Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 120
(#) proba válasza DJozso hozzászólására (») Ápr 30, 2011 / 1

Igazából a visszacsatolás nagyon hiányzik az áramkörödből.A kimenetre egy osztón egy opto ledje,Az opto tranzisztorával pedig az sg-t vezérelni.
Talán itt találsz valami hasonlót.(második rajz)
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Ápr 30, 2011 / 1

Esetleg élesztésnél a trafó középpel soros égő megmondja összenyitnak-e a fetek.Ha nagy az áramfelvétel és az égő nem világít ,akkor igen.Bár ennek szerintem kicsi az esélye.(a tápot nagyon kell szűrni az biztos.)
(#) DJozso válasza proba hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /

Köszi a helpet, megpróbálom módosítasni a meglévő kapcsolást, úgy hogy legyen benne visszacsatolás. Remélem az megoldja a hibát.Te úgy gondolod, hogy nem nyitnak össze? De ezt a soros izzót is kipróbálom.
(#) proba válasza DJozso hozzászólására (») Ápr 30, 2011 / 1

Amíg az ic tápja kellően szűrt ,-nem csinál mindenfélét- addig igazából nem tud összenyitni.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Máj 1, 2011 /

Bocs ,a soros izzó csak a veszteségeket fogja kordában tartani,a fetek összenyitását nem mutatja .Sajna amikor írtam egy másik kapcsolás járt a fejemben.
(#) DJozso válasza proba hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Nos megépítettem a kiegészítést (visszacsatolást) a mellékelt rajz szerint. Lás csodát, igazad volt, abszolút nem melegszik! . De azért nem teljesen tőkéletes. Első élesztésnél 10V körüli bemenő feszre elérte a kimenet a leszabályzási szintet( ez olyan 11,7V körüli), majd a bemenő feszt tovább emelve olyan 14,4V-ra a kimenet nem változott! Ez eddig tuti. Viszont az első leterhelés után (ami kb. olyan 100 mA volt), a kimeneti kapocsfeszültség a felére esett, és láthatóan nem volt képes tartani a kimeneti feszültséget. Trafó menetszám, huzal keresztmetszet hiba? Tudsz valamit mondani erre?
(#) dickheadz hozzászólása Máj 11, 2011 /

Sziasztok,
Az érdekelne, hogy laptop-tápokban (ill. hasonló kisebb teljesítményűekben) a primer és a szekunder közti (elválasztó-) trafónak nagyságrendileg milyen ellenállásértékei vannak? (primer,szekunder)

A másik: már több helyen (itt is) olvastam, hogy primer zárlat gyanúnál (meg első bekapcsoláskor) érdemes 230-as izzón keresztül 'megtáplálni' az áramkört. Gondolom, ez a legegyszerübb, de nincs valami más, kisebb helyigényű megoldás? Személy szerint eléggé körülményesnek tartom ezt.
(#) DJ Tacki válasza dickheadz hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Üdv!
Az izzós megoldás csak hibakereséshez kell. A kész tápegységben a lágyindítást kisebb teljesítményeken(pl PC táp) NTC-t használnak. Ez egy olyan alkatrész, amelynek a kezdeti nagyobb ellenállása(kb 5ohm PC-tápokban) a hőmérséklet növekedtével lecsökken elhanyagolható mértékűre, ezzel megvalósítva a lágyindítást. Kis teljesítményen tökéletes, angy teljesítményen már valamilyen robosztusabb megoldás kell.

szerk.: Hibakeresésnél az izzót azért használják még előszeretettel, mert amellett hogy védi az áramkört(lecsökken a fesz.), láthatod is ha baj van.
(#) dickheadz válasza DJ Tacki hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Én is arra gondoltam, azaz csak teszteléskor kötni rá az izzót.
Igazából valami olyasmire kerestem, mint kisebb feszültségnél a 'Polyswitch', azaz a regenerálódó biztosíték.

Igazából onnan indult ki az egész dolog, hogy már a második különböző laptop-táp lett erősen rövidzáras (bizti keményen kiment).
(#) proba válasza dickheadz hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Ha szerencséd van izzóval nem követsz el tömeges gyilkosságot ,akkor sem ha valami rossz maradt.Ugyan ez a biztosítékkal való élesztésre nem mondható el.Ha élesztésnél zavar az izzó ,akkor készíts egy soros izzós hosszabbítót,vagy konnektort,ekkor biztosan nem lesz útban.
(#) dickheadz válasza proba hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Igen, valószínűleg az lesz.
A primer/szekunder közötti trafónak nagyságrendileg milyen ellenállás-értékei vannak? Ezek mennyire szoktak meghibásodni?
(#) proba válasza dickheadz hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Soha nem mértem,úgyis kimérhetetlen a hiba .Max 100 menet viszonylag vastag vezeték.Szerintem ritkán rossz.
(#) doubleg hozzászólása Máj 29, 2011 /

Sziasztok!

Egy nagy segítség kellene nekem.
Már nem ez az első táp javításom, de most megakadtam a linkben mellékelt képeken látható táppal
Bővebben: Link

A jelenség a következő:
230 ráad, semmi.
Táp atx felén táp bekapcs (zöld-fekete) összeköt.
Bekapcsolna de csak kattog, kb mp-enként 2 szer.
Közben a kimeneti fesz. is ugrál.
Terhelés alatt is és üresjáratban is ezt csinálja.
Minden mozdítható kondit cseréltem már biztos ami biztos alapon, de nem segített.
Minden diodát kimértem, semmi.
Nem úgy érzem hogy a primér oldalon lenne a baj mert akkor durrant volna már

Az az érzésem az hogy a wt7517-es lenne rossz és valamit rosszul érzékel (túlfesz, rövidzárlat, stb)

Jó lenne ha sikerülne megjavítanom mert van hozzá egy házam is amibe egy HTPC-t lehetne összerakni amihez már szinte mindenem megvan csak a táp szállt el : (

A segitséget tábla csokival jutalmazom : D : D
(#) proba válasza doubleg hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Néha xx431 vagy optocsatoló hiba is beesik,de a kimeneti diódákat azért alaposabban átnézném.
(#) doubleg válasza proba hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Köszönöm a tippet megnézem.
(#) Fidel hozzászólása Jún 6, 2011 /

Sziasztok

Kéne kis segítség!
Van egy asus routerhez döglött 5V 2,5A tápegység, szétszedtem, átforrasztgattam a panelt, kondik nincsenek felpuposodva.
A forrasztás után bekapcsol, ráteszem a házat nem megy, leveszem, akkor sem, megint átforrasztgatom, megint elindul, ház vissza, nem meg!
Végül megtaláltam egy FR 103 diódát, aminek ha megmelegítem a lábát, akkor elindul a táp amíg meleg, és ha nem kapcsolom ki, akkor működik!
Ez a dióda szaródott el, vagy valami más alkatrésszel van gond, ami a dióda melegre történő változásai miatt működik ilyenkor?
Ez a dióda csak egy nagy fesz, nagy áramú típus, semmi extra?
(#) kadarist válasza Fidel hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Szia!
Azért az elkókat kidobálnám belőle és frissekre cserélném. Minden egyéb beavatkozás csak ez után.
(#) Fidel válasza kadarist hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Ha megmelegítettem, és elindult, akkor ha kihúzom, és rövid időn belül visszadugom, akkor elindul!
Az összes elkót ki kellene cserélni, mert 400v-osakat nem tudom, hogy honnan fogok előkaparni!?
Mitől lehet az, hogy melegen elindul, hidegen meg nem?
(#) kadarist válasza Fidel hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

A kiszáradófélben lévő elektrolitkondenzátorok egyik tulajdonsága az, hogy melegben megnő a kapacitásuk. 400V-os kondikat is lehet vásárolni, de én a cserét a többi kisfeszültségűvel kezdeném és minden csere után tartani kellene egy próbát.
(#) Fidel válasza kadarist hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Ez rendben volna, csak nem a kondi melegítése, hanem a dióda melegsége befolyásolja, hogy elindul e egyáltalán!?
Itt valami rezgőkörös dologba játszhat ez akkor bele, hogy a dióda ellenállása kompenzálja a kondi hibáját a rezgőkörben?
(#) kadarist válasza Fidel hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Értem én, de akkor is a kondicserét kellene erőltetni. Persze ha a végére akarsz járni ennek a dióda-dolognak, akkor cseréld ki először azt.
(#) proba válasza kadarist hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Érdekes módon én is egyre többször találok egy kissé átvezető diódát a szekunderben.Lehet kitaláltak valami újat a tervezők?
(#) kadarist válasza proba hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Kispórolják az átblokkoló kerámiakondikat meg a kis fojtókat a diódák elől. Ettől lesznek defektesek a leggyakrabban. Mennyiségi szemlélet.
(#) Fidel válasza kadarist hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Köszi

A kondi csere megoldotta a problémát, elindul a tápegység!
(#) ColT hozzászólása Jún 18, 2011 /

Hello!

PC tápokat javítok, azaz kondizok újra... Akad egy, amibe 680µF /200V pufferek kellenének, de nincs, csak 1000µF-s... Bele merhetek rakni másfélszer akkorát... ?
(#) Dudus válasza ColT hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Ha befér a helyére, nyugodtan tedd bele.
(#) ColT válasza Dudus hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

OK, köszi
(#) digifoto hozzászólása Jún 20, 2011 /

Kaptam néhány kiselejteztt kapcsoló üzemű tápegységet, ami az 50wattos égőket táplálja.
A kimeneten váltóáram van, ami táplálja az izzókat. Hogyan lehet ezeket egyenáramu tápegységgé alakítani? a kimenetre rátettemegy gréc hidat, meg egy kondit. De néhány miliamper terhelésre nem adott áramot, csak ha nagyobb terhelést tettem rá, akkor adott áramot.
(#) proba válasza digifoto hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Rakj rá egy lámpát működésjelzőnek.Ezzel már meg lesz az alap fogyasztás.A kapcsolóüzemű tápok nem szeretnek terhellés nélkül működni.
(#) laszlo987 válasza digifoto hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Gyors diódákkal egyenirányítsd!
Következő: »»   21 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem