Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   99 / 380
(#) andras1 válasza erbe hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Szia!

Ott pont a folyamatos terhelés miatt, és a kivehető nagyobb áram miatt nem javasolja a szekunderek sorba kötését. Nem igazán világos miért. És akkor mi helyzet, ha rendes szekunder és primer van mindkét tekercsen? Hogy a legkisebb a trafó szórása, és a legjobb a kivehető teljesítménye? Vagy ilyen szempontból szerinted mindegy, csak a szimmetria a lényeg.
(#) erbe válasza andras1 hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

A kivehető áram - teljesítmény miatt teljesen mindegy, hogy a szekunder sorba vagy párhuzamosan van kötve. A lényeg, hogy a vasmag primer oldalról szimmetrikus gerjesztést, szekunder oldalról szintén szimmetrikus terhelést kapjon.
A trafónak a legkisebb a szórása, ha a primer tekercs a teljes tekercselési felületen egyenletesen oszlik el és a szekunder a primert teljesen befedi.
Ezt kevés szekunder menetszámnál előfordul, hogy nem lehet teljesíteni, emiatt fordulhat elő, hogy párhuzamosan kötött szekunder tekercsekkel célszerűbb az elrendezés. Pl. ponthegesztő szekunder 1 !!! menet. Oszdd el két oszlopra.
A trafó legjobb - legnagyobb kivehető teljesítménye akkor érhető el, ha a rendelkezésre álló tekercselési tér minél jobban ki van töltve.
(#) Schnitt hozzászólása Feb 11, 2011 /

Sziasztok!

Tudom, nem építés, de trafóval kapcsolatos kérdés:
Vissza lehet valahogy fejteni, hogy hány amperes egy transzformátor?
Amit ismerek, az az, hogy E lemezes vasmagja van, a csévetesten belüli keresztmetszet 29x39 mm, a primer oldal 0,4-es, a szekunder 1,25-ös drótból van tekerve, és rétegenként papírral is szigetelve van.
menetszámot sajnos nem ismerem.
Lehet ezekből az adatokból egy körülbelüli áramerősséget számolni?
Vagy marad a tapasztalati út, hogy addig terhelem, amíg nem kezd el beesni a szekunder feszültség?
(#) erbe válasza Schnitt hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Kiszámolod, mekkora árammal terhelheted a tekercseket. 3 A/mm2-nél a primeren 0,3768 A, a szekunderen ~1,23 A folyhat. Ez 230 V primer feszültségen 86,7 W, tehát a kimenet kb 75 W-tal terhelhető. Ha jó hűtést biztosítasz, akkor akár 100 W-ot is levehetsz róla, ha zárt dobozban lesz, elégedjél meg 63 W-tal.
(#) Schnitt válasza erbe hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Köszönöm a gyors választ!
Nekem csak 15V 4A-ra van szükségem, az belefér a 63W-ba is, de hűtés is van, igaz, csak passzív (alul-felül lyukak)
(#) erbe válasza Schnitt hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Most látom, az előbb elírtam. A szekunder huzalkeresztmetszetet nem szoroztam fel 3-mal. Ezután a terhelőáram ~3,7 A. 4 A terhelés még elfogadható.
(#) szendi001 válasza Remci hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Egesz komoly készülék. Szerintem, ha letekersz 6 voltot a szekunderből, oda fog férni vékonyabb huzalból a masodik szeunder.

Én fából építettem trafó tekercselő gépet, kb 40 cm hosszú tengelye van és egy palló szerű cuccba ragasztottam két függőleges fa hasábot. A tetején fém lemezből átfúrt csapágyak vannak és menetes szár a tengely. Csak a jó szigetelésekre meg a prespán csövekre figyelj a kivezetéseknél! Jó munkát és vájuk a képeket
(#) andras1 válasza erbe hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Érdemes rá árnyékolómenetet rakni trombitalemezből?
(#) erbe válasza andras1 hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Mihez akarod használni? Általános felhasználásra nem szokás. Erősítőben zavarcsökkentésre lehet, de e célból inkább külön vaslemez burkolattal szokták ellátni.
(#) andras1 válasza erbe hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Megjöttek a trafók, viszont sajnos nem tudom beazonosítani őket. Az általam talált táblázatokban nem szerepel. Akinek van komplett adatlapja róla kérem ossza meg.
Annyit tudok róluk, hogy a videoton felszámolásánál lettek vásárolva. Mindegyik csévetesten van egy aszimmetrikusan osztott középkivezetéses primer, két nagyobb teljesítményű és két kisebb szekunder.Mellékletben a képek, meg egy hevenyészett rajz a méreteivel.
(#) kadarist válasza andras1 hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Szia!
Keresd úgy, hogy Color Star trafó.
(#) andras1 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Köszi. Megnéztem, de az enyém szerintem ennél nagyobb. Állitólag 600W. Nem is tűnik ilyen réginek. Ebben a táblázatban nincs benne. Jó lenne valami hasonló, hogy az áttekerés egyszerűbb legyen, ne kelljen modellezni vele.

Ha aluhuzallal van megtekerve a szekunder, akkor Videoton Color Star trafód van.

Rá van forrasztva a kivezetés a forrlécre.

Persze. Megoldották az alumínium forrasztását. Kapard csak meg a vastag tekercselőhuzalt!

Ó hogy az a...És tényleg.Mondjuk én vagyok a hülye, feltűnhetett volna hogy túl könnyű. De a vastagabbik szekunder réz. Úgy jöhetett a ruszkiktól hogy a primer rajta volt - tömegcikk jelleggel - és a szekundert itt tették rá? De mindegy is. Lényeg akkor a nullától kell indulni. A fent linkelt táblázatban hogyhogy nincs benne?

Akkor ez olyan 500W körül van.

Valószínű, hogy az 500W-ot zokszó nélkül képes transzformálni. Akkor viszont rosszul emlékeztem, mert nekem a szekunder aluzása rémlett.

Egyébként "újak". Nem bontva lett, elfekvő készlet volt a vidinél, egy hely srác vett egy zilplatónyi hasonló dolgot potom áron annak idején.

Nagy kincs! Sok sikert a felhasználásukhoz!
(#) derby hozzászólása Feb 12, 2011 /

Hali én most regisztráltam még ujvagyok itt ha nem jo hejen kérdezek szoljatok , olyan problémám van hogy ,orion 5.1 es emben tőnkrement a trafo és olyan embert keresek aki megtudná javitani ujratekercselni ,ha van itt aki ért hozzá vagy tud helyet ahol ezel foglalkoznak az kérem szoljon
(#) (Felhasználó 46585) válasza kadarist hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Alu huzal? Én mindig azt hitem, hogy csak vicc az ilyesmi...

Volt abban az időben már egyáltalán Tolnán vasmaggyártás? Szerintem, ez valami más lehet. A vasmagon nincs fehér csíkozás?
(#) erbe válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Az NDK-s Colortron színes TV demagnetizáló tekercse alu zománchuzalból készült. Úgy 20-25 éve. De már korábban is találkoztam alu tekercses trafóval.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Ezek orosz gyártmányú trafók voltak. A káván, a kezelőszerveken és a tuneren kívül minden részét a Szu.-ban gyártottak hozzá. Itt meg összeszerelték. KGST-biznisz. :csodalk:
(#) peter1995 hozzászólása Feb 13, 2011 /

Hello.Van 3db 50W-os hálózato trafó vasmagom.A három trafó ugyan olyan.MEg lehet csinálni hogy a háromból csinálok egy nagyobbat=erősebbbet?Persze úgy csévetest és akkor az összes vasat felhasználném.A méret nem számít.
(#) andras1 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Ott tartok a hiperszil projekttel, hogy szétszedtem őket, letakarítottam a csévetesteket, letekertem a drótokat stb. A csévetesteket lehet hogy újragyártom, elég rossz állapotban vannak. Elkezdtem számolgatni, és sajnos ellentmondásokba ütköztem.

Sikerült kideritettem, hogy ez egy TC-360M kódnevű Szovjet trafó, amely ebben a sorozatban a legnagyobb volt. A fizikai méretein kívül nincs adatom róla, és érdekes módon a feszültségek sem stimmeltek a katalógusadatokkal. ( lehet hogy már a videoton rakott rá szekundert, mint ahogy említettem).

A vas felülete 11,475 cm2
A probléma a következő: Ha az elérhető -orosz hiperszilekkel foglalkozó táblázatokból választok egy hasonló nagyságú vasat ( 11,3-as van ), akkor ott 2,M/V primer és 2,3M/V sek. értékeket adnak meg. A trafóméretező progi 2,5 -2,7 körüli értéket. A kézi számolás valahol a kettő között.
Hol a hiba, vagy ha nincs hiba hogy lehetne pontosan kiszámolni.

Egy tekercset megszámoltam az 2,4-et ad.
(#) rockersrac hozzászólása Feb 14, 2011 /

Olyan kérdésem lenne, hogy a junoszty tv táptrafójának mi a tipusa? Csatolom a képet, hogy hogy néz ki a mag, és érdeklődnék, hogy mekkora telljesítményű kb ez a trafó?
(#) kwatt hozzászólása Feb 15, 2011 /

Sziasztok van egy halozati trafom megtudna valaki mondani hogy mekkora erteku vagy hogy hogy birnam en azt lemerni?
(#) effectspecial hozzászólása Feb 15, 2011 /

Sziasztok!

Van egy kis trafóm, hagyományos, primer oldala leégett (220V-os).
szekunder oldalon van hat kivezetés, de nincs adatom a kijövő feszültséget illetően. Ki lehet valahogy számolni, hogy melyik lábon mekkora fesz jöhetett ki, hogy ki tudjam cserélni egy hasonlóra? Esetleg a lábak közötti ellenállásból...???
(#) andras1 válasza andras1 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Senki? :no:
(#) erbe válasza andras1 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Ha a Videotonnál 2,4 me/V-tal használták, nagy hibát nem vétesz, ha te is ezt alkalmazod. Amilyen régi a mag, inkább maradjunk a kisebb gerjesztésnél. A 2,7 me/V az felesleges rézpazarlás. Bár már az is ~1,5 T.
A 2,4 me/V ~1,6 T gerjesztéshez való. Afölé csak jóféle lemezeknél lehet menni. Léteznek 1,8-asok is.
Következő: »»   99 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem