Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Kisütött a NAP! 9V-2A! Rakhatom össze És ez a TÉLI teljesítménye!
Grat!
Tényleg egyszerűbb a "gyári" előónozott vezetékkel tapasztalat 1 perc 2-3 cella front oldali vezetékezése.
Életem első "kész" terméke.
9V-os.Most mértem ebben a téli napsütésben 2A kereken. Elvileg vízálló,majd meglátjuk A 2A rövidzárlati áram,a 9V meg terheletlen...
Helló
Ha szabad megkérdeznem a 9V-os feszültséggel mi a terved? Mennyiből jött ki egy ilyen tábla? Hali
Gratulálok a napelem táblához! Csak így tovább! Remélem én is büszkélkedhetek ilyen eredményekkel hamarosan!!
Gondolom 2 db 9 volt os táblát akarsz sorba kötni és így kijön a max 18 volt mely tökéletes 12 volt os aksi töltéséhez..
7,5 db cellát használtam fel félbevágva!
A cellák darabja 890 ft volt,+1990 ft postaköltség. Ez így elméletileg 7,5V 4A. Tehát 30W teljesítményű.
Igen majd így lesz,de egyenlőre csak egy 6V 100 Ao teljesítményű lúgos akksit használok,éjszakai világításra fotokapcsolóval.Udvar+műhely.Ezt akarom bővíteni.
Természetesen ledes világítás.Eddig egy 9V 300Ma-es napelem vitte 1 évig Most tudok bővíteni,és erősebb fényt csinálni. Nem kell villanyt kapcsolni,ha kimegyek valamiért este,és jól mutat Ez a teljesítmény már elvisz rendes világítást is,de ha beválik,bővítem.
Helló
Értem, köszi az infót! Nekem 2db 12W-os 12V-os napelemem van (gyári), amivel 12V-os autóakkut töltök és arról megy a szobám ledes világítása.
Helló
Gratulálok az első prototípusodhoz. Látom 7W-os 6 colos polycellákat vágtál kétfelé . Az elméleti 4A-t csak akkor fogja leadni ha nyáron a nagy melegben sikerül lehűtened őket 40-45 fokosra. Ezek a cellák 3,5A-t adnak 20 fokon áprilisi időben, viszont ahogy melegszenek vesztenek 0,5% fokonként. Idézet: „ A general rule of thumb is that the efficiency of a solar cell decreases with 0.5% for every 1 °C (1.8 °F) above 25 °C (77 °F). This means that on a hot summer day, the efficiency of a solar cell could drop as much as 25%. ” Bővebben: Link Még egyszer gratula, és örülök hogy mások is komolyan gondolják a házi szolár barkácsolást.
Az a baj,hogy nagyon sok cellát kellene összeépíteni.
Szívem szerint 100V körüli feszültségűt csinálnék. Erről már a legtöbb kapcsoló üzemű cucc beindul,és talán nem vág agyon,ha bele tenyerelek a "drótokba" Direktben vinné a TV-t is napközben,ha a napocska is úgy akarja. Számítógép tápegység már 70V körül elindul. Ha kisebb fesz kell,akkor meg nem gond szerezni kapcsoló üzemű step down konvertert. Nem számítok amúgy 4 A áramerősségre,ezek a barkácsolt modulok nem vezetik el a hőt. Fém lemezre kellene a cellákat ragasztani,ami leadja a levegőnek a felvett hőt. Akár lehetne vízhűtést is alkalmazni,a plusz energia amit kinyerünk vele,vígan elvinné azt a pici keringető szivattyút ami kell ide Amit számítógép vízhűtéshez használnak,az tökéletes.
Idézet: „Akár lehetne vízhűtést is alkalmazni,a plusz energia amit kinyerünk vele,vígan elvinné azt a pici keringető szivattyút ami kell ide” Na pont ez az amit meg szeretnék valósítani. A paneljeim hátlapja két rétegű így alkalmas levegő vagy víz keringetésére a két réteg között. Ha lemegy 70 fok-rol mondjuk 50-re.
Gondolkodtam már terrárium szellőztető bevetésén is , de aztán megláttam mibe kerül egy 200-300l/óra kapacitású és rögtön elfelejtettem. Jelenleg a 12V-os kemping szivattyú a nyerő desztillált vízzel májustól szeptemberig aztán levegőztetés pár napig és telire lezárom a csonkokat.
Ma sikerült mérnem,szépen süt a nap
10:30-kor mértem. 15 félbevágott celláról jött le 8,5V,3A ! Mikor még üveglap nélkül mértem,9V-ot termelt.0,5V esik az üveg miatt...
Rövidre zárva 3A?
Próbálj rákötni egy autó hátsó 15W-os izzót, és ha van több is kéznél akkor mérhetsz egy szép teljesítménygörbét.
Egy érdekes cikk a témában: Bővebben: Link
Helló. Mi van ha elektronikusan vezérelt napra forgó tükrökkel, vagy egy óriási lencsével "fókuszálok"-rá egy ilyen napelemre? Kellő hűtéssel mennyire túlterhelhető?
Arra gondoltam, hogy a napelemet bele lehetne tenni két üveglap közé áramló desztilált vizes hűtéssel..... Kérdés, hogy megéri e? Ha legalább 5x ös fényárammal túlterhelhető, akkor megérné a dolog. Például egy hatalmas U-alakú tükröt lehet csinálni alufóliából is és ez egy csíkba fókuszálna középre. A napelem meg vízhűtéssel benne lenne egy átlátszó kádban.
Amit nyersz a vámon, elveszted a réven avagy minél egyszerűbb, annál jobb:
nyerszhetsz kb 20-30%-ot a hűtéssel, DE kell tükör, víz, ezek tisztítása, tükör mozgatása, napelem elektromos szigetelése a vízben, bonyolultabb szél elleni védelem, stb. SOKKAL egyszerűbb +20-30% további napelemekkel bővíteni a kapacitást. Ismét visszakanyarodtunk az alapokhoz: nagyméretű (bőven elférne az én 100m2-es tetőmön), OLCSÓ napelem ÉS tárolás. Ha ezt (Watt/forint)sikerülne megvalósítani, nem kellene az egyre drágább gáz és kis-jó-olcsó akksikkal lehetne elektromos közlekedés 500 forintos benzin-gázolaj helyett. Ma az elektromos autó árának kb harmada-fele az akku ára (több milliós tétel!), élettartama 10 évnél kevesebb.
Bocs nem teljesen napelem...., de feltűnt az elektromos autó.. Nézd meg eztzöld autó
Akár 750ezerből átlehet alakítani elektromosra....
Voltam ma üvegesnél...
550X550-es 4 mm vastag üveg 1800 ft-ba kerül!!! Mondtam hogy viszont látásra...
Én is a 80*70cm-s üveget 7,5EUR-ért veszem, de ez csak sima 4 mm-es ablaküveg.
Mikor kezdtem a projektem még edzett üveget akartam, amikor azt mondta az üveges hogy 20euró én is azt mondtam hogy, köszi de inkább nem kell. Ha már napkövető akkor mit szóltok a balonos megoldáshoz, olcsó és könnyű. Bővebben: Link
Én kapásból sima üveget kerestem!
Az kerül ennyibe...És ott még nem is annyira drága... 7-8000 ft négyzetmétere a 4-es sima ablaküvegnek,utána néztem
Mekkora a hatásfoka egy ilyen napelemnek? Tehát a ráeső mondjuk 1KW fényteljesítményből hány W elektromos teljesítményt állít elő?
Én 17%-os cellákat használok, de már beszerezhető (nem biztos, hogy megéri) 18,2%-os is.
Persze ez a cella hatásfoka, a fedés, szilikon, vagy az EVA mind ront rajta. EVA + LowIron üveg kb 10%-ot. Úgyhogy 1m2-ből kihozható 140-145W.
Az rendben. Mennyibe kerül jelenleg 1 m^2 napelem?
Az invertert házilag is el lehet készíteni, szinte ingyen. Egy párszáz W-os hálózati trafó (valamilyen bontott olcsó), két combosabb fet, fet meghajtó IC, meg pár egyéb szötyi kell csak hozzá.
Egyszer már feltettem, ha valakinek kell tudok ilyen üveg beszerzésben segíteni:Bővebben: Link
Ez nagyon olcsó, jó minőségű és erős.
Ha gyári,akkor horror...
Ha meg tudod magadnak építeni cellákból,akkor negyed áron kivitelezhető.0,5V 8A-es cellák 7-900 ft körül mennek.Ennek a mérete 156X156 mm. kb 4W teljesítmény ez a felület.
1kW-os solar kit , cellák + huzalozás + diódák kb. 900$ postaköltséggel
Bővebben: Link
ez a vatera-s átlagos 220FT/W hoz képest csak 180ft/W máris jó csak nem rizikós így rendelni, nem? de nagyon jól hangzik
Valaki próbálta már hogy parabolába fókuszálni? ki kellene kísérletezni mennyire melegszik fel így jobban és mennyivel termel többet?
Nem szabad melegíteni,mert az csökkenti a teljesítményét.
Szerintem az E-bay megbízható, én eddig mindent ott vettem ami a szolár rendszeremhez kell, volt USA-bol, Angliából, Hongkongból és Kínából is. Mit gondolsz a vaterás eladók honnan szerzik a portékájukat?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |