Fórum témák
» Több friss téma |
Igen. A másik ilyen kedvenc eszközöm egy szimpla Colpitts oszcillátor, amin a rezgőköri tekercset két krokodilcsipesszel lehet rácsatlakoztatni (rövid vezetékekkel!!). Az oszcira csatlakozó frekimérőn a frekvenciát leolvasva és a tekercsel párhuzamos fix kapacitás értékét ismerve az induktívitás könnyedén kiszámolható... Ugyanis olyan induktívitás mérők aranyárban vannak, melyek még 1uH-t is megmérnek viszonylag tűrhető pontossággal.
Mivel a multiméterem tud kapacitást mérni, ezért az oszcira tápfeszt adva (a kapacitív leválasztás miatt) az induktívitás helyére nyugodtan ráköthető a kapacitásmérő. Így pontosan meghatározható a számításoknál használandó kapacitásérték. Nekem kb. 1nF ez az érték. Azért kell tápfeszt adni rá, mert anélkül más értéket mérhetünk a tranzisztor kapacitásai miatt. Hasonlóan jól használható szerszám a GDO is, ha van... Rádióépítésnél, tekercs készítésnél ezek a kis segédeszközök nagyon hasznosak lehetnek.
Sziasztok!
Találtam egy érdekes megoldást ITT. Nem igazán értem, hogy a germánium tranzisztornak mi a szerepe ebben a kapcsolásban, ezért segítségre lenne szükségem. Előre is köszönöm!
Ott van alatta leírva. Tranzisztoros erősítővel tápellátás nélkül. A demodulált RF jelből kapja a táp ellátást.
Bizonyos szemszögből nézve én sem értem. Inkább hátrányai vannak mint előnyei. A készülék teljesítményét sem növeli. Jól illesztett antennát és detektort alig ha pótólja. Ajánlok egy linket, itt le van írva hogyan működik.
Bővebben: Link
Köszönöm a segítséget! Lehet, hogy érdemes vele foglalkozni, nem tudom...
Szerintem is, próbáld ki! Néhány forrasztást megér.
[quote]A detektoros vevővel — annak ellenére, hogy igen egyszerű — néhány érdekes és hasznos tapasztalatot szerezhetünk."
Most egy Sokol rádiót próbálok visszacsalogatni az örök vadászmezőkről, de ha lesz időm kipróbálom!
Kedves fórumtársak!
Mai szerzeményemet szeretném megmutatni, ami nem más mint egy japán AIWA AR-737-es táskarádió, a 70-es évekből. A helyi ócskapiacon leltem rá, gyönyörű állapotban van, és a viccc az egészben az, hogy 8 lejt fizettem érte, ami kb. 500 Forint. Kész, ezentúl ezen hallgatom Kossuthot!
Sziasztok!
Találtam egy érdekes videót, mágneses erősítőről. A vége felé egy detektorosra is rákötöttek egy mágneses erősítőt, és remekül szólt... Videó Üdv.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy FM rádiót, elektroncsövekkel. Most nem a csövek kapcsolása érdekelne, hanem az FM demoduláció. Ugya van a szokásos, amikor egy rezgőkörre kapcsoljuk az FM jelet, és az a frekvencia függvényében elhangolja a rezgőkört, így egy AM jelet kapunk, amit aztán kedvünkre demodulálhatunk. Ez világos, és kipróbált de én úgy gondoltam megoldani hogy: Az FM jelet lekeverem egy KF-re, ebből kiszűröm a fölösleges összetevőket. Ezután a jel egy keverőbe menne, ahol a KF oszcillátor frekvenciájával keverném, így egy HF sávszűrő után elvileg megkapnám tisztán a HF jelet. Ez így működne? Vagy megint feltaláltam a spanyolviaszt?
Szia!
Inkább FM-AM konverzióval próbálkozz. Az aránydetektort vagy a fázisdiszkriminátort erre találták ki és csövekhez is jól illeszthetőek.
Rendben, azért majd egy próbanyákon tranzisztorokkal kipróbálom az én verziómat is hogy az mit művel Mindenesetre előrébb kell hoznom a függvénygenerátor projectemet, mert az 1 arasznyi kábelt feltekerek egy 1 ujjnyi vastag ferritre módszer már nem működne...
Az aránydetektor önmagában elvégez minden szügségeset, ami a demodulációval kapcsolatos. FM demodulátorok
Link
Ma építettem egy csöves regeneratív vevőt. Egy ECC85-el működik. Az egyik trióda a regenerációt vezérli, a másik hangfrekvenciás erősítő, egy dugasztáptrafó kimenővel. (Szegény annyira túl van hajtva, hogy az anód is felizzik. A következő verzióban lesz egy jobb terhelhetőségű végfok is.) A tekercset hasra tekertem, csak akkor működik rendesen, ha rá van kötve a szkópom, kell neki az a 40 pF bemeneti impedanciája. Csak a kossuthot sikerült eddig befognom, majd a tekercsel fogok még játszani.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy sztereó dekódert, de csövekkel.(Még az előző projekthez kapcsolódóan, csak lenne már kész a jelgenerátorom...) Megnéztem a neten a dolgot, és az alábbi megoldásra gondoltam:A sztereó jel elnyomott vivővel érkezik, a vivő 38 khz, ennek a két oldalán van a két csatorna jele.Tehát kell egy fázisdiszkriminátor, ami kb 55 khz-ig működik. A vivő előállításához (ha jól értelmeztem a leírást) a jelben van egy 19 khz-es referencia, aminek a második felmarmónikusa 38 khz. Tehát ha azt csinálom, hogy a vett jelhez hozzákeverem a vivőt, felerősítem, majd egy 38 khz-es alul, illetve felüláteresztő szűrőre vezetem, majd egy diódás demodulátorral demodulálom, megkapom a 2 csatorna hf jelét. Jó az elgondolásom? Ezt max 3 csővel meg lehetne oldani.
A helyzet ennél egy picit bonyolultabb, és nem biztos, hogy 3 csővel megoldható. A sztereo FM adó modulációja összetett moduláció, az alapsávban az összegjel van, 15 kHz felső határ alatt. A különbségi jel 38 kHz -es vivőt modulálja AM/SC (elnyomott vivős amplitudó modulációval). Ennek a jelnek a sávszélessége 23 - 53 kHz között van.
A segédvivőt, és a pilotjelet az adó oldalon 76 kHz ből állítják elő frekvencia osztással, a szigorú fázis kapcsolat miatt. Az AM/SC jelet csak szorzó demodulátorral lehet visszaállítani, egyszerű diódás demodulátorral nem. Ha előállítottad az összeg, és különbségi jeleket, akkor azokból összeadással, és kivonással lehet előállítani a jobb és bal csatorna jeleit. A frekvencia sokszorozás, megfelelő szűrőzés, szintkorrekciók miatt szinte biztos, hogy még egy elfogadható minőségű sztereo dekóderhez is több mint három cső fog kelleni, nem véletlenül nemigen találsz csöves kapcsolásokat. Szép kihívás.
Nem telesen értem amit írsz, kissé hiányos a tudásom...
Az írásod alapján arra jutottam hogy: A szorzó demodulátorral demodulálni tudom a felső frekvenciasávot, hiszen a különbségi jel így pont a hangfrekvenciás sávba esik. Az alsó sávhoz a 19 khz-es pilotot hozzákeverve szintén HF jelet kapok. Vagy célszerűbb a magasabb, összeg jelből demodulálni a másik csatorna jelét? Persze egy marék jó meredekségű sálszűrőt kell építenem, mert a 19khz még hallható... A wobler projektel is kéne haladni Erre a megoldásra gondoltál?
Két blokkvázlat.
Köszi szépen, ezzel kigyúlt a fény
Nem biztos, hogy ennyi csővel kell ezt megoldani.
Ez is jó, nekem a Grundig eredetiben megvan, jelentem, működik, de a Pacsirta-féle is jó lehet, mert a VT kb.200 példányban hajdan legyártotta a főelvtársak részére!
Helosztok.
Új rádió építésébe kezdtem. Az előző nem lett valami jó mechanikailag instabil volt, esett szét. Remélem ez jobban sikerül. 4 csöves lesz. Végfok és demodulátor: PCL84 A visszacsatolt audion: PCF80 A végfok oké, találtam pcl84 SE rajzot, nem kell alkatrészt számolnom, de a pcf el gondba vagyok. Mekkora andáramot kell beállítanom a trióda és pentóda szekcióban? Ugye az anódáramot befolyásolja az anódellenállás, de akkor miért van az adatlapban Vg1 vs. Ia grafikon ha nincs megadva a hozzá tartozó R anód? A katódellenállás kiszámítása csak annyiból áll, hogy megnézem mekkora előfesz kell, és az ahoz tartozó anódáramra alkalmazom az U=IR összefüggést? És a katódellenállás az anódáramot is csökkenti, vagy ez elhanyagolható? Mekkora kondikkal kell hidegítenem a katódellenállásokat? Mivel RF ről van szó, gondolom nem kell nagy kondi. A 15V nyi fűtést a pcl nek feszkétszerezővel megadhatom?
Kész van a dem./végfokozat. A pcf alkatrész számításokban tudtok segíteni?
Mi a kapcsolás amihez ki kell számolni az értékeket?
Köszi mindenkinek a segítséget a sztereó dekóderrel kapcsolatban, hogyha megépítem egyszer akkor közzéteszem a végeredményt
Valami ilyesmire gondoltam. (remélem látszik, nincsen jó fényképezôm) Lehet van benne hiba.
A pentóda vezérlőrácsát és segédrácsát fölcserélted a kapcsolási rajzon! Egyébként nem sok mindent tudok kihámozni a rajzból... A trióda munkapontja a lineáris erősítési szakaszon lenne? Egyébként R3-at kell hidegíteni, egy olyan kondenzátorral aminek a venni kívánt frekvencián kicsi az impedanciája. Az anódellenállással az anódfeszültséget, valamint a munkapontot állítod, ez katalógusadatok alapján számolható ohm törvénnyel. Ugyan ez vonatkozik a katódellenállásra is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |