Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   40 / 276
(#) szulek válasza erbe hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Hát igen a fő trafó egy Hetra 200sve! Ennél a trafónál nem tudom hogy hogy tudnám kihozni a tekercs középpontját. Másféle megoldás nem létezik?
(#) jóbi81 hozzászólása Feb 6, 2011 /

Sziasztok! Volna egy trafóm és szeretném megtudni hogy szerintetek egy kisebb co gépbe jó lenne -e? A mértei: 18*16*8cm 220 /47voltot tud! Sajnos nem lehet szabályozni mert a primer és a szekunder is csak két szál! Ja és meg van hozzá az eredeti fojtója is. arról most nem tudok képet feltenni mert az bent van a munkahelyemen. Ha jó lenne Co- hoz Akkor a fokozatkapcsolást hogyan tudnám megoldani?
(#) mpisti válasza szulek hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

A Hetra 200SVE 3 fázisú, és azt hiszem a szekunder csillag kapcsolású. Tehát a csillagpontot kihozod,akkor fele feszültséget kapsz,azaz 30V körül lesz az üresjárási feszültséged, De,-mivel az SVE200 söntszabályzós, az áramszabályozást nem lesz egyszerű megoldani korrekt módon.
(#) szulek válasza mpisti hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Tehát ha csillagpontot kihozom akkor csak 3db dióda kell az egyenirányításhoz? Hát igen a én is gondolkozok hogy hogy lehetne jobban szabályozni de még nem jutottam semmire.
(#) fezsolt73 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Hetra 200SVE szekundere Delta kapcsolású.
(#) szulek válasza fezsolt73 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

De ha a delta kapcsolást megszakítom és bekötöm csillagba akkor kisebb lesz a feszültség? Vagy nem is lehet átkötni?
(#) mpisti válasza szulek hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

"Tehát ha csillagpontot kihozom akkor csak 3db dióda kell az egyenirányításhoz?"
Igen így van. De mivel fezsolt fórumtársam megingatott a hitemben a szekunder kapcsolására vonatkozólag, ezért lehet hogy csak áttekercselés segít a bajodon. A szekunder tekercsek átkötése deltából csillagba nem jó ötlet,mert a kimeneti feszültség még nagyobb lesz.
(#) szulek válasza mpisti hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Akkor másképpen nem tudnám megoldani csak ha áttekercselem?
(#) szulek válasza fezsolt73 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Hello! Ma letekertem a trafó szekunderjét 20 V-ra tehát ha egyenirányítom akkor lesz 30 V körül. Ennyi már elég lesz ? És akkor ugyanúgy visszakötöm deltába úgy ahogy volt. Még egy kérdés hogy lehetne másképp szabályozni ezt a trafót?
(#) mpisti válasza szulek hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

3 fázisú tirisztoros félhíd. 3 dióda,3 tirisztor. Söntvasat ki kell venni,hogy a szórás minél kisebb legyen.
(#) szulek válasza mpisti hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Tirisztort nem tudod hogy honnan tudnék szerezni? Neked nincsen? Mer nekem van összesen 6 db nagy teljesítményű orosz diódám abból nem tudnák cserélni ?mert akkor nekem 3 feleslegessé válna.
(#) mpisti válasza szulek hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Tirisztort a vaterán találsz. De ehhez kellene még szabályzó és gyújtóáramkör is. Tehát azzal,hogy lesz tirisztorod,még csak kezdődhet a munka,semhogy véget érne. Rajzzal akár tudok is segíteni,de a megépítést neked kell megoldani. Egyébként a legtöbb fázishasító IC gyártója ad ki application note néven felhasználói útmutatót az adott IC felhasználási lehetőségeiről. Kapcsolási rajzot is mellékelnek hozzá. De ha nincs rajz- mint korábban írtam- rajzzal segíthetek.
(#) szulek válasza mpisti hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Hello! Ma összeraktam a hegesztőt csak nem tudtam kipróbálni mer az előtoló mindig begyürte a drótot amint elkezdtem volna vele hegeszteni. Mitől lehet ez a jelenség?
(#) staci123 válasza szulek hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Szia,
"valahol" szorul a drótod... Az is lehet hogy a bevezetőspirál távol van az az előtolótol,olyan hosszút kell alkalmazni hogy éppen ne súrolja az előtoló... Ha kinyitjuk az előtolót, a befűzött huzalnak könyen kell csúsznia kézhúzásra, 0.8 as huzalnál 1KPtól kevesebb húzóerő...
(#) mpisti válasza szulek hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

A huzalgyűrésnek több oka is lehet.
Pl.: sérült a spirál,vagy tele van szeméttel,ami a Co huzalról kopik le hegesztés közben.
2.:Nem megfelelő belső átmérőjű spirál használata. 3 féle méret létezik a normál pisztolyokhoz, kék;sárga;és piros színnel vannak jelölve.
3.:Az áramátadó nem a huzalmérethez van választva,illetve az áramátadó túllóg a gázterelőn,és a kialakuló ív hője annyira megmelegíti,hogy rászorul a drótra.
4.:a továbbító görgő nem megfelelő a huzalátmérőhöz,és deformálja a huzalt. A deformálódott huzal az-egyébként megfelelően illesztett áramátadó fúvókában is megszorul.
5.:a továbbító görgő nem egyenes vonalban tolja előre a huzalt,hanem megtörik a kábelba történő bevezetésnél.
6.: nagyon elhasználódott munkakábel. A markolatnál a nagyon elhasználódott kábelben a spirál hirtelen törik,és emiatt a huzal szorul,ha a pisztoly a kábelbevezetéssel nem egészen párhuzamos. A hegesztő pedig a szorulást nagyobb leszorítóerővel próbálja kompenzálni,aminek a következménye a begyűrődött huzal.
(#) mpisti válasza staci123 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Ez pontosan így van. Csak mi nem tudjuk,hogy milyen előtolóról is van szó. Ha centrál csatlakozós,akkor a bevezetőcső hosszának beállításával a görgőhöz közelebb lehet vinni a betolási pontot.
(#) szulek válasza mpisti hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

hello! Olyan előtolóm van ami a képen látható hegesztőn is van! Amikor nem hegesztek csak benyomom a pisztolyon lévő gombot akkor a drót szépen egyenletesen jön de amint odateszem a kezem ezzel terhelést adva neki egyből belassul és begyüri a drótot a görgőnél.
(#) nyekk válasza szulek hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Üdv.
Ha ugyan ilyen előtolót használsz ,0.8-dróttal,csak az első előtoló kereket használd,mert különben nálam is gyűri a drótot.Mivel ez az előtoló már nem mai gyerek,Így én nem találtam hozzá kerekeket 0.8as rovátkával,maradt az esztergálás.Azóta megy rendesen .
Ja és még egy bevált trükk ami részben meggátolja a piszok bejutását a munka kábelbe,egy kis darab filc,ketté hajtva,és ruha csipeszel ráfogatva a drótra,az előtolás előtt.Sok sikert
(#) mpisti válasza szulek hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

A 4 görgős előtolónál -elérhető áron- jobb nincs. Pont az a lényege a 2 pár görgő alkalmazásának, hogy sokkal kisebb leszorítóerővel képes a huzalt továbbítani,mivel kétszer akkora felületen fekszik fel a huzal. Az egyik görgő leszerelését semmiképp nem javaslom, ha nincs 2 db egyforma,megfelelő méretű továbbító görgő,akkor a megfelelő méretű görgőt kell a munkakábelhez közelebb tenni,a nagyobb horonnyal rendelkezőt pedig hátulra.
Mint korábban írtam, számomra olyan , hogy huzalgyűrődés csak abban az esetben fordulhat elő,ha a centrálcsatlakozóban levő betétcső nincs megfelelően beállítva a görgőhöz.Ennek a csőnek a vége azért van kúposra lemunkálva,hogy a görgők közé a lehető legközelebb be lehessen tolni. Nyilván ez a megoldás kizárja a lehetőségét filc és egyéb tisztító alkalmatosság elhelyezésének a huzalon, de egészen biztosan nem fogja gyűrni a huzalt ha jól van beállítva ez a cső. Ez a beállítás kissé hosszadalmas,de csak egyszer kell normálisan beállítani, aztán a huzalgyűrődés el van felejtve.
Ha jól van beállítva a huzaltovábbító leszorító ereje,akkor bizony a huzal megcsúszik,ha a mutató és nagyujjunk között nagy erővel megszorítjuk az áramátadó fúvóka után a huzalt. Ezzel a módszerrel lehet ellenőrizni,hogy csak akkora legyen a leszorítóerő,ami a továbbításhoz elég,de a huzalt nem deformálja.
(#) szulek válasza mpisti hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Megcsináltam ma az előtolót! Már nem gyűri a drótot. Kipróbáltam a hegesztőt és nekem olyan erőtlennek tűnik. Van varrat még közel szép is csak szerintem nem nagyon égeti össze az anyagot. A hegesztő üresjárati feszültsége 29V amikor hegesztek akkor meg lemegy 25V-ra. Ja és a söntvasat kivettem.
(#) szulek válasza szulek hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Most estére bementem egy régi vasipari céghez és ott találtam egy szétszedett nagy teljesítményű Co hegesztőt találtam benne egy panelt amire nem jöttem rá hogy mi lehet. Ez valami szabályzó lenne?
(#) mpisti válasza szulek hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Ez nagy valószínűséggel egy WEMI 8000 gép előtolás szabályzó kártyája.
(#) szulek válasza mpisti hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

És ezt hogy tudnám bekötni mert az én szabályzóm nem valami fényes és ehez megvan a trafója is csak nem tudom hogy melyik érintkezőre mit kell kötni
(#) mpisti válasza szulek hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Az egy kicsit nehéz lesz,mivel a WEMI a saját motorjaihoz illesztette a hajtást. Ugyanúgy mint pl. az ESAB. Nem tudom milyen a jelenlegi szabályzód,sőt a gépedről sincs infóm,aminek alapján bármit is mondhatnék a te tolóddal kapcsolatban.De ha néhány fotót felteszel a hajtásszabályzódról és a tolóról,talán előbbre lennénk valamelyest.
(#) nyekk válasza mpisti hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

A filcet a felcsévélt drót "kotúr"és az előtolás közé kell tenni,lehet nem fogalmaztam elég érthetően.Volt rá eset,hogy egy gyártótól,ugyanarról a raklapról használt drót a második "gurigánál "annyira piszkolt,hogy nem győztük kifújkálni a munkakábelt ,áramátadót stb.Ekkor jött a filces megoldás ,ami részben segített.
(#) mpisti válasza nyekk hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Efféle probléma a nyitott dobtartóknál szokott lenni,ahol a köszörűpor és egyéb szennyeződés a huzalon megtapad,majd ezt viszi magával a kábelba. A gyári dobok általában lefóliázva,kartonpapír dobozban tanyáznak pont a szennyeződés elkerülése miatt.
A továbbítógörgő által,illetve a súrlódás miatt leváló bevonatport pedig csak fúvatással vagy mosással lehet eltávolítani. Az általad javasolt módszer valóban jó a dobon levő huzalra került szennyeződés eltávolítására.
(#) nyekk hozzászólása Feb 12, 2011 /

Még valami amiről még kevés szó esett,a drót minősége.Én ajánlanám, egy elkészült gép kipróbálását több gyártótól forgalmazott dróttal .Hegesztőként dolgozom és bizony előfordult már nem egyszer ,hogy a cég egy gyártótól rendelt drótot ,elfogyott egy raklappal, a második raklapnál már mindenki a fejét fogta,fröcsög,durrog,nincs beolvadás.Mint kiderült valahogy a gyár másodosztályú termékét igyekezett elsütni.Csak arra szerettem volna utalni, hogy nem minden esetben a gép hibája ,ha nem kielégítő a varrat.
(#) mpisti válasza nyekk hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

1980-tól foglalkozom hivatásszerűen hegesztőgépekkel(többek között) , találkoztam már vacak huzallal is, de a probléma mindig a huzal felcsévélésével szokott lenni. A hiba abból adódik,hogy a nem sorvezetett feltekerésnél előfordul hogy a huzal kis mértékben megtörik az alatta levő, keresztbe csévélt huzalon. Ez kívülről nézve nem igazán látszik, de amikor ez a rész az áramátadó fúvókába ér, egy pillanatra a huzal megtorpan,majd nagy erővel a varratba csapódik. Mindez néhány század másodperc alatt történik, ebből a hegesztő annyit észlel,hogy kifröccsen a varrat. Nem tudja mire vélni, persze a géphibára gondol elsősorban. Pedig csak a huzalt nem csévélték fel a gyártónál úgy,ahogy azt kellene. A huzalösszetétel határozza meg azt,hogy mit-mivel lehet(szabad)hegeszteni, a megfelelő varratminőség eléréséhez. A cégek azért tartják a hegesztőmérnököket,hogy a hegesztési utasításban a hegesztési paramétereket és a hozanyag típusát meghatározzák. Ha ez a szakember kihagyásával- ötletszerűen történik, akkor bizony előfordul,hogy a varratba belépő,és a hegfürdőben megolvadott alapfém nem komálják egymást. Ilyenkor a varrat vacak szokott lenni.
(#) ozon hozzászólása Feb 15, 2011 /

Üdv mindenkinek.
Egy kis segítség megbolondítja a gépetBővebben: Link
(#) szulek hozzászólása Feb 26, 2011 /

Üdv mindenkinek!
Erről az előtolóról tudtok valamit?
Következő: »»   40 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem