Fórum témák
» Több friss téma |
A +/-37V 8 Ohm-ra, az rendben van. Két hídra nagyon kevés a 300VA. Nekem is van egy névlegesen 320VA-es, tratósan 450VA felvett teljesítménynél elég hamar langyos lesz, tehát nem érdemes nagyon túlterhelni. Hogy csúcsban mekkora impulzusokat tud majd leadni a két végfok (zenével) az attól függ hogy menyire esik le a tápfesz. Ha feltételezzűk hogy nagyon jó a trafód, túl van méretezve és bírja, akkor 2x150W-os "zenei csúcsokat" is le tud adni a két híd, amennyiben nem esik +/-28V alá a tápfesz. Szinusz jellel és műterheléssel nem nagyon kell próbálgatni ebben az esetben.
Ha a trafó feszültsége ilyen mértékben esik, az érzékelhető melegedéssel jár.
Akkor mit mondasz hogyan szűrjem a tápot?
Sziasztok! Na megint összeraktam a hidalt verziót vettem 300x111x33mm-es bordát arra volt rátéve a 2 oldal szigetelés nélkül és a bordát szigeteltem a doboztól. Bekapcsoltam mind két oldal ment aztán 30mp múlva az egyik oldal kimenetén megjelent a teljes tápfesz a másik az ment tovább az most is megy. Mitől mehetett el az egyik oldal szerintetek? Nem tetszett neki hogy egy bordán volt a 2 oldal?
300VA-es toroidom van 2x30V szekunderrel /Urbán/. A táp +/- 40V, rajta 47.000 mikroF. Ha húzom neki melegszik rendesen, de ki bánja. A trafóban van hővédelem, az még sosem tiltott le. Igaz két ventillátorral hűtöm a 4 IC hűtőbordáit, így szellőzik a ház is.
A 7294 hőkorlátozása 2x200W-nál megállítja a játékot, ilyenkor a névleges kétszeresével terhelem a trafót. Ezt a teljesítményt +/- 37V-on te is el tudod érni
Aham. A jelenlegi bordával már jó a 600VA trafóval is nagyon enyhén melegszik csak 2 ventivel épphogy langyos. Csak az egyik oldal elment most ami nem tudom mért lehetett erre szeretnék választ kapni ha esetleg valaki tudja az okát.
Velem is megtörtént az LM 1036-tal. Tettem elé 12V stabilizátor IC-t de brummos maradt. Találomra beraktam egy sokmenetes légmagos tekercset, meg egy 3300 mikrós kondit a mai napig azzal megy. Ha netán összehoztál egy jókis földhurkot azon az LC szűrő nem segít.
Na essünk neki! Ha jól értem a beteg egy hídba kapcsolt végfok, és a híd valamelyik kimenetén valamilyen +/-? táp van. Kérdés: van-e az IC-k ellőtt biztosíték és azok épek -e?
Kikapcsolt állapotban a kimenet mutat-e rövidzárat valamelyik táp felé ? Az általad mért jel egyen vagy váltóáram /pl. nagyfreki mert szeretünk ám gerjedni/ ?
Igen a hídba kapcsolt tda. Az egyik oldalon a kimenetem +teljes tápfesz jelent meg bekapcsolás után kb fél perc elteltével. A feszültség egyenfesz volt. Sajna nem volt bizti a tápágakban. A rövidzár dolgot nemértem meg a nagyfrekit bocsi.
30 másodpercig működött? Tegyél fel egy képet róla.
Mekkora elkók voltak a tápágakban? 100n-k is benne voltak? Korábban már leírtam egy párszor, hogy nem éppen szerencsés kettő (vagy több) modult szigeteletlenül egy bordára szerelni.
Tápáganként 20000uf puffer van. Minden alkatrész benne van. Ugyan az az összeállítás mint eddig annyi különbséggel hogy nagyobb bordát tettem bele. Holnap teszek fel képet.
Szerinted az lehetett a baj hogy a 2 oldal 1 bordán volt? A másik akkor mért nem szállt el?
A hidat most válaszd ketté, keresd meg azt az ellenállást amelyik az egyik IC 14-es lábát összeköti a másik 2-es lábával, ennek az ellenállásnak kell az egyik lábát kiforrasztani. Ha ez meg van, hangszóró nélkül kapcsold be az erősítőt, és mérj feszültséget külön a két hangszórócsatlakozási ponton a beteg csatornánál, ebből megtudjuk a híd melyik IC-je körül lesz a hiba.
Nem, a tokok a mínusz tápon vannak. Bár én nagyon ajánlom a 8 db 3A-es biztosítékot, ez esetben szigetelni kell az IC-ket.
Hogy érted azt hogy mérjek feszt külön a két hangszóró csatlakozási ponton?
A nyákon lévő tápkondikra lettem volna kiváncsi, nem tápegység puffereire, valamint a 100nF-ok meglétére. Továbbra is azt mondom, hogy ne csinálj negatív hurkot a két modul között, tehát használj hűtőtönköt, vagy válaszd ketté a bordát.
Ez az a modul, amiben 560p kerámia csatolókat raktál 560n helyett?
Csak ha szigetelem akkor közbeszólt a hővédelem és recsegett hűtőtönköt csináltam 3 félét egyikkel sem sikerült összehozni tökéletesre ezért döntöttem úgy hogy a bordát szigetelem a doboztól és így működött tökéletesen kivéve most hogy 1 bordán volt a 2 oldad mert ugye elszállt az egyik.
Hűtőtönkel már nem próbálkozom az nekem nem megy akkor majd ketté vágom a bordát. Nem ez nem a te általad bebiztosított fajta ez a sima változat a panelben olyan kondi van ami elő van írva hogy mi kell bele. Tegnap előtt vagy az előtt nem tudom már mikor 3 boltban voltam ami a környéken van sehol nem kaptam 560nf kondit.
Voltmérő a testre pl. tápkondik összekötő vezetékére, és a hangszóró csatlakozó előbb egyik majd másik pontjára, itt ugyanis a híd két IC-jének kimenete mérhető.
Így már értem köszi a segítséget holnap megmérem és írok hogy mi van vele.
Akkor tegyél bele más értéket mondjuk 330n és 1 µF között, csak arra ügyelj, hogy egyformák legyenek.
Ezen a blokkon 4mm x 25mm-es réz tönkök vannak, tökéletes a hűtés és a szigetelés is. Így csináld meg Te is és nem lesz több gondod vele :yes:
Abban teljesen igazad van, a szigetelő sokat elkaszál a hűtésből. Kell annak így is működni ezzel a biztosíték témával bocs, hogy bekavartam.
Rendben 330nf van is itthon holnap azt is kipróbálom.
Semmi baj köszi a segítséget és neked is Bassmester.
Folyt.köv holnap, amit eddig írtál abból gerjedésre tudok következtetni. A tda 7294-et csak fordított polaritású táppal lehet megölni, azt meg ha kibírt fél percet nyugodtan kizárhatjuk.
A táp tuti jó volt bekötve sajna jártam már úgy hogy pont megcseréltem hát akkor szép tüzijáték volt
Szerintem ellenőrizd az elkók polaritás helyességét ,gondolom az van rosszul berakva valamelyik.Az adatlap szerint a hűtőtönk a - tápon van.Ha ez egyébként közös nem gondolnám hogy ez lenne az ok.
Még leírom gyorsan, hogy mit értettem nagyfreki alatt. A TDA 7294 gyenge pontja, hogy a tápfeszültség csatlakozási pontjainál elhelyezett 100-500 nanós, valamint az 1000-3000 mikrós kondik hiányában képes önállóan jelet előállítani azaz oszcillálni, magyarul gerjedni. Ez a jel nem feltétlenül esik a hallható hangok tartományába.
Értem de nekem minden kondi benne van meg a sima hidalt változatból csináltam többet is és mind ment csak hát el bal...szoskodtam szóval sajáthibámból volt tüzijáték meg stb. A mostani esetben meg hogy ment 30mp-et nem tudok másra gondolni csak arra hogy a két híd 1 bordán volt. De majd holnap ha lesz időm összerakok 1 oldalt meg kettévágom a bordát.
Bővebben: Link
Nem hiába mondjuk. Már kb 2 éve olvasgatom ezt a topikot is. Láttam már dolgokat és láttam már nagyon jó dolgokat is. A legtöbb dolgot bassmester-től. Kétfajta hidalt panelja van ,és egy single relés védelemmel. Ő mutatott be csőves előfokkal egybeépített gitárkombót ,aminek szintén ez a lelke. Irigykedve nézzük a kapcsitápokat amiket készít hozzá. De pedró és ALKOTÓ is sokat tett hozzá. De a hűtőtönkös megoldás mindenkinél jó működik. Tehát a hiba az ön készülékében van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |