Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Ezek nyávogásra vonatkozó gyári adatok. Vadi új szíjakkal csapággyal, felfüggesztéssel, stb.
- Tesla NC440 0,15% - Tesla (NAD) 5120 0,07% (DIN) 0,04% WRMS - Hitachi HT324 0,06% - Pioneer PL200 0,025% WRMS A NAD kivételével a többi lemezjátszóval rendelkezem, és mondhatom, nagyon durván hallatszik a nyávogásbéli különbség (persze már a szíjak sem 0 kilométeresek...) Ja... a Pioneer D.D.
Felteszek egy MM RIAA korrektor leírást. A hangminőségéről annyit tudok nyilatkozni, hogy egyértelműen jobb, mint a HFM1 (hallhatóan sokkal tisztább élvezhetőbb hangja van) és a hang&technika RIAA-korrektora. A műszaki paraméterei is elég jók. HT és HFM stb félvezetős kapcsolásokat ezzel érdemes leváltani, szerintem megéri...
Ezt a suliban már nekem is ajánlották. A tápja megoldható LM317-337 feszültségstabilizátorral?
Miért ne lenne megoldható? Persze, hogy megoldható azzal is.
Oké. Ha lesz kedvem majd belevágok,a kis tranzisztor temetőbe...
Sziasztok! Tegnap végre megérkezett az üzletbe a rendelt hangszedőm,ma elmentem és megvettem mindössze 4290Ft-ért. Márkája: MC Crypt KCL-01,ami az AudioTechnica AT3600-nak felel meg. 20Hz-20Khz frekvenciaátvitellel,5mV-os kimenő jelszinttel. Csak ajánlani tudom. Sokkal szebben szól mint a régi hangszedő,sokkal jobb térrel,sokkal "élesebb" hanggal,még KDmester IC-s passzív korrektorával is,még csak TDA2030 végfokkal. Ha valaki most szeretne hangszedőt venni,tudom neki ajánlani,tényleg jó!
Igazi gyalu a maga 3,5g os ajánlott tűnyomásával.
Én inkább spóroltam volna egy OM5 re, ezt pedig meghagynám az amatőr lemezlovasoknak ;>
Sziasztok!
Most írok először a fórumra. Szeretnék építeni egy RIAA-t, de elektroncsöves verziót. Az ötlet, hogy EL84-et hajtanék meg kisfeszültségről (kb. 20V), és abból csinálnék neki egy kimenő fokozatot, de külön kimenőtrafó nélkül. Épített esetleg valaki hasonlót? Működhet? Köszönöm!
Az EL84 nek nincs elegendő erősítése ehhez. ECC83-al próbálkozz inkább.
Szia!
Elektroncsőhöz kicsit nagyobb feszültségek kellenek. Csőtől is függ, meg a kapcsolástól is. ECC88 ami elmegy kisebb feszről is, de az is legalább 90volt. Általában 250volt körüli feszkó kell a csöveknek és jól meg kell szűrni. Milyen csővel gondoltad megépíteni?
Ááá! A jól megszokott 2Grammra lőttem be a súlyt. Az az optimális általában a hangszedőknél.
Én is ECC83-at javaslok,vagy vannak rajzok PCL/ECL/86-ra is.
Ez nem így megy hogy "optimális a hangszedőknél" -minden hangszedőnek megvan hogy mennyi az ajánlott tűnyomás.
Ezt a 3,5grammot te egyébként hol olvastad? Az én lemezjátszómon maximum 2,5grammig lehet elmenni,tehát ha akarnám sem tudnám nagyobbra nyomni a tárcsát. Egyébként olvass utána fórumokon,mindenhol 1,5-2gramm tűnyomást ajánlanak ezekhez a hangszedőkhöz. Én ehhez tartottam magam. :yes:
Disco célra gyártott hangszedőknél a 6 gr is előfordul, mert ugye bent kell maradnia a tűnek a barázdában, amikor a főnök rángatja a lemezt.
A tű ideális súlya az a súly, amikor a mágnes és a tekercs egymáshoz viszonyított helyzete a legkedvezőbb. Ugye a tűn támaszkodó kar, ki nem egyensúlyozott maradék súlya elmozdítja a tűt. Tehát a felemelt kar esetén a tűt befogó rugalmas szerkezet a tűt meredekebb szögben tartja, mint amit az indukciós kör ideális esetben megkíván. Mi tehát a legelső lépés? A kar talppontjának emelésével, vagy süllyesztésével be kell állítani a hangszedő felfogási síkját a tányér síkjával párhuzamosra, hiszen a hangszedők mérete eltér. Csak ezután lesz lehetőség az ajánlott tűerő beállítására. Emlékeim szerint a Shure vágótű tengelyszöge 14 fok, a lejátszásnál is ezt kellene közelíteni.
Úgy látom,van aki megakarja építeni a TL074-es passzív riaa korrektort. Ma volt időm egy kicsit digitalizálgatni. Nem volt könnyű menet,de megszületett. Az egyik felvétel az említett TL074-es műveleti erősítőre épülő passzív riaa korrektorral,míg a másik a HFM-1 korrektorral készült,annak is a módosított Emitterkövetős verziójával.
HFM1 TL074 passzív
Nemrég épitettem ezt az egyszerű kis RIAA-t.
A primitiv felépités ellenére elég kellemes hangja van. A tápra érzékeny, ezért egy gyári 2x15V-os lineár táppal hajtom. OPA 2132 a "lelke".
A hangja alapján szerintem ST van a tiédben. A HFM1 mosottsága, tompasága faszán átjön, pedig csak valami műanyag PC hangfalon hallgatom a csatolt felvételeidet.
Elég nagy a különbség, mondjuk, hangerőben is van különbség. Winamp "szkópon" olyan majdnem 6dB-vel nagyobb a jelszint a TL074 esetében. Viszont a hangja is jobb szerintem. A különbség kb tényleg olyan a két felvételen, mint a két korrektor között a valóságban is. Akit érdekel, az halgassa meg, nagyon tanulságos. (Előző oldal) scooby hozzászólásában van a két RIAA-n átengedett digitalizált felvétel.
Nem is rossz ötlet ez a bedigitalizált felvételen történő összehasonlítás. Egy jó hangkártyával meg egy jó fülessel bárki meg tudja hallgatni és el tudja dönteni, hogy melyik készüléket (pl: RIAA korrektort) építse meg. Kéne még több ilyen!
Igen,olvastam amit írtál róla. ST gyártmányú műveleti erősítő van benne,és valóban,lenyomja a HFM1-et. Ma meghallgattam egy normálisnak mondható (Gainclone? LM3875) erősítőn,igen szép teret produkált. Próbáltam minél jobb felvételt készíteni,és törekedtem a minél nagyobb Bitrátára. Valamikor nekikezdek a tranzisztorosodnak is,és azt is felteszem. Gondolom az meg még jobb hanggal bír,és mind 2 alulmarad.
Összegezve a TL074-es passzív korrektor: Szebb a hangja,jobb a tere,nagyobb az erősítése,olcsóbb,kisebb,könnyebben megépíthető mint a HFM1. Én akár kezdőknek is ajánlanám figyelmébe!
Hát az az IC-s korrektornak a nagy testvére. Szerintem az a TL074-nél is sokkal jobb hangú. A HFM1-nél főleg.
Azzal a nagy dög paneles RIAA korrektorral (MK-IV) mi van, amit az előző oldalakon preferáltál? Az milyen hangra?
Áhh,azt még nem építettem meg. Ahhoz IC is kell!
Esetleg a kistesóját,az MK II-t majd valamikor a tiéd után.
Van ilyen fényképalbumom már nekem is. Van pár fénykép a RIAA korrektorokról. CHZ által építetteket is betettem.
Most nézem. Nagyon tetszenek a kész paneljeid,szépen egyenesen le vannak vágva,gyönyörűen beültetve...
Alkatrészírogatás közben belebotlottam egy olyan alkatrészbe,hogy C2,C7 0,56pF. Olyat Te honnan bányásztál? Ezek már nagyon horrorisztikus értékek Mester!
Két darab 1pF sorba megoldja ezt a problémát?
Nagyon érdekes a különbség a két hang között. Tipikus WOW és True Bass effectre hasonlít. 15 évvel ezelőtt a HFM1 mintát választottam volna. Most már nem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |