Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szereted a magas labdákat? Én nem jól tudok fejelni... Na hagyjuk a viccelődést.
Milyen forgórész kialakításúak a 3000f/min fordulatszámú szinkrongépek? (kiálló pólusú vagy hengeres forgorészű)
Szerintem hengeres.
mert az egyiknél könyebb rögzíteni a tekercselést hogy a centrifugális erő ne röpítse el és így alkalmasabb nagyobb fordulatszámra is
Megvan a válasz. www.muszeroldal.hu/
measurenotes/erositokhangfalak.pdf (bocs, az url gomb nem megy) 1kHz.
Nem tudja valaki, hogy ha rákötök egy erősítőre, egy régi tárcsás telefonból kioperált szénmikrofont, miért az a llegtöbb amit pronukálni tud, hogy zúgás kíséretében recseg valamit, amikor a hallgató része tök jól veszi a hangot.
(Tuti nem hibás, mert 3-ból 3-nál ugyan az a jelenség)
Talán mert így működik?! A szénmiki egyenáramú előfeszítésre lett kitalálva, a te erőlködőd bemenete szinte bizonyosan csatoló kondis. De még ha elő is feszíted, akkor is kéne közé egy szint-illesztő előerősítő, mert elég kicsi jelet ad.
Sziasztok!
LM350-nel szeretnék stabilizálni egy szimmetrikus, két graetz hidas tápot, azonban ebből csak pozitív feszültség-stabilizálót találtam, negatívat nem,legalábbis olyat, amit a környékünkön be lehet szerezni. Viszont arra gondoltam, hogy megoldható a szimmetrikus táp is két pozitív stabilizálóval, úgy bekötve, hogy a pozitív ágban a stabic kimenete a pozitív, és ennek az ágnak a földpontja össze lenne kötve a másik stabic kimenetével, negatív tápfeszültségnek pedig a másik oldal földje szolgálna. Ezt tegnap ki is próbáltam két 7824-el, és működött, melegedést vagy egyéb gyanús jelet nem tapasztaltam kb 5 perc után sem. Akkor gondolom az LM350-el is működne. Előre köszönet!
Sziasztok!
Tudna e abban valaki segíteni, hogy a BC548 bázisára mekkora ellenállást kell tennem, ha 12V-ról szeretném a kapcsolást járatni. Bővebben: Link
9V-on most kb 0.83 mA folyik a bázisba, 12V feszültségen ugyanezzel az ellenállással 1.13 mA lesz a bázisáram. Nyugodtan alkalmazhatod nem kell cserélni.
Köszi!
A villogás sebességét a kondikkal tudom állítani?
Minél nagyobb annál lassabb?
Köszi!
Sziasztok! Van egy Panasonic SA AK-630-as hifiből valaó tápom és végfokom ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni. A tápból a végfokramenő szalagkábel jelőléseiről lenne szó. VCC+ VCC- GND ezekkel tisztában vagyok de lenne itt egy olyan is amit nem tudok hogy mit jelent
SUB+B SUB_GND AC_IN És a másik rész amit tudni szeretnék a végfokon (2 db ic van benne egy 4 csatornás és egy kisebb amiről sajna nem tudok semmit de gondolom hogy az csak egy 8ohm os kimenetet hajt mert négy hangfal kimenet van rajta ami 5 ohm os jelzéssel van ellátva és egy ami 8 ohm os De azért mellékelek képet a két ic ről) lévő csatlakozók jelölései kérdőjelezem amivel nem vagyok tisztában T.GND ? NC ? L_IN R_IN GND R_IN L_IN +15V ? MUTE_H ? DC_DET ? FAN ? Köszönöm szépen előre is ha valaki valami minimális segítséget tudna nekem adni!
Még elég kezdő vagyok tehát akk pontosan mit is csináljak (mi kell hozzá, és hogyan rakjam össze)?
Szia!
T.GND ? test NC ? üres L_IN bal bemenet R_IN jobb bemenet GND test R_IN L_IN +15V ? 15V tápfeszültség MUTE_H ? némítás DC_DET ? védelem FAN ? ventilátor Küldök egy rajzot az egyik IC-ről.
Köszi a segítséget! Esetleg azt a dolgot tisztába tudnád nekem rakni te vagy valaki más: A trafó egy panelon helyezkedik el a bekapcsolása relés gondolom ez ismerős mindenkinek én arra lennék még kíváncsi hogy ez a bekapcsolás hogy működik? Mert most a relé direktbe van kötve és ki be kell dugni hogy üzemeljen egy kapcsolóval hogy lehetne megoldani ezt a relés kapcsolást?
Nyilván ez a lágyindítás reléje. Nem egy életbevágó funkció.
Ha elárulod, hogy mit akarsz vele, talán jobban tudunk segíteni. Szerintem ezzel az őskori szénmikivel nem érdemes kínlódni. Ez a 60-as évek világa, akkor nem volt jobb, és az akkori szerény igényekhez megfelelt, azóta már a telefonban sem használják, nem véletlenül, de ha meg másra kell, akkor mindenképp van sokkal jobb megoldás.
Sziasztok!
Ha van egy tranzisztorm, aminek az adatlapján az áll, hogy 1,4fok/W az ugye azt jelenti, hogyha 1Watt megy át rajta, akkor 1,4 fokkal nő a hőmérséklete? Illetve ha 2 tranyót kötök párhuzamosan, akkor ez az érték feleződik?(persze 2 egyforma tipusú tranyó emitter ellenállással)
Adjon Isten Urak!
Tud valaki olyan szakit aki EMG TR-4655-2 (1568-2) szkóp javítását vállalja? A fókusz nem jött be középre,csak bal oldalon volt vagy arrafele kiment, majd azt vettük észre kis idő után hogy a magasfesz részeknél sorba átüt a kondi a diódára...Megmértük,12kV! a szikra feszültsége,holott legfeljebb 8,5kV-nak kellene ott kolbászolni.Aki tud valamit szóljon! Köszönöm!
Sziasztok!
A kérdésem az, hogy ezen a képen a 10 ohmos ellenállásnak mi a feladata a 741-es műveleti erősítő kimenetén? Így feszültségkövetőként működik, nem? Talán figyelőellenállás lenne?
Sziasztok!
Megépítettem ezt a villogó áramkört. Nem tudja valaki az miért lehet, az hogy a ledek nem alszanak ki villogás közben csak halványodnak
Szia!
Az opamp stabilitását növeli hirtelen megnőtt áramfelvételnél, például pufferkondenzátorok rákapcsolásakor.
Köszi, kadarist!
Sziasztok! Azt már tudom hogy feszültségstabilizátor után nem lehet nagykapacitású kondit kötni. Lehet-e zener dióda után kondit kötni? Egy 7805-öst kell-e hűteni ha az utána kapcsolt fogyasztó 0,2w-ot fogyaszt?
Üdv!
A zener diódával párhuzamosan lehet kondenzátort kötni. A 7805 -ös pedig -ha csak 1W-ot bír el hűtés nélkül-, akkor 30V-ig bátran mehetsz a bemeneti feszültséggel, mert a kimeneti 0,2W az 5V mellett 40mA -t jelent. És Ube-Uki= ami a fesz.stabilizátoron esik. Akkor 30V-5V=25V És akkor a rajta disszipált teljesítmény= rajta eső fesz * rajta folyó áram = 25V*40mA=1W (és így még biztonságos határon belül vagy) De nem gond az sem, ha kéne hűtés, és nincs, mert a 7805-ben van termikus védelem.
Miért kellene a zéner után elkó szerinted? Mégis mi lenne a szerepe? A zéner differenciális ellenállása meglehet, hogy kisebb mint az elkó ESR -je.
Hi. Próbáld ki kissebb kondival.
Sziasztok!
Sikerült guberálnomHaunt GZ-749 tipusú elemes erősítőt hangszóróval , amiben valaki elötte elvágott minden vezetéket. egy 18v-os adapterre kötve próbáltunk a bátyámmal életet lehelni de hangosabban zúg, mint ahogy a zene szól. Légyszi segítsetek, hogy hogyan javítsam meg! De, ha az nem jó, akkor az is jó, ha leíjátok azt, hogy hogyan tudok csinálni egy olyan erősítőt, amit 18v-ról működtethetek és 5 w-ot ad le. Légyszíves segítsetek! Köszi: Bence |
Bejelentkezés
Hirdetés |