Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése

Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 46
(#) makelele válasza fester hozzászólására (») Jún 24, 2007 /

Szia.Köszi a gratulációt.Persze nem egy légkondi de kis odafigyeléssel és némi pénzzel de nem sokkal egy egész komoly rendszert is össze lehet hozni amely akár az egész házat is hűti.Ennek az elvnek talán a lassan hűts de folyamatosan lehetne a mootója mivel rendkívűl költséghatékony de nem olyan aktív mint a klímaberendezés.Szerintem egy klíma fél óra alatt megeszi azt amit ez egy nap alatt.És ez nem mindegy!Továbbá a klímát nem mindenki viseli többek között én is hülyét kapok amikor a 6-fokos levegőt rámfújja.Na persze irányítsam így meg úgy meg úgy meg álljak arrébb.Ráadásul sokan a többség nem is tudja használni mivel letekeri 18 fokra azt hadd hűljön a paraszt.PL mol kutak.Én megelégszem az állandó 22-25 fokkal.Az már nekem elég és amikor kimegyek a 35-re nem fogok elájulni sem.Remélem be is válik és az idén már nem lesz itt bent mégegyszer 30 fok .Üdv.
(#) Norberto válasza makelele hozzászólására (») Jún 24, 2007 /

Így is van...a 24 fok körüli hőmérséklet teljesen egészséges...tenni-venni is lehet tőle a lakásban bármit, mégse izzad szanaszét az ember...

Munkahelyen is 24 fokos hőmérséklet van beállítva állandóra, és teljesen tökéletesen lehet dolgozni is a gépek mellett...
(#) fester válasza makelele hozzászólására (») Jún 24, 2007 /

Nagyon jol megfogalmaztad a mottoját a berendezés müködéséröl!
Kiméletes folyamatos hütés!
Makelele Jó hüsölést kivánok ! Hétfön piszok meleg lesz ujra...

Már alig várom
(#) oldman hozzászólása Jún 24, 2007 /

Ebben a melegben tényleg felfrorr az ember agya! Talán ezért godolkodom azon, hova tűntek az abszorpciós hűtők?
Nincs zaj, mozgo alkatrész, élettatartamuk jobbára csak a korroziotól függ. Igaz a hatásfokuk elé rossz, de ha a kazánt napenergiával melegítenék (Ez egyenlőre ingyen van.) talán lehetne használható klímát készíteni.
Legnagyobb előnye lenne hoy minnél melegebb van annál jobban hűt!

Egyre inkább tetszik ez a hűtőláda
Nem is tudom ,hogyan bírtam eddig ki nélküle?
Már most agyalok a továbbfejlesztésén pedig még be sem fejeztem.Néhány apróságot mondanék hátha valaki építeni akar:Nem az igazi a tescos slag!Túl puha és mivel nem zárt a rendszerem így a szivattyú leállásakor a víz elhagyja a slagot és az összeesik.Ha jól tudom létezik valami golyós szelep ami ezt megakadályozza?Ugye?Valamint egy időkapcsolót de méginkább egy termosztátot szeretnék rákötni mert hálistennek a szobához képest nagy a kapacitás.És állandó üzemben azért néha már zavaró.De a sima termosztát szerintem nem jó mert az pont fordítva kapcsol nem?Mivel az fűtésre van szerintem.Egy hűtőgép termosztát szerintetek jó lenne a célra?Még egy tervem van vele.Amikor a szivattyú elindul úgy gondolom még a venti pihenhetne egy kicsit mert először 2max3 percig úgyis meleg a hűtő.Ha lenne egy érzékelő ami érzi a hűtőn mondjuk a 19 fokot akkor indulhatna a venti is.?Valakinek valami ötlete?Üdv.
(#) huhuu válasza oldman hozzászólására (») Jún 24, 2007 /

Ilyen abszorpciós hűtőt lehet valahonnan szerezni még???
(#) László zs válasza huhuu hozzászólására (») Jún 24, 2007 /

A vaterán volt múlt hónapban, de a megnevezésében hibásan írták (abszorciós), nem árt későbbiekben így is keresni a hirdetésekben.
Én a légkondis problémámat (amíg nem építkezek fel) úgy oldottam meg, hogy bementem a munkahelyemre ez ám a gazdaságos.

+ 1 link: Bővebben: Link
(#) huhuu válasza László zs hozzászólására (») Jún 24, 2007 /

Köszi a linket!

körülnézek, elég sok minden van itt....
(#) oldman válasza huhuu hozzászólására (») Jún 24, 2007 /

A Lehel is gyártott több változatban, jobbára 60l körüli térfogattal illetve a camping hűtők ami gázzal- 12 -220 V os árammal is. működik ilyenek voltak. Manapság ( Úgy15 éve) újat már nem láttam.
Ha nem tévedek eredetileg elektrolux fejlesztés volt, a 40-es évek végén, amikor a kompresszor még drága és nem túl megbízható volt.
(#) tatabike válasza makelele hozzászólására (») Jún 25, 2007 /

Szia makelele,

gratula, örülök a sikereidnek, csak így tovább. A termosztátokról meg annyit, hogy én már párat bekötöttem, és mindegyiket be lehet kötni fordítva is, mivel 3 kivezetése van, és ezeket úgy is össze lehet kötni, hogy felmelegedéskor kapcsoljon be, és ha lehűlt a levegő, akkor meg kikapcsol, ki kell tapasztalni egy egyszerű multiméterrel, hogy melyik kettő kivezetést kell bekötni, hogy fordítva működjön.
Más. Lehet, hogy sniperx kollégának van igaza, hogy gyenge a cirkó hőcserélője, bár van itt a cégnél vagy 5 kibelezett kazán, lehet, hogy többet teszek be sorba, vagy párhuzamosan, vagy arra is gondoltam, hogy fogok egy Fiat Uno hűtőt, dízelét, az jó nagy, és nagyrészt műanyag, aztán azt csobbantom le a kútba...

TaTa
(#) fester válasza huhuu hozzászólására (») Jún 25, 2007 /

Nekem az abszorpcios megoldásba az nem ttszene,hogy oké nappal müködik ha a napenrhiával lenne meghajtva.
Nagyon tuti jo megoldás,és elég bonyolult kivtelezni.
Van rá pár megoldás,collektor,naptüzhely...
De mit csinálsz esti orákban vagy éjszaka ha dög meleg van?
Aláirom hogy az egésznap menne ha nem vagy épp a szobában.De ha othon vagy akkor nem akarsz lederesdni napközben gondolom,én sem szeretnék.
Néha pedig 20h után is jo ha megy a kondicionálás.
Este szenvedtem én régen a 30 32 fokos téglaházban!!!!

Érdemes végig gondolni és részletes tervet kidogozni miellöt egy nagyobb öszeget elkölt az ember!

Nem okoskodni akartam ezzel csak feltenni egy kérdést az Apszorpcios hütés müködtetésére éjszakai orákban.
Szerintem ez körélményesen kivitelezhetö nem egyszerü modszer.
persze ha van az embernek brutál napkolektora meg pár hekto forro vize elraktározva akkor már egyszeröbnek tönik.
üdv és jo barkácsolást mindenkinek!

Makelele ma tesztelheted mert jo idö lessz
(#) sniperx válasza fester hozzászólására (») Jún 25, 2007 /

Ez a módszer megfordult az én fejemben is anno, de nem az volt vele a bajom, hogy éjszaka hogyan fog működni, mert minek is működne...?
Ha nappal folyamatosan hűtöd a házat, az összes fal áthűl, és ezt felmelegíteni meleg kellene, ami napsütés híján kevésbé intenzív. (a háznak van hőtehetetlensége, ami tömör falaknál nem kicsi!)
Nekem a legnagyobb bajom ezzel a beszerezhetőség volt.
Régi hűtőt még lehetett volna vadászni, de annak a teljesítménye semmire nem lett volna elég, így nem feszegettem tovább a dolgot.
Oldman! Honnan lehet normális teljesítményűt szerezni? Miben volt régen ekkora?
Amúgy a hatásfokkal is elégedetlen voltam, mert igen nagy felületen kellett volna gyűjteni a napfényt még akkor is, ha lett volna ilyen cuccom.
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Jún 25, 2007 /

Sziasztok!
En a hutot egybe hagyom es a szobaba teszem,bele teszek ket jo nagy ventilatort es be a szobaba!
:eek2:
(#) sniperx válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 25, 2007 /

Gratulálok!
Hogy mi erre nem gondoltunk...
Sok sikert...
(#) oldman válasza fester hozzászólására (») Jún 25, 2007 /

Napenergia hijján akár gázzal, gőzzel, fával árammal, is működtethető.
Nem a meleget ,hanem a hideget kell tárolni. Pl. néhány m3 4-5 C fokos víz, de j felhasználható az épületszerkezetek tömege is hőtárolásra.
(#) oldman válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 25, 2007 /

Bár az ajtajában tényleg hűvösebb lessz, de hátul fűt, úgyhogy semmit nem nyersz , melegebb lessz a szobád, végül is csak a meleget cirkuláltatod + a veszteséghővel is fűtöd. (termikus "rövidzár" )
Ha elég nagy a hűtő jobb ha beleköltözöl.
(#) lgyk válasza oldman hozzászólására (») Jún 25, 2007 /

"Talán ezért godolkodom azon, hova tűntek az abszorpciós hűtők? Nincs zaj, mozgo alkatrész, élettatartamuk jobbára csak a korroziotól függ."

És nincs profit az új hűtők vásárlásából. :yes:
(#) sniperx válasza lgyk hozzászólására (») Jún 25, 2007 /

A mai villany árak mellett is megéri üzemeltetni?
(nekem ajánlottak egyet a szőlőbe, de inkább kivittem egy 50l-es Lehelt, ami kompresszoros)
(#) somtibi hozzászólása Jún 25, 2007 /

Sziasztok!

Mi a véleményetek az un. léghűtő készülékekről? (Ez az a vizzel működő cucc, ami 20-25e Ft-ért kapható)

Ha ezt nagyobb méretben megépítenénk?
(#) tatabike válasza somtibi hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Sziasztok,

én ilyen csodagépet láttam, amibe jeget kell rakni, és azzal hűti a levegőt, vagy mi... de hát az mekkora macera, meg mire csinálsz neki 4-5 kiló jeget, amit aztán köntögethetsz a lefolyóba, leeszi a fagyasztó a hajadat...

TaTa
(#) zoly15 hozzászólása Jún 26, 2007 /

Sziasztok !
Mi úgy csináltunk klímát hogy volt 1 vartburg hűtő (amin a kocsi leadja a fölös hőt a félreértések elkerülésére írom)
és azon vezetjük át a kúti 10C fokos vizet jó lassan épp hogy csurog és ezt fújjuk ki 1 ventivel.
Kellemes hideget csinál ha kinn van 30C fok benn van kb 17-20 C-fok

üdv!
(#) fester válasza somtibi hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

hali
14E ért látam valamelyik áruházban.
Hüt egy keveset de megdöglesz a páratartalom miat.egyik haveromnak volt az irodában és egy hét után kidobta.közvetlen prársit....
szoval ez a gáz vele.amugy majdnem vettem egyet.
(#) makelele válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Szia molnar zsolt.Erről szerintem letehetsz mert ez egy hülyeség hidd el.Persze semeddig sem tart kipróbálni.Kirámolod a hűtőt be egy ventit és kész.De szerintem 1 perc és oda a hideg ami kijön mert a hűtő nem bírja ezt el!!!.Szerintem még egy nagy fagyasztó sem érne semmit mert kiolvadna a francba.Olvass vissza a topicban és keress egy olyan megoldást ami valóban ér is valamit. Nekem a kútvizes jött be.Én a vezetékes vizen agyaltam agyalok de az meg nagyon drága.Viszont van nyomás és elég hideg is.HM?

Somtibi.Ezek szerintem csak álmegoldások.A jégakkus az tuti mert pikk pakk megeszi az akkut.A párásítós meg iszonyat vizet belekever a légtérbe és ez nem tesz jót semminek körülötted.Örülök,hogy ilyen forgalmas a topic.

zoly15 leírnád kicsit részletesebben a "klímádat"?Hátha valaki akár én is meríthetne belőle valami okosat?
Üdv.
(#) sniperx válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Ez mekkora helyiségben működik?
Milyenek az épület falai?
Nálatok hány fokos a kútvíz?
(nálunk 10-12 alatt sosincs nyáron)
(#) zoly15 válasza sniperx hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

szia!
hát ez úgy volt tavaly hogy a fürdőszobának az ajtajábe tettuk oda és a földszintet hűtöttük vele a ház falai szilikát és itt ott tégla.
nálunk a kúti víz télen nyáron stabil 10c fok
ha van még kérdés akkor monnd

üdv!
(#) sniperx válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Az egész földszintet 18-20C-on tartotta egy autóhűtő nagyságú hűtővel...?
Ez fura, mert még egy splitnek is becsületére válna.
Kútban milyen a hőcserélő?
(#) makelele válasza sniperx hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Mivel én is csináltam egy ilyet ezért én is kiváncsi vagyok hol rontottam el?
(#) sniperx válasza makelele hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Nálatok több bubis lehet a víz...
Vagy kifelejtetted a rendszerből a 10kw-os hűtőkompresszort és a méteres ventillátort...?
Hogy tehettél ilyet???
De majd a kolléga kifejti, hol is lett más a rendszere, mint a tiéd!
Itt a lehetőség, szerintem többeket érdekel.
(#) tatabike válasza sniperx hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Sziasztok,

fene tudja, lehet, hogy a 10 fokos víz megbírta azt a levegőmennyiséget... Én még mindig ódzkodok attól, hogy kútvizet közvetlenül forgassam. Szerintem elkoszolódna egy idő után, nem? Nem szívesen használnám azt a kútvizet más célra azzal a tudattal, hogy naponta 2-3x megfordult már egy autó hűtőjében...

TaTa
Következő: »»   7 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem