Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   674 / 1679
(#) Ballage hozzászólása Dec 26, 2010 /
 
Halihó!

Amiket most itt felteszek, nem mostani projektek, csak most volt egy kis időm megosztani.

Az első egy kvarc teszter, amivel ellenőrizni lehet, hogy egy kristály jó-e, illetve mennyire lehet elhúzni a soros rezonanciafrekvenciáját (pl. létraszűrő tervezéséhez). Ez két héttel ezelőtt készült, a kapcsolás netről van, apróbb kiegészítésekkel (stabkocka). A led a rezgést indikálja.
(#) Ballage válasza Ballage hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
A második már régebbi készítmény. Ez egy pedálos autóba való sziréna és villogó. Kulcsos kapcsolóval lehet beindítani, hat különböző villogási mintát és szirénahangot tud, amit a műszerfalról lehet léptetni. Az első lámpákban 2 fehér-2 piros illetve 2 fehér-2 kék led van, amiket külön vezérel a PIC. A fényszórók eredetileg semmilyen fényforrást nem tartalmaztak, azt külön ki kellett találni, hogy a ledek hogyan legyenek felerősítve. A félklámpák is ledesek, ott két, eredetileg izzós lámpaburába lett 1-1 vörös led bepasszintva. A hangot egy kis zsebrádió-hangszóró adja, amit szintén a PIC vezérel két tranyóval, a programozható számlánc kimenetén. Elég gyorsan kellett összedobni, ezért lett csak breadboardos. Szerencsére a sikeréből ez semmit sem vont le.
(#) Ballage válasza Ballage hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
További képek.
(#) zoly15 válasza Ballage hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Nagyon szép munka! Bár az én gyerekkoromban lettek volna ilyenek!
(#) Ballage válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Köszönöm. Hát ez még most sem túl olcsó mulatság. A boldog tulajdonos papája használtan vette a kasztnit és újrafújatta mert elég ramaty állapotban volt, talán mondani sem kell, egyik sem volt filléres mulatság. Nekem már "csak" össze kellett rakni, meg a ketyerét beleálmodni, szerintem az volt a legolcsóbb az egészből.
(#) zolika60 válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Már hogy milyenek? Pedálos autók, vagy szirénák? Ezek ugyanis 100 éve vannak legalább. Annyira öreg azért nem lehetsz.
(#) erdgab válasza Ballage hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Szép munkák! A kvarc teszter kapcsolási rajzát vagy a linket megosztanád velem? Nagyon köszönöm.
(#) Ballage válasza erdgab hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Íme. Csak én 8V-ról járatom, mert arra a feszültségre volt itthon stabkocka.
(#) Frankye válasza Ballage hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
És a PIC-es részt (villogó+sziréna) nem osztanád meg, ha szépen kérnénk rá?
(#) Ballage válasza Frankye hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Sajnos rajz nincs róla, mivel egyből a breadboardra készült el a ketyere, de a szoftvert meg tudom mutatni. A kedvetekért felkommenteztem, hogy érthetőbb legyen. A kvarc vagy 4 vagy 6 MHz-es volt (már nem emlékszem), és 16F870-es PIC-re épült (ez volt itthon).

A kódból szerintem elég egyértelmű, hogy mi hova volt kötve (ha mégsem, akkor kérdezzetek). A ledeket egy-egy tranyó kapcsolgatta. A PWM kimenet egy ellenálláson keresztül egy NPN-PNP tranyópárt hajtott, erre volt rákötve egy elkón meg egy másik ellenálláson keresztül a hangszóró. A második ellenállás a szülők idegrendszerének megóvása érdekében a hangerőt mérsékelte.

main.c
    
(#) Frankye válasza Ballage hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Köszönjük szépen!
(#) Moderátor hozzászólása Dec 27, 2010
 
Hókotró gépes kérdés áthelyezve ide.
(#) mindenes válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Üdv!
Köszi az elismerést. Képeket a belséjről nem teszek fel mert a hely szűke miatt az nem lett a legszebb, össze lett benne zsúfolva minden, meg úgysem az a lényeg hogy milyen belül, hanem hogy jól működjön.
Köszi a tippet az öntapadós papirt kifogom próbálni.
(#) Alkotó hozzászólása Dec 27, 2010 /
 
Fura egy topik ez, mindig olyan érzésem van, hogy ami ide kerül, az nem kerül sehová. De jobb híján most nekem is ez marad.
Alig hallani a régi csengők hangját, amit tovább színez, ha mondjuk éppen zenét bömböltet valaki, vagy mondjuk már idős kora miatt nem hall jól, esetleg konkrétan nagyot hall. Ilyenkor szükséges egy másik érzékszervünket hívni segítségül, ami jelen esetben célszerűen a látás.
Fabrikáltam egy szerkezetet, ami a csengő bármilyen rövid kis megnyomására is kigyújt egy égőt, ami széles időhatár közt beállítható ideig égve is marad.
Fontos alapszempont volt, hogy a meglévő "csengő" rendszert semmilyen formában nem lehet megbontani, csupán csak rácsatlakozni. Ezért egy kis jelformálás után, egy optocsatolóval veszek "impulzust" a csengőről -ez az egyetlen pont, ahol rá kell csatlakozni a meglévő rendszerre-. Fényforrásként egy R80-as piros diszkoLUX lámpát javaslok, ennek foncsorozott kialakítása jelentős fényerőt eredményez, illetve a színe is felkelti a figyelmet.
A teljes szerkezet alapfogyasztása nálam 16mA, így gyakorlatilag sosem kell leválasztani a hálózatról.
(#) vicsys válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Nagyon szép igényes munka! Gratula!
(#) Leadtek válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Jól néz ki, igényes, biztos teszi is szépen a dolgát. Gratula! Különösen tetszik a felirat a nyákon azt egyszerűen csak rávasaltad?
(#) tbence3 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Alkotótól már már megszokott igényes munka! Esztétikus lett valamint praktikus is! Gratulálok!
(#) hackerfish válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 

Idézet:
„Fura egy topik ez, mindig olyan érzésem van, hogy ami ide kerül, az nem kerül sehová. De jobb híján most nekem is ez marad.”

Ááá, nincs ezzel semmi gond, legfölül van a fórum témák között, szóval nincs eldugva. Én például sokszor nézegetem, mert egy csomó ötletet lehet meríteni mások munkáiból, gondolom ezzel a többiek is így vannak.
(#) MaTe193 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Nagyon tetszik az ötlet!Írhatnál róla egy cikket!
Máté.
Szerk.:A 230V-ot nem betáplálni kell?A nyíl kifele mutat
(#) Abukodonozo válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Nagyon szép munka, Alkotó! Külön kiemelném a szaloncukor-színfoltot, bevallom, mosolyt csalt az arcomra... Mivel készíted ezeket a gyönyörű kapcsolási rajzokat?
(#) MolnarG válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Tényleg szép munka, de az 555-ös bírja ráncigálni egymaga azt a nagy relét? Csak tettem volna közéjük egy tranzisztort.
(#) vicsys válasza MolnarG hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Az adatlap szerint 200mA-t is elvisel a kimenet. Szerintem jó ez így.
(#) gg630504 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Szép! És főleg hasznos!
* Ha van vezetékes távbeszélővonal, egy másik optocsatolóval azt is rá lehet kötni ( villog amikor cseng ).
** A beszédáramot is érdemes figyelni, azaz amíg nem teszi vissza a kézibeszélőt, világítson, mert idősnek már nehéz visszatenni pontosan a helyére.
* Nagyfrekvenciás térerőjelzővel zsebtelefonra is ki lehetne terjeszteni a csengetésjelzést.
(#) Alkotó hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
Köszönöm az elismerést, vélhetően nagy részük túlzás.
Próbálok egyben reagálni mindenkinek, remélem sikerül.
Leadtek: A felirat, az alkatrészoldali rajzolat része, azzal együtt vasaltam rá. Ez pár perces munka, és egyrészt jól néz ki, másrészről segíti a felhasználást.
MaTe193: A cikkírás kényes pont. Az itteni cikkek "használhatósága" nagyon változatos. Ez egy viszonylag egyszerű áramkör, ami mégis nagyon hasznos. Tulajdonképpen nem is maga az ötlet az újdonság, hiszen nekem itthon ehhez hasonló működik már több tíz éve, hanem egy olyan rendszerbe történő integrálás, ami már eleve adott.
A 230V az valóban "bemenet", célszerű lenen a nyilat megfordítanom, ha már a csengőről jövő bemenet is fordítva van.
Abukodonozo: A szaloncukor nem véletlen, direkt keresetem ezt a színt és formát. A szín a harmóniához kellett, a forma pedig hangsúlyozza a dolog ünnepi jellegét (elvégre ez egy ajándék volt, és osztatlan sikert aratott).
A kapcsolási rajzokat egyszerűen lerajzolom. Ehhez én a ProfiCAD programot használom, amiben nem a beépített "építőelemekkel" dolgozok, hanem megcsináltam a saját elemkészletemet. A programnak nyitottam egy külön topikot is, sőt csináltam hozzá egy jól használható leírást is, de mégsem lett népszerű. A program is fontos, illetve annak lehetőségei határt szabnak a kreativitásnak, de azt hiszem a jó rajzok készítéséhez ettől több kell. Elég kevés a jó rajz, hiszen messze-messze nem elég ha a megfelelő lábak össze vannak kötve. Kell a logika, az átláthatóság, és az esztétika is. Ezek nélkül nem születhet "jó" rajz. (Pl. az EAGLE, minden tudása ellenére is, -véleményem szerint- szörnyű küllemű rajzokat tud csak csinálni.)
MolnarG: Az IC valóban képes 200mA áramra tartósan, ami a relék nagy többségét simán kiszolgálja. E mellett itt csak szakaszos üzemről van szó, és ez a "nagy" relé 41mA áramot fogyaszt. Tehát indokolatlan lett volna bármilyen "áramnövelő" használata.
gg630504: A feladat ennyi volt, se több se kevesebb. De ez nem jelenti, hogy másnál ne merülhetne fel egyéb igény is.
(#) Abukodonozo válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
A leírás nagyon hasznos, köszönöm!
(#) vikipapa hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
Helló mindenkinek. Belefogtam így a téli napokban egy labortápegység építésébe. Ami eddig benne van, minden újrahasznosított cucc. Remélem elnyeri a tetszéseteket Majd töltögetem fel a képeket, ha haladok és van iránta érdeklődés.
(#) kapcsrajz válasza DanyyX hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Szia! A Pickit2-höz készült adapterek nyákjait te tervezted ? El lehetne őket kérni vagy esetleg valahol megvannak ? Köszönöm. Üdv
Miklós
(#) Panhard hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
Sziasztok! Sikerült bedobozolnom a gyorsulásmérőt. Épp hogy belefért a dobozába előzmény: itt
(#) vicsys válasza Panhard hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Tyűha! Emmán döfi...! :kalap:
(#) vtsoftware válasza Panhard hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Passzentos de nagyon tuti.
Következő: »»   674 / 1679
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem