Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC18F4550

Témaindító: plokmi, idő: Szept 10, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 4
(#) plokmi hozzászólása Szept 10, 2006 /

Programozta már valaki a fenti mc-t. Nekem nem akar elindulni. Asm-ben írom a programot. Nektek mi a tapasztalatotok vele ?

Köszi !
(#) Moderátor hozzászólása plokmi hozzászólására (») Szept 10, 2006

Hello!

Van már ezzel a PIC-el foglalkozó téma!
Nézted azokat?

[link=http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_78.html]http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_78.html[/link]

[link=http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_1163.html]http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_1163.html[/link]

üdv
(#) deguss válasza plokmi hozzászólására (») Szept 10, 2006 /

Egy ekkora PIC-re ne asm-ezz! Ott a PIC CCS!!!
Config word jó? Oscillator bytes? MCLR? power-on timer...
Egyébként én PIC 18F 4520-on dolgozom, megbízható, szóval nem vele lesz a gond...
(#) plokmi válasza (») Szept 10, 2006 /

Köszi , de nem igazán erre gondoltam.
Igazából azt sem tudom hogy a programmal, vagy esetleg a programozómmal lehet gond. Most módosították a programját a 4550-hez. Ez lenne az első munkám ezzel az IC-vel.
USB-s készülék lenne, de külső USB chip-el. Szerencsére a 877-el lábkompatibilis, azzal működik az USB komunikáció.
A 4550 programjával lehet a gond. Igazából már lebutítottam egy LED villogtatására a progamot. Szerintem a konfig bitek körül lehet a gond. Próbáltam külső,belső oscillatort beállítani, de semmi. Ezzel kapcsolatban a keresek valakit.
(#) Ven válasza plokmi hozzászólására (») Szept 11, 2006 /

Hali!
Nálam is volt ilyen. A Config bitek rosszul vannak beállítva.
PICC-ben írtam meg a progit és az beállítja a configot is, azzal már működött.
Viszont az USB ic-re tudnál típust mondani?
(#) deguss válasza Ven hozzászólására (») Szept 11, 2006 /

Nem nekem címezted, de USB-RS232 átalakító pl. az FT 232 BM chip.
(#) plokmi válasza Ven hozzászólására (») Szept 11, 2006 /

Ha a PICC alatt a C nyelvet érted, sajnos nem tudok C-ben írni. De egyre inkább érzem hogy meg kellene tanulni.
Az FT 232párját az FT245R-t használom, egyszerü a használata. Könnyen felment még 98-ra is.
(#) Gory válasza plokmi hozzászólására (») Szept 11, 2006 /

Én is C-ben programozom, de az USB-s dolgokat nem külön IC-vel, hanem ezzel a PIC-el csinálom. A konfig bitek is lehetnek rosszak, pl az előosztó meg PLL beállítások. Milyen kristályt használsz? Mert a 18F4550-t úgy is be lehet állítani, hogy minden kristállyal 48MHz legyen a belső órája.
(#) plokmi válasza Gory hozzászólására (») Szept 11, 2006 /

Azért kell a külön IC mert a PIC-nek nem lenne rá ideje hogy az adatküldéssel is foglalkozzon. 48 MHz-es oscillátor frekvencia mellet is éppen hogy elég a sebessége. Nem volt most rá idő, hogy új MC-t kezdjek el programozni. De valószínű hogy AVR-re kell a áttervezni a készüléket. ATMEL-el kezdtem a mc-k programozását, talán még emlékszem valamire.
Egyébként próbáltam belső, külső oscillátort 4 - 10 -20 - 48 MHz-en, de semmi. A programozómat most alakította át a készítője. Sajnos még az is lehet, hogy azzal van baj.
(#) plokmi válasza Gory hozzászólására (») Szept 11, 2006 /

Egyébként ha már mindenki azt javasolja, van valakinek nem demóverziós C fordítója PIC-hez?
(#) Ven válasza Gory hozzászólására (») Szept 11, 2006 /

Érdekelne engem ez az usb illesztés, akár pic-cel, vagy külső ic-vel. Tudnátok segíteni, hogy hol lehet erről olvasni, ahol az elejétől magyarázzák dolgot?
Köszi!
(#) Tomee válasza Ven hozzászólására (») Szept 12, 2006 /

Itt találsz mindenféle ic-t amivel egy sima soros portból (mikrovezérlő) USB-t tudsz csinálni.
(#) Gory válasza plokmi hozzászólására (») Szept 12, 2006 /

Microchip honalpon van a C18 fordító. Csak valami ptimalizálása limitált és MPLAB alá bemegy.
(#) miklosch válasza Gory hozzászólására (») Szept 21, 2006 /

Mivel tudom felprogramozni az említett PIC-et? Kell hozzá valami speckó égető?
(#) bbatka válasza miklosch hozzászólására (») Szept 22, 2006 /

pl. ICD2-vel
(#) Gory válasza miklosch hozzászólására (») Szept 22, 2006 /

Vagy PICKIT 2-vel is.
(#) Brujah válasza bbatka hozzászólására (») Nov 2, 2006 /

Jó jó de ha jól láttam a honlapon lévő ICD2-öt ahhoz is kell egy 4550-es.. nah azt hogy programozzam fel amit az ICD2 be szeretnék tenni?
tom tom láma vagyok meg késő is van.. csak a 18as sorozattal eddig nem sok dolgom volt és most hogy elkezdtem nézelödni neten valahogy elbizonytalanodtam... pls help me
(#) bbatka válasza Brujah hozzászólására (») Nov 3, 2006 /

Van egy kisebb tudású változatú is. Ehhez csak 16F877,876 kell. Délután csatolom ide. Én jelenleg még azt használom. Kizárólag programozásra. A legnagyobb hiányossága hogy RS232-es és ezért lassabb. Egyéb gondját nem ismerek.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Nov 3, 2006 /

Itt van az általam használt ICD2. Én a 16f876-al építve használom. Vigyázz mert az eredeti WEBoldalon össze vannak keverve a HEX-ek. Azt használd ,amit felteszek ide. Valamelyik két kondi össze van keverve. Úgyis észrefogod venni melyik.
(#) Lucifer hozzászólása Nov 22, 2006 /

Üdv!
Adódott egy kis problémám ezzel a PIC-el:

A probléma a következő:
A programot Oshonsoft féle Basic-ben fejlesztettem eredetileg 16F877-re. Azt azonban kinőttem, és sajnos ilyet sikerül helyette szerezni (az USB inkább átok most).

Sorosporton keresztül debugoltam, és az alábbira jutottam: a program néha véletlenszeűen megszakítja futását, és egy nem megfelelő helyre ugrik vissza.

Feltételezem, nem a fordító rossz: pl: van, hogy a HSerout "ab" csak "a" jön át.

A teóriám a következő: nem-e valami USB-os interrupt zavar-e be.

Más kérdés: hogyan lehetne az USB-t teljesen kikapcsolni a konfig biztikkel.

Kérlek benneteket segítsetek!

Süllyedünk kapitány, nincs elég energiaaa!!!
//Péntek kolléga kérésére
(#) Lucifer válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 22, 2006 /

Üdv!
A probléma megoldódott.
A Vusb lábra 470 nF tantállal a földre.
Hurrá!
(#) Lucifer válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 22, 2006 /

Neee!!!
Na ezt jól elkiabáltam....
Mégsem ez a baj.
:rinya: :rinya: :rinya:
Szóval ha valaki tudja, mi okozhat az ilyen roppan rejtélyes dolgot kérem jeleze!

Válaszaitokért végtelenül hálás lennék.
(#) potyo válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 24, 2006 /

A megszakításokat jó helyre tetted? A 18F sorozatnál van magas és alacsony prioritású megszakítás is, és ezek a 8h illetve a 18h címen kezdődnek, nem 4h-n, mint a 16F sorozatnál. Csak az van engedélyezve, aminek lennie kell?
(#) Lucifer válasza potyo hozzászólására (») Nov 27, 2006 /

Üdv!

Ne tudjátok meg mi történt. A megszakításokat kapcsoltam ki először. Na a végén arra jutottam, hogy biztosan valami USB-s interrupt/más dolog kavar be, így típusváltás: 18F4520-ra. Természetesen minden ugyanúgy rossz volt. Na utána jött a nagy új ötlet: a watchdog. Kikapcs, minden ugyanúgy...

És mi volt a baj:

volt egy ilyen sor:

Hserout "dn/i", crlf

ebből egy adott játékos után nem jött át csak ennyi:
"d" és ezután a program egy olyan helyre ugrott, ahova nem volt szabad neki.
Végül kínomban kicserélte valami más stringre, és mit ad isten működik...

és erre ment el egy hetem....

(#) kukac_24 hozzászólása Jún 28, 2007 /

Üdv evribodri!

Valaki tudna nekem ajánlani a fenti PIC-hez valami 1szerű égetőáramkört, amit gyorsan össze tudok állitani és ami műxik is?

Előre is köszi!
(#) Frankye válasza kukac_24 hozzászólására (») Jún 28, 2007 /

Próbálkozhatsz esetleg a JDM klónokkal (pl: deguss oldala), de ez nem mindig, mindenhol műköik tökéletesen. Igaz, egyszerű, de nem 100%-ig megbízható.
A másik lehetőség pl. az ICD2 (pl.: potyo oldala), ez megbízható, de bonyolultabb.
(#) watt válasza kukac_24 hozzászólására (») Jún 28, 2007 /

Nézz fel az oldalamra, ott van kettő is, és van még kettő, amit a cikkben említek.
(#) Frankye válasza watt hozzászólására (») Jún 28, 2007 /

Bocs, watt, a Te oldaladat kihagytam!
(#) watt válasza Frankye hozzászólására (») Jún 28, 2007 /

A legkissebbet mindig elfelejtik!
(#) kukac_24 válasza watt hozzászólására (») Jún 29, 2007 /

Helló!

Köszi a gyors válaszokat, assszem az oshon félét próbálom meg, azt gyorsan össze lehet rakni ahogy néztem.
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem