Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Akkor lehet, hogy S5-ben van ilyen és azzal keverem, majd megnézem. Egyébként jó lesz az SFC46-is. Üdv.
Sziasztok
Szeretnék egy pici segítséget kérni csináltam régebben egy RS232/RS458 PPI kábelt S7-200 PLC-hez. Régen mikor használtam működött mikor volt gyári soros port az alaplapomon, most hogy az ujj gép alaplapján nincs soros port már nem tudom működésre bírni a kommunikációt vettem hozzá egy ATEN UC232A USB/RS232 kábelt mert úgy halottam ez képes támogatni általában a Siemens PLC-nél a kommunikációt de sajnos nem működik. Aki találkozott már hasonlóval kérem segítsen.
Helló mazso1988!
Idézet: „vettem hozzá egy ATEN UC232A USB/RS232 kábelt mert úgy halottam ez képes támogatni általában a Siemens PLC-nél a kommunikációt” Itt nem igazán a siemens kommunikáció támogatásáról van szó, hanem egyszerű kompatibilitási problémáról. Az "eredeti" RS232C soros port feszültségszintjei +/-12V-osak. Ezt szinte egyik USB/Serial átalakító sem tudja. A tervezők a költséghatékonyság érekében (gondolom) és mert at RS232 "szabvány" eléggé megengedő, nem tiporják magukat azzal,hogy rendes DC/DC konverterrel reprodukálják a szükséges jelszinteket. Az ATEN UC232A pl. +5..7V-ot tud produkálni, és negatív fesz helyett 0V van ha jól emlékszem. A régi PC-kben eleve rendelkezésre állt +/-12V-os tápfeszültség, így nem volt ilyen probléma az RS232-vel. Léteznek rendes USB-RS232 átalakítók is és még izoláltak is. Csak hát kb 20-25e Ft-ba kerülnek.
Igazad van de ugyan ilyen átalakító kábelt használnak a kollégák ahol dolgozom legutóbb Siemens TP070 HMI programoztak fel vele.
Ezért gondoltam hogy talán nekem is menne itthon vele a kommunikáció de sajnos nem akar.
Helló
A Segítségeteket kérném. Egy olyan programot keresek amivel vizuálisan megjeleníthetném a Plc által irányított folyamatot. Egy Moeller easy 820 DC-RC PLC Szimulációját használva szeretném látni a folyamatot animáció segítségével. Remélem tudtok nekem a segíteni Farkas Gábor
Helló Gábor!
Idézet: „Egy olyan programot keresek amivel vizuálisan megjeleníthetném a Plc által irányított folyamatot. E” Ez elég nehéz kérdés Annak ellenére is, hogy többféle ilyen megoldás is létezik. Az egyik probléma, hogy minden PLC egy kicsit (vagy nagyon) más mint a másik. A PLC gyártója vagy készít ilyen vizualizált szimulációt, vagy nem (ilyet szinte egyik sem készít). Vagy egy 3. cég készít ilyet és felkészíti több féle PLC szimulálására, kezelésére. Ennek is két módja van. Vagy a PLC gyártójának fejlesztői környezetéhez illeszkedik valamilyen szinten, vagy a vizualizáció tartalmaz egy hardvert, amit össze kell kötni egy valós PLC ki és bemeneteivel, ami majd ezeken keresztül vezérli a PC képernyőjén látható 3D szimulációt. Egy független megoldás az oktató jellegű szimulációra az, hogy egy PC-s program egy "Pszeudo PLC"-t szimulál a h ozzá tartozó környezettel együtt és azt lehet programozni. A környezet pedig vagy fix, vagy a felhasználó tervezheti meg. A 4. megoldás, hogy HMI szoftverre készítjük el a gép szimulációját (ált. nem 3D-ben, hanem sematikusan) és arra a virtuális gépre lehet programot írni, ami megfelelően mozgatja. Ilyet én is szoktam készíteni. Jellemző, hogy a szimuláció elkészítése nagyobb munka mint annak a programnak a megírása, ami majd vezérli azt. Szerintem felejtsd el
AZ Easy-800- hoz van OPC - azaz Open Process Communication gateway - azaz tetszőleges OPC kompatibilis megjelenítővel, vagy saját programmal lehet vele kommunikálni.
Továbbá a gyártó honlapján fellelhető volt némi VBA alá való ACtiveX komponens. Viszont: Ez csak a PLC-vel működik, a fejlesztő környezetben (Easy-Soft) futó szimulációval - ha jól sejtem - nem.
Hali!
Én Gábor kérdését úgy értelmeztem, hogy PC-n akarja "leanimálni" (avagy szimulálni) a berendezés működését, amire PLC programot ír. Más szóval a PLC program nem valós berendezést működtet, hanem a PC-n futó programot, ami animációkkal helyettesíti az irányított berendezés fizikai mozgását. Tehát nem HMI programot keres, ami ember-gép kapcsolatot, avagy kezelő felületet realizál a PLC számára. A kettő teljesen más (célját tekintve). De ha félreértettem a kérdést, akkor elnézést. HMI megoldás bizonyára több is létezik készen Moeller easy-re.
Én sem vagyok teljesen biztos a kérdésben... A folyamat szimulációt én általában a PLC-n írom meg - és ez valóban 2x3x annyi munka, mint maga a program. De gyakran elkerülhetetlen...
Viszont a "3.gyártó" terméke aranyos...
Egy újabb kérdésem lenne: S7-ben van ugye a DATE_AND_TIME adattípus, ebben 8 Byte hosszan van a dátum és az idő. Hogy tudom kiolvasni ebből az értékeket külön-külön Byte-onként?
Hali Panhard!
Pl. úgy, hogy tegyük fel a DB1.DBW0-n van egy DATE_AND_TIME változód. Abba beleteszed az időt pl. az SFC1 hívással. Majd rácímzel byte-onként: DB1.DBB0 - Év DB1.DBB1 - Hónap DB1.DBB2 - Nap DB1.DBB3 - Óra DB1.DBB4 - Perc DB1.DBB5 - Másodperc DB1.DBB6 - Ezred másodperc egyik fele DB1.DBB7 - Ezred másodperc másik fele és a hét napja Arra figyelj oda, hogy minden adat BCD-ben van!!
Köszi, így ahogy leírtad, így működik, de valami olyasmire emlékeztem, hogy nem kellett SFC1-et meghívni ahhoz, hogy a plc-ből kiolvassuk a dátumot és időt. Egy FC-be a deklarációs táblába a temp változókhoz kellett beírni a DATE_AND_TIME változót, feldarabolva Byte-okra, és ott lehetett valahogy olvasni. Vagy ilyen nincs?
Helló mindenki.
A kérdésem tényleg nem volt egyértelmű mert nem is igazán tudtam hogy hogyan fogalmazzam meg. Sirty azonban rátapintott a lényegre. "Más szóval a PLC program nem valós berendezést működtet, hanem a PC-n futó programot, ami animációkkal helyettesíti az irányított berendezés fizikai mozgását." Csak egy tervben lévő folyamatot szeretnék így megmutatni. Ha egy "hozzá nem értő" megnézi akkor ne csak azt lássa hogy Vadul kapcsolgatom a bemeneteket és ez működteti a kimeneteket meg set reset STB...... Szóval akkor nekem egy HMI szoftverre lenne szükségem?
Igen, talán ez a legegyszerűbb...Meg lehet írni az egészet VBA-ban, vagy tetszőleges fejlesztőeszközzel, ami alá van OPC kliens... és akkor az valóban szimulálhatja is a berendezést... De szimulálhat maga a PLC program is, ez esetben a PC csak megjelenít.
Easy 800 esetén a kommunikáció alapja:
http://trainingscenter.moeller.net/software/opc-client.htmlBővebben: Link Azért easy-800 esetén ez nem túl egyszerű.
Hali Panhard!
FC-ben létrehozott TEMP változóba is beírhatod az időt, amit az SFC1 ad vissza, ha nem akarod DB-be tenni. Az idő kiolvasásához valóban nem kell feltétlen SFC1-et hívni. Minden OB blokkban vannak előre deklarált lokális változók. Ezek között mindegyikben van egy OBn_DATE_TIME nevő, ahol n az OB száma. A rendszer ebbe a változóba mindig beírja rendszer időt, amikor meghívja az adott OB-t. Mivel az OB1- ben is van ilyen változó és mivel az OB1 minden PLC ciklusban lefut, az OB1_DATE_TIME nevű változóból kiolvashatod az aktuális rendszer időt.
Hello,
Idézet: „az OB1_DATE_TIME nevű változóból kiolvashatod az aktuális rendszer időt.” Pont a kiolvasással vagyok gondban, hogy lehet külön Byte-onként kiolvasni? Hogy kell megcímezni? Valami olyasmire emlékszek, (tanfolyamon mutatták 6éve) hogy fel kell darabolni Byte-okra, és utána már lehet címezni, mint bármelyik másik lokális változót. (#valami)
Hali Panhard!
Idézet: „Pont a kiolvasással vagyok gondban, hogy lehet külön Byte-onként kiolvasni? Hogy kell megcímezni?” Lehet úgy is. Bár ha duplaszavanként másolod, akkor csak két másolás kell, mert a 8 byte-ot 2 duplaszó lefedi. A TEMP változók az "L" memóriaterületen vannak. Ha megnézed a blokk interface részét, látszik a címe is. Az OB1-ben az OB1_DATE_TIME cáltozó pl. az LB12-LB19 címeken van. Tehát LD12-vel és LD16 duplaszavakkal kiolvasható. Én blokk move-val szoktam másolni. Lásd a képeket:
Azért van egy-két lehetőség a dátum és idő kiolvasására. Köszi a segítséget.
Sziasztok
Én szeretnék egy Wincc flexible Runtime project, és egy S7-200P PLC között kommunikálni de nem tudom működésre bírni a kommunikációt. Tudna esetleg valaki ebben segíteni csatoltam a hibát.
Hali mazso1988!
Szerintem keversz valamit. Te most futtatsz egy WinCC Flexible szoftvert. Abban létrehoztál egy projectet, amit PC runtime-on kívánsz futtatni. Majd megnyomtad a TRANSFER gombot! Ennek redményeképpen a WinCC Flexible megpróbálta felépíteni a kapcsolatot azzal a PC,vel, amit a transfer ablakban állítottál be, (nem tudom mi lehetett az) hogy a Flexible projectet az ott futó runtime-ra áttöltse. De gondolom hogy közben nem volt egy másik PC is a közelben, amire át kellene tölteni a projectet, ezért azt üzente, hogy a kapcsolat felépítése nem sikerült. A fentiek alapján ez nem is csoda! Hova akartad tölteni a projectet? A PLC-re? Illetve mit szeretnél, mert az sem teljesen világos. Min akarod futtatni a runtime-ot, milyen drótot hova dugtál be a PLC-n, és azon, amin a runtime-ot akarod futtatni, minek mi a címe stb? A háttérben látom, hogy MPI/DP ban beállítva 9600 BPS-re. Biztos hogy azon az S7-200-on van egy MPI/DP bővítő kártya? És ha van, akko rbiztos hogy 9600 a sebessége, Mert MPI-nek alapértelmezésben 187500 BPS a sebessége, a profibusznak meg 1.5M BPS. Az S7-200, ha nincs rajta bővítőkártya, akkor PPI kommunikációt ismer. Az megy 9600-on vagy 19200-on! Ha PPI-re van kötve, akkor a connection-ben a PLC kapcsolatot PPI-re állítsd. A transfer gombot pedig hiába nyomod meg ha a projectet azon a PC-n akarod futtatni amin készítetted (kivéve, ha runtime loadert használsz rajta ethernetre állítva és pl. localhost a töltés címzettje, de az egy másik eset szerintem). Én Start runtime system gombot javasolnám inkább, persze a kapcsolat helyes beállítása után.
Igazad van bocsika most néztem át jobban én csak simán szeretnék kommunikálni a számítógépre kötött S7-200 CPU-val és Wincc Runtime programban nézni hogy irja -e az adatokat.
Nem rég kezdtem még csak ismerkedni a Wincc-vel.
Jelenleg így van beállítva a connections fülnél.
Sziasztok!
S7-300 gráf jellegű programozásnál hogyan tudok számlálót bevinni, hasonlóan a mellékelt időzítőhöz ?! Köszi a segítséget! Steve
Hali mazso1988!
Én az access point nevét átállítanám "Micro/Win"-re, de végülis maradhat. Mindenesetre a set PG/PC interface-nél az itt megadott access pointhoz tartozó interface-t úgy kell beálítanod, hogy tudjon kapcsolódni az S7200-hoz (lásd a mellékletet). A projectbe tennék egy olyan Alarm Window ablakot egy screenre, ami a rendszerüzeneteket mutatja. Azon szépán láétszik, hogy a runtime indulás után felvette-e e a kapcsolatot a PLC-vel, vagy nem.
Hali.
Megfogom próbálni, de mind korábban mondtam nekem csak soros porti kábelem van és azt használnám USB/RS232 át alakítóval ezzel a megoldással maga a MicroWin már megy tudom tesztelne is vele, remélem a Wincc sem fog morogni.
Helló mazso1988!
Teljesen mindegy a WinCC Flexible-nek,hogy mivel kommunikálsz. A lényeg, hogy a WinCC Flexben beállított nevű access point a PG/PC interface-ben úgy legyen beállítva, hogy azon keresztül elérje a PLC-t. Pontosan ez az oka annak, hogy azt javasoltam, hogy S7ONLINE helyett a Micro/Win access pointot állítsd be, mert a Microwin is ezt az access pointot használja. Az S7ONLINE nevű access pointot a STEP7 használja! Ezért ha meghagyod azt kellene átállítanod S7-200/PPI-re, aminek következtében a STEP7 nem tudna kommunikálni. Ha azon a gépen, amin most próbálod rendszeresen akarod futtatni az S7-200-al kommunikáló runtime-ot, akkor érdemes létrehozni egy új access pointot kimondottan a runtime számára. Én ezt szoktam csinálni. Ezzel ugyanis függetlenné válik a kommunikációs beállítása a fejlesztői környezetektől. A másik lényeges pont a flexben beállított kommunikációs interface (HW config!). |
Bejelentkezés
Hirdetés |