Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MOSFET-ek

Témaindító: Dzót, idő: Okt 1, 2005
Lapozás: OK   8 / 38
(#) steelbird válasza Lac364 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Az IRFZ44 N csatornás, úgyhogy jó. De miért módosítottad úgy, hogy a Source lábra megy a tekercs, és a Drain lábra a tápfesz?
Úgy építsd meg, ahogy a rajzon van, és működni fog rendesen.
(#) Lac364 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Jó jó értem én ..
(#) Lac364 válasza steelbird hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Nem tudom miért igy bevallom őszintén talán igy gondoltam
egyszerübnek .Azt hittem ennek nics jelentősége..
(#) kadarist válasza steelbird hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Én is ezt mondom neki már mióta. Úgy csinálja meg, ahogy a rajzon van, de hasztalanul próbáltam meggyőzni.
(#) steelbird válasza Lac364 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Hát, pedig nagyon is van...
Sosem láttam még ilyen megoldást, mint a tied.

Az első kapcstápomat még 1997 februárjába készitettem de az is gyengélkedett .Nem gondoltam 14 évet kell várnom a hiba megoldására. Ugy gondoltam a FET re mint egy kapcsolóra fogyasztó előtte van vagy utánna gondoltam mindegy.
(#) kadarist válasza Lac364 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

De milyen ihlet súgta azt, hogy egy jó kapcsolást elronts? Ezt nem értem...

Már ne haragudj de én néztem őket hülyének miért a negativ pontot kapcsoltatják.Meg az oszciloszkópon is egyértelmübb a jel mivel negativ a közös.

Már ne haragudj, de a Push-Pull toplógának pont ez az egyik lényege. Nem érdemes a spanyolviasz feltalálásán munkálkodni.

Bocs közben meg nevet melléklikkeltem

Ezt didyman hogy is gondolta?
[quote]Valamint a FET-ekhez minél közelebb nem árt lezárni alacsony ESR-ű elkóval a tápvonalat. 1-2000ľF elég.

Ezt csak ő tudhatja.
(#) didyman válasza Lac364 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Úgy, hogy a panelre tervezel kondinak helyet a betápon minél közelebb.
(#) steelbird válasza didyman hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

A táp trafó tápfeszre kötött lábát legalább olyan fontos hidegíteni.
(#) steelbird válasza KipKap hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Rosszul kötötted be. Itt van egy kapcsolás
(#) Lac364 válasza Lac364 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Javitottam egy pár dolgot talán igy helyesebb

Névtelen.jpg

(#) KipKap válasza steelbird hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Köszi! A 2009-ben feltett kérdésem óta is követem a topikot! :yes:
(#) steelbird válasza Lac364 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Szerintem a trafó tápfesz lábát közvetlenül hidegíteni kellene GND -hez.
A FET -ekhez menő GND fóliát lehetne vastagabbra venni. Mondjuk úgy, hogy a FET -ek középső lábát nem a GND -hez közelre kihajtva tervezed, hanem a trafó felé hajlítva, és így a tekercskivezetésekhez is rövidebb fólia kell. Ha áttervezed így, akkor szélesebb GND fólia mehet végig a FET -eknél. Ha pedig a bal oldali két FET -et egy kicsit balra arrébb teszed a nyák bal széle felé, akkor elfér a trafó tápfesz lábát GND -re hidegítő kondi, közvetlenül a trafó lábánál, a 2.-3. FET között.
(#) steelbird válasza KipKap hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Nincs mit.
Én nem vagyok itt olyan régen, vagyis inkább sokáig nem néztem a fórumot.... de sok érdekes dolgot lehet itt olvasgatni.
(#) Lac364 válasza steelbird hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

És most?

Névtelen.jpg

(#) steelbird válasza Lac364 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Látom, a trafó közös pontját áttervezted az elkóhoz, ez már jó. De a GND vezető még vékony a FET-eknél.
Ne a hűtőborda felé hajtsd a FET -ek középső (Drain) lábát, hanem a trafó felé, kifelé. Több helyed lesz a GND vezetőnek, és közelebb lesznek a Drain lábak a trafóhoz. Az a vékony GND fólia, ami a Source lábakra megy, ekkora frekvencián már induktivitás.
Én a szekunder oldal tekercskivezetéseit szétosztanám a trafólábak között, legalább egy üres lábat hagyva közöttük.
(#) Lac364 válasza steelbird hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Talán holnap javitom mert ma egy kis smd ellenálással szenvedek
amit ugy hivnak hogy vese kő.De azért köszi az észrevételt
nekem is eszembe juthatot volna .Sajnos panelméret adot
azon nem tudok változtatni.
(#) Lac364 válasza steelbird hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Névtelen.png

(#) steelbird válasza Lac364 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Így már jó.
De...
Felcserélted a +/-12V ot az IC -nél...
A -12V (GND) miért nem közös az IC -nél és a teljesítménytranzisztoroknál?
A +12 V szintén miért két helyen megy a panelra?
A többit nem néztem át, itt megálltam, tehát lehet még több helyen is hiba...
(#) didyman válasza Lac364 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Hm, én emiatt a pár sáv miatt biztos nem csinálnék két oldalas NYÁK-ot, pár átkötéssel és kicsit szellősebb huzalozással elfér mindenki egy oldalra. A vezetősávok csak a 12V és GND betápnál kell vastagok legyenek, máshol nem kritikus, persze a szekunder oldali pufferkondikhoz a GND nem árt, ha kellő méretezésű. Ha a rajzon vékonyra hagyod (a mostani sem túl vastag), célszerű a vékonyabb fóliára egy 2,5-ös rézdrótból profilt hajtogatni és felforrasztani végig.
(#) laszlo987 válasza didyman hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Jó a meglátásod.
(#) Lac364 válasza steelbird hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Ez is igaz újabb elírás .Maga az sg.. meghajtó rész működik azzal nem volt gondom.Ami a be tápot illeti külön vezetékkel oldottam meg a így nem zavart be egyik a másikba természetesen dobozolásnál ez egy helyről lenne.De javítva.Ami a két oldalas nyákot illeti nem gond nem egy papírt ragasztok a nyákra vasaláskor hanem kettőt.

dcdc.png

(#) Lac364 válasza didyman hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Ami az ötletedet illeti mármint a profil hajtogatás...Van egy 12/220 inverterem ami gyári ugyan ezt a módszert alkalmazták ők is .Azt gondolnánk hogy kókány de igényesen meghajtogatva nem néz ki rosszul ,egyébként be szoktam futtatni ónnal vastagon eddig még gondom nem volt a kereszt metszettel. .De azért köszi az észrevételt s az ötleteket.
Való szinü nem szoktam túl sok időt áldozni a panelre ez meg is látszik tervezésen. Köszi még egyszer.
(#) Jackass hozzászólása Ápr 1, 2011 /

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni egy kapcsoló üzemű tápegységben lévő mosfettel kapcsolatban. A típusa MIP 173 d2pak tokozású. Mivel lehetne helyettesiten? Hallott már valaki róla? Nem nagyon találtam róla adatlapot csak annyit hogy mosfet(N csatornás ha minden igaz). Rámértem és nem találtam meg az N csatornát... Emiatt is gondolom hogy ez a hiba okozója.

???
(#) H2opok hozzászólása Ápr 4, 2011 /

Üdv
1 kis segítség kellene. Lenne 1 kapcsolás amit meg "kellene" ípítenem.
http://lashwhip.com/spdcntrl.html
Viszont van benne 4db Mosfet driver (ADP3417).
Sajnos itthon nem találtunk ilyet sehol. Van esetleg valami más, amivel lehetne helyettesíteni?
Előre is köszi.
Következő: »»   8 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem