Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Attól függ milyen a trafód. Ha 4 kivezetése van (a szekunder oldalán, természetesen), akkor abból lehet két önálló tápot csinálni, és azokat sorbakötve kész a kettős táp. De ha csak 3 van neki, akkor nem. (Illetve tápot lehet kettőt csinálni, csak ne akard összekötni őket)
Összeraktam Proli007 labortápjának új, TO3-tokos áteresztőkkel kivitelezett változatát. Elsőre működik hibátlanul.
Először a BD317-ekkel vonultam fel, amikben nagyon bíztam, de mint itt leírom ez alaptalan volt. Ezért 2N3442-re cseréltem az áteresztő fokozat tranzisztorait, ami ugyan lényegesen többe került, de egyenlőre nagyon jól bírja a strapát, pedig most tényleg van miért melegednie, hiszen sem a relés előszabályzó nem segít neki, sem hűtőborda nincs a tápon (de most a "főfeszültség" csak Ube=50V, amit labortápról adtam neki).
Preciz munka,gratulallok,hol lehet original nyak lapokhoz jutni ?
Igen, 4 kivezetéses, úgy gondoltam. Köszi a segítséget.
Az új előszabályzót is összeraktam és kipróbáltam.
Elég macerás ezt a sok csatlakozót összerakni (simán beforrasztani sokkal gyorsabb lett volna), de ha már így indultam neki akkor megcsináltam. Elsőre indult, minden funkció működik (ez egy teljesen másik rajz, aminek a pozitív a látszólagos GND pontja) -reléket még nem tettem bele-. Van rajta egy "LED-sor" ami folyamatosan mutatja éppen melyik fokozatnak megfelelő állásban vannak a relék. Tulajdonképpen nem egyetlen LED jelzi, hanem egy oszlopkijelzésünk van, aminek a magassága adja számunkra az információt. Nekem nagyon tetszik, látványos és szemléletes segédfunkció. A "DIREKT" fokozat is jól működik, ha bármilyen okból ki akarjuk iktatni az előszabályozót (pontosan nem kiiktatja a fokozatot, hanem a maximális állásba billenti, függetlenül a fezsültség nagyságától). Még hátra van a tápegység és az előszabályozó együttműködésének kipróbálása, mert ennek kell jónak lennie. Erre is sor fog kerülni hamarosan.
Ha nekem szimmetrikus labortáp kéne valami hasonlót csinálnék. 2A-ig elég a fet, nagyobb áramra kell mellé mégegy. Aki kevésnek találja a zénert referenciának, tehet be helyette TL431-et is.
Hali!
Ötletesnek tűnik, de nem igazán tudok rajta kiigazodni. Nincs ehhez valamilyen leírás? Pár diódának nincs értéke, azok 1N4148-asok lennének? Valamint zenereknek sem látok. Mekkora teljesítményt képes leadni? Vagy mivel hajthatom meg? A diódahidat se találtam meg, de találtam egy 4,7m jelölésű kondit. Gondolom az a pufferelés, de annak nem 4,7µF-nak kellene lennie? Az IRFP240hez 20A-t és 200V-ot írnak. Azért akarom azt építeni amit linkeltem, mert nem nagyon értek hozzá, de ahoz legalább van leírás és meg van tervezve előre. Talán, ha azzal megvagyok, megépítem ezt is.
Ez nem egy komplett építési leírás, csak egy kapcsolási rajz, ezért nincs a rajzon pl. diódahíd stb.. Tulajdonképpen annak a kapcsolásnak az egyszerűsített és szimmetrikussá tett változata ami százszámra megépült már (talán itt a fórumon is) pl. az Alkotó féle rajznak és ennek is ugyanaz az alapja.
Ha megépítettem volna akkor írtam volna belőle cikket, egyszerű és olcsó PIC-es LED kijelzős műszerekkel kiegészítve, nyákrajzokkal stb. Nekem még az életben soha nem volt szükségem "labortápra", ezért maradt csak terv. Bocs hogy lemaradt, de ha megnézed mondjuk Alkotó rajzait, rájössz a diódák értékeire is. Hogy a FET 200V/20A-es az egy dolog, a gyakorlatban 60-70W disszipációnál többet egy végtranyó vagy FET nem nagyon bír folyamatosan (ez hűtéstől is függ), ezért írtam a 2A-t. Rövid időre ennél jóval többet is bír, ez a lapka hőmérsékletétől függ. Az áteresztő elem azért lett FET a tranyó helyett mert így jóval egyszerűbb, és ezek sokkal jobban bírják a strapát mint a tranyók, ez a gyakorlatban is többször beigazolódott. Egyébként egy ismerősöm régóta rágja a fülem hogy építsek neki egy ilyet, ha valami csoda folytán beadnám a derekam akkor talán még cikk is lehet belőle.
Ki kell hogy ábrándítsalak, de többet is elvisel. A saját tápom vége +/- 95V közel 1A-en, és volt már néhányszor rövidzárban, persze nem órákig, addig lehet hogy a tranyóid sem bírnák.
Ez azért érdekes, mert a rajz szerint fetek source követőként vannak bekötve, tehát az opamp kimenő feszültségének magasabbnak kell lennie mint ami a kimeneten van. Az opamp kimenete meg aligha tud 94V-ot....
Átírtam a PIC-es panelmérő II programját PIC18F25K80-ra és ha már átírtam akkor belevittem pár újítást is. Itt van róla egy videó:
Bővebben: Youtube Lassan vissza is térek a labortáphoz meg a vezérlőmodulhoz...
Egyáltalán nem érdekes. Ha figyelmesebben olvastál volna rájössz hogy a 95V nem ebből a tápból jön... mivel ezt én nem építettem meg. Ezzel csak Alkotó hsz-ére reagáltam, miszerint az IRFP nem bír eldisszipálni 70W-ot. (Amúgy a FET 1V-tól még nem nagyon fog kinyitni). A rajz szerinti táp +/-24V-os kb. 2A mellett ha áteresztő elemnek csak egy fetet hsználunk.
Jó napot!
Elkészítettem ezt a tápot, meg mellé a digitális panelműszert is. A trafóm 12V-ot és 24V-ot is ad, eddig nem is volt semmi gond. 24V-ról ment a táp, a 12V-ra meg bekötöttem a panelműszert ( káromra ). A táp megvadult, az áramkorlát led folyamatosan világít IC-t kivettem, a 4-es lábon megvan a fesz, és a 11-esen is ott a -5V. ( ha az IC-t benthagyom, akkor a mínusz feszültség majdnem hogy 0 ) Ha az LM324-et kiveszem, akkor a led nem világít. Megfigyeltem azt is, ha csak az IC bal oldali lábait érintem a tokjához, akkor már világít megint. Eddig tökéletesen működött, de ahogy 1 trafóra mellé raktam a panelműszert is, onnantól csinálja ezt, a műszert levéve is megmaradt a probléma. A válaszokat előre is köszönöm.
A műszereket galvanikusan le kell választani a táptól! Ha a trafódnak közösítve van a két tekercse, akkor már nem táplálhatod vele a mászereket.
Valószínüleg meghalt az ic, azt csere, és a többi félvezetőt is mérd ki, hogy jók-e.
A diódákat leellenőriztem, azok jók, a tranzisztorokkal sincs gond. A zenereket is megfelelőnek találtam, az IC-t kicseréltem, de ugyanúgy fenn áll a hiba. Ha az IC-t kiveszem, akkor a 4es lábon 33V van, a 11esen -5V. Ha benne van akkor 4esen van kb 26V és a 11esen 0,8V körül. Nem tudom hol lehet a gond.
4es láb negatívhoz nézve, 33V és 0,1V-osával megy felfelé 37re, tán még feljebb is, szerintem azt az LM nem bírja már ki. 5,1V-os zenert cseréltem, mert szakadt lett. De még mindíg világít. Az IC tápfesze, meg lassan kúszik felfelé.
Szia!
A Z3 24V-os zenert nézd meg. Az IC tápfeszültségeit mindig a testhez mérd. Úgy kell a 4-es lábon 24V-nak, a 11-es lábon pedig -5.1V-nak lennie. Persze ezektől +-1V eltérés elképzelhető, de nem ingadozhat ilyen mértékben. Az LM324-es valószínűleg megadta magát.
Üdv!
Megnéztem, és ki is cseréltem a zenert, de ugyanúgy több a 4es lábán a feszültség. Nem változott a helyzet. Merrefelé kellene néznem még a hiba okát? Válaszát előre is köszönöm.
Mintha a zener anódja nem lenne testen, vagy nem jól lenne beforrasztva. Az R2 ellenállás mekkora értékű?
Az Rx ellenállás jól van beforrasztva, még az is okozhat hasonló hibákat.
Az R2 kereken 820 ohm-os, mint a rajzban leírt, eddig teljesen jól működött, kb 1-2 hete használom még jelen pillanatban doboz nélkül. Ahogy rátettem ( ugyanarra a trafóra ) a digitális feszültségmérőt, azóta csinálja ezt, levettem róla már, meg kiforrasztottam a 2N3055öket is, addig nem is tervezem visszatenni rá, míg meg nem oldódik a baja. Megnéztem a zenert is jól van beforrasztva, Rx is szerintem, mert eddig üzemelt, csak a műszeres okosság óta nem. A -5V az megvan, a pozitív ágban, meg az R2 van, meg a zener ami rizikós lehet, de megnéztem őket, Zenert cseréltem, az alkatrészek értékei jók, és beforrasztva is jól vannak. Amire még én sem jöttem rá, hogy miért megy fel a 4es lábon tizedesével a feszültség. kb 34 ről indul, és folytatódik 34,1..34,2.. egészen 37ig.
Szia.
A 4-es lábhoz képest a feszültséget a 0,22ohmos ellenállás előtt vagy után nézed? A 0,22ohmos ellenállás jó? Nem kontaktos? Lehet, hogy nem záródik rendesen testen a zener és ezért lebeg.
Sziasztok!
Mit szóltok a következő tápegységhez a rádiótechnika 94/11-s számában találtam.Azon gondolkodom megépítem mivel az előző tápom ép most ment tönkre.
Szia Alkotó!
Megnéztem szerintem érdemesebb a tiéddel foglalkozni.Köszi a választ.
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre! Egy 12V-os 5A-es ipari tápegységgel szeretnék előállítani +5V-os stabil feszültséget max 3A terhelésre! Egy PC-104 kártyát hajtanék meg vele! Erre monitort kapcsolva elég nagy a terhelése! Tudna valaki küldeni nekem egy áramköri rajzot! Köszönöm előre is! Üdv.
Gondolom nem kell 0.1V pontos fesz.
Akkor egy stab IC megfejelve egy teljesitmeny tranyoval, az ajanlatom. Egyszeru mint az 1x1 A rajzon szereplo adatok tajekoztato jelleguek, szamold ki neked mi a megfelelo ertek.
Nem kell 0,1V pontos, de azért ne legyen nagy eltérés!
Az R1 és R2 ellenállásnak milyen az értéke? 10Ohm és 0,02Ohm? A kimeneten milyen terhelés lehet? Legalább 3A kellene.
Nyugodtan terhelheted. A tranzisztor 10A-es. Az ellenállások értékét jól gondoltad.
Sziasztok!
EZZEL a labortáppal kapcsolatban szeretném megkérdezni: ha nekem egy 3A-es deprez panelműszerem van, akkor azt hova kössem? A kimenetre (sorosan), vagy az R1 ellenállással sorban (a műszer - mérőpontja a GND-re, a + meg az R1-re)? |
Bejelentkezés
Hirdetés |