Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   105 / 384
(#) Ati79 hozzászólása Márc 8, 2011 /

Tiszteletem Mindenkinek!
Van egy trafóm, ami hegesztőtrafóként van használva, most kaptam, de nincs rajta semmi, se kapcsoló, se fokozatváltó. Azt szeretném megérdeklődni, hogyan lehetne ezt megcsinálni, és egyenirányítani? Van egy másik trafóm is, és gondoltam naivan nem-e lehet ezeket összekötni, hogy erősebb legyen, vastagpálcát is bírjon. Tudna segítséget nyújtani valaki? Képet csatolok róluk!
Előre is köszönöm.
(#) Ati79 válasza Ati79 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Ezek a képek pedig a másik trafóról készültek.
Adatai: 220V-Bemenet
Kijövő 220V, 380V, 415V, 440V
100VA; 0,5Amper
(#) erbe válasza Ati79 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Az első nem hegesztőtrafó, arra nem alkalmas. Még áttekerve is csak nagyon szűkösen. A másik egy leválasztótrafó, amit általában szerszámgépek vezérléséhez szoktak használni. Elég kis teljesítményű, nem érdemes a másikkal összekötözgetni.
(#) Directors hozzászólása Márc 9, 2011 /

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni tőletek.
Trafót szeretnék tekercselni és egy vállalkozó szellemű ember segítségét kérném akivel felvenném a kapcsolatot MSN-en vagy skpye-on és segítene nekem mikor elakadok valahol és tanácsokat adna.

A vasmag a képen látható.1000VA-ra lenne szükség és 2×39V-ot. Ezen kívül még szükség lenne 1×9V-ra a segédberendezéseknek.

DSC00076.JPG

(#) erbe válasza Directors hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Még 1 lényeges adat hiányzik, a szalag szélessége. Ez így 1 KW-hoz kevés. Legalább 2 db ilyen vasmag kellene egymás mellé.
(#) Directors válasza erbe hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Arra gondolsz amihez most odaírtam a méretet? Akkor legyen 500VA-os és 2×37V + a 1×9V.
Ez megoldható?

DSC00076.JPG

(#) szendi001 válasza Directors hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

MSN...Nos , elolvasnám a fórum általános szabályait...

Szívesen segítek. Ez ránézésre a szíves TV trafója. KB 350 Watt. két darabból ott van a kW, de kb 20 kiló lesz. Nem lineárisan nől a teljesítmény két vasnál.

Kell hozzá csévetest. és egy menetes szár amit egy U alakú állványban tekerni tudsz. A menetes száron anyákkal rögzíteni tudod a tekerő kart és a cséve tartó fákat is.

Kistarcsa, Villért. Itt tudsz venni megfelelő prespán szigetelést, huzalra való varnis csövet és szigetelő lakkot. Ezek nélkül neki se állj.

Azatán varniscső rá a primer kivezetésre, tekercselés soronként lakkozás, szigetelés, varniscső a másik végre. Szigetelés 3 rétegben, majd a szekunder. Ha kész akkor száradás, vas beépítés, külső lakk, ÉV mérés a szokásos eljárás.

Mihez kell amúgy? Ilyen paraméterű trafót készen lehet hogy olcsóbban kapsz, ha pl. erősítő az alany.

Jó munkát!
(#) Szebence válasza Directors hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Kell még az is, hogy milyen szélesek a lemezek, ha a képen nézem, akkor most a mélysége kellene.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Ez a vas amúgy egy sztereó quadot röhögve kiszolgál.
(#) Directors válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Igen erősítő az alany. Hát ha azt mondod,hogy olcsóbb lenne akkor lehet elgondolkozok rajta.

Erbe itt van mégy egy adat. Lehet ez kellett előbb.

DSC00077.JPG

(#) Szebence válasza Directors hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Igen, ez kellett!

Igen. Az igazság az hogy csöveshem megéri tekerni ezt azt. De 2*24-30 voltos tarfó ipari jószág, így méhben, vagy vakerán olcsón lehet taláni, néha olcsóbban mint a réz a villértben. Az lenne a javaslatom hogy keress bontott erősítőből trafót, az oda való és néha utánad dobják a lomisok.

Az 500 W pulzusban ott van végülis, a puffereken kis jóindulattal. Van valahol hiperszil táblázatom abból ki lehe nézni az adódó menetszámokat.
(#) erbe válasza Directors hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Ez hiányzott. Mint szendi001 is írja, ebből legalább 2 db kellene 1000 W-hoz.
(#) Directors válasza erbe hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Rendben,köszönöm a segítségeteket.
Elgondolkozom a dolgokon és ha úgy alakul akkor jelentkezem.
(#) kamaro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy egy trafó teljesítményét hogy lehet kiszámolni ??? Szerintem a vasmag négyzetes oszlop alakú és a teteje 4x3,5cm oldalról pedig olyan 6,5x3,5cm ...
(#) joey hozzászólása Márc 11, 2011 /

Hello!
12 voltra lenne szükségem és ebből a trafóból kéne kicsikarni, csak nem vagyok igazán tisztába a graetz-hiddal. A 2db 110 voltos primer tekercset sorba kötöttem, és így mértem 19,8 voltot egyenként a 2 szekunderen. Tudna nekem készíteni valaki egy rajzot, hogy milyen híd kell bele, kondik stb?
Előre is köszi!

Kép0085.jpg

(#) ujfalusi válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

A 2x28V egyen vagy váltó?
(#) joey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

De nekem elég lenne a jobb felső is, mivel 2*12 volt kellene, szóval nem kell szimmetrikus táp. Azt nem tudom még, hogy a 7812-nek van valami feszültség korlátja?
Igazából 2db tda 2030 erősítőt hajtana meg. Nem tudom mennyi áramot venne fel, esetleg bírná-e a stabkocka.
(#) joey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

köszi szépen!
(#) peter1995 hozzászólása Márc 11, 2011 /

Hello.Adott egy 27cm2es trafó csévetesttel.A cél az hogy egy 400W-os erősítő menjen róla.Az erősítőnek 70V kell DC-be így 50VAC kell 2szer.
A trafószámító primerre adott 291 menetet 0,9es drótból és 2x 73 menetet 1,3as drótból szekundernek.A szeunder ágon áganként 4,5A lenne a max felvétel.
De mivel engem már vágott át ez a számító így megkérnék egy hozzáértőt hogy az adott feszültségekre adjon nekem menetszámokat.előre is kössz.
(#) ujfalusi válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Először arra válaszolj hogy tulajdonképen mit is akarsz.
Két naponta újfajta trafó méretezésre vagy kíváncsi.
(#) ferencferenc hozzászólása Márc 11, 2011 /

Sziasztok!
Az M102-es lemezeim sarkán van egy kis kimetszés. Milyen jelentősége van ennek a jelzésnek?
Kérdezném, hogy van-e valakinek M102 trafókerete felesleges? /2 pár/
ferrco

M102.jpg

(#) peter1995 válasza ujfalusi hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Az előző már megoldódott.Az jó.
Most haverom akar egy erősítőt erősítő meg is csak táp kell neki.És arrak kéne atrafó.
(#) ujfalusi válasza ujfalusi hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Primer 230V- 408m szekunder 2x100m.
primer 0.9 szekunder jó az 1.3-de ha ráfér inkább 1.5
(#) peter1995 válasza ujfalusi hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Köszi.
(#) Remci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Szia!

Bocs a hülye kérdésért,de ha van pl olyan vasmagom ami mondjuk 16 cm2, akkor azt felfele vagy lefele kell kerekíteni? Mert a táblázatban csak 15 ill 18 cm2 van.
(#) szendi001 válasza Remci hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

A tartalékok növekednek, ha lefelé kerekítesz. Tehát ha a meglévő vasad 16 cm2 akkor a 15 cm2-es menetszámait használd!

Vigyázz, mert ha felméretezel trafót akkor értelemszerűen felfelé érdemes kerekíteni a SZÜKSÉGES vasmag keresztmetszetet. Üdv Joe
(#) szendi001 válasza ferencferenc hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Technológiai kivágás. Jól jelszi a vas irányát szereléskor, mivel az M magok saját anyagukba feszülnek, és jellemzően kézzel vasalják be.
(#) ferencferenc válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Kösz
Következő: »»   105 / 384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem