Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Üdv
Mit kell kibirnia öniditózáskor......... Mert azért ugye mi amateur -ok, nem veszzük meg a méregdrága szolár akkut hanem megelégszünk a több mázsa lecserélt autóakkukkal És láss csodát semmi baja a nagy áramok miatt, mert inditózáskor 10V alá is eshet a feszültsége inkább a tartós kisütést nem szereti.... végyé
Önindítózás után elindul az autó és tölt a generátor. Amikor porszívót hajtassz az akkuról az nem 10 másodpercig tart és nem indul el utána töltés. (Ha van rajta töltés pl. napelemről, annak a töltésnek a nagyságrendje messze nem olyan nagy mint az autóakku-generátor páros esetében, így kis fogyasztók folyamatos ellátására jobban megfelel)
Nekem is autó akkus a rendszerem és a gyakorlati tapasztalatom az hogy nagyfogyasztók esetében drasztikusan kevesebb Wattot lehet kicsikarni az aksikból mint kis fogyasztók esetében és ilyenkor a nagy igénybevétel után a regenerálódás is sokkal tovább tart. Reményeim szerint 10 évig lesznek használhatók a jelenlegi akkuim, de ezt majd az idő eldönti.
Erről mi a véleményetek?? Esetleg használt mér valaki ilyen 10,5 voltról kezdödő invertert..??
Ez egy hálózatra tápláló típus. Hálózatra viszont csak az energiaszolgáltató engedélyével kötheted.
Ah *** a értem akkor ez bukta...
Attól még szerintem símán rákötheted, csak a mérőd nem fogja mérni a visszatáplált energiát. Viszont, lehet hogy kevesebbet fog mérni a visszatáplálttal.
Ha észreveszik, akkor meg készülhet a bírságra ami sanszos, hogy több lesz, mint az így megspórolt áramdíj.
A hálózat minőségéért a szolgáltató felel, így világos, hogy bevizsgálatlan kütyüket nem enged rákötni visszatáplálásra.
Hát igen sajnos...
Napelem cellák össze forrasztásához készítettem egy sablont, ebből a sablonból csak úgy tudom kivenni ha alá nyúlok (régi 80cm-es fa vonalzó). Nem tudom megkarcolni véletlenül a cellát ez által, vagy amikor pakolom ide-oda?
Kiborítós sablont csinálj!
Akkor nem kell megfogni a cellákat kivételkor. És sérülésmentesen kijönnek egyszerre.
Én már törtem le cella sarkát avval,hogy csak megfogtam!
Nagyon-nagyon törékenyek,még annál is jobban,amire gondolsz...Minél kevesebb tapogatás,annál kevesebb sérülés.
Nekem még szerencsére nem tört el egy sem azzal hogy kivetem a sablonból, de ami késik az nem múlik.... Hogy gondoltad azt hogy kiborítós sablont?? Képet tudsz esetleg küldeni róla, vagy paintben valami ábrát?
A cellát akkor nem tudom össze karcolni azzal ha huzogatom össze-vissza, meg pakolászom???
szerintem nem tudod megkarcolni,nekem még nem sikerült.Elég erős bevonat van rajtuk.
Fogsz egy furnér lemez csíkot,arra felraksz fugakereszteket,és az pontosan megrartja a cellákat adott távolságra.Ebben a keretben felforraszthatod az összekötő "csíkokat!"Mikor össze van drótozva a cellasor,akkor egyszerűen pofára fordítod a sablont,és kiesik a készre drótozott cellasor.Ennyi.Fugakeresztet meg lehet kapni több féle méretben,attól függően,hogy hány mm távolságot akarsz 2 cella között tartani.
Egyszerű mint a szög És kiszedéskor hozzá sem kell érni a cellákhoz. Oda boríthatod egyből a lapra,ahol készre fogod forrasztani a modult.
Pont ilyet készítettem, de én alányúlok és nem kiborítom
Na mértem ma,16V 3,5A jött le dél körül
Nem tökéletes a beesési szög. Ideális esetben mértem már 4A-t is. De ahhoz "célozni" kellett a napot...
Elkészült az első, de nem utolsó panelom. Lehetne szebb is, de elsőre szerintem jó lesz. kitettem a napra délelött 10 kor rátettem egy 21wattos izzót és világított ahogy csak bírt, szóval szerintem jó lesz. Meg hát remélem nem 2-3 év lesz az élettartama.
A lényeg hogy tökéletesen vízálló legyen!
És jégeső álló Csoda hogy nem égette ki az égőt,18V az már nem kicsit sok neki!
Ha egy év alatt 1000.- Ft térült meg, nem nehéz kitalálni, hogy miért nem ezt csinálja mindenki.
Ha az egész 800 ezer forintba kerül, akkor elég 800 év a megtérüléshez. (Nem számítva a karbantartást.)
Rosszul olvastad, azt írtam, hogy 1000Ft-ot fizettem az áramszolgáltatónak, mert a többit megtermelte a napelem. évente egyszer van leolvasás, és az évi különbözet, megtermelt-vételezett különbsége volt 1000Ft, bármennyire is hihetetlen.
Szerintem jól olvasta, csak nem gondolta végig. Nálam a havi villanyszámla 5-6000Ft szokott lenni, ha jól emlékszek átlagban 130kWh/hó, azaz 4,3kWh/nap. Nálad, ahogy írtad a napi fogyasztás 2,5kWh/nap, ez 365x2,5=912kWh/év. Nálam 1kWh áramra áfával nálam kb 46,25Ft jön ki. Ha 1000Ft-ot fizettél a tavalyi évre, akkor ez annyit jelent, hogy 1000/46,25=21kWh-val volt kevesebb a termelt áramod, mint a fogyasztásod. Tehát abban az évben megspóroltál 890kWh áramot, ami 46,25-tel szorozva 41180Ft-ot ad. Szóval ha jól számolom, akkor ennyit spóroltál meg egy év alatt a villanyszámlán. Arról a plusszról nem is beszélve, hogy az erőművekben mennyivel kevesebb energiahordozót kellett felhasználni. Jó ez a napelem és egyre csak jobb lesz.
Ezzel az az egy gond van, hogy idehaza nem fogod tudni használni. Ugyanis az áramszolgáltató csak bevizsgált invertereket enged a hálózatra. Jelenleg már ott tart a dolog, hogy 2 cégét, SMA valamint még van egy másik aminek nem tudom most a nevét fejből.
Próbálkoztunk mi is elfogadtatni tanúsítvánnyal rendelkező invertert ám a szolgáltató visszadobta. Olyan 2mFt lenne bevizsgáltatni, így hát hanyagoltuk a dolgot. Ezt mind tapasztalatból mondom, nem pedig innen onnan összeszedett infóból.
Sziasztok. Tudna valaki tanácsot adni, hogy hogyan kell a forrasztó szalagot a vezető pályákra forrasztani plusz cin nélkül, ahogy a bemutató vidókban.Mert én is úgy próbáltam de úgy nem nagyon akar megtapadni(használtam flux-ot nagyobb pákát de akkor sem).Talán vastagabb cinbevonatú szalag kellene?
Üdv
Nálam a következő módszer vált be. Felfrissítitettem az ónt a szallagon azaz vékonyan ujraónoztam. A szalagot is bevontam folyasztószerrel és a vezetősávot is. Merőleges végű 7 es Weller pákaheggyel csináltam a forrsztást, aminek az átmérője kb. olyan mint a szalag szélessége. A cella szélén odanyomtam a szallag végét a pákával a vezetősávhoz és odaforradt, ezután a szalagot folyamatosan a vezetősávon tartva végighuztam a szalagon a merőlegesn tartott pákát. Látszott ahogy a szalagon levő ón apró pici hullámok formájában megjelent a szalag valamelyik oldalán, ahogy a páka nyomása kipréselte . Enyi és a 20-30 adik után neked is menni fog végyé
Hali
Ezek a forrasztó szalagok szerintem gépi forrasztásra valók ezért kevesebb rajta az ón, ami kézi forrasztáshoz már nem elég. Én hasonló képen csinálom mint végyé csak én a vezetősávokat ónozom fel. A lényeg ugyan az, akkor tart jól, ha a szalag oldalán a nyomás hatására picit kipréselődik az ón.
Köszönöm válaszaitok.-És a rajt maradt folyasztószer mardványt amit cin tartalmaz, le lehet valahogy távolítaní? -És a Schottki diódákat hogy kel beültetni, milyen callaszám után érdemes? Van valakinek 1 képe?
Panelenként egy dióda, újabban a panel belsejébe rakom ahol a keretből kijönnek a vezetékek . Fogyasztószert nem szoktam eltávolítani.
Így kell bekötni. Bővebben: Link
Üdv
Régebben én is próbáltam ónozni a cellán levő vezetősávot, de volt ahol az ón leszedte az ezüstöt vagy mit, az alatta levő aluminium réteghez meg már nem tapadt az ón Nálad nem volt olyan jelenség? végyé |
Bejelentkezés
Hirdetés |