Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   301 / 840
(#) trudnai válasza Andre90 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /

Orulok neki Amugy van olyan nyomogomb, aminel a felengedeskor is van prell jelenseg -- annal a while utan is be kell tenni egy kis varakozast egyszeru prell mentesites vegett.
(#) sikolymester válasza Andre90 hozzászólására (») Jan 23, 2011 / 1

Itt van egy oldal példa kódokkal a pergésmentesítés témában: Debouncing Hackaday
(#) gabi20 hozzászólása Jan 23, 2011 /

Sziasztok az előbb felraktam a gépemre az AVR Studio 4 -et. Nem működik a fordítás, mellékelem a képet róla. Az include fájlal van valami gond. Valaki tudna segíteni?

ASTUDIO4.JPG

(#) zolee1209 válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Kattints a hibaüzeneteknél arra a piros pöttyre, hogy lássuk hol van az "or" hiba... Persze képet is tegyél fel.
(#) kovacsj válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Úgy tűnik, hogy a 371. sorban kisérlet történik egy kulcsszó (OR) újradefiniálására.

Ha már itt vagyok: Az AVR Studiót nem lehet rávenni arra, hogy a sorszámokat is mutassa?
(#) gabi20 válasza zolee1209 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Rákattintottam arra a pirös körre az include fájlban talált egy OR kulcsszót (kép).

astudio.JPG

(#) gabi20 válasza zolee1209 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Köszi most már működik. Az UCSRA regiszter 3. bitjének adtak olyan nevet hogy OR, ezt átneveztem, és már működik is.
(#) ketfarkukutya hozzászólása Jan 23, 2011 /

Hali,
lenne egy kérdésem.
Szeretnék ugyanarról az áramforrásról működtetni egy infra adót és egy vevőt, de az adó rezgése bezavar és a vevő emiatt folyamatosan veszi a jelet, akkor is, mikor infrán nem is kapja meg.
A cucc nagyon egyszerű atmega8-ason van, generálok vele 36khzet, ez megy ki az egyik pwm kimeneten, hajtja az infra ledet. A vevő SFH 5110, klassz kis cucc, kiszűri a 36khzet és fel is erősíti. úgy kötöttem be ahogy a datasheetben van http://www.farnell.com/datasheets/73785.pdf , elvileg ez szűr zajt, de nem nagyon. Illetve a vcc és a föld közé is tettem kondit.
Kipróbáltam külön áramról a vevőt, úgy minden ok, csak a közös áramforrás zavarja be.
Nincs vmi ötletetek?
(#) sikolymester válasza ketfarkukutya hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Egész pontosan hogyan néz ki a kapcsolási rajzod ? Kérdezem ezt egyrészt azért mert a linkelt adatlap az helytelen, másrészt mert az IC valódi adatlapján a javasolt bekötési rajzon szerepel opcionális alkatrész.
Helyes adatlap
(#) ketfarkukutya válasza sikolymester hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Szia,
megnéztem a datasheetet, amit linkeltél, de én nem igazán látok a kettő közt különbséget. Csatolok egy hevenyészett kapcsolásit. Ahol az O betű van, ott mérek folyamat 0-t(vételt), hiába takarom az infrát. És mondom, ha külön tápról megy az infraled, akkor minden ok. Valahogy átterjed a PB1-ről a rezgés a vevőhöz..

zavar.jpg

(#) ketfarkukutya válasza ketfarkukutya hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

ja igen, és 4,5V-ról megy, de lehet ez mindegy
(#) ketfarkukutya válasza sikolymester hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

és közben rájöttem, h legutóbb tényleg fasságot linkeltem, bocs..
(#) trudnai válasza ketfarkukutya hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Ettol fugetlenul nem kellene csunyan beszelni...
(#) Reggie válasza ketfarkukutya hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Hol van az ado? Az az egy szem dioda kozvetlen a uC-re kotve? Mert ha igen, akkor eleg nagy gaz, rakjal ra elotet ellenallast, mert igy a uC-n keresztul rangatja a tapot eleg durvan.
Az 3-es labon levo 100 Ohm-mal tortenne a szures, ha lenne egy kondi a 3-mas lab es a 100 Ohm kozos pontjarol a fold fele kotve(azaz a 2-es labra, minnel kozelebb a vevohoz), de igy onmagaban csak felerositi a sajat zajat. (Raadasul az adatlapon ez igy jelolve is van a rajzon miszerint: "*) only neccessary to suppress power supply disturbances", azaz csak akkor szukseges a 100Ohm es a 2-3 lab koze a kondi, ha a tap zajos.)
(#) ketfarkukutya válasza Reggie hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Szia, köszi a segítséget, bár egyelőre nem sokat javult a helyzet, tettem az infraled elé ellenállást, meg a kondit is beraktam, ahová mondtad. De még mindig villog magától sajnos.
(#) zacc hozzászólása Jan 24, 2011 /

üdv.
RC5 infra tavirányitó jelét szeretném dekodolni mega8535-el, tsop 1736-ot használok, kivezetése int1 en van.
Az lenne a kérdés, milyen algoritmust használjak a 14bit-es jel érzékeléséhez.

Köszönöm a segítséget.
(#) sikolymester válasza ketfarkukutya hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Milyen tápot használsz az áramkörhöz? Nem elképzelhető, hogy egy rossz kapcsüzemű tápot, ami eleve tök zavaros?
A 4,5 voltos táp pedig éppen határeset, mivel az adatlap azt írja, hogy 4,5V a min. amivel működik. Tehát lehet, hogy a tápod igazából 4,4V, és ez már kicsit zavarja. Én kipróbálnám 5V-os táppal is, biztos ami biztos.
(#) TavIR-AVR válasza zacc hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Bascom: GetRC5

Benne van a teljes algoritmus. Amugy Manchester kódolású a jel.
(#) Udani hozzászólása Jan 24, 2011 /

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni hogyan lehet használni az avreken lévő analog comparátort.Mert van egy olyan avr- em amin csak ez van.
(#) zacc hozzászólása Jan 24, 2011 /

üdv.
A következő programmal ki akartam tenni az lcd re a kodot, amit gomb lenyomás után generált.
$lib "mcsbyte.lbx"
Config Rc5 = Pind.2
Enable Interrupts
Dim A As Byte , C As Byte
Cls
Do
Getrc5(a , C)
Lcd C
Wait 1
Cls
Loop

Az Lcd megy, más programmal müködik.
Ám ez a program nem ir ki semmit.

Köszönöm válaszotok.
(#) huba hozzászólása Jan 24, 2011 /

Sziasztok. Megépítettem még egy avr dopert. Minden ok, felprogramozom a processzort, nem ismeri fel a gép. Mi a fene, kvarc jo, diódák jó, minden jó. Felprogramozok egy másikat, amit kivettem valamiből, jó.
Következtetés:
Atmega8A-val nem működik a doper, sima atmega8-al igen. Ez volt az utolsó sima atmega8-am. Létezik A-ra is fordított hex?
(#) edison14 válasza Udani hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

ITT találsz róla egy leírást. Az adatlapban is benne van, hogy hogyan kell konfigolni.
(#) TavIR-AVR válasza huba hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Az A-s és a sima közt csak áramfelvételi különbség van, a HEX-ek csereszabatosak...
(#) huba válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Akkor nem értem mi lehet a probléma. Ugyanaz a hex, ugyanaz a fusebeállitás, új ATmega8A és az A-s nem megy. De biztos ami biztos kiveszek még egyet a csőből és kipróbálom.
(#) huba válasza huba hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Ez sem megy. A win nem ismeri fel.
(#) suhanc válasza puli122 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Köszönök minden választ majd meglátom még egyelőre azt nem tudom eldönteni hogy ez most c++ vagy c# mert akkor a ms-nek a szoftverét letöltöm és azzal próbálkozok először win alatt hogy megértsem hogy mi mit csinál. Ajánlom mindenkinek aki tanuló ezt az oldalt:Ms tanuló"támogatás"
A tanuloknak segítenek azzal hogy a programokat használhatják stb..stb.. akit érdekel úgyis utána néz.
Na akkor c++ vagy c#?
köszönöm előre is a válaszokat.
Suhanc
(#) Reggie válasza huba hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Alapvetoen ugyan az a ket verzio. Viszont ami a hibat okozhatja: az usb-re kozvetlen csatlakozik az AVR, az usb jelvezetekei 3.3V-osak, az AVR pedig 5V-rol megy. Mindket adatlap szerint 0.9*Vcc, azaz ebben az esetben 4.5V, a minimalis feszultseg ahol garatnaljak, hogy magas ertekunek fogja beolvasni a lab allapotat. Szerintem az uj verzio erre erzekenyebb mar, igy a 3.3V-ra nem 1-et olvas be(vagy csak neha, azaz bizonytalan).
(Az AVR-Doper hibasan van tervezve.)
(#) vegtamas hozzászólása Jan 25, 2011 /

Sziasztok!

AT45DB081B típusú SPI flash memóriával küzdök atmega16 mellett. Egy (általam írt, tesztelt, működő) kódból gyakorlatilag copy-pasteltem az spi kezelő részt, és az új kódban nem akar menni, olvasáskor mindig 0-kat dob vissza.
SPCR=5F; beállítást használok az AVR-ben.
Tudnátok mondani néhány tippet/trükköt, amik SPI-os flash-nél általános gond szokott lenni?

Üdv,
vegtamas
(#) kiborg válasza vegtamas hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Hali!
Órajeled maradt ugyanaz?Sebességbeállítás az órajel miatt elmászhatott.Megszakításod engedélyezve van?Gondolom fizikailag megegyezik a két bekötés ?
Kiborg
(#) zolee1209 hozzászólása Jan 25, 2011 /

Egy kis segítségre lenne szükségem... Megépítettem ezt a programozót: Bővebben: Link Az AVR stúdióban az avr prog-ot nem tudom megnyitni, így nem tudom betölteni az STK500.ebn fájlt a prociba. Próbálkoztam ebn2hex konverterrel, ezzel sajnos nem tudok mit kezdeni, mert nem tudom, hogyan lehetne betölteni az ebn fájlt... ebn2hex

Hozzátenném, hogy a linkre kattintva nekem egy oldal jött be, csupa karakterrel, így "jobbklikk, cél mentése más néven" módszerrel próbálkoztam. Elvileg egy rar állomány lenne...
Következő: »»   301 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem