Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   77 / 188
(#) abcdabcd válasza Mezoas hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Ez jó kérdés, hogy mitől van az ingadozás, én már az én nyákomat szanaszét forrasztottam emiatt, úgyhogy csinálok hamarosan egy másikat és azzal próbálkozok de egyébként ezen kívül az enyém pontosan mér, illetve, az enyém nem biztos, hogy ugyanúgy ingadozik mint a tied, az enyémet nullázom beáll mondjuk -14mOhm-ra és ott marad, lehet mérni csak ennyi lesz az eltérés, aztán kikapcsolom bekapcsolom nullázom és lehet +10mOhm-ra áll be de ugyanúgy stabilan tartja az értéket...
(#) p_istvan válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 26, 2011 / 1
 
Szervusz!
Ez nem a nyáktól van, hanem valamelyik kontaktus átmeneti ellenállásának ingadozásától, leggyakoribb lehetséges okok:
- Üzemmódkapcsoló bizonytalan kontaktusa.
- A banándugó nem igazán szoros, van olyan rugós szorítású dugó amelyik rugója ugyan illeszkedik, de közben a rugóban könnyen elfordul a banándugó változó átmeneti ellenállást okozva.
- A banándugóba nincs jól beforrasztva vezeték, vagy részben törött, ha szakadtak az erek egy része, az bőven okozhat ilyen nagyságrendű ingadozást. A csavaros rögzítés nem jó, mert a vékony csavar alól "kifolyik" a fém és meglazul.
- Ugyanez a csipesznél.

Nullázásnál nem a két csipeszt kell összekapcsolni, hanem pl. egy elkó (vagy vezeték darab) egyik lábára kell tenni őket, így szimulálva a mérés közben is fellépő átmeneti ellenállásokat.
István
(#) Mezoas válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Elsőre csak legyintettem mindkettő kérdésre, de az induktivitás állásban az ismételt nullázás meghozta az eredményt. Végre értékelhető ESR értékeket kaptam.
Köszönöm!!!
(#) abcdabcd válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Esetleg tudsz ajánlani olyan banánaljzatot ami talán jobb lenne akkor? Leginkább olyan tipusú kéne ami alá lehet szorítani fixen is kábelt vagy mérőadaptert, szóval az a csavaros felső résszel rendelkező fajta...
(#) p_istvan válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
A banándugóról és nem az aljzatról beszéltem:
jó pl. a késes banándugó nem szép de biztos érinkezést ad, vagy amit a profi műszerekben (pl EKG, este teszek fel róla képet) használnak, vagy hasonló amit hangszórókhoz is szoktak alkalmazni, ezeken a rugók nem fordulnak el a banándugón.
A csavaros szorítású banánhüvelyből pedig gyártanak sokfélét, az általad elérhető szaküzletben kérdezd meg milyen van nekik. Vagy pédául a l@mex-ben a 43-04-34, 43-04-40, 43-13-29, 43-13-30 cikkszámú.
(#) abcdabcd válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Ja bocsi félreolvastam ,akkor a dugót nézek majd másmilyet, akár ilyen késeset...
(#) shield válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 30, 2011 /
 
Szia!

Kis gondom van a pdf-ből nyomtatással. Az öreg nyomtató nem méretarányosan nyomtat pdf-ből. Sajnos át kell rajzolnom az ilyen nyák terveket. Szerencsére Sprint Layout alkalmas erre.
Esetleg neked meg van valamelyik tervező program fájljában? Megköszönném, elég sok munkától megmenekülnék.
(#) fezsolt73 válasza shield hozzászólására (») Jan 30, 2011 /
 
Itt a topikban már fent van Sprint Layout formában a nyákterv.Meg kell keresni...
(#) abcdabcd válasza shield hozzászólására (») Jan 30, 2011 /
 
Nekem is volt hasonló gondom, nem biztos, hogy a nyomtatóddal van a baj, próbáld meg a pdf olvasó programban beállítani hogy "ne igazítson lapmérethez" vagy hasonló nevű opciót a nyomtatásnál, vagy a másik amit lehet, bár ha régi a nyomtató az lehet nem tud ilyet, de a nyomtatónál "szegélynélküli nyomtatást" választassz akkor jónak kéne, hogy legyen... De amúgy fent van az eredeti terv gerber formátumban is ha visszább keresel, nem olyan sokkal korábban rakták fel a készítők!
(#) p_istvan válasza shield hozzászólására (») Jan 30, 2011 /
 
Ahogy abcdabcd kolléga is mondta, be kell állítani az Acrobat Readert nyomtatási opcióinál az átméretezés nélküli nyomtatást! Mert alapból szegélyekkel akarja nyomtatni, de a PDF terv szegély nélküli ezért át akarja konvertálni... Nem a nyomtató hibája.
(#) shield hozzászólása Jan 30, 2011 /
 
Köszi mindenkinek a tanácsokat, remélem megoldódik a probléma.
(#) singidunum011 hozzászólása Jan 31, 2011 /
 
Ki van cserelve minden ellem kb 4x de a muszer nem mutat semmi normalist. Az ellenalas meresen kerdőjelet ir ki. Lehet e hogy a pic hibas ?

Veg vegen ki let probalva az oszes variacio a hex ek bol is.

Masik 16f690 es peddig orszagomban no nem kaphato!
(#) vargaf válasza singidunum011 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /
 
Szia!

Ennyi információ alapján senki sem fog segíteni, mert semmi konkrétumot nem írtál. Először is a műszer indításakor kiírt értékeket, a kalibráció során kiírt értékeket írjad le. Ha tudsz tegyél fel egy jó minőségű, nagy felbontású fényképet a nyomtatott áramkör mindkét oldaláról. Figyelmesen olvassad végig a fórumot, lehet, hogy az általad tapasztalt hiba másnál is jelentkezett már és a megoldás is megvan.

Üdv.: Feri
(#) abcdabcd válasza singidunum011 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /
 
Esetleg nézd meg nincs e valahol zárlat, nekem mintha hasonló lett volna amikor valahol a kalibrálókapcsoló környékén volt egy zárlat a panelemen, ami összezárta a földet valamelyik másik vezetékkel...
(#) singidunum011 válasza vargaf hozzászólására (») Jan 31, 2011 /
 
Igen, beinditaskor minden ugy megy mind ahogy ay utasitasban le is van irva.Calibracio ok.De most hogz ha meresre kerul a sor hat 10 vagz 20 pf hellyet valami fura erteket mutat,a tekercs meresnel pedig be jon a kerdojel elenalasnal szinten valami horibilis ertekel.Megvarom a picet rendelve van Angliabol ,es dipelek egy uj tekercset.Muszaj menije.Nem letezik hogy az oszes elemek kicserelese utan se boldogulok a meresel Legvaloszinub hogy a pic hibasodot .... vaggy hibasan jott. Egetesel volt egy kis problema nemleg amit be kel vallanom de keritettem egy programot amivel boldogultam eleg szepen.Verifikalva ugyanaz mind az eredeti.
Bocs a helyesirasert !
(#) abcdabcd válasza singidunum011 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /
 
Keress zárlatot szerintem én is gyanakodtam a pic-re de volt itthon több is, így kipróbáltam maradt ugyanaz, és egy olyan helyen volt zárlat, ahol úgy nézett ki hogy szép szabályos pad van a nyákon ami meg van forrasztva, erre kiderült hogy az a "pad" az nem egy pad hanem egy pad meg egy vezeték összezárva
(#) p_istvan válasza singidunum011 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /
 
Most sem írtál konkrét adatokat...
Az inditáskor milyen értékeket ír ki?
Ennyiből a reed relére gyanakodnék: szakadt, vagy nem tud behúzni, vagy záró helyett nyitó érinkezői vannak.
(#) singidunum011 válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 31, 2011 /
 
Kis idot kernek, kuldok adatokat is de ez a reed rele szeget utot ,ugy hogy erre nem gondoltam Kosz adig is jelentem a prosperitast vagy a kudarcot !
(#) vargaf válasza singidunum011 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /
 
Szia!

A kalibráció után kondenzátor mérésnél mit jelez nyitott kapcsoknál a kijelző? Az induktivitás mérésnél míg nem kötsz rá semmit, addig a kérdőjel jelenik meg, de ha rákötsz egy tekercset akkor a mért érték jelenik meg. Ugyanígy az ESR mérésnél is. Mellékelem az én műszerem alapértékeit a kalibráció után.

Üdv.: Feri
(#) andras1 hozzászólása Feb 6, 2011 /
 
Műterhelést építek, és sikerült szert tennem régi Ganz fékező ellenállásokra. A 24 db, kerámiacsőre feltekert kantálhuzalból álló ellenállás, 2, 4, 8 Ohm blokkokban lesznek beépítve, dobozolva kényszerhűtéssel stb. A kérdés úgy az volt, hogy mekkora egy tag ellenállása, hogy a lehető legpontosabban közelítsek az elvárt értékhez. 4 fajta multival és az LCM 3-al mértem az értékeket. A multik 0,4 Ohm-ra mérték , az LCM 3 0,9-re. 2 db sorba kötése esetén a multik 0,8 ra, az LCM 1,8-ra. 5 darabnál a multik 2 ohm, az LCM nem mérte meg. 34 Ohm és 300mOhm között ugrált a kijelző.
Az LCM normál ellenállásokat kifogástalanul mér, rövidre zárt mérőzsinórral 1-3mOhm a kijelzés.
Hol a hiba?
(#) singidunum011 válasza andras1 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Uj pcb-t keszitetem. Most megyen a c kifogastalanul. l-nel minden ok de megjelenik ez a fura forditot kettes a henri elott.



elektrolit meres ok de vannak nagyon fura betuk.Kek displaiel mukodik a zold nem indul be.Csak villog.Kulomben a 134 hex el megy.
Lehetseges a display controlerel lehet valami kompatabilitas hiba ,Vagy?

le vannak merve a capacitasok a masik muszerhez mert ez csak prototipus es a pcb is nagyon egyszerusitet.Keszen lesz a masodik fel teszem . A 82uH tekercset holnap csevelem es merem kiBővebben: Link

vane.gif
    
(#) p_istvan válasza andras1 hozzászólására (») Feb 6, 2011 / 1
 
Az LCM3 nem ellenállásmérő, mint már valahol írtam is, hanem ESR mérő. A kis értékű ellenállások mérése, csak járulékos plusz, de mivel a mérőfrekvencia 90 kHz körül van és ráadásul a mért ellenállás vagy elkó a rezgőkör része lesz, ezért annak induktivitása problémát okoz. A legújabb verziók ez valamennyire kompenzálni tudják (vagy 10 uH-ig) de magasabb értéknél már nem nagyon.
A nagyméretű huzalellenállásoknak pedig jelentős induktivitása van, főleg ha sorba is kötöd őket!
Talán, ha mind párhuzamosan van kötve és a legújabb szoftver van az LCM3-ban, mérhetsz pontosabban is.
(#) p_istvan válasza singidunum011 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
- A mikró ( u ) és az omega ( ohm ) jel a standard karakterkészletű kijelzőn jelenik meg jól, Magyarországon ezt lehet leginkább kapni.

- Eddig mindenféle egzotikus LCD-vel is ment amelyik HD44780 kompatibilis. A típusát írd le amelyikkel nem megy!

Az induktivitás inkább 100 uH legyen! (95-105 között)

Ez_a_jo.png
    
(#) singidunum011 válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Hat ... Nagyon szepen koszonjuk a muszert! Mostan megy kivalloan! Ami a u jelt forditot 2 szam ,nem is zavar sokat .Meg az omega heljet is omikron van rajta de a hozaertok tudjak. Majd ha mas dislay lesz akor helyre zoken a dolog.

Ilyen muszer nincs a boltokban Serbiaban. Es ha volna is nem venem meg mert nekem az epites HOBIM.

(#) nagyg282 hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Sziasztok !

Megépítettem az LCM 3-at ,leírom a tapasztalatokat.

Az élesztés során elsőre nem indult mert C5 kondi zárlatos volt,miután kicseréltem minden működött(V1.24).
Sajnos történt egy baleset , az l/C bemenet mérőcsipesze
hozzá ért a négyágu tápdugóhoz és meghalt a PIC műveleti erősítője (a program működött a Pic-be , de az oszcilátor nem rezgett).
PIC csere után ismét feléledt .de ESR-t csak 15Ω-ig mér(előző PIC-kel 30Ω felett volt)
Uesr = 108mV ,a tekercset átraktam a foorasztási oldalra így 117mV lett!
A Ccal értékét pontosítani kellet(nyomogombos álítás) ,de kikapcsolás után elfeljti(V1.24 programhiba !?), V1.2-1.22 jó

A jó sorrend:
1; rádug
2; átvált
3; beállít
4; lehúz
5; visszavált

Fo =496,5kHz
Fcal =352,8kHz
Re =0,240kΩ

Uesr=117mV
Fesr=83,3kHz

In circuit mérőfeltét jól működik(Uesr=10mV)

Megkérem a szerzőt hogy a V 1.24 Prg. javítását tegye fel !
Egyépként gratulálok a szerzőknek a remek műszerért!


Üdv.:Nagy G.
(#) andras1 válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Megmértem az induktivitásokat, 1db 9uH körül, az 5 db sorban 45uH. Én többre számítottam.
(#) vargaf válasza nagyg282 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Szia!

A C9 és C10 1 nF kondenzátorok milyenek a panelben? Ahogy nézem a képet valószínűleg nem az oda javasolt stiroflex kondenzátorok. Mekkora a tűrésük? Mennyire pontos velük a mérés?

Üdv.: Feri
(#) nagyg282 válasza vargaf hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Szia !

A gyák gyártásba és a c9,10 es kondiba egy rádióamatőr ismerösöm segített!
A nyák teflon hordozoju amit nagyfrekvenciás áramkörökhöz használnak !!
A zöld kondi 1000pF +- 1% csillám kondenzátor, a másik 1000pF +-5% stiroflex(mérve 990pF) +10pF csillám.
A két kondit megmértük (
Bővebben: Link) és elvileg+-1% belul van !

Üdv.:Nagy G.
(#) abcdabcd hozzászólása Feb 9, 2011 /
 
Most találtam, ha valakit érdekel 1nF Remix stiroflex kondi a külföldi bolttól jóval olcsóbban Bővebben: Link
(#) jano36 válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Azért pontosítsunk idézet "styroflex polisztirol kondenzátor 1nF 160V (REMIX)". Első kérdés styroflex vagy polisztiról ? Második, hány százalékos?

Ugye már nem olyan olcsó!
Következő: »»   77 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem