Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   37 / 241
(#) weend válasza greenpower hozzászólására (») Máj 30, 2011 /
 
Szia!
Ennek nagyon örülök, hogy a napelem teljesítményét negatívan befolyásolja a meleg . Mindent tudok a fátyolfelhőkről, már évek óta kísérletezem kisseb nagyobb cellákkal. Erdőszélén lakom, szmog kizárva, délben mértem, teljesen merőleges táblával. Szerintem ezek a cellák, nem hiába „B” - típusúak , mindegy, most lesz a dupla méretű cella kísérlet „A” típus.
(#) greenpower válasza weend hozzászólására (») Máj 30, 2011 /
 
Az enyémek is B típusúak, pár darab el is van repedve. De most bogarat ültettél a fülembe. Hétvégén leszerelem az egyiket és lemérem a mostani körülmények között, csak legyen ideális időjárás .
(#) weend válasza greenpower hozzászólására (») Máj 30, 2011 /
 
Én meg holnap bekötök egy schottky diódát, és megtáplálok egy zselés akkumulátort. Bekötök egy ampermérőt fixre, és egész nap fogom figyelni. Kíváncsi leszek, mit tud akkutöltés üzemmódban teljesíteni. Szerintem ezeknél a celláknál, nem csak fizikai elváltozások vannak. Nekem némelyik darabon, hullámos a fénygyűjtő réteg, meg kicsit gyűrött, és repedések is vannak a kék rétegen (át lehet látni rajta) kicsit. Most lenne jó, egy gyári ekkora panel, összehasonlításnak.
(#) DC4eva válasza weend hozzászólására (») Máj 30, 2011 /
 
Hello,

Nem akarom ezeket a cellákat és magamat meg másokat védeni, de nagyon sok dolog van amivel nem számolnak az emberek..

Vegyük sorjában :

1,8Wp az annyit jelent hogy ez a cella csúcs teljesítménye 1000W/m2 besugárzásnál 0 légszennyezésnél és 25fokon.

Valóságban ez nem létezik itt nálunk.

Így az elméleti teljesítmény 65W lenne. Bár a celláknál van teljesítmény szórás (ugye "B" minőség) és ezért ált. 1,7W van megadva átlagnak. Ezzel számolva már csak 61W lenne.

De akkor nézzük a veszteségeket.

Az első és egyik legnagyobb az az üveg fényáteresztő képessége.. 4-5mm-es ablaküvegnél kb 80-85%. Akkor ezzel számolva már csak kb. 50W-os a panel.

A következő a hőmérséklet.. mint más is említette kb. 0,5% fokonként. Egy meleg nyári napon kb 70fokos egy cella. Ezzel számolva ez még 22,5%. Így a panel kb. 40W-ot fog leadni ideális esetben ami megint nincs... mivel nincs 1000W/m2 és az ég se tiszta soha.

Szóval a 30W nem jó, de annyira nem is olyan rossz.
Egy példa :

http://www.kyocerasolar.com/pdf/specsheets/135SX_UPU.pdf

A lényeg az hogy a gyárilag 135W-os panel valós körülmények közt kb. 95W-ot ad le. Ez kb. 70%-a 135Wnak. Tehát az általad épített 50W-os panel kb 35W-ot fog leadni maximálisan. Persze ha hidegebb van és vihar után vagyunk és szép kék az ég akkor lesznek akár 50W-os csúcsok is, de egy meleg nyári napon ne számíts 35W-nál többre.
(#) weend válasza DC4eva hozzászólására (») Máj 30, 2011 /
 
Szia!
Látod ez itt a baj, ezt nagyon szépen, és érthetően leírtad itt. De máshol nem ezek az adatok szerepelnek. Senki nem írja, hogy ezek az értékek, elméleti adatok. Így sokan, befürödnek (finoman fogalmaztam) egy kicsit, mert mást várnak. De értem én, ha ezeket leírná az eladó, akkor a kutya sem venne cellákat .
(#) kameleon2 válasza DC4eva hozzászólására (») Máj 30, 2011 /
 
Sziasztok!

Igen a napelem nem 100% hatásfokú. De minden egyes felszerelt darabbal csökkenthető a rezsi, aminek viszont iszonyúan magas a hatásfoka - ez a sárga csekkeken mérhető . Nem utolsósorban üvegházhatás, atomenergia stb. stb. stb. Azt sokan tudják hogyan ne csináljunk valamit. Ez a fórum, a hogyan oldjuk meg fóruma Mellesleg lehet venni 300W-os napelemet is már, illetve kombinált kollektor/napelemet is igaz kisebb a hatásfokuk, de pont feleakkora hely kell nekik, mint külön-külön.
(#) weend válasza DC4eva hozzászólására (») Máj 30, 2011 /
 
Érdekes ez is, hogy a hőmérséklet így befolyásolja a teljesítményt. Holnap ezt is kipróbálom, van nagyobb mennyiségű abszolút nullfok közeli (9 C fok) folyékony H2O-m a kútban. Le fogom mérni a különbséget, két hőmérsékleti érték között.
(#) weend válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /
 
Szia!
Nem az a baj, hogy nem lehet venni nagyobb paneleket, akár 300 wattosat is. Csak én nem tehetem meg, mert fizetésből élek, családom van. Ezekkel a cellákkal, felcsillant a remény, hogy a bérből élők is spórolhatnak egy kicsit. De ha kiszámolod a költségeket, egy ilyen cella elkészítésére, akkor már nem is olyan szép a menyasszony, ha ezek az adatok fognak adódni. Gondolom te sem azért vagy itt, mert megteheted, hogy gyári táblákkal szórd tele a kerted. Természetesem játéknak kiváló, hisz én is gyerek vagyok még .
(#) kameleon2 válasza weend hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Sziasztok!
Nem az áron, hanem az elven van a hangsúly. Az ELMÜ, mint ahogyan a többi szolgáltató sem, nem definiálja pontosan az energia árát; ha így lenne, akkor hivatalos oldalon megtalálnád, hogy 1kW energia mennyibe kerül. Ehelyett mindig bűvészkednek a számokkal. Velem - aki jelenleg munkanélküli - simán megcsinálták, hogy: most még nem számolunk el, most még nem számolunk el, most még nem számolunk el, most még nem számolunk el. ... Na most elszámolunk, de rögtön fizess még kétszázezret, mert kikapcsoljuk az áramot. Ezt évente egyszer eljátsszák - ráadásul olyan tarifával, amilyet csak akarnak, mert 1 év alatt is jelentősen változik és ki mondja meg fél éve mennyi volt a hivatalos ár, ha napi ár sincs. Ha ezt a pénzt akár csak a gyári napelemekre költöm - akkor is jobban járok, mert kifizetni ugye ki kell... Tehát ilyen szempontból mindegy, hogy házi, vagy gyári - költséget spórolsz vele. Most építettem be egy automatikát a villanybojlerhez - 2 hónap alatt megtérült az ára De az alternatív energiát nem lehet megtérülésben számítani magyarországon, mert "nem éri meg" - forintálisan. De egy családi ház építése megéri? Vagy egy gyerek felnevelése megéri? - Igen - csak más szempontokból, nem fiskálisan. Ez már nem gyerekjáték.
(#) Barret válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
"De az alternatív energiát nem lehet megtérülésben számítani magyarországon, mert nem éri meg"
Ezt csak akkor merném kijelenteni,ha pontosan tudnám,mennyi lesz a villanyáram ára 10-20-30 év múlva!
(#) Barret válasza weend hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Egy dolgot hiányolok az írásodból!
Ugyebár a celláid sorba vannak kötve...
A leggyengébb cella TELJESÍTMÉNYÉT fogod megkapni így.
Meg kellene egyenként mérni,melyik cella hány ampert tud .
(#) weend válasza Barret hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Szia!
Már nem lehet méregetni, kiöntöttem műgyantával. De nem lenne szerencsés egyenként méregetni, nagyon sérülékenyek ezek a 0.2 mm vastag panelok. Nem mondom, hogy lehetetlen, de macera. A megoldás az, hogy a drágább, jobb panelekből kell építkezni.
(#) weend hozzászólása Jún 1, 2011 /
 
Sziasztok!
Tegnap délelőtt szépen, és intenzíven sütött nálunk a nap. Összeállítottam a rendszert, és figyeltem az eredményeket. 100Ah-s zselés akkumulátort kezdtem el tölteni. Indításkor kb.10 órakor a töltőáram 2,6 amperre adódott, majd szépen emelkedett 3 amperre, és ezt tartotta is 14 óráig, amíg meg nem érkeztek a felhők . Ez a 40 watt lehet a táblám maximuma, de ezt már elfogathatóbbnak tartom így. Tudomásul vettem, ebből a felépítésből ezt lehet kihozni, ez van. Azért tetszett az ingyen energia !
(#) végyé válasza weend hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Üdv

Az a baj, hogy igy nem a megfelelő munkapontban dolgozik a napelem. Biztos hogy egy MPPT töltővel többet tudnál kihozni belőle. Pesze annak az ára jelentős, de hosszú távon megérné egy 10 A es töltő beszezése, főleg ha bőviteni is fogod a rendszered.
Hidegebb időben jó napsütésnél jelentős lehet a nyereség, nem beszélve az akku kondicionáló üzemódjáról, ami gátolná a szulfátosodást.
(#) weend válasza végyé hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Szia!
Valahogy nem hiszek ezeknek a hókuszpókuszoknak. Ha a táblám tud x ampert, akkor abból többet kihozni nemigen lehet. Vagy ha mégis, nem éri meg. Egy ilyen töltő árán, inkább felrakok még egy (vagy kettő) táblát. És a másik dolog, minél egyszerűbb valami, annál üzembiztosabb. Ezek az olcsókategóriás töltésvezérlők, nem a megbízhatóságukról híresek.
(#) Proci_85 válasza weend hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Szerintem félreértetted
Az optimális munkapont keresés hasznos dolog. Talán nem a legjobb hasonlat, de gondolj az impedancia illesztésre a kinyerhető max teljesítmény érdekében.

Nem csak áramről beszélünk. Ha lecsökken a feszültség, DC Step Up konverterrel feltornázza a kívánt feszültségre. Lehet, hogy az amper lentebb esik, de úgy változtatja a munkapontokat, hogy a lehető legtöbb teljesítményt vegye ki a napelemből.
Ha több a fesz, Step Down konverterrel lenyomja, hogy tudd tölteni a 12V-os akkudat. Itt nyílván több áramod lesz. A technológia már rég túlmutat a fesz.stab.kockán vagy a diódás vágóáramkörön. Ahol minden W számít, ott nem engedhető meg effajta pazarlás
(#) Proci_85 válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Az előzőeket szemléltetve: lelkes fórumtársunk oldalán néhány teljesítménygörbe: Bővebben: Link
Az U/I-ből kiszámolható az optimális terhelő ellenállás.
Ez nálam egy 10W-os napelemnél 33 Ohm volt, 4-et párhuzamosan kötve ~14 Ohm.
(#) weend válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Szia!
Megértettem, amit írtatok :yes: . Holnap, ki fogom próbálni az optimális munkapontban, a töltést. Kíváncsi vagyok, mit hoz majd a konyhára. Amúgy kipróbáltam a vízhűtést, tényleg javul a hatásfok.
(#) Proci_85 válasza weend hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
A vízhűtéses megoldásod leírnád? Biztos lehetne belőle okosságot meríteni
(#) weend válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Ne gondolj még semmi komolyra, egyszerűen lehűtöttem az üvegen keresztül az egész táblát kútvízzel .
(#) végyé válasza weend hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Üdv
Ehez azért hozzátartozik, hogy az optimális munkapont nem egy meghatározott valami.
Amikor legnagyobb UxI-t mérsz az az optimális, de ez folyamatosan változhat a fényerő, a beesési szög a hőfok stb. függvényében. A töltők állandóan keresik és ott tartják a napelemet miközben a bejövö áramot felemelik a lehetséges maximumra
(#) Proci_85 válasza végyé hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Köszönöm a kiegészítést végyé. Ebben a felében én sem voltam egészen biztos, csak gondoltam
No de én még csak most ismerkedem a témával. Nincs még hadrendbe állítva 1 napelemem sem, csak gyűjtöm az infókat, eszközöket

Kíváncsi lennék, hogy ki hogyan hasznosítja a napelemből nyert energiát. Korábbi kérdésem is erre irányult volna.

- Gyanítom a legkifizetődőbb a visszatáplálás, de ahhoz párszáz W alatt nem fognék hozzá.
- Akkumulátoros sziget üzem inverterrel adott nagyfogyasztóra rákötve. Akku öregedés, nem folytonos használat miatt a termelt energia kárba vész.
- Vízmelegítés: korábban leszóltam, de talán az egyik legjobb fogyasztó. Meleg víz mindig kell.

Biztosan van még okos felhasználási módja. Ezekre volnék kíváncsi, ki hogyan hasznosítja?
Kerti tóban csobogó, stb.

Elsősorban ~100W napelemmel játszadoznék.
Nem merek nagyobb tételben beruházni, mert esélyes, hogy később kedvezőbb áron jobb napelem cellák lesznek a piacon. (Tévedek?)
(#) Barret válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Nekem a műhelyben van egy 100 amperórás lúgos akksi,direktben rákötve a napelem.kb 14,7V-nál megáll.
Rádió megy róla a műhelyben,és éjszakai világítás műhely+udvar. kb 50W teljesítményű a két házi eszkábálású panelem Van még pár darab zsír új 8A-es cellám,majd télen építek panelt belőlük.
(#) végyé válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Üdv
Nálam max olyan 180W nyi energia jön le a napelemekről. Ez megy rá számtalan kiselejtezett akkura. A mosógép és mikro kivételévem minden erről megy, mert azokat nem birja el az inverterem.
Forgatva bőven ellát napi energiával, álltalában már dél körül tele az aksik és átáll szulfátmentesitésre.
(#) weend hozzászólása Jún 1, 2011 /
 
Szia!
Végyé, a hűtőgéped is inverterről megy?
(#) kameleon2 válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Szia!

Nálam - ha végre lesz egy kis időm befejezni - a már meglévő 40W-os napelem fogja tölteni a már szintén meglévő 12V-os kapunyitó rendszeremet. Az akksis táplálás már megy, erről kb 2 hónapig bírja a rendszer, napelemmel ha megtámogatom, akkor nem kell végre cserélgetnem az akksit. Egy másik tábláról megy majd a kerti tó szivattyúja (52W). Ha a többi panelt felszerelem, akkor a napkollektor vezérlését és szivattyúját, valamint a HMV szivattyút is arról akarom járatni. Vízmelegítésre sem rossz a napelem, mert a kollektorral szemben mindig ad le valamilyen teljesítményt - csak sokkal többe jön ki egységnyi melegvíz előállítása, mint a kollektorral.
(#) végyé válasza weend hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Üdv
Nem, az egyenlőre 12 v ról, mert autós hütőtáskaAmig birja az utánna a normál hűtő.
(#) weend válasza végyé hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Ok értem, kíváncsi lettem volna mekkora az invertered, ami biztonságosan elindítja hűtőgépet.
(#) greenpower válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Nálam két rendszer működik jelenleg.

Az első az a prototípus panelem 8V/56Wp ami egy 13,8V-ra állított StepUp konverterrel tölt egy 45Ah 12V autóaksit. Erről pedig az esővizet szivattyúzó kempingszivattyú megy amivel esténként öntözök.

A második rendszer egy 2x65Wp-s poly panel és egy 68Wp-s mono panel párhuzamosan kötve egy 200W-os 10,8-28V-os visszatápláló inverterre. Naponta ha jó idő van 0,5-0,6kWh jön le róla. A családi ház fogyasztása kb. 10kWh naponta úgyhogy van még mit bővítenem
(#) westhorses hozzászólása Jún 1, 2011 /
 
Lenne egy olyan kérdésem hogy ti milyen forrasztó ónt használtok a cellák összeforrasztására?? Simát vagy valami extra?
Következő: »»   37 / 241
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem