Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RS232 kérdések

Témaindító: tizedeske, idő: Júl 21, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 25
(#) icserny válasza bajoros hozzászólására (») Jan 17, 2011 /

Tulajdonképpen mit csinálsz?Ilyen COM/KKL interfészt akarsz megfejelni egy USB-RS-232 átalakítóval? Nem tudom, hogy mi az (csak Gugli barátom mutatta), de ahhoz valóban kell a szintátalakító. De van közvetlen USB/KKL interfész is (gondolom, mindkét oldalon kihagyják az RS-232 szintillesztőt).
(#) Dudus válasza bajoros hozzászólására (») Jan 17, 2011 /

Itt nézz szét!

Alapvetően a korrekt sorrend: USB->FT232->ISO buszdriver (pl. SI9241AEY )

Az FTDI és a buszmeghajtó közé nem kell szintillesztő! Ha egy max232-es kábelt építesz át, csak a max232-t kell cserélned az FTDI-re és kész is vagy,

De! USB portról a KK/L sosem fog rendesen működni! Zsákutca!

-szerintem-
(#) subway válasza Dudus hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Akkor valahol itt bukhattál el a kísérletekkel, ugyanis kell az ft-nek is a szintillesztés, sose váltja ki a szintillesztő recievert a konverter. Hacsak nem írsz magadnak egy picikét vagy avrt.
(#) watt válasza subway hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Dudus írta:
Idézet:
„Az FTDI és a buszmeghajtó közé nem kell szintillesztő!”

Áramkörileg az említett két pont közé szerintem sem kell illesztő(a buszmeghajtó maga a K vonal illesztője!)! A fő kérdés nem ez, hanem az, hogy az FTDI-t jól kezeli-e a PC program, mert ha nem, akkor nem fog működni soha...
(#) subway válasza watt hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

A proginak kell az illesztő, mert az ecu butácska. Pont az ilyen problémák miatt tesztelgetem a fiatecuscannel a kütyümet, mert az írja hogy mi a hasfájása. Éppen így és avval sikerült odáig eljutnom, hogy van egy usb-soros port ketyerém, amivel már akár tömeggyártási szinten is mondhatnám azt hogy működnek a soros face-ek, de még így is panaszkodik hogy időzítés túl magas... De legalább már eljutottam a működő és jóval olcsóbb verzához mint az ftdi
(#) watt válasza subway hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Idézet:
„ugyanis kell az ft-nek is a szintillesztés”

Idézet:
„A proginak kell az illesztő,”

Bevallom nem értem mit akarsz mondani. A programnak nincs illesztője, főleg nem szintillesztője, legfeljebb drivere.
Az ECU-k kommunikációja rém egyszerű elektronikailag és logikailag is, legfeljebb összetett és nem teljesen publikált, bár az alap szabvány hozzáférhető(pénzért), még sem tartják be mindenhol a gyártók, jól megfontolt okokból. De nem mennék bele, mert ebben a topicban inkább az elektromos illesztést tárgyaljuk és inkább az USB-RS232 terén. Az ECU-s dolgok máshol vannak kivesézve...
(#) Dudus válasza subway hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Én nem buktam el vele

De Te, esetleg olvasd újra a post-ot! A K-vonal meghajtójának ( Pl. amit írtam SI9241AEY ) be és kimenetei ( RxK és TxK ) közvetlenül illeszthetők az FTDI Rx és Tx vonalára!

Az FTDI chip a hagyomásnyos soros kábelek MAX232 chip-jeit váltja ki!
(#) Dudus válasza watt hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Erre a válasz, hogy a soros diagnosztikához szükséges időzítések tarthatatlanok vele , így erre a célra használhatatlanok, mint írtam is. Az összes olyan kábel, amit USB-KK/L kábelnek hirdetnek, működésképtelen ipari hulladék.

A fejlesztőknek el kellett volna gondolkodni a működésen, mielőtt ész nélkül a max232-t lecserélték FT232-re!

-szerintem-

Így van! A legtöbb USB-s kábel már az 5 baud -os inicializálásnál elvérzik!
(#) watt válasza Dudus hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Azt mondod, hogy a PC alaplapok manapság FT232-t tartalmaznak, ha egyáltalán van rajtuk COM port?
Megjegyzem a szabványt teljesítik, és igazán nem a szabvány tehet róla, hogy a korábbi kiskapukat ki lehetett használni. Egy USB-RS232 átalakítóval nem lehet a vezérlő vonalakkal és a Tx vonallal sem, időzített tevékenységet végezni, ezért nem használhatóak többek között PIC égetőkhöz sem. Egy régi vezérlővel simán. Csupán ennyi a különbség, alig zongorázható!

Nem, én ilyet sosem állítottam! Én azt állítom, hogy ezek a konverterek max. egérhez és modem-hez jók. Nem véletlenül vettem olyan notebook-ot amin van hagyományos soros port ( IRQ3/4/3F8/2F8 )

( Persze vannak olyan notebook-ok amikben a dokkolóra épített soros port ilyen átalakítóval készül, de azokon magán a gépen nincs soros* port)

Ha muszáj az USB-hez ragaszkodni, kell a kábelbe egy mikrokontroller, ami az időzítéseket rendesen kezeli.

Ezzel együtt az FTDI chipek kifogástalanok, csak vannak amikhez nem valók!

-szerintem-

PS.: A különböző égetőimmel annó én is megszívtam, de már egy Panasonic központ programozása is - finoman szólva - necces átalakítóval.

* Nyilvánvalóan soros port alatt az RS232-t értem, hiszen az USB is soros!
(#) watt válasza Dudus hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Semmi gond, én simán el tudtam volna képzelni!

Nem az FTDI-vel van a baj, hanem az USB-vel. Pollingol, ezért nem képes bizonyos sebesség elérésére, illetve időzítésre nem alkalmas.

Ha mikrovezérlővel kéne megépíteni az illesztőt, ahhoz a vezérlő programot is módosítani kéne, miután az eredeti program nem képes a szükséges infót kiküldeni az átalakítón keresztül, így azt más módon kéne megtenni, mondjuk adatcsomagokban(benne leírva az időket), amire az USB ki van találva!

Esetleg egy olyan program elképzelhető lenne, ami beépülne a rendszerbe mint COM port, és az átvett utasításokat pufferelve feldolgozná és átalakítva elküldené a uC-nek, amit az értelmezne és elvégezné a szükséges folyamatot, majd ezt megtenné visszafelé is. Szerencsére a K vonal is csak half duplex, ezért nem lenne ütközés az USB vonalon sem. Némi pufferre lehet hogy szükség lenne a uC mellett, mert lehet, hogy nem férne el a belső RAM-jában minden. Na de ez itt már erősen off, viszont mutatja az USB-RS232 átalakítók korlátait!
(#) icserny válasza Dudus hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Idézet:
„Ha muszáj az USB-hez ragaszkodni, kell a kábelbe egy mikrokontroller, ami az időzítéseket rendesen kezeli.”
Csak halkan mondom, hogy a soros porti kábeleknél is ez lett volna a korrekt megoldás, nem pedig a régi PC-k nem specifikált tulajdonságaira bazírozni.
(#) Dudus válasza icserny hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Egyetértek! Bár, egészen használható programok voltak a régi kábelekre is, gondolj pl. a 409-es VAG-COM-ra!
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Én is azt gondolom, hogy mindennek a maga idejében megvoltak az előnyei. Manapság egy PCI-os soros kártya megoldhatja a küzdelmet. Én most vettem egy LPT-st a Xilinx JTAG kábelhez és a WPB-hez, hasonló okból.
(#) subway válasza watt hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Ahogy érzitek. Én megoldottam a magam problémáját, házasítottam, itt fekszik az asztalomon a működő hardware. Szval a témából kiszálltam.
(#) bajoros hozzászólása Jan 19, 2011 /

Hűű srácok

Látom felkavartam az állóvizet...
Azért írtam a kérdésemben a kkl interfészt mert ezt sokan ismerik.
Gyakorlatilag KKL amihez kéne de építettem egy másik interfészt is ami szintén soros porton kommunikál és azért készítem az USB vs. rs232 átalakítót mert mindkét modulomat diagnosztikára használom ami nem mellesleg BMW tipusokhoz használatos.

Tehát akkor most mi is igaz valójában??
Fog működni ha az FTDI-t összeházasítom egy MAX211-el?

Köszi minden posztot
Üdv : Bajoros
(#) watt válasza subway hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Elhiszem, de úgy látszik nem tudod, vagy nem akarod elmondani a megoldást, mert amit eddig mondtál a totál értelmezhetetlen. Másrészt pedig én kicsit másról is beszéltem(JTAG, ICSP égetők...).
(#) Dudus válasza bajoros hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Nem fog! Vagy MAX211-et tegyél bele, ha a PC felé RS232-n küldöd az adatokat vagy FTDI-t ha USB-n! Akár egyszerre is beépítheted a kettőt, és amelyiket rákötöd a PC-re azon fog kommunikálni. A kimeneteket ez esetben logikai kapuval kapuzd az ISO buszmeghajtó be/kimeneteire.
(#) subway válasza watt hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

azért nem publikálom, mert fél éves munkám és nem kevés pénzem van a cuccban, amit végre olyan szintre fejlesztettem, hogy könnyen kézzel itthon le tudom gyártani-dobozolni, és eladni. Igaz nem ez volt a célom az eredeti kutatással, hanema saját kocsimat akartam megszólaltatni, de hát ahhoz sajna csak az uniscan lesz jó.
(#) watt válasza subway hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Fél éves... Nézz fel az oldalamra, vagy icserny, vagy szilva/trudnani oldalára mi munka van benne! Itt ez nagyon nem jól jön ki, hogy kérkedsz egy megoldással, de nem mondasz róla semmit! Lehet, hogy nem jó helyen jársz, javaslom ne kérj itt segítséget, mert neked nem jár!

Úgy fél év, hogy még közöm sincs a szakmához és akárkivel beszéltem és felhoztam neki a témát, közölte hogy nem lehet/hülyeség/úgyse fog sikerülni/ő is foglalkozott vele éveket és nem sikerült neki... Építő kritikákat kaptam. Amúgy meg Minek áruljam el a kapcsolást, ha az alapelvbe belekötöttetek. Vagyis hogy el lettem hajtva mikor megmondtam hogy még annak a szipiszupi számomra utálatos ftdi-nek is kell a szintillesztő. Pedig még a saját gyártói specifikációjában benne van, hogy kell neki, különben nem tud mit kezdeni... Akkor meg minek vitatkozzak? Na ebből az okfejtésből jutottunk el idáig. Hát ha nem jár nekem a segítség, akkor nem jár. Így jártam.

Láttam az oldalad, egész jó dolgok vannak rajta amúgy ha jól emlékszem. Szép munka.
(#) Dudus válasza subway hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Valamit tisztázzunk!

Amíg nem tudjuk, hogy mit építettél, és csak a "levegőbe beszélsz", addig az adatlapnak hiszek, nem neked. Akár igazad is lehet a saját kapcsolásod esetében, de azt egyedül Te ismered, így arról vitát nyitni nem érdemes. A kérdező esetében viszont nem volt igazad, ezt belátni nem akarod, így valóban nincs miről beszélni.
(#) icserny válasza subway hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Idézet:
„Minek áruljam el a kapcsolást, ha az alapelvbe belekötöttetek. Vagyis hogy el lettem hajtva mikor megmondtam hogy még annak a szipiszupi számomra utálatos ftdi-nek is kell a szintillesztő.”
Az a megjegyzésed tényleg nem volt helytálló. Az FTDI-hez akkor kell a szintillesztő, ha RS232 felülethez csatlakozik. Ha TTL áramkörhöz csatlakozik, akkor nemcsak fölösleges, hanem egyenesen káros a szintillesztő beiktatása.

Abban viszont senki sem kételkedett, hogy az USB-RS232 átalakító időzítési viszonyai gyökeresen eltérnek az alaplapi soros portétól, s emiatt nagyon sok soros portra tervezett áramkör működésképtelen lesz az USB-RS232 konverterrel. Ennek oka az, hogy az USB időmultiplexelt busz, ahol egy periféria csak a számára kijelölt időszeletben kommunikálhat, s a forgalmazott adatokon kívül az ún. modemvezérlő jelek is is azon az egy szem kétirányú adatbuszon mennek ki, parancsok formájában.
(#) subway válasza Dudus hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Építettem egy usb-rs232 átalakítót soros kkl-interfészekhez illetve az alapján építettem egy komplett usb-s kkl-interfészt is. Szval én még ott szálltam be az írkálásokba amikor illető arról kérdezősködött, és annak a kérdezőnek is valaki írta, hogy nem kell szintillesztő meg isten az ftdi(csak azt felejti el mindeki, hogy iszonyat drága, és nem kezdőbarát kivitel), ott kezdtem el kötöszködni. De nézz csak nyugodtan levegőnek. Jah és tudtommal itt RS232-ről van szó, nem másról... (jaa amúgy meg egy hozzászólásomat valamiért törölték innen, azért nem is lehetet érteni miről beszélek)
(#) watt válasza subway hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Idézet:
„közöm sincs a szakmához”

Látod ezért gondolom én azt, hogy nem érted miről is beszélünk itt. Te valami teljesen más problémát oldottál meg, persze nem árulod el, ja...

Idézet:
„Építő kritikákat kaptam.”

Tehát volt aki segített. Erre te nem. Szép!

Idézet:
„Láttam az oldalad, egész jó dolgok vannak rajta”

Nem az a lényeg, hogy szép dolgok vannak rajta, hanem az, hogy amit én itt kaptam, azt vissza is próbálom adni, és nem fél évnyi munkám van benne, hanem sokkal több. Tehát vagy próbálj segíteni a kérdezőn, vagy kímélj meg minket a dicsekvő, önző lényedtől(eddig csak ezt az oldaladat ismerjük).
(#) gcsaba76 hozzászólása Jan 20, 2011 /

Sziasztok!
Van egy Omron Zen programozható relém, amivel az a baj, hogy a programozó kábele soros portra csatlakozik. Sajnos a notebookon nincs ilyen csati az omronnál az átalakító usb to rs232c (CS1W-CIF31) ára 46e Ft -elég húzós
ezekkel próbáltam helyettesíteni, de semmi sikerrel:
- olcsó átalakító amire az volt ráírva: UC-232A
- meg egy USB RS232C típussal
- és végül egy Delock PCMCIA adapterrel
Van valakinek ötlet, hogy hogyan lehet ezt olcsón megúszni, ill. a meglévő kábeleket hogyan lehetne átalakítani, hogy a kommunikáció létrejöjjön usb-n keresztül?

Amit a ZEN-hez adtak kábelt (ZEN-CIF01) szétszedtem és megnéztem a soros csatin az 1,2,3,4 tű van bekötve és a 2,8 tű össze van kötne.
(#) Marko Ramiusz válasza gcsaba76 hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Szia, gcsaba76! Van PLC-s fórum, ezért kár volt újat nyitnod. Az ipari környezet kicsit más, ezért az olcsó, gagyi számítógépes eszközöket tényleg elfejtheted. Egyébként Én egy Allen-Bradley PLC-hez egy Telemecanique-ot használok, ugyanilyen célból. 15000Ft-ért vettem, igaz használtan, amit Neked is ajánlok.
(#) idlob hozzászólása Jan 20, 2011 /

Idézet:
„Amit a ZEN-hez adtak kábelt (ZEN-CIF01) szétszedtem és megnéztem a soros csatin az 1,2,3,4 tű van bekötve és a 2,8 tű össze van kötne.”

A probléma jó eséllyel ott van, hogy az eszköz a kommunikáció során használja a DCD, DTR és CTS lábakat, míg az esetek többségében elég az RX-TX, esteleg még a CTS,RTS láb. Mivel az RS232 konverziónál TTL/-12V/+12V konverzió is kell, ezért a szabványos kommunikációhoz be kell építeni egy szintkonvertert, amire elterjedt a MAX232 IC, de ez csak 2 pár kommunikációs vonalat tartalmaz.
Neked azonban szükséges szinte az összes kommunikációs vonal, így a szintkonverziót egy max213-al tudod megoldani (nem egyszerű beszerezni, de RET-nél szokott lennei SMD-ben).
Itt találsz kapcsolást, amiből a LEDeket és az EEPROM-ot nyugodtan lehagyhatod. FT232 szinte biztosan lesz valamelyik meglévő konverteredben.
Következő: »»   8 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem