mondanám, hogy vegyük meg ketten..

Ha valóban olcsóbb lenne,talán keritenék rá még érdeklődőt.
De igazából nekem nem sok szükségem lenne rá.
Csak szórakozásképp,kikapcsolódásból csinál/gatom/ az RGB cuccom.Sajnos ma kaptam a mail-t,hogy visszavitték a zöld DPSS-t,mert elégtelen cimzés miatt nem tudták kézbesiteni.Igy várnom kell,majd csak jövöre fogom megkapni
Addig fejlesztgetem a felépitményt és amit kell
(#) pz87 hozzászólása Dec 23, 2010 /

Egyébként a Mamba Black jelen tudásom szerint se működik PCI-os LPT kártyákkal mert nem lehet beállítani a címeket. Egyébként ha olcsó USB dac kell a kulcsszó iShow (szoftver, hardver együtt).
(#) telectro válasza pz87 hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Köszi.
Bár, hogy olcsó azt azért nem mondanám, mert 280USD-t írnak szállítással együtt...és talán még annyira elbénázzák, hogy a vámosok is rácupannak...
(#) pz87 válasza telectro hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Hol nézed te? Akkor a másik kulcsszó ebay.

Jaj és Boldog Karácsonyt mindenkinek!
(#) telectro válasza pz87 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Az ebayen csak az easylase-t találtam.
(#) telectro hozzászólása Dec 26, 2010 /

Na összepattintottam az egész cuccot. Vagyis csak elektronikailag, mert az RGB egyesítés meg a tükrök még sehol. Ja és a lézerek is csak 5mW-osak
Olyan jól működőnek tűnik, bár a kék kioltás az meglehetősen villogós.

Mivel még nincs egyesítve a 3 szín így az ilda teszt ábrát egyenlőre nem tudom rendesen megnézni. Ugyan mind a 3 színnél szögletes a keret, de az egyes vonalak elejénél vagy végénél farkincát húz.

Jó lenne valami rendes szoftver....

100_4716.JPG

(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

ne aggódj,az NLS is jó és ingyen van.Szórakozásból,unalolműzésből nem kell +100ezeret fizetni,hogy aztán 1 hónap után meg betedd az egészet a fiókba,vagy harmadáron eladd.
A kék csatorna nálam jól működik.Hogy együttesen mindhárom kimenet jó-e azt nem tudom,mert sajna csúszik a zöld lézerem.De ha az ábrán kék van,akkor a kék kimenet is kapcsol.Sajnos néha tényleg megzavarodik,de ez lehet a file hibája is.Rengeteg olyan ild ábrát találtam amitől összeomlik a program.
A farkincákkal kapcsolatban nem tudok,mit mondani.Nálam nincsenek,csak gyors 18-20k felett ill bonyolultabb ábráknál.Próbálkozz meg a softstarttal:forrassz a driver TTL benenetéhez soros RC tagot 100~220 ohm + 100nF
ez egyrészt a diódákat is védi,másrészt talán a jelenséget is csökkenti
(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Juteszembe!
Ha vonalat húz a külső keretnél,akkor után kell hangolni!
Akármilyen gyorsra is állitod a kimenetet,a keret nem lehet túllövéses,csak görbülhet.Ott nincs kioltás ami farkat hagyhatna.
Ezt a be kell állitani,nem biztos hogy gyárilag jól van hangolva.Nekem az első dolgom ez volt,a ragasztócseppeket leszedtem és behangoltam újra az egészet.
Következő: »»   64 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem