Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   3 / 82
(#) MPi-c válasza tbence3 hozzászólására (») Jan 4, 2007 /
 
Mi ebben az érdekes, az LDR-key? És miért érdekes?
(#) tbence3 válasza MPi-c hozzászólására (») Jan 4, 2007 /
 
Nem mondta senki csak, hogy "akit érdekel" Amúgy van szerintetek haszna?
(#) vanzerr válasza Lucifer hozzászólására (») Jan 4, 2007 /
 
Szia!
Próbáltam már mindennel de eddig semmi sem sikerült. Az eddigi legjobb a PICALL progi volt ezzel sikerült a 16f84A-t is megírnom.
Ha viszont beteszem a másik PIC-et egyből nem sikerül az egész, egy hibaüzenetet ír ki. Hardware tesztnél pedig azt mondja minden ok.
(#) Lucifer válasza vanzerr hozzászólására (») Jan 4, 2007 /
 
Üdv!
Hardware teszt alatt én azt értem, amikor a programmal be illetve ki kapcsolod a lábakat ,és ellenőrzöd feszmérővel , hogy a PIC megfelelő lábaira kapcsolja-e azokat, illetve megfelelőek ezek feszültsége.
MCLR vagy VPP ~13,5 Volt , Clock , Data out, VDD 5 volt, illetve ha bekapcsolod a Data out-ot akkor a Datain-en is megjelenik az 5 Volt, továbbá ezt a programod visszajelzi. Ha ez megvan akkor lehet gondolkodni az alábbiakon: megfelelő-e a táp szűrése, késleltetéseket növeni a programban.
(#) vanzerr válasza Lucifer hozzászólására (») Jan 4, 2007 /
 
Akkor azt hiszem egy kicsit hosszadalmasabb meló lesz valószínű ezt hétvégére fogom ütemezni.
Egyik ismerősöm még azt javasolta hogy a 10-es lábát a PIC-nek programozás közben kössem gnd-re, másoktól pedig hallottam valami felhúzóellenállásról.
(#) MPi-c válasza tbence3 hozzászólására (») Jan 5, 2007 /
 
Ha tudod (érted) mire való az LDR-key, akkor azt is el tudod dönteni van-e haszna, ha nem, akkor a kérdésem így módosul: "És Neked miért érdekes?" Mit akarsz róla tudni?
(#) vanzerr válasza Lucifer hozzászólására (») Jan 5, 2007 /
 
Az alábbi lap alján találtam valamit a 16f628-nak a programozásáról ami lényegében ugyan az mint a 16f627, csak nem tudok angolul és nem tudom mit írnak a PIC lábának bekötéseiről. Ha valaki el tudná magyarázni annak nagyon örülnék mert lehet megoldaná az én és egyéb más "kollégák" problámáját.

http://www.talkingelectronics.com/Projects/MultiChipPgmr/MultiChipP...g.html
(#) Norberto válasza vanzerr hozzászólására (») Jan 5, 2007 /
 
Ennek a típusú PIC-nek (és még sok másiknak is) 2-féle programozási módja létezik:

1., Normál (magasabb feszültségű, elterjedtebb) programozás (minimum 12V a 4-es lábra)

A normál módú programozás minden helyzetben elérhető, mégpedig a 4-es lábra való 12V-os feszültség ráadásával. Ezzel a PIC belép programozói szakaszba, és lám, programozhatóvá válik a benne lévő Flash-ROM/"adatturmix tölthető bele".

2., Alacsony feszültségszintű programozás (Low Voltage Programming=LVP)

Ez arra jó, hogy ha az adott készülékben, amibe beletervezed majd a PIC-et, csak 5V-os fesz. áll rendelkezésre, azzal is tudd programozni a későbbiekben az eszközt (programfrissítés, javítás, stb.).

Bekapcsolása úgy működik, hogy LEGELŐSZÖR Normál módon kell felprogramozni a PIC-et (helyesebben CSAK az úgynevezett FUSE BIT-eket, programot nem kell tölteni a PIC-be). Ezek a FUSE BIT-ek tartalmazzák az LVP bekapcsolását is, tehát ha egyszer ezt az LVP bitet 1-re (bekapcsolt állapotra) változtatod, onnantól fogva LVP módon IS programozható lesz a mikrovezérlő. Ez pedig úgy működik, hogy a jövőben elég lesz csak a 10-es lábra 5V-ot kapcsolni, és máris belép "programozói állapotba" a PIC. A bekapcsolt LVP-nek az a hátulütője, hogy elveszik egy láb, nevezetesen a 10-es számú. Ezt többé se bemenetként, sem pedig kimenetként nem tudod felhasználni, egészen addig, amíg az LVP mód be van kapcsolva.
(#) MPi-c válasza Norberto hozzászólására (») Jan 5, 2007 /
 
Na, ebbe a magyarázatba belekezdtem én is, de ez így teljesen korrekt.
Egyébként a Mikrochip úgy szállítja a PIC-eket, hogy az LVP bit 1-be van kapcsolva, tehát alapbeállításként működik az alacsony feszültségű programozás!

Én csak annyit tudok hozzátenni vanzerr-nek, hogy a programzód az 1. pontban jelölt módban működik, azt kell ellenőrizned, hogy a 13 V körüli Vpp és a többi feszültség meg van-e és az eljut-e a PIC foglalatának megfelelő lábaira.
Ebben a módban a PIC programozásához csak az alábbi lábakra van szükség: Vpp (12-13V) - 4-es, Vdd (5V) - 14-es, Vss - 5-ös, PGD - 13-as, PGC - 12-es. ( A kapcsolási rajzodon ez jól van) Ezen kívül sem fel- sem lehúzó ellenállásokra nincs szükség. (Ennek ellenére a 10-es lábat, ami - úgye most már tudjuk az - alacsony feszültségű programzást is engedélyezheti ) földre lehet húzni.
Jelenleg éppen egy "projektet" fejlesztek próbapanelen 16F628A-val. Watt fórumtársunk egy másik fórumban tett megjegyzését megszívlelve a Propic2 programzómból egyszerűen a fenti vonalakat "dróttal" kivezettem a próbapanelre és így nem kell a PIC-et állandóan a program módosításhoz a panelből kivenem és a foglalatba dugdosnom, ezzel ídőt nyerek és a PIC lábai is épek maradnak, a programzás meg rendesen működik.
Igen gyakran problémát okoz a PC és a programzó közötti kábel, általában 50 cm-nél nem hosszabbat javasolnak!

(#) Norberto válasza MPi-c hozzászólására (») Jan 5, 2007 /
 
Idézet:
„Egyébként a Mikrochip úgy szállítja a PIC-eket, hogy az LVP bit 1-be van kapcsolva”


Na, ezt pl. nem tudtam eddig
(#) MPi-c válasza Norberto hozzászólására (») Jan 5, 2007 /
 
Én is a 16F87xA adatlapja 14.19 fejezetének megjegyzés részében olvastam. Van itthon "szűz" PIC-em, ami még nem volt írva és tényleg az LVP be van kapcsolva. Ja és persze helyesen: Microchip !
(#) roland8lsm hozzászólása Márc 1, 2007 /
 
Sziasztok! Kezdő vagyok és lenne 1 olyan problémám h sehogy sem sikerül pogramot beégetni, már 2 JDM programozót is építettem, az egyik innen 1 másik topicból való. 2 PIC-el póbálkoztam: 16F84 és 16F877, nem jött össze... ICprog a következő hibaüzenetet adja: Verify failed at address ......(itt mindig más cím szerepel)
Nagyon megköszönném a segítséget.
(#) szabi83 válasza roland8lsm hozzászólására (») Márc 2, 2007 /
 
Idézet:
„már 2 JDM programozót is építettem,”


ha már eleget szívtál magad szerint is akkor jöhet egy működő égető is nem?

oshonsoft.com -on van 1.


:yes: :yes:
(#) roland8lsm hozzászólása Márc 2, 2007 /
 
Hello! elméletileg ennek az utolsó égetőnek működnie kellene, mértem rajt a megfelelő fesz.ek, a megfelelő helyeken, és ez a deguss által ajánlott égető (ha jólemlékszem..)
(#) miklajos válasza roland8lsm hozzászólására (») Márc 2, 2007 /
 
hajaj, a feszt hiába méred ha a programozás közben csökken le. Külső tápos égető kell!
Ha jó tudom a F84 és F876 a programozófeszt is terheli.
(#) szabi83 válasza miklajos hozzászólására (») Márc 2, 2007 /
 
szted nem külső tápossat csinált?

Idézet:
„ez a deguss által ajánlott égető (ha jólemlékszem..)”
(#) roland8lsm hozzászólása Márc 2, 2007 /
 
hello! külső tápos az égető
(#) szabi83 válasza roland8lsm hozzászólására (») Márc 2, 2007 /
 
akkor nem jó a jdm klón!

minden a helyén van??
(#) roland8lsm hozzászólása Márc 22, 2007 /
 
Hello! Meg oldódott a problémám! építettem 1 ProPic2-őt, ki is lett próbálva, és nagyon jól működött, win98-on, de otthon XP-n vmi nem okés, amikor elindítom ICprogot ezt írja ki: Privileged instruction! tudtok segíteni? Köszi!
(#) MPi-c válasza roland8lsm hozzászólására (») Márc 22, 2007 /
 
Kell hozzá egy driver is, azt felraktad?

Én inkább a WinPic800-at javaslom a ProPic2-höz. (Ha érdekel, a nekem működő hardware beállítását fel tudom rakni.)
(#) roland8lsm válasza MPi-c hozzászólására (») Márc 23, 2007 /
 
Hello! felraktam hozzá a drivert is, megpróbálom winpic800, és megköszönném ha felraknád.
köszi a segítséget!
(#) roland8lsm válasza MPi-c hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Hello! Kipróbáltam a winpic800-at a te beálításaiddal, nem ment, aztán még 1pár óráig próbálkoztam egyéb beállításkokkal, de még mindig nem megy, pogramozó még mindig jó, P2es win98-as gépen...
(#) szabi83 válasza roland8lsm hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
állítsad be rendessen BIOSZ -ba a LPT portot, nálam is azért nem ment..
(#) IMi hozzászólása Máj 26, 2007 /
 
Hello!
Megépítettem az alábbi égetőt. Propic-hez hasonló.Eddig gond nélkül írta a 12f508-509, 16f84-es piceket. Most viszont egy 18f2320-as picbe kellene, de nem megy Az ic-t felismeri , olvassa, viszont az írás semmit sem tesz bele. Próbáltam 16f877-et is ,de azt sem írja. A fesz. szintek rendben vannak, hardware tesztre jó, 16f84-et most is írja.Próbáltam több progit is (ic-prog, winpic800, watt féle).
Szerintetek mi lehet, hogyan kellene ?
(#) MPi-c válasza IMi hozzászólására (») Máj 26, 2007 /
 
Én is voltam így propic2-vel 18F4550 égetésekor, addig, amig az égető foglalatában akartam megcsinálni, aztán watt tanácsára próbapanelra tettem és kivezettem az égetőből a szükséges vonalakat és így sikerült. Azóta csak így használom.
(#) IMi válasza MPi-c hozzászólására (») Máj 26, 2007 /
 
Köszi! Ezt még megpróbálom, de nem értem úgy miért lehet jó? A fesz szinteket mértem már programozás közben is és úgy is jó volt. A panelt is néztem minden a helyén (13v, 5v ,rb6, rb7, gnd) fólia szakadás sincs. Egyszerűen nem értem.
(#) Lucifer válasza IMi hozzászólására (») Máj 26, 2007 /
 
Szia!
Lusta vagyok visszaolvasni, szóval ha már mondta valaki akkor bocsi. A PGM lábat földre kell húzni. Ha már le van húzva akkor bocs.
(#) IMi válasza Lucifer hozzászólására (») Máj 26, 2007 /
 
Hello!
Sikerült beírni a programot a picbe. Másik gépen simán ment, pedig minden szóról-szóra ugyanúgy van beállítva még a biosban is( lpt portra értve). Mind két gépen xp, ugyan azok a programok. Nem értem.
Köszön a segítséget!
(#) bbatka válasza IMi hozzászólására (») Máj 26, 2007 /
 
Az Ic-prog 1.05E verzióval valami probléma van mert nemtudtam égetni vele a 18F452-öt . Az 1.05D -vel viszont tökéletesen éget az égetőm. Végül leszedtem az új verziót, de aztán eszembe jutott hogy lehet hogy csak a késleltetéssel kellett volna variálni.
(#) vega55 válasza Lucifer hozzászólására (») Máj 26, 2007 /
 
Ezzel azert ovatosan! Csak keves olyan PIC van ahol ez kellhet, es inkabb csak a regiek kozul...!
Következő: »»   3 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem